JBL Reflect Mini BT vezeték nélküli sportfülhallgató teszt

Rágyúrtak a hangjára?

2016. szeptember 2., péntek, 17:45

JBL audio hifi fülhallgató sportfülhallgató EISA sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató

Kipróbáltuk futva, kerékpáron, ugráló kötelezve és Kettlebell edzésen is a JBL Reflect Mini BT vezeték nélküli fülhallgatót, mely a jelek szerint napjaink legkiforrottabb sportfülhallgatója.

Kivitel

A Mini BT ugyanarra a műanyagházas, részben vízhatlan, fiatalos dizájnra épült, mint az eredeti Reflect, csak ahogy nevéből is sejthető, kisebb lett. Például a nagyobb testvérnél található, rögzítő mágneseket tartalmazó csőr, mely kikandikál a hangszórókamrából, ezúttal eltűnt. Továbbá a vezeték is keskenyebb kb. 1,5 milliméterrel, tehát mindössze fele olyan vastag, mint a Synchros Reflect BT-é. Mindez egyúttal kisebb tömeget okoz, így sokkal kevésbé zavaró a nyak körül tekergő kábel. Ugyanakkor mivel a hangszórókamra mérete kisebb, kevésbé töri meg a menetszelet, ellentétben a nagyobb testvérével. Ha már az összehasonlítások kerültek szóba, most jön az igazán érdekes rész. A normál Reflect BT kb. 5 órányi zenehallgatást tett lehetővé egy feltöltéssel, a Reflect Mini BT adatlapján pedig 8 óra szerepel. Így nem csak kényelmesebb lett, hanem közel 60 %-kal jobb üzemidőt is produkál az új kistesó.

JBL Reflect Mini BT Bluetooth sportfülhallgató

Előnyére változott a mikrofonos headset modul is, ez az egy idom a többivel ellentétben hízott egy kicsit, cserébe gombjai könnyebben kitapinthatók. Ebbe integrálták a beépített akkumulátor töltésére szolgáló micro USB aljzatot is. Utóbbit egy mindössze milliméteres vastagságú gumiszállal rögzített takarólemez fedi, melyet célszerű óvatosan nyitni és zárni, ha nem akarjuk leszakítani első használat után. A headset modulba épített, apró, de erős fényű LED figyelmeztet piros színnel, ha merül/töltődik a telep, használat közben pedig időnként felvillanó kék színnel jelzi az aktív üzemállapotot. A kábelen lévő fényvisszaverő csík továbbra is Reflect sajátosság, más gyártóknál még nem találtunk ilyen megoldást, esti sportolóknak kétségkívül előnyös lehet.

JBL Reflect Mini BT Bluetooth sportfülhallgató

Két különböző méretű gumitámasztékos korongot mellékeltek a Reflect Mini BT-hez, továbbá négy pár (két hagyományos harang alakú és két ergonómiailag formált) hallójáratba illeszkedő szilikongyűrűt. A ritka kivételek egyike történt, mivel a gyártó által felhelyezett méret is tökéletesnek bizonyult, és a támaszt sem kellett külön begyömöszölnünk, szinte magától ugrott a helyére. Vagy mi váltunk rutinossá az eddigi sportfüles tesztek után, vagy a JBL mérnökei végeztek jó munkát. Ettől függetlenül, ha már kifizettük, tessék kísérletezni mindegyik betéttel, hogy megtalálják az ideális méretet! Egyébként tesztalanyunk IPX4 minősítésének köszönhetően a fröccsenő vízzel szemben ellenálló kialakítású, ha pedig iron man jellegű sporteseményről, hegyi kerékpározásról nyakig sárosan érünk haza, nedves törlőronggyal könnyen tisztítható. Az úszás kivételével szinte bármi szóba jöhet. Most pedig lássuk, hogyan vált be hétköznapjaink során!

JBL Reflect Mini BT Bluetooth sportfülhallgató

Használat

Többfajta sporthoz is bevetettük tesztalanyunkat, először csak szimplán futás, majd ugrálókötelezés közben próbálgattuk. Később magunkkal vittük Kettlebell edzésre (ami sokszor az egész test dinamikus mozgását követeli meg) és evezni is. A lábmunkát igénylő, ugrást/futást tartalmazó mozdulatsorok közben tűnt leginkább előnynek, hogy nem lógott vezeték a mellkasunkon. Komfortosabban lehet erősíteni, ha közben nem himbálózik a vezeték körülöttünk. Ráadásul, noha napjaink okostelefonjai nem kimondottan nehezek, akkor is teljesen más úgy zenét hallgatni és sportolni egyidejűleg, hogy közben mobilunk nem húzza lefelé a nadrágzsebet. Persze, vezetékes fülhallgatók esetében sokan teszik karpántba a telefonjukat, de akkor is más, ha semmi nincs a testen. Ráadásul a gumis támaszték is remekül bevált. Akárhogy mozogtunk és ugráltunk, a fülhallgató betonstabilan a helyén maradt, miközben egyáltalán nem húzott lefelé. Csak a nyakunkhoz néha hátulról hozzáérő zsinór emlékeztetett minket, hogy épp használjuk a Mini BT-t.

JBL Reflect Mini BT Bluetooth sportfülhallgató

Ha már a vezeték nélküliség előnyeit ecseteljük, térjünk rá a Bluetooth hatókörére! Szerkesztőségünkben sétálva, a folyósó közepéig 8 métert túllépve kezdett szaggatni a jelfolyam. Ekkora volt a távolság köztünk, és az íróasztal sarkán hagyott iPhone 5S közt. Ezután külső helyszínen, egy hétköznapi kertben 13 méterre a telefontól is stabilan, jelingadozás nélkül tudtunk zenét hallgatni, ami elég jónak számít. Tehát sarkítva a lényeget, az átlagosnál nagyobb fitnesztermeket és futópályákat leszámítva nemigen kell magunkkal hurcolni a telefonunkat ahhoz, hogy folyamatos kapcsolat maradjon. És ez kifejezetten pozitív. Ha valaki komolyan edz, koncentrál, akkor az a legjobb, ha a telefonjától távol teszi, nem pedig üzeneteket irkál vagy szelfiket lő. De térjünk vissza a lényegre!

Kerékpáron sem okozott csalódást a vezeték nélküli kialakítás, illetve a hangszórókamra robusztus szerkezete egész jól ki tudta iktatni a menetszél jellegzetes robaját is. A külvilág zaját kb. 50 % jelszinten még hallottuk, tehát egy hozzánk közeledő autó motorhangja, dudálása, behallatszott, ha nem dobhártya-kínzó hangerővel hallgattunk zenét. Mindent összevetve biciklizés közben volt leginkább élvezetes használni a Reflect Mini BT-t. Különösen az esti órákban, mire a forgalom lenyugodott. Kedvenc lazulós előadóink (pl. Dave Brubeck, Bonobo, Gramatik) számait 20-30 % jelszinten fülelve, az aszfalton suhanva úgy éreztük, mintha egy videoklip részesei lennénk. A Reflect Mini BT sok zajt kiszűrt, példának okáért az alattunk kissé nyikorgó vázból, és az útfelületen gördülő gumi zúgásából semmit nem érzékeltünk, közben a zene hatására izgalmasabb és szebb lett a város. Az általánosan jónak mondható zajszűrés által sokkal nyugodtabban tudtunk tekerni a belvárosban. A mellettünk gázfröccsel elhajtó kocsik bömbölése csak finom morajlásként jutott el a dobhártyánkig, tehát minket is kevesebb stressz ért, mint általában. Ezzel nem kívánjuk buzdítani a kerékpáros közönséget, hogy tessék zenét hallgatni, mert attól jobb tekerni, de rutinos, körültekintő, közlekedési szabályokat betartó személyeknek nem gondoljuk, hogy veszélyt jelentene, ha fülhallgatót használnak útközben.

JBL Reflect Mini BT Bluetooth sportfülhallgató

Futás közben picit felerősítette lépéseink dobbanását, a nyeregben ülve maximum akkor éreztünk saját testünkön keresztül átvett rezgést, ha érdes útszakaszon hajtottunk keresztül. A mikrofonos headset modulnak köszönhetően fel tudtuk venni a telefont zsebbe nyúlkálás nélkül, de erős szélben nem értette partnerünk, amit beszélünk. Sajnos nem ez volt első eset, hogy külső zajok hatására használhatatlanná vált a mikrofon. Ez valahogy a Bluetooth-alapú telekommunikációs eszközök visszatérő betegsége. Tehát a Reflect Mini BT alkalmas telefonálásra, de inkább csendes körülmények közt. A mikrofonos headset valódi előnyét bármilyen utcai fülestől megkapjuk, ezúttal az igazi extra a felsőtesten végig húzódó kábel hiánya, és a szokásosnál jobb stabilitás megléte volt.

Hangminőség

A vezeték nélküli fülhallgatók hangja mindig kényes téma, mivel a Bluetooth eleve némi kompromisszumot jelent a minőségre nézve. Nekünk is furcsa ilyet leírni, de most először éreztük azt, hogy a Bluetooth kezdi megközelíteni a kábeles változatokat. Továbbra is hallottunk tömörítésre utaló jeleket a telefonunkról közvetített referencia számokban, de nem olyan zavaró mértékben, mint nagyon sok más, korábban általunk tesztelt vezeték nélküli fülesnél.

Tehát ha kimondottan a saját kategóriájához viszonyítjuk, akkor a JBL Reflect Mini BT hangminősége nagyon jó. Ahogy a cégtől megszokhattuk, kellemes és ütős basszusokban sosem volt hiány. Viszont hangszeres zenéket is hallgathattunk anélkül, hogy a mélybe húzó zselés köd ráüljön a részletekre. A közepek kicsit vaskosan jelentek meg, de nem nyomta el őket a basszus. A magas frekvenciák is Bluetooth-hoz képest szokatlanul jó felbontással segítettek előhozni olyan részleteket, mint pl. egy akusztikus gitár húrjainak pendítése.

JBL Reflect Mini BT Bluetooth sportfülhallgató

Utóbbiból nem kevés került a Coldplay - Rush of Blood To The Head c. számába. A bevezetőben úszkáló, melankolikus vokált csak egy gitár kíséri nagyon halkan, de hallhatóan. A Reflect Mini BT határozottan meg akarta mutatni a hangszert, és a közben becsatlakozó elektromos gitárt, majd a csörgődobot is. Aztán az első basszusgitár szólamtól kezdve kezdetét vette az az örvénylő, meleg és dinamikus hangforgatag, amitől minden létező popzene gazdagnak és testesnek érződött.

A Mini BT hangja dinamikus és fiatalos volt, a masszív basszusokkal kevert számoktól sokszor nagyon fellelkesült. A Deadmau5 - I Remember hallgatásakor például már kifejezetten ömlengővé vált, de van, aki pont ezt a karaktert szereti. A legtöbb edzőteremben amúgy sem sajnálják plafonig emelni a 80 Hz alatti sávot.

Ezek után sokan azt gondolhatják, hogy akkor finomabb zenét nincs is értelme hallgatni vele. És meglepő módon mégis lehet. A jó öreg Dave Brubeck - Take Five-ot fülelve például az elektronikus zenénél még domináns basszus meglepően szerénnyé vált, a cintányér és a szaxofon nem süppedt a háttérbe. A CD-ről rippelt, WAV formátumú zene kb. 192 kB/s minőségűre redukálódott a Bluetooth által, tehát a jelenlétérzetről le kellett mondanunk és az apró rezdülések, lecsengések sem szabadultak ki. Viszont a fülhallgató a maga módján kiegyensúlyozott módon, és minden tömörítés ellenére zeneiséggel állította elő a muzsikát, tehát éreztük, hogy fátyolosan, de igazi hangszereket hallunk. A zeneiség olyan tényező, ami a hanginformáció mennyiségével nem mindig áll összefüggésben. Ez inkább érzet, ami egyfajta stabilitást és gazdagságot ad, ebben ügyes volt a Reflect Mini.

JBL Reflect Mini BT Bluetooth sportfülhallgató

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik rendszeresen sportolnak, és saját tapasztalatukra alapozva nem tudnak megbékélni a vezetékes fülhallgatókkal. Lehet, hogy léteznek olyan megoldások, melyek bizonyos jellemzőikben felülmúlják tesztalanyunkat, de azok kivétel nélkül kábellel működnek. Ha figyelembe vesszük a Reflect Mini BT rendkívüli, akár extrém sportokhoz is alkalmas stabilitását, zéró helyigényét és kültéri felhasználás során 10 métert is meghaladó Bluetooth hatókörét, nos ezek már önmagukban kiemelik az átlagból. Nekünk tetszett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.