JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató teszt

Fültréning

2017. július 5., szerda, 15:50

JBL audio hifi fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató teszt fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt

Sokan keresnek sportfülhallgatót kimondottan futáshoz, megelégelve a folyamatosan himbálózó, mindenhova beakadó kábel problémáját. A Reflect Contour nem csak kocogóknak, hanem általában a sportolóknak lehet hasznos kiegészítő.

Horogra akadva

Népszerűek az ún. horgos akasztóval ellátott fülhallgatók, melyek közé a JBL Reflect Contour BT is tartozik. A horog láttán nem kell egyből véres következményektől tartani, mindössze arról van szó, hogy a hangszórókamrából nem lefelé, hanem felfelé kandikál ki a kábel. Erősített gumicsatornában húzódik végig a fülkagyló fölött, ami által logikusan jobb stabilitást kapunk. Igaz, a jobb- és baloldali kamrákat összekötő vezeték (a komplett fülest beleértve) pillekönnyű, futás közben azonban a rendszer jókora rázkódást kap. A nyak mögé fonódó kábelt lehúzhatja az átizzadt, rátapadó felsőruházat, vagy egy óvatlan kézmozdulat is elég ahhoz, hogy a fülhallgató tehetetlenül kipottyanjon.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgatóJBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Azonban nem csak hallószervünk mögé, hanem a fülgerinc alá is betámaszkodik a kis füles, mivel továbbra is megtalálható rajta a szokásos, mondhatni Reflect motívummá vált belső gumihorog. Ezek duettjét keresztelte el "Dual Lock" névre a gyártó. Mindebből sejthető, hogy tuti stabilitásban lehet részünk. A JBL Reflect Contour BT kb. 30 000 forintért vásárolható meg, a korábban általunk is tesztelt Reflect Mini-vel ellentétben belőle (egyelőre) nem létezik vezetékes változat.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Kicsomagolás, szemügyre vétel

Épp olyan ízléses, fiatalos dobozkát kapott a Reflect Contour, amit a JBL-től már megszoktunk. Az élénk narancsszínű körítésből pillanatok alatt kivájható annak tartalma, a füles, egy akkumulátor töltésre szolgáló micro USB kábel és némi dokumentáció.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Három pár különböző méretű szilikon gyűrű és fülhorog is része a csomagnak. Épp úgy, mint rokonai, ez a modell is rendelkezik kábelre integrált, háromgombos mikrofonos headset modullal. Utóbbin körömmel felnyitható kis fedél mögött található az USB aljzat.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Hangerőállításra, zeneszám váltásra és híváskezelésre is képes, aktív üzemállapotban pedig apró kék LED villan rajta kb. 5 másodpercenként. A két oldalt összekötő, fényvisszaverő csíkkal ellátott vezetéktől eltekintve valóban kábelmentes rendszerként működik, tehát csak töltött akkumulátor és aktív Bluetooth kapcsolat megléte esetén szólalhat meg. Ekkor akár 10 méteres hatókörben is képes kommunikálni a küldő eszközzel, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik (ld. a használat közben c. bekezdést).

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Ahogy a sportfülesektől megszokhattuk, a komplett készülékház műanyag illetve gumi borításokat tartalmaz. Ezáltal izzadtság és esővíz sem okoz gondot a belső alkatrészeknek. A kisebbik, fülgerinc alá támaszkodó horgot egyszerűen ráhúzhatjuk a hangszórókamrákra, melyek egy kiálló pöcök segítségével fogják meg a gumit. A hallójáratba illeszkedő gyűrűk nem a szokásos gomba, inkább esernyő alakúak és faluk is vékonyabb. Ebből sejthető, hogy a Reflect Contour nem akar zajszűrő bajnok lenni, ami a külvilág érzékelése szempontjából nem is baj.

Használat közben

A két hétig tartó tesztidőszak alatt futópályát és konditermet is meglátogattunk a Reflect Contour BT alkalmazásával. Nem csak mezei kocogás, hanem intenzívebb sprintelés közben is stabilan a fülben maradt, de húzódzkodás és súlyemelés közben sem volt zavaró. Elsőre furcsa, néhány percig kimondottan zavaró lehet a fülbe valósággal belefészkelő kialakítás, különösen azoknak, akik amúgy sem szoktak fülhallgatót használni. Az első pillanatokban leginkább olyan, mintha egy adag gyurmát nyomtak volna hallószervünkbe. Néhány perc elteltével azonban ez megszokható és különben is, ideális esetben figyelmünk nagy része a mozgásra irányul. Edzés közben sem vált teljesen észrevétlenné a Reflect Contour, de nem is zavarta a sporttevékenységet. Komfortja leginkább a biztonsági zajvédő szivacsdugókhoz hasonlítható.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

A Bluetooth hatókör, ahogy korábbi cikkeinkben is említettük, nagyon jónak mondható. Persze lehetnek tényezők, amik ezt befolyásolják. A teszthez használt telefont (iPhone 5S) például ha a földre fektettük, már 1-2 méteres távolságból akadozni kezdett a jelátvitel. Ha az íróasztal sarkára helyeztük, úgy viszont 5-10 méterig is elsétálhattunk bármilyen ingadozás nélkül. Zajszűrése jónak mondható, bár érezhető, hogy a Contour BT nem akar minket elszigetelni a külvilágtól. Cserébe hallhatjuk a körülöttünk lévő embereket, gépjárműveket. Mindez megváltozik, ha 50 % fölé állítjuk a hangerőt, akkor ugyanis az 5,8 mm-es hangszórók intenzív munkába kezdenek, olyan basszusokat produkálva, amelyek könnyűszerrel elnyomnak minden mást. A beépített akkumulátor egy feltöltéssel kb. 8 órányi zenehallgatást tesz lehetővé.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Hangminőség

A JBL Reflect Contour BT sportolóknak szánt kiegészítő, ennél fogva akusztikai oldalát is inkább a lendületesség és motiváló hatás jellemzi. Testes, határozott basszusokat produkált, kissé száraz közép hangokkal és a vezeték nélküli kommunikáció hatására némileg tömörített, cserébe egyáltalán nem fárasztó magas frekvenciákkal. Annak ellenére, hogy a jelveszteség hallható részletcsökkenést eredményezett, sok apró motívumot megmutatott. A Gramatik - The Age of Reason c. albumot végighallgatva eleinte még sopánkodtunk, tudva, hogy ugyanezeket a számokat már mozgékonyabb effektekkel is átéltük. Kisvártatva, az intenzívebb, összetettebb részekhez érve mégis el tudtunk merülni a zenében.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Ahogy megszólalt Dave Brubeck - Take Five c. száma, egyfelől meglepő volt, hogy milyen higgadtan és gyöngéden kezeli a nagybőgőt. A zongora és cintányér elé viszont függöny hullott, az enyhén fedett részletek megakadályozták, hogy jelenlétérzetünk legyen, ettől eltekintve egyfajta zeneiségre mégis képes volt a füles. A sztereó teret aránylag szűken és gömbszerűen állította fel, nem túl nagy figyelmet szentelve a távolságokra. Mindez abszolút érthető, tekintettel a Bluetooth általi kompromisszumra. Másfelől volt egyfajta izgalma, színessége a hangoknak, amiktől szívesen hallgattuk a Contour BT-t, és valóban motiváló hatást gyakorolt az edzésre.

JBL Reflect Contour BT Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

A JBL Reflect Contour BT kb. 30 000 forintos árcédulájával a maga kategóriájában nagyon jó termék, ám továbbra sem fogja csökkenteni a nála olcsóbb, ám precízebben szóló vetélytársak létjogosultságát. Mindazonáltal le kell szögeznünk, hogy a Contour BT sportfülhallgató, melynek elsődleges feladata, hogy intenzív mozgás közben is stabilan a helyén maradjon, és ne gátolja sporttevékenységünket. Emellett a telefonokhoz mellékelt, gyári fülesekhez képest tartósabbnak tűnik, persze utóbbi megállapításához nem két hét, hanem két év tesztidőszak lenne szükséges. Akik heti vagy napi rendszerességgel edzenek, közben szeretnek zenét hallgatni és az átlagon felüli stabilitásért, valamint a kábelgubanc-mentes hétköznapokért hajlandók ezt a felárat megfizetni, azok praktikus kiegészítő tulajdonosai lesznek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.