Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő teszt

Váratlan nosztalgia

2019. január 23., szerda, 09:45

Klipsch audio hifi fejhallgató DAC USB DAC fejhallgató erősítő Klipsch fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt

A Klipsch kétségtelenül ügyesen építette fel önmaga imázsát az elmúlt több mint fél évszázad alatt. Nemrég azt is bebizonyította, hogy egyedi stílusát képes egy audiofil fejhallgató képében átadni. Most arra térünk ki, hogy az említett füles farvizén milyen D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítő érkezett.

Az örökség így teljes

A Klipsch HP-3 fejhallgató társának szánt Heritage Headphone Amplifier ügyesen hordozza tovább azokat a stílusjegyeket, amelyeket a Klipsch klasszikus felépítésű, azonos nevet viselő hangsugárzóin találkozhattunk. A régies dizájnt azóta modern készülékekre is képesek voltak ráhúzni, így született meg pl. a The One Bluetooth hangrendszer is.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 800 S fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgatóKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő hátlapKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő hátlapKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belsőKlipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belső

A hagyománytisztelő, faborítású külső viszont nem jelenti azt, hogy valamiről le kellene mondanunk extrák terén. A Heritage Headphone Amplifier ugyanis DAC módban is megállja helyét. Tartalmaz számítógépes USB, optikai és koaxiális digitális bemeneteket, továbbá analóg sztereó RCA ki- és bemeneti csatlakozókat. Nem elhanyagolható tény, hogy a klasszikus 6,3 mm-es Jack mellett 4-tűs XLR kimenettel érkezik, és kettős erősítővel működik, így ténylegesen szimmetrikus meghajtásban részesíti fejhallgatónkat.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő

Így kapunk egy átlagfelhasználói igényeket kimerítő eszközt, amely nem csak számítógép, hanem pl. játékkonzol vagy CD-lejátszó jelét is képes a fülünkig eljuttatni. A digitális-analóg jelátalakítást ES90128K2M ESS Sabre32 DAC chip végzi. Nem csak PCM, hanem DSD jelfolyamokat is támogat egészen 11,2 MHz-ig (PCM esetén 192 kHz/32 bit-ig). Mindez kb. 150 000 Ft-ért vásárolható meg.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belső

Küllem

Aránylag kis mérete ellenére egészen praktikus és kényelmes a Heritage Headphone Amplifier gombjainak és csatlakozóinak kiosztása. Előlapi kezelőszervei alumíniumból készültek és csekély ujjmozdulatra is könnyen reagálnak.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő

Teteje és alja egyetlen falemez, így kétségtelenül kellemes megjelenésű, otthonosabb hatású az átlagos fejhallgató erősítőkhöz képest. A kivitellel kapcsolatban a két apró részlet, amelybe beleköthetnénk: az üzemmód kapcsolóval egybeépített hangerőszabályzó (egy különálló ki- bekapcsolót megérdemelt volna) és a külső tápegység. Utóbbi potenciális zavarforrás lehet, ezért akik valóban high end fejhallgatóhoz keresnek elektronikát, azoknak későbbiekben érdemes megfontolni jobb minőségű alternatíva (pl. SBooster) beszerzését.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő hátlap

Magunk dönthetjük el, hogy a fejhallgató, vagy a vonalszintű kimenethez csatlakoztatott hangrendszer szóljon, erre szolgál az egyik méretes kétállású kapcsoló. Tőle jobbra a HI-Z/LO-Z feliratú kapcsolóval a fejhallgató erősítő jelszintjét kapcsolhatjuk abban az esetben, ha magasabb impedanciájú fülest kell hajtani. Egyesek hiányolhatják majd az infravörös távvezérlő meglétét, viszont az RCA kimenet kapcsolható fix/változtatható jelű között, így szükség esetén sztereó előerősítőként, pl. aktív hangfalakhoz is illeszthető a Heritage Headphone Amplifier.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belső

Használat közben

A beüzemelés gyerekjáték. Elég, ha egy USB kábellel (esetünkben 1,5 méteres AudioQuest Carbon USB A-B) rácsatlakoztatjuk számítógépünkre és onnan kezdve szól is a zene (A Windows 7/8 operációs rendszerekhez illesztőszoftver szükséges, amely letölthető a gyártó honlapjáról. Mi iMac számítógéppel teszteltünk és nem volt szükség külön driver telepítésére).

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgató

Az előlapon aktív üzemállapotban apró fehér LED világít a potméter mellett. A mintavételezési frekvenciát is LED sor jelöli, így a felhasználó biztos lehet benne, hogy ténylegesen működik a hardveres dekódolás. DSD jelfolyam esetén nem fehér, hanem kék színnel tájékoztat a készülék. Mellesleg mindkét fejhallgató kimeneten képes egyidejűleg jelet kiadni az erősítő. Mégsem ajánlott két személynek egyszerre használni (nem mintha ez gyakori igény volna), mert a 4-tűs XLR kimenet kicsit magasabb jelszintű (hangosabb).

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő belső

Hangminőség

Az erősítőt először a Klipsch HP-3 fejhallgatóval próbáltuk ki. Akit kifejezetten ez a párosítás érdekel, annak javasoljuk a HP-3 teszt elolvasását. A hátralévő időszakban saját, referenciaként használt Sennheiser HD 600 és Sennheiser HD 800 S fejhallgatóinkat vettük elő.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és HP-3 fejhallgató

A Klipsch Heritage Headphone Amplifier hangja részletező, dinamikus, inkább játékos, mint fegyelmezett. A zene hangulatát, áramlását igyekszik megjeleníteni, bár az atmoszférát és a tér méreteit, mélységeit nem erőlteti annyira. Sztereó színpadja viszonylag közeli, viszont a hangok irányát, mozgását ügyesen adja vissza. A középmagas frekvenciákon furcsa lerakódásra lettünk figyelmesek, ám később kiderült, hogy a szimmetrikus fejhallgató kimenet nem szűrte így a hangot (erről bővebben lentebb). Minél jobb minőségű felvételbe hallgattunk bele, annál több részletre, felfedezésre váró, kiásható motívumra lettünk figyelmesek. Így volt ez még Eliane Elias unalomig ismert I Thought About You c. számánál is. Az ének frissen, élénken jelent meg a fejünkben. A magas frekvenciák kellemes selymességgel, bármilyen fárasztó torzítás nélkül hallatszottak. A basszus kellemes volt és a vártnál kicsit testesebb is. Hangszer pozícionálásban nem volt annyira ügyes az erősítő, viszont egészen váratlan pillanatokban tett hallhatóvá szinte mikroszkopikus részleteket (utóbbihoz persze jó fejhallgatóra is szükség volt).

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgató

Megér egy bekezdést a szimmetrikus és 6,3 mm-es kimenet összehasonlítása. A lényeg röviden: ha van rá mód, akkor tessék a 4-tűs XLR-t használni! Nagyságrendileg tisztább, levegősebb, valóságosabb a róla kapott hang. Mozart 23. zongorakoncertjét hallva az XLR kimeneten lúdbőröztünk, a Jack kimeneten viszont nem. Ennyire jelentős tud lenni köztük a különbség! Persze ehhez szükség lesz egy audiofil kvalitású fejhallgatóra is. Ugyanazt a zeneszámot meghallgattuk az egyik kimeneten, majd a másikon, végül visszaváltottunk... és végül már egyáltalán nem akartunk a 6,3 mm-es Jack-ről zenét hallgatni. Utóbbi valahogy plasztikus bevonatot adott a zongorához és a parányi részleteket nem tudta olyan felszabadultan kiadni. Megjegyzés: a tesztelést a HD 800 S-hez gyárilag mellékelt kábelekkel végeztük.

Klipsch Heritage Headphone Amplifier fejhallgató erősítő

Végszó

A Klipsch Heritage Headphone Amplifier-t azoknak érdemes választani, akik nem csak egy számítógép/fejhallgató párossal rendelkeznek, hanem birtokolnak (vagy tervezik) egy pár aktív hangfal vagy hagyományos hifi rendszer beszerzését is. Ár/érték arány szempontjából vonzó eszköz, egy-két apróság minket kissé zavart, ezt leszámítva meglepően jó összképpel. Azoknak érdemes kipróbálni, akik hűvös/precíz karakterű fejhallgatójukat szeretnék kissé meglágyítani anélkül, hogy bankot kellene rabolniuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.