JBL T600BTNC Bluetooth fejhallgató teszt

Kötelező szabadság

2018. május 3., csütörtök, 23:40

JBL audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató zajszűrős fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt JBL teszt zajzáras Bluetooth fejhallgató JBL fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt

A JBL igyekszik mindenkihez eljuttatni a vezeték nélküli fülesek által nyújtott szabadságérzetet, még azoknak is, akik 30 000 Ft-nál nem szeretnének többet ilyesmire költeni. Éppen ennyibe kerül a TUNE 600 BTNC, mely nem csak kábelmentes, hanem aktív zajszűréses is.

Az extrák fontosak

A gyártó Bluetooth hangrendszereit elnézve világossá válik, hogy a hangminőségnél sokszor fontosabb az összkép, a szolgáltatások. Sokan képesek kompromisszumot kötni egy hosszútávon hallgatható, dinamikus karakterrel, ha cserébe jól csengő extrákat is kapnak. A JBL szakértelme abban rejlik, hogy képes megbecsülni, mire van szüksége a hétköznapi vásárlónak, ártól függetlenül.

A TUNE 600BTNC az egyik legolcsóbb olyan fejhallgató az általunk eddig kipróbáltak közül, amely vezeték nélküli jelfogadással és aktív zajszűrő képességgel is rendelkezik. Utóbbi nem elírás, tényleg képes a füles kioltani a külvilágból érkező, zavaró mélyhangok egy részét, ezzel kellemesebbé téve a felhasználó közérzetét és nem utolsósorban javítva a zene élvezhetőségét is. Ha figyelembe vesszük, hogy egy sokkal kisebb fülhallgatóhoz képest az akkumulátor üzemidő is lényegesen jobb (ki/bekapcsolt ANC mellett kb. 22/12 óra), akkor egész jó üzletnek tűnik.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Küllem

A T600BTNC külseje teljesen átlagos, leszámítva a fényes oldallemezein lévő, figyelemfelkeltő emblémákat. Háza teljes egészében műanyagból készült, fekete és sötétkék (nálunk utóbbi járt) színekben készül. Fejpántjából fogas sínen húzható ki a szár betét. Tömege elhanyagolható, mindössze 173 gramm. Valamennyi kezelőszerve (hangerő, hívásfogadás/zenejátszás, ki/bekapcsolás és aktív zajzár engedélyezés) a jobboldali kamrára került.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Összecsukható, ami a hordozhatóság szempontjából előnyös. Csomagolásában egy Jack-Jack kábelt és egy töltésre szolgáló micro USB kábelt találunk, tároló alkalmatosságot ezúttal nem mellékel a JBL. Mindössze egyetlen tényezőt lehet kifogásolni, a sérülékeny kárpitozást, hosszabb távon vélhetőleg ildomos lesz cserélni a párnákat, ami a kedvező árért cserébe hozott kompromisszum.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Nem csak a hangminőség, hanem a komfort is szubjektívvé teszi egy termék megítélését. A gyártó által megjósolt, könnyű anyaghasználatból eredő komfortot illetően megoszlott szerkesztőink véleménye, különösen a szemüveges felhasználóknak lehet kényelmetlen a füles hosszú távú viselése. Utóbbinak okozója a nem túl precízen beállított fejpánt, mely igen határozottan rányomódik kétoldalról a kobakunkra, így remek stabilitást nyújtva, viszont kisebb fülű, szemüveget viselő használók fülporcain ez pár perc alatt érezhető nyomást, 20-30 perc után pedig fájdalmat eredményezhet. Ezt tehát nem árt egyeseknek figyelembe venni, nem csak a JBL hagyta ki a hosszú távú komfort ziccerét, hanem rendszeresen sokan mások is, akik ehhez hasonló, ún. fülre fekvő rendszert készítettek a múltban. Léteznek sokkal kényelmesebb fejhallgatók (még a JBL kínálatában is), amennyiben 20-30 ezer forintot vagy még többet hajlandóak vagyunk ráfizetni.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A T600BTNC használatára visszatérve, bekapcsolásától számítva pillanatokon belül párosítható és használható volt Android telefonunkkal (iOS mobileszközöket valamint BT-képes laptopokat is támogat természetesen), mint bármely más vezeték nélküli JBL hangrendszer. Bekapcsoláskor nem a szokásos Bluetooth-csipogás, hanem a gyártótól megszokott hangeffekt hallható. A rajta lévő, két állapotjelző LED tájékoztatott minket a kapcsolat létrejöttéről, ill. az akkumulátor státuszáról. A papíron közölt üzemidő reálisnak tűnt, napi 1-2 órás használat mellett egy hétig is vígan elsétálhattunk folyamatos aktív zajszűrővel és zenejátszással/telefonálással.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Headsetként egész jól bevált a T600, feltéve, hogy kerültük a metrókat és villamosokat (a tömegközlekedésben előforduló, éles és váratlan, erős/sípoló hangokat nem tudta rendesen kiszűrni mikrofonja). Forgalmas autóút mellett álltunk meg, beszélgetőpartnerünk pedig autópálya mellől hívott minket és mindketten jól értettük, amit a másik mondott.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A JBL elsők közti helyen büszkélkedhet a mindenki számára jóleső, populáris hang megtalálásával. Nincsen ez másképp a T600BTNC esetében sem. Ahhoz képest, hogy a vezeték nélküli fülesek viszonylatában inkább belépő kategóriás, egész kerek és magával ragadó karakterrel rendelkezik. Utóbbival, ha úgy vesszük, kárpótolt megjelenése és szerkezete kompromisszumaiért.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Basszusban cseppet sem szerény, sőt. Aki szereti a combos, gazdagon megtámogatott, erőteljes mélyhangokat, az jól szórakozhat a T600BTNC kemény és testes ütemeivel. Kedvenc Marcus Miller feldolgozásunkat (Papa Was a Rollin’ Stone) hallgatva meleg és lendületes módon jelent meg a basszusgitár, ugyanakkor nem tespedt el tőle a többi hangszer sem. Az egész előadás felfűtött és pörgős stílusban jelent meg. Ezután a Massive Attack - Angel következett, ami az együttes nevéhez hasonlóan masszív lökésekkel lett alátámasztva. A sztereó tér nagyon szűkre volt szabva, ami a Bluetooth és a zárt kivitel miatt érthető volt. Ettől függetlenül a kis JBL nem akart untatni minket.

A középső és magashangok helyenként egybeolvadtak, amitől az apró részletek nem tudtak kibontakozni a háttérben. A fiatalos, dinamikus stílusú zenéknél azonban ez egyáltalán nem volt zavaró. Néhány hangszeres/jazz számunkat is elindítottuk és a nap végére megkedveltük a T600BTNC hangját, igaz, hogy a hangokat a maga dúsított, szteroidos stílusában tudta csak visszaadni, de egy borongós városi reggelen, a kávéfőző és a lakásajtó közt félúton nem rossz ilyen vidám és energikus dallamokra lépkedni.

JBL T600BTNC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A JBL szinte sosem hagy minket kifogásolni termékeit, jóllehet, legjobban akkor érvényesülnek, ha nem a költségek leszorítására kell összpontosítaniuk. A párnák kárpitozásán utóbbi meglátszik, nem mindenki fogja pl. örömmel látni, amikor egy nyári napon, a fülest lekapva megcsillan saját izzadtsága a szintetikus kárpiton. A headset funkció, a hatókör, az akkumulátor élettartam és az ütős hang viszont egyértelmű pozitívumok. Mindent összegezve tehát a maga kategóriájában ügyesen pozícionált termék a T600BTNC, de fültípustól is függ, hogy mennyire lesz kényelmes, utóbbi miatt mindenképp jobb, ha kipróbáljuk vásárlás előtt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.