JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth sportfülhallgató teszt

Pillekönnyű szabadság a nyak körül

2018. március 2., péntek, 07:10

JBL audio hifi fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató teszt fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt

A gyártók igyekeznek az igényeinket kielégíteni abban a tekintetben, hogy minden tevékenységünkhöz a megfelelő eszközt használhassuk, így sportfülhallgatók is szép számban kerülnek a piacra, hogy megtalálhassuk a számunkra igazit. A tökéletes sportfülhallgatónak persze több kritériuma is van, egyrészt stabil legyen, könnyű és kényelmes, másrészt a jó hang és a megfelelő akkumulátor élettartam sem elhanyagolható szempont, ugyanúgy, ahogy az ár vagy az extrák. A JBL vezeték nélküli Reflect Fit különlegessége, hogy nyakpántos kialakítás mellett pulzust is mér.

Külsőségek

Minden fül- és fejhallgatóról elmondható, fontos, hogy kényelmes legyen, és ne érezzük súlyosnak, de ezek a kikötések egy sportfülhallgatónál még lényegesebbek. Hiszen tudjuk, nem szerencsés, hogyha testmozgás közben a fülesünk instabil és folyamatosan le akar esni, vagy nem komfortos viselni. Amikor kibontottuk a dobozt, akkor rácsodálkoztunk arra, hogy a nyakpánt maga mennyire kicsi (azokhoz képest, amiket eddig láttunk), első látásra olyan volt, mintha gyerekméret lenne. Mellékeltek hozzá egy köralakú cipzáras tasakot is a sérülésmentes szállítás érdekében.

JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth sportfülhallgató

A nyakpánt mindössze csak 37 gramm, viselve ez a súly teljesen elhanyagolható, egy idő után arról is hajlamosak voltunk megfeledkezni, hogy egyáltalán rajtunk van. Egy kissé szorosabb maga a nyaktámasz a megszokottnál, tulajdonképpen feszesen a nyakhoz simul, hiszen ezzel szerette volna a gyártó elérni, hogy az intenzív mozgás hatására se mozduljon el a helyéről vagy essen le. Gumírozott borítása egyáltalán nem irritáló a bőrhöz érve, ezenkívül mivel edzés közben - különösen ha az edzést jól és lelkiismeretesen végezzük - elkerülhetetlen, hogy izzadjunk, ezért úgy fejlesztették, hogy izzadságálló és víz lepergető legyen. IPX5 besorolással rendelkezik, tehát a kisnyomású víz ellen védett, így akár esőben is futhatunk vagy sétálhatunk vele. A füldugókhoz vezető kábelek pedig fényvisszaverők, ami esetleg esti/éjszakai futásnál, kerékpározásnál jöhet jól.

JBL Reflect Fit Bluetooth sportfülhallgató nyakpánt

Ejtsünk néhány szót magáról a füldugó részről is: a félhold alakú szilikonoknak köszönhetően, (a gumigyűrű körül találhatóak, a fülünkbe kapaszkodnak), stabilan a helyükön maradnak pl. ugrókötelezés közben is. Rázhatjuk a fejünket jobbra-balra, futhatunk, ugrálhatunk, a füldugók bizony nem fognak kiesni. Egyetlen hátránya az, hogy egy idő után némi feszítő érzést tapasztalhatunk a fülünkben, de úgy tűnik, hogy ahogy mindennek, a stabilitásnak is megvan az ára. Az eszközhöz három különböző méretű szilikongyűrűt adnak.

JBL Reflect Fit Bluetooth sportfülhallgató

A Reflect Fit négyféle színben kapható, feketében, kékben, zöldben és pirosban, úgyhogy mindenki megtalálhatja a számára tetszőt.

JBL Reflect Fit Bluetooth sportfülhallgató tartozékok

Használat közben

A Reflect Fit a Bluetooth fülhallgatók családját erősíti, ami a sportfüleseknél még szerencsésebb, mint egyébként. Igen, itt is el kell mondanunk, hogy a Bluetooth jelentősen visszavesz a hangminőségből, de edzés közben, még ha akarnánk, se tudnánk a zene közben a részleteire figyelni. A vezetéknélküliség adta szabadság pedig sportolás közben még nagyobb előnyökhöz juttathat minket, mint egyéb hétköznapi tevékenységek során (bár természetesen azoknál sem elhanyagolható). Futva, vagy súlyzós gyakorlatok végzésekor semmi esetre sem akadhatunk bele a kábelekbe, és így nem kell attól tartanunk, hogy akadályoz minket tevékenységünkben vagy kirántjuk a fülünkből a füldugó részt.

JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth sportfülhallgató

A nyakpánt jobb oldalán található a bekapcsoló gomb, amit a vártnál erősebben kell nyomni. Ezt különösen kikapcsolásnál ajánljuk, hiszen a bekapcsoló gomb egyben a zene megállításának/elindításának a funkcióját is betölti. Az eszköz bekapcsolt állapotát egy kicsi LED is jelzi kéken (és pirosan amikor merül). A legjobb, ha úgy kapcsoljuk ki, hogy a füldugót addig a fülünkben tartjuk, és megvárjuk, míg a női hang azt mondja nekünk, hogy "power off", hiszen senki sem szeretné feleslegesen meríteni az akkumulátort. Egyszer velünk is előfordult, hogy nem vettük észre, hogy az eszköz nem kapcsolt ki (kísérteties jelenség arra eszmélni, hogy az asztalon valami rezeg). A telefonjaink épp "ne zavarj" üzemmódban voltak, ezért is lepődtünk meg. Persze elfeledkeztünk a Reflect Fit vibráló funkciójáról hanghívás esetén, és mivel épp a telefonra volt kapcsolódva, a bejövő hívást így jelezte.

JBL Reflect Fit Bluetooth sportfülhallgató nyakpánt

A JBL ígérete, miszerint "a Reflect Fit segítségével egy hívást sem fogunk elmulasztani", így bebizonyosodott. Telefonálás közben semmilyen problémát nem tapasztaltunk, mindkét fél jól értette egymást, nem szakadozott a vonal, és semmiféle recsegés nem volt tapasztalható.

JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth sportfülhallgató Heart Rate

A jobb oldalon található még a pulzusmérő gomb. Ehhez több (fizetős, javarészt UA által kiadott) alkalmazás közül választhatunk, letöltésük után manuálisan kell a Reflect Fit-et szinkronizálni velük, és így a telefon naplózni is képes a mért értékeket.

JBL Reflect Fit Bluetooth sportfülhallgató nyakpánt

A nyaktámasz baloldalán a hangerőszabályozó gombok helyezkednek el. Arra figyeljünk, hogy amikor halkítani vagy hangosítani szeretnénk a zenét, akkor ne hosszan nyomva próbáljuk ezt megtenni, mert így könnyen számot ugorhatunk, ugyanis ez a funkció is hozzájuk lett rendelve.

JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth sportfülhallgató

A fülhallgató akkumulátora körülbelül 10 órányi zenehallgatást tesz lehetővé, de ez természetesen attól is függ, hogy milyen hangerővel használjuk. Körülbelül negyedórás töltés már egy órányi használatot tesz lehetővé.

Nem meglepő a fentiek után, hogy merjük ajánlani sportoláshoz, kényelmes, stabil - de hogyan szól?

Hangminőség

A JBL azzal népszerűsíti termékét, hogy már hetven éve megalkotta a pontos és jól artikulált hangzást, amelyet akkoriban a high end mozikba, arénákba és a hangstúdiókba kölcsönzött, mára pedig ez a hangzás számunkra is elérhető hordozható eszközeik által. Azt leszögezzük, hogy a Bluetooth nem eredményezhet stúdió minőségű hangot.

JBL Reflect Fit Bluetooth sportfülhallgató

A Reflect Fit szilikon gyűrűi meglepően jó zajszűrők, erre már az irodában is rádöbbentünk, amikor kipróbáltuk. Ez egy edzőteremben talán még fontosabb szempont, hogy például az ott szóló zenét elnyomja.

JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth sportfülhallgató

Will Butler - Anna című számánál azt tapasztaltuk, hogy a mélyek a gyártóra jellemző módon meleg és feszes tónusúak, kellő dinamikával. A zongora is jól érvényesült, ahogy a többi hangszert is szépen tudta ábrázolni, bár azt meg kell jegyeznünk, hogy egyes részletek elvesztek a háttérben. A hangzás összességében kiegyensúlyozott volt, attól eltekintve, hogy a magasakból hajlamos volt lefaragni. Utóbbi egyébként jobban feltűnt az akusztikus zenék hallgatása közben (pl. The Dead South), mert ezeknél azt kellett tapasztalnunk, hogy túl sok volt a basszus, és ehhez képest a magasabb frekvenciák nem érvényesültek jól, és kellően részletezőnek sem bizonyult. Viszont a dinamikusabb és erős basszusú zenéknél tényleg jól érvényesült a Reflect Fit, ami a korábbi Reflect modelleket ismerve persze nem meglepő.

JBL Reflect Fit nyakpántos Bluetooth sportfülhallgató

Összegzés

A JBL Reflect Fit mindenképpen jó választás lehet azoknak, akik stabil, ergonomikus és könnyű Bluetooth fülhallgatót keresnek testmozgáshoz, amely pulzusmérővel is rendelkezik, és telefonáláshoz is jó kiegészítőnek bizonyul. Első sorban azoknak ajánljuk, akik a jó basszust és a dinamikus hangzást tartják fontosnak. A gyártó sok tekintetben figyelt a részletekre is, negatívumként leginkább csak a szilikon horgos támaszok által okozott feszítő érzést hozhatjuk fel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.