Klipsch R6 Neckband Bluetooth fülhallgató teszt

Egy alig érezhető nyakpánt

2018. január 9., kedd, 13:00

Klipsch audio hifi fejhallgató fülhallgató Bluetooth Bluetooth fülhallgató hifi fülhallgató Klipsch fülhallgató fülhallgató teszt vezetéknélküli fülhallgató nyakpántos fülhallgató vezeték nélküli fülhallgató hifi fülhallgató teszt Bluetooth

A Klipsch most taglalt terméke, az R6 Neckband, az ún. nyakpántos osztályba tartozik, amelyet mostanában egyre több gyártó igyekez feltérképezni és alkalmazni. Teszteltük, és most összefoglaljuk, hogy milyen pozitív és negatív tulajdonságai is vannak.

Pehelysúly és kényelem

A Klipsch R6 Neckband egyértelmű nagy előnye a nyakpánt kialakításának módja. Galvanizált acél vázból készítették a szerkezetét, amelyet valódi bőrrel vontak be. Úgy tervezték meg, hogy az kényelmes, könnyű viseletnek számítson, és az idő vasfogának ellenállva strapabíró, tartós legyen. (Hiszen ki szeretne olyan fülesért kiadni kb. 60 000 Ft-ot, ami néhány hónap alatt elhasználódik?).

Klipsch R6 Neckband nyakpántos fülhallgató

Részleteire is odafigyeltek a tervezők, hiszen a fémet fekete krómozással hangsúlyozták, a bőrt szép barna díszvarrással szegték be, és sikerült olyan dizájnt létrehozniuk, amely bármelyik életkor képviselőinek jól áll, hiszen egyszerű (már-már mondható minimalistának), letisztult és igényes.

Klipsch R6 Neckband nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Ennek a kialakításnak köszönhetően elmondhatjuk, hogy a nyakpánt valóban nagyon kényelmes, egyetlen kifogásként (ha nagyon kötözködni akarnánk) csak annyit hozhatunk fel, hogy a fém merevítés a nyakhoz hozzáérve hűvös érzetet kelt (nem meglepő módon). Más részletek viszont dicséretet érdemelnek. A rugalmas acélnak köszönhetően nem túl merev a nyakpánt, széthúzva kényelmesen felhelyezhető, és viselése nagyon komfortos. A kemény bőrborítás pont a nyakra simul, a pánt pedig jól felveszi a váll vonulatát, és szépen a mellkasra fekszik. Nem mozdul el túlságosan hétköznapi tevékenységek közben, és ha az egyik oldal kicsit előre billen, akkor sem okoz problémát: nem akar leesni a nyakból, egyensúlyban marad. Az egész szerkezet meglepően könnyű, hosszabb használat után sem kellemetlen hordani, és mivel nem nyom, egy idő után arról is megfeledkezik az ember, hogy egyáltalán van rajta valami (mármint a ruhán kívül).

Klipsch R6 Neckband nyakpántos fülhallgató

Használat közben

Ahogy már említettük, az R6 Neckband képében a Bluetooth fülhallgatók újfajta koncepcióját kapjuk. A Bluetoothnak mint tudjuk, sok előnye van, hiszen nem kell a kábelekkel bajlódnunk, nincs többé bosszankodás a gubancok miatt, és miközben sétálunk, utazunk, dolgozunk vagy házimunkát végzünk, nem kell attól tartanunk, hogy bármibe is beleakadnánk, ami előbb vagy utóbb mindenkivel előfordul. Az R6 hatótávolsága meglepően jó, több mint 7 méternél sem kezd szakadozni a zene, az iroda bármely pontján szabadon ott hagyhattuk a telefonunkat, nem kellett attól tartanunk, hogy ez zavarná a zenehallgatási élményünket.

Klipsch R6 Neckband Bluetooth fülhallgató

A nyakpánt baloldalán található a bekapcsoló gomb, amelyet tényleg erősen kellett nyomnunk ahhoz, hogy reagáljon (szintúgy kikapcsoláskor), ennek jelzéseként az eszköz rezegni kezdett, amin először kicsit meglepődtünk, hiszen a hangjelzésekhez szoktunk hozzá. Használat után egyébként nem árt kikapcsolni a fülest, hiszen ez sajnos nem teszi meg helyettünk később sem, így érdemes odafigyelni rá, hogy ne merítsük feleslegesen az akkumulátort. És ha már megemlítettük: az akkumulátor 18 órányi folyamatos zenelejátszást tesz lehetővé számunkra, ami meglepő, a nyakpánt nélküli in-ear rendszerek általában ennek töredékét produkálják. A jobboldali száron állíthatjuk a hangerőt, megállíthatjuk vagy elindíthatjuk a lejátszást, és hanghívás esetén fogadhatjuk azt, majd megszakíthatjuk. Egyébként különösebb problémát nem tapasztaltunk telefonálás közben, mindkét fél értette egymást.

Klipsch R6 Neckband nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Bekapcsolás után csak annyi dolgunk volt, hogy a telefonunkat Bluetooth-szal párosítottuk az R6-hoz, és amikor ez megtörtént, akkor a fülhallgató ezt szintén rezgéssel adta tudomásul. Hogyha később is használni kívántuk az R6-ot ugyanazzal az eszközzel (amin értelemszerűen a Bluetooth is be volt kapcsolva), akkor arra emlékezett és automatikusan rácsatlakozott.

Klipsch R6 Neckband Bluetooth fülhallgató

Néhány szót ejtenünk kell még a szilikongyűrűkről is, amelyeknek a kialakítása minket szó szerint a füldugókra emlékeztetett, ahogy betapadtak a hallójáratunkba, ezáltal pedig a külvilág zajait is egész jól lezárták. Mindeközben sajnos nyomó, feszítő érzést tapasztaltunk és a füldugók hajlamosak voltak kicsúszni a hallójáratból. Egyébként a szilikongyűrűk három méretben járnak az eszközhöz, ha valaki nem tud megbékélni velük, megoldás lehet egy Comply szivacspár beszerzése.

Klipsch R6 Neckband tartozékok

A nyakpántos kialakítással kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy ezek a fülesek nem a legjobbak téli öltözettel, pl. a nyakpántot sál alá nem igazán szerencsés betuszkolni. Ugyancsak zavaró lehet egyeseknek, hogy a füldugók vízszintes kialakításuk miatt, sapka alá rejtve frusztrálók lehetnek. Ugyanis, ahogy a sapkát felhúzzuk, a füldugó rész jobban a fejhez szorul.

Klipsch R6 Neckband Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A hangzás természetesen nem hifi szintű, köszönhetően a Bluetoothnak. Szeretnénk itt is felhívni rá a figyelmet, hogy a megfelelő füldugót használva a termék valóban nagyon jól képes a környezet zajait elnyomni.

Klipsch R6 Neckband nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Az R6 Neckband-nek meglepően dinamikus és erőteljes basszusa van, ami a Foo Figthers hallgatása közben is jól érvényesült, így elmondható, hogy nagyon jól állnak ennek a fülesnek a rock és hiphop zenék, és további jó pont, hogy nagyobb hangerőn sem volt tapasztalható erősebb torzítás. A meglepő basszus viszont azt is magával vonja, hogy hajlamos a mélyeket jobban kihangsúlyozni, a magas hangokból pedig lefaragni. A hangszereket is egészen jól tudta ábrázolni, viszont a vonós hangszerekkel kissé ügyetlenül bánt

Klipsch R6 Neckband Bluetooth fülhallgató

A Civil Wars hallgatása közben feltűnt, hogy a női énekest sokkal szebben ábrázolja, a vokál meglepően tiszta maradt. Az Una Mattina c. dal és az akusztikus felvételek közben is egyértelműen feltűnt, hogy sok részletet nem képes átadni, és hogy inkább olyan zenékkel tud igazán érvényesülni, amelyekben eleve kellő basszus és dinamika van. Ennek tudatában inkább azoknak ajánljuk az eszközt, akik az energikusabb zenéket részesítik előnyben, és szeretik a hangsúlyos, erőteljes basszust.

Klipsch R6 Neckband nyakpántos Bluetooth fülhallgató

Záró gondolatok

A Klipsch nyakpántos fülhallgatója nem tökéletes, de számos pozitívummal büszkélkedhet. Például nagyon kényelmes és könnyű, a nyakpánt része nagyon szerencsés kialakítású, stabilan a helyén marad, hajolásnál sem billen túlságosan előre, és nem esik le, így bármilyen tevékenység során jó társunk lehet, és hosszú távon sem válik kényelmetlenné. A füldugó részén némileg dolgozhatnának még a fejlesztők, hogy ne legyen nyomó érzés, miközben használjuk. A basszusa viszont valóban példaértékű, így jó választás lehet ez a termék a rockereknek, és az energikusabb zenék rajongóinak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.