Marshall Monitor II A.N.C. aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Utak zenésze

2020. november 19., csütörtök, 20:25

Marshall audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató Marshall fejhallgató fejhallgató teszt Marshall fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A Marshall gitárerősítők ikonikus tárgyak. Ahol feltűnik a fehér, dőlt betűs felirat, ott előbb-utóbb zene is megszólal. Az elmúlt években egyre kiterjedtebb konzumer termékpaletta épült a cég nevének felhasználásával. A vezeték nélküli fejhallgatók csúcsát a Monitor II A.N.C. képviseli, ezt igyekszünk most részletesebben bemutatni.

Bevezető gondolatok

A Marshall Monitor II A.N.C. (kb. 100 000 Ft) a prémium kategóriát színesíti, a rendszeresen utazó, vezeték nélküliséget igénylő, telefonját gyakran használó személyeket megcélozva. Szolgáltatásait tekintve szigorúan követi a divatot. Ennek megfelelően Bluetooth 5.0 verziós vezeték nélküliséget, opcionális kábeles csatlakoztatási lehetőséget, 30 órás akkumulátoros üzemidőt és hangalapú asszisztens vezérlést kínál. Utóbbi persze nem mindenkinek mérvadó Magyarországon, mivel a Google Assistant egyelőre nem beszél magyarul, ettől függetlenül egyeseknek hasznos lehet.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpántMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóMarshall Monitor II ANC App

Küllem

A fül köré fekvő, összecsukható fejhallgató megjelenése, minőségérzete kifejezetten kellemes annak ellenére, hogy külseje nagyrészt (jó minőségű) műanyagot és műbőrt tartalmaz. Kritikus részei, a kapszulákat közrefogó idomok és a fejpánt betétje, viszont fémből készültek.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpánt

A vastagon bélelt, puha párnák érzékeltetik a hosszabb távon is elvárható kényelmet. Ugyancsak tartósságot sugall mindhárom kezelőszerve, amelyek közül az "M" gomb aranyozott kivitele óvatos, de érzékelhető tisztelgés a gyártó gitárerősítői felé. Ugyanilyen "gitárerősítős" hatást kelt a bőrszerű mintázat a kamrákon és a fejpánt külső oldalán. Kreatív megoldás, hogy a másik két gombot a kapszulákat közrefogó Y elemek végébe rejtették.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az összkép pozitív érzéseket kelt. A moduláris spirálos kábel is vastagságában, hosszúságában éppen akkora, amekkora egy ilyen rocker stílusba öltöztetett, félig-meddig stúdiós érzetű terméktől elvárható. Talán a csatlakozók háza is lehetne fröccsöntött műanyag helyett ugyanolyan aranyszínű, mint a vezérlő "joystick", de ne feledjük, gyártója javarészt vezeték nélküli üzemre szánja termékét.  Ugyanakkor örvendetes az USB-C töltő aljzat és a vászonzsák is. Utóbbi még tovább fokozza a vintage életérzést.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Méreteihez képest a fejhallgató nem kimondottan nehéz. Fülpárnája viszonylag keskeny, ezért nagyobb füllel rendelkezőknek erősen ajánlott a vásárlás előtti kipróbálás. A komfort kifejezetten kellemes. 40-50 perc után előfordulhat némi nyomás a fejpánt irányából, ami kisebb igazítással kompenzálható. Telefonálásra kifejezetten alkalmas volt a Monitor II A.N.C., még kissé zajos szituációban is egész ügyesen érzékelte beszédhangunkat.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

Eleinte tartózkodtunk a Joystick-szerű kezelőszervtől, amely a jelszint (hangerő) szabályzásra és zenei navigációra, valamint hívások kezelésére szolgált. A gyakorlatban viszont kifejezetten jól bevált ez a "gomb", sokkal magabiztosabban tudtuk használni, mint a füleseken manapság divatos, érintést érzékelő felületek zömét.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Bekapcsoláskor és minden funkció elérésekor elektromos gitárhangok hallatszanak, minden parancs leadásakor más dallammal. Kreatív megoldás, bár hosszú távon kissé zavaró lehet. Jó hír, hogy az applikáción keresztül kikapcsolhatók e "kísérő" hangeffektek. Ugyancsak a mobil alkalmazás szolgál az A.N.C. erősségének szabályozására. Utóbbira érdemes szánni egy kis időt, mert a standard 100 %-os zajkioltás huzamosabb idő után émelyítő érzést okozhat. Ugyancsak célszerű lejjebb venni a "monitoring" jelszintet, amely a fejhallgató külvilág-hangosítását jelenti telefonálás közben. Alapértelmezetten kifejezetten idegesítő, hogy minden járművet még a valóságnál is hangosabban hallani telefonálás közben (persze lesznek, akik pont ezt igénylik majd), nekünk 20 % jelentette az ideális beállítást.

Marshall Monitor II ANC App

Hangminőség

A Marshall Monitor II hangkaraktere kissé lágyított, viszonylag jól tagolt, de a zárt kialakításból eredően szűkös színpaddal. Napokon keresztül használtuk zajos és csendes környezetben is és nem éreztük, hogy harsány, éles, bántó lett volna. Előnyei közé tartozik tehát a hosszú távú hallgathatóság.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az aktív zajszűrés jelentősen befolyásolta a basszusokat, hiszen anélkül a külvilág morajlása jelentősen elnyomta az ütemeket. Csendes környezetben is előfordult, hogy kényszeresen aktiváltuk az ANC funkciót, mert nélküle a vadabb műfajok (Feed Me, Parov Stelar, Netsky, stb.) kissé vesztettek dinamikájukból.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Optimális beállítások mellett a basszus határozott és telt alapot biztosított. A középső frekvenciák ehhez képest kicsit vékonyabbnak tűntek. A magashangokat érzékelhetően lágyította a fejhallgató, ezért az elektronikus részletek és dobkíséret például kissé háttérbe szorultak a Linkin Park - Don’t Say c. számot hallgatva.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Elektronikus műfajok, hard rock és hasonló stílusok esetén a zene hangulatát, lüktetését és néhány meghatározó részletét szépen megjelenítette a Marshall utazós fejhallgatója. Hifis megközelítésből a legapróbb részletek ábrázolására már nem volt képes, valamint a digitális jelfeldolgozás miatt a kritikus tónusok (énekhang, zongora) kissé műanyagosan jelentek meg. Ismét hangsúlyozzuk, mindezt hifis értékrend alapján véltük hiányosságoknak. Ha úgy kellett értékelni a fejhallgatót, mint következő lépcsőfokot egy mobiltelefonhoz mellékelt fülhallgató (vagy olyan TWS rendszerek, mint az AirPods) után, akkor egyértelműen jobb sztereó érzetet és több textúrát kaptunk.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

Felmerülhet a kérdés, hogy kábellel jobban szól-e a Monitor II, mint Bluetooth használatával? Passzív üzemmódban kissé unott és fásult arcát mutatja a fejhallgató, mert olyankor elmarad az aktív elektronika által kifeszített basszus. Tehát nem szabad a terméktől azt elvárni, hogy ugyanolyan hangminőséget nyújtson, mint egy azonos összegbe kerülő, kizárólag hifi célra szánt vezetékes fejhallgató. A kábellel semleges, kissé lapos karakter valósult meg, amely éppen a lendületet vette el a zenéből. Bekapcsolhattuk kábel-alapú kapcsolat mellett az aktív módot, amivel picit jobb felbontás jött létre és visszatért a hiányolt basszus is. Szóval a fejhallgatóhoz mellékelt vezeték inkább csak afféle pótmegoldás arra az esetre, ha lemerül az akkumulátor, vagy csak egyszerűen kell egy mezei, nem audiofil fejhallgató. Utóbbi lehet tényleges fülmonitor alkalmazás is, mondjuk egy hobbi szintű operatőr számára.

Marshall Monitor II ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Marshall Monitor II A.N.C. vizuálisan ugyanazon báj megtestesítője, amely egy retró kinézetű, de belül teljes egészében modern fényképezőgép láttán fogja meg az embert. Az emblematikus dizájn önmagában eladja a terméket, de aki ár-érzékeny, annak azt is feladatunk tudomására hozni, hogy megéri-e egy ilyen fejhallgató mondjuk a fő riválisokkal (Bose és Sony) szemben? A válasz: ízlés kérdése. A nagy konkurensek kicsit univerzálisabb hangot és talán leheletnyit jobb zajszűrést vagy kényeztetőbb komfortot nyújthatnak. De ha valaki többé-kevésbé rocker beállítottságú és néha-néha kábellel csatlakoztatva is szokott zenét hallgatni, annak a Marshall Monitor II A.N.C. is bőven kielégítő felhasználói élményt nyújt majd. Összességében jó fejhallgató háttérzenei célra, telefonálásra, multimédiás tevékenységekhez. Nem vájtfülűeknek, hanem azoknak készült, akik keresnek egy jó kiegészítőt telefonjukhoz, miközben a gitározást vagy (mostanában kevésbé, de egyébként) rockzenei koncertlátogatást nélkülözhetetlennek tekintik. Ez a termék őket szólítja meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.