LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Féktelen fülhódítók

2021. június 21., hétfő, 11:55

LAMAX audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató LAMAX fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt LAMAX Bluetooth fülhallgató LAMAX fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A LAMAX látott fantáziát a Bluetooth alapú hangrendszerekben és rendelkeztek annyi magabiztossággal, hogy a legzsúfoltabb mezőnyben, azaz a belépő kategóriában bizonyítsák rátermettségüket. Törekvésük, a Dots2 ékes példája annak, hogy egy összességében jó terméknek nem kell megfizethetetlenül drágának lennie.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgatóLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató tokLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató tokLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató tokLAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató tok

Diszkrét érvényesülés

A LAMAX nem tett magas röptű ígéreteket a Dots2 jellemzésénél. "Emeld ki a tokból, illeszd a füleidbe és bang!" - Olvasható a termékleírás első sorában, amelyből sejthető, hogy terméküket egyszerűen csak zenehallgatásra, az ütős(ebb) zenék mindennapi élvezetére szánják. A fülhallgató meglepően apró méretei ellenére egy feltöltéssel (terheléstől függően) akár 5-6 órát is kibír. A töltőtok használatával teljesen lemerült állapotról öt alkalommal tölthető fel 100 %-ig, ami szintén figyelemreméltó egy kb. 35x35 mm-es, kavics méretű dokkolótól.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató tok

A Dots2 Bluetooth 5.0 profilt alkalmaz AAC és SBC kodek támogatással. Tokból kivéve azonnali párosításra képes, vezérlése nyomógombokkal történik. Beépített mikrofont is tartalmaz, így online konferenciahívásokhoz, telefonáláshoz is alkalmas lehet. Mindez most akciósan kb. 15-20 ezer forintért vásárolható meg, ami az extrák figyelembevételével versenyképesnek nevezhető összeg.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A kis LAMAX kellemes tapintásúra gumírozott, mattfekete műanyagból készült dokkolója elsőre meghökkentően kicsinek tűnt, főleg úgy, hogy a benne lévő akkumulátor még 4-5 alkalommal képes volt újra tölteni a fülhallgatókat. Az alig macaron méretű tároló alkalmatosság méretezésével optikailag játszottak egy kicsit: kis szélességét magasságával kompenzálja. E kialakítás egyetlen hátránya, hogy szűkebb nadrág/kabátzsebből igencsak kidudorodik.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató tok

A fülhallgató kapszulák aprók, könnyűek. Fekete házukon a nyomógombra festett, türkizkék színű LAMAX embléma az egyetlen dekoráció. Nekünk tetszett a letisztult formavilág, bár voltak kétségeink a stabilitást illetően (folytatás a Használat közben c. bekezdésben).

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

A fő akkumulátor töltöttségi szintjét négy jól látható, apró kék LED mutatta. A dokkoló fedelét egyetlen ujjal is könnyedén felnyithattuk. A fülhallgatókat ugyancsak egyszerű volt kivenni és visszatenni is, köszönhetően a rejtett mágneseknek. A minőségérzet összességében egy belépőkategóriás TWS-hez méltó volt. Pozitív, hogy USB-C aljzattal oldották meg a töltést és a Qi vezeték nélküli gyorstöltő kompatibilitás is jó hír lehet sok minimalizmus-hívő modern felhasználónak.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A párosítás (forrásnak Samsung okostelefont használtunk) kb. 20 másodpercen belül megtörtént, innen kezdve a fülhallgató automatikusan rácsatlakozott telefonunkra, ahányszor kivettük töltőtokjából. A jobb/bal oldali egység önállóan, tehát féloldalasan is használható volt. Ha lejátszás közben visszatettük az egyik oldalt a tokba, a zene lejátszása zavartalanul folytatódott. Ha kivettük a töltésben lévő egységet, az másodperceken belül "becsatlakozott" a sztereó élménybe, bármilyen akadozás nélkül.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

Eleinte szkeptikusak voltunk a stabilitást illetően. Viszont a szilikonos gumiharangok az átlagtól kicsivel tapadósabb felületűnek bizonyultak. A megfelelő méret kiválasztása után ülő/álló testtartásban, séta közben és még általános konditermi gyakorlatok (guggolás, fekvenyomás, hasprés) végzésekor is meglepően pontos illeszkedéssel maradt helyén a LAMAX Dots2. Intenzív testmozgás során (pl. kocogás) minket zavart, hogy a lépéseink hangja felerősödött és beledöngött a zenébe. Összességében tehát nem nevezhető kifogástalan sportfülhallgatónak a Dots2, de otthoni munka, gyúrás, sétálás közben a vártnál jobb stabilitást nyújtott, csak néha kellett megigazítani. Persze a támasztékokat nélkülöző felépítésnek megvoltak a maga furcsaságai. Például, ha ásítottunk, akkor majdnem kiesett tőle a fülhallgató.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

Mivel a fülhallgató teljesen zárt és a szilikon illesztékek igencsak kitöltötték a hallójáratot, rengeteg környezeti zajt képes volt még passzívan is kiszorítani. Többször is használtuk városi utcákon sétálva és ugyan az autók hangja kissé beszűrődött, egyáltalán nem vesztek el a basszusok és magas frekvenciás részletek. Ezért a Dots2 egyértelműen jobban képes hallgatóját elszigetelni a külvilágtól szemben olyan fülhallgatókkal, mint például a standard Apple AirPods.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

A telefonálás hangminőségével vegyes tapasztalatokat szereztünk. Mindenképpen pozitív, hogy a másik fél hangját tisztán, jó felbontással hallottuk, tehát a vonal minőségét nem tompította szét a Bluetooth jelátvitel. Viszont a Dots2 mikrofonjai rengeteg külső zajt érzékeltek és befogtak, ezért szélben vagy városi forgalomban szinte teljesen alkalmatlan telefonáló eszköznek bizonyult. Csendes/nyugodt/irodai környezetben már nem voltak ilyen problémáink, bár az élesebb hangokat (pl. billentyűzet csattogása) néha hajlamos volt a saját hangunknál is erőteljesebben befogadni a mikrofon. Talán csak mi pötyögünk túl hangosan?

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A LAMAX Dots2 hangkaraktere erőteljes és határozott, élénk magashangokkal és energikus, testes basszussal. Mellőzi a finomkodást és kerekítéseket, egyfajta underground vadság jellemző rá, de éppen ezért egyáltalán nem unalmas. Enyhén a magas frekvenciákat (is) felfelé húzza, ami 60-70 %-nál nagyobb hangerőn korlátozta a hosszú távú élvezhetőséget. 50 %-os jelszinten vagy azalatt viszont egyáltalán nem voltak zavarók a Dots2 fűszerezett akusztikai sajátosságai. Izgalmas, gazdagított koktélként adta vissza a zenéket, ami az eleve dinamikus, erőteljes elektronikus/rock/hip hop stb. műfajokat csak még elevenebbé transzformálta.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

A Moosh & Twist - Champion c. szám kifejezetten jól állt neki. A háttérben lévő vonósokat kicsit elhatárolta az éles és markáns vokáltól, miközben az ütemek bivalyerősen és feszesen követték a zene egyre növekvő drámaiságát. Aki szereti az ilyen jellegű zenéket, azt egy pillanatra sem hagyja unatkozni a LAMAX fülhallgató.

Monique Klemann - Don’t Speak c. számában megmutatkozott, hogy a Dots2-nek nem volt erőssége a realisztikus énekhang árnyalás. Ragyogó bevonatot képzett a vokál köré, amitől az a vártnál jóval élénkebben és fényesebben jelent meg. Akik tehát élethű részletességet várnak el akusztikus zenéktől, azoknak nem javasolt a Dots2, ahogy ez a TWS fülhallgatók többségére érvényes.

A LAMAX fülhallgató elsősorban az energikus és robbanékony zenékkel teljesedett ki (pl. The Prodigy - Voodoo People (Pendulum Remix)). Itt nem kellett az arányokat elemezgetni és a színpad szélességét vizsgálni, egyszerűen csak élveztük a feszes és kemény ütemeket, a borsosan megtámogatott középső és magashangokkal. Ha már szóba került a hangszínpad: a Dots2 tere viszonylag szűkre fókuszálta a zenét, de a sztereó érzet, a jobbról balra irányuló mozgások a középre irányuló térhatás ellenére érzékletesek voltak.

LAMAX Dots2 TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A LAMAX Dots2 fiatalos hangzású fülhallgató, elsősorban markáns, erőteljes, zsíros basszusokkal megtámogatott műfajokhoz. Néhány jellemzően belépő kategóriás kompromisszumtól nem tudott megválni, viszont komfortja a vártnál jobbra sikerült és a parányi kialakítás ellenére általános, hétköznapi szituációkra elegendő stabilitást nyújtott. Aki szigorúan a 20 000 Ft körüli mezőnyben keres TWS fülhallgatót dinamikus zenék hallgatására, nem bánja a telefonos mikrofon korlátait, valamint a kissé fapados nyomógombot, annak sok boldog pillanatot okoz majd a Dots2.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.