JBL Under Armour Bluetooth sportfülhallgató teszt

Fültréning

2017. január 25., szerda, 16:15

JBL audio hifi fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt

A JBL ütős opciót mutatott fel azoknak, akik vezeték nélküli fülhallgatót keresnek, kimondottan testmozgáshoz. A korábban általunk is tesztelt Reflect Mini BT után azonban még nem elégedtek meg ennyivel. Most az Under Armour céggel kooperálva hoztak létre egy olyan sportfülhallgatót, amihez foghatót mi még nem láttunk.

Egy testben két lélek

Az Under Armour név sportolói körökben épp olyan jól cseng, mint hangszórós berkekben a JBL. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen előny származhat két ilyen név kooperációjából. Az eredmény lényegében egy olyan fülhallgató, ami egyben sporteszközként is működik. De hogyan, és miért?

A JBL meglévő szakmai alapjait vette elő, azaz készített egy fülhallgatót, mely funkcionalitásában nagyon hasonló pl. az általunk is tesztelt Reflect modellekhez. Az UA pedig ehhez hozzáadta pulzusmérőjét és az ahhoz tartozó szoftveres hátterét, magyarán a Record applikációval való kompatibilitást.

Tehát kapunk egy vezeték nélküli fülhallgatót, amely ergonómiáját tekintve intenzív testmozgás közben is bátran alkalmazható, kiegészítve egy pulzusmérővel, ami a hozzá tartozó szoftver jóvoltából segít nekünk, hogy jobb teljesítményt érjünk el ill. nyomon követhessük fizikai tevékenységünk intenzitását.

JBL Under Armour Heart Rate Bluetooth sportfülhallgató

Csomagoljuk ki!

Mielőtt kifejtjük a gyakorlati tapasztalatokat, vessünk egy pillantást a dizájnra! Mit is kapunk kb. 70 000 forintért cserébe? Egyfelől a JBL és UA együttműködését megkoronázó, menő piros-fekete csomagolást. Ebből kihámozva a terméket, hamar meggyőződhetünk, hogy anyagminőség terén nem sokban különbözik a gumi/műanyag házú Reflect szériától. Viszont míg utóbbinál fülbe támaszkodó gumi nyúlvány, addig itt kagyló mögé húzható, félköríves horog biztosítja a stabilitást. Ez a fajta kialakítás olyan szempontból jó, hogy a kábeltorkolat szinte képtelen megtörni, így vélhetőleg hosszú távon is bírni fogja a strapát.

JBL Under Armour Heart Rate Bluetooth sportfülhallgató doboz

Papíron és gyakorlatban is in-ear rendszer a JBL Under Armour sportfülhallgató. Ehhez képest élőben, a gyárilag ráillesztett gumibetétekkel kész monstrum, legalábbis hallójáratba illeszkedő viszonylatban. Dobozában találtunk még három gumi betétet, melyeknek méretét számokkal (5, 6, 8) jelölték, valószínűleg így utalva az UA ruházati cikkekhez fűződő hátterére (részünkről az S, M, L kombináció is megfelelt volna). Még a legkisebb szilikon is ormótlanul nagynak tűnt kezünkben tartva. Csalóka külseje ellenére szépen belesimult fülkagylónkba.

Talán csak minket nyűgözött le a mellékelt védőtok sportos kialakítása, mindenesetre ügyes tároló alkalmatosságot találtak ki a tervezők. Kör alakú, finom tapintású szilikon tárca fokozza az UA imázst, melyben a füles lazán összetekerve simán befér. Lényegében csak egy darab gumi, cipzáras szájjal, megjelenésében mégis sportosságot kelt.

JBL Under Armour Heart Rate Bluetooth sportfülhallgató

Bemelegítés előtt

A két hangszórókamrát kb. 30 centi hosszúságú, gumiköpenyű kábel köti össze. A háromgombos, mikrofonos headset modul néhány centire a jobboldali horogtól található. Gumírozott kezelőszervei könnyen kitapinthatóak és határozottan reagálnak. Kisméretű kék LED is került bele, mely néhány másodpercenként villan egyet. Praktikus, hogy a vezetéken eleve elhelyeztek egy apró csipeszt, mellyel ruhánkhoz rögzíthető a fülhallgató. Ahogy a JBL-től megszokhattuk, az ergonómia jól sikerült. Viszont mivel ahány fül, annyi méret és alak, a komfortjáról csak szubjektíven lehet nyilatkozni.

JBL Under Armour Heart Rate Bluetooth sportfülhallgató

Kisebb hallószervvel rendelkezőknek eleinte furcsa lehet a hordónyi vastag, szilikonnal bevont kamra. A Reflect sorozatnál alkalmazott belső horog helyett itt eleve nagyobb a ház, amely komplett átmérőjével igyekszik megtámaszkodni a fülkagylóban. Nekünk néhány napig eltartott, hogy megszokjuk ezt az újfajta kialakítást. Összességében teszteltünk már kényelmesebb fülest is, viszont stabilitás terén hibátlanul szerepelt a JBL.

JBL Under Armour Heart Rate Bluetooth sportfülhallgató

Egyébiránt a doboz egy rövid, vörös színű micro USB vezetéket is rejt. Általa tölthető a beépített akkumulátor, mely 100%-os kapacitás esetén 5 óra üzemidőt ígér. Ez nem túl sok, ismerve egyes utcai fejhallgatókat, de ne feledjük, hogy a Bluetooth vevőn és a hangszórókon kívül pulzusmérés is történik. Utóbbi kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen szoftverekkel felügyelhetjük mozgásunk hatékonyságát.

Record by Under Armour App

Egyfelől ingyenesen letölthetjük az UA Record applikációt, mely az aktuális pulzus monitorozásán kívül adattárolást is végez, így naplózni képes a napi szinten elégetett kalóriákat, emellett általános sportolási tanácsokkal is ellátja használóját. Értelemszerűen egy ilyen program nem egyenértékű a hús-vér személyi edzőkkel, tesztelésünk alatt csupán általános tippeket osztott meg velünk, viszont nem csak az elhasznált, hanem fogyasztott kalóriákat is megoszthatjuk vele. Talán említenünk sem kell, hogy bizonyos extrákhoz aktív internetkapcsolat szükséges, illetve a fülhallgatónk is végig bekapcsolva kell lennie ahhoz, hogy valós idejű mérés történjen.

Record by Under Armour App

Használat közben

Mivel a kamrák tömege csekély és a terebélyes, gumival bevont felület a fülünkbe támasztotta őket, egyszer sem pottyantak ki helyükről. Az első alkalmak során olyan érzésünk volt, hogy bármely pillanatban kicsusszanhatnak szilikon harangok, de bármennyire is ugráltunk, ráztuk fejünket, szépen bent maradtak.

A fülest magunkkal vittük egy edzőtermi látogatásra, ami saját testsúlyos gyakorlatokat és futópadon történő kocogást foglalt magába. A szilikon harangok szépen a helyükön maradtak, emellett a tarkónk alatt húzódó gumi is csak intenzív ugrások közben moccant meg, de akkor sem volt zavaró.

Említendő, hogy a jobboldali hangszórókamra érintésével a fülhallgató szép komótos, női géphangján meghallgathatjuk aktuális pulzusszámunkat. Ez a gyakorlatban kissé döcögősen sikerült. Bizonyára lesz olyan, akinek ez a funkció elnyeri tetszését, mivel szívesen koncentrálna a maga előtti útra ahelyett, hogy karórájának/telefonjának kijelzőjét kémlelje, azonban míg utóbbi egy szempillantás alatt elvégezhető, addig az UA diktálására 3-5 másodpercet várnunk kellett.

JBL Under Armour Heart Rate Bluetooth sportfülhallgató

Rendszeres használat esetén, dobhártyánk épsége érdekében fel kell készülnünk arra, hogy ez a füles nem annyira szűri a külső zajokat. Ezért, ha hangos környezetben használjuk, a külvilág történéseinek jelentős része átlagos jelszinten még hallható lesz. Utcai sportolóknak ez nyilván biztonságosabb, mivel hallják a körülöttük mozgó embereket és gépjárműveket, akik viszont az edzőterem hangos diszkózenéjét szeretnék valamivel elnyomni, azoknak más megoldást kell keresni.

Hangminőség

Mivel Bluetooth alapokon működik, eleve nem vártunk el vérbeli hifi hangzást az Under Armour sportfülhallgatótól. Sejtésünknek megfelelően tény, hogy a kapott eredmény nem felelt meg audiofil elvárásoknak, ettől függetlenül vezeték nélküli viszonylatban kellemes és hallgatható volt. Kísérteties hasonlóságokat véltünk felfedezni az UA és a korábban tesztelt Reflect Mini hangja között, ami nem meglepő, hiszen ugyanattól a gyártótól származnak, és ha valami egyszer jól sikerült, azon kár változtatni.

JBL Under Armour Heart Rate Bluetooth sportfülhallgató

A marketing értelemszerűen kissé túlzóan magasztalja a JBL hangzást. Ám térábrázolás, dinamikai árnyalás és egyáltalán részletek szempontjából nem veheti fel a versenyt a vele azonosan árazott, pusztán zenehallgatásra szolgáló, vezetékes alternatívákkal. Ha eltekintünk a pulzusmérőtől és kábelmentes kialakítástól, akkor összességében jóleső, popos karaktert kaptunk. A komplett spektrum meglepően moderált volt olyan értelemben, hogy a magashangok és a basszusok sem akartak megküzdeni a dobhártyánkkal. Simulékony, bársonyos dinamikát kaptunk, kissé elkent, de némiképpen élénk részletekkel. Az apró rezdülésekbe nem fektetett energiát, viszont harsányságot sem produkált. Ha szabad így fogalmazni, az Under Armour a Beats korszakkal kifejlődött divatfülhallgatók karakterét biztosította. Így elsősorban tömörített, pop ill. elektronikus jellegű zenékkel tudja megmutatni tudásának legjavát úgy, hogy közben a hangélmény élvezhető marad.

Record by Under Armour App

Végszó

Itt el is érkeztünk a JBL Under Armour sportfülhallgató egyik esetleges kompromisszumához, hogy elsődlegesen zenehallgatásra szolgál. Egész nap nem lehet rajtunk, hogy monitorozza adatainkat, ennél fogva nem tud olyan pontosságot és átfogó képet adni, mint mondjuk a hét minden napján, közbeavatkozás nélkül magunkon tartható pulzusmérő karórák és pántok. Ezt a fülest nyilvánvalóan alkalmi edzésekhez szánják, akkor viszont logikusabb lett volna egy teljesen új, letisztultabb, kevesebb naplózást igénylő applikációt fejleszteni hozzá, mert a jelenlegi verzió feltérképezése kissé hosszadalmas, türelmet igénylő feladat volt. Tehát csak félmegoldást kaptunk a pénzünkért? Arról szó sincs. Eddig nem említettük, hogy az UA vásárlása esetén tulajdonosa 12 hónap ingyenes MapMyRun Premium tagságban részesül, ami viszont utcai futóknak több szempontból is praktikus, és a saját applikációhoz képest könnyebb is használni. Így a komplett hardveres és szoftveres adottságokat figyelembe véve, összességében azoknak ajánlható tesztalanyunk, akik nem akarják minden lépésüket naplózni, csak a rendszeresen előforduló, effektív tréningek adatait archiválnák, és főleg futni szeretnek. Akinek nem fontos a pulzusmérő funkció, annak erősen javasoljuk a JBL Reflect Mini BT-ről készült cikk elolvasását.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.