JBL Reflect Aero TWS aktív zajzáras Bluetooth sportfülhallgató teszt

Sport korlátok nélkül

2022. szeptember 1., csütörtök, 10:05

JBL TWS audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt

Ha a sportfülhallgatók világára gondolunk, akkor nagy eséllyel eszünkbe jut a JBL is, mint az egyik legszorgalmasabban sportfüleseket piacra dobó gyártó. A Reflect Aero-t azért hozták létre, hogy a sportolás szerelmesei számára legyen egy strapabíró, sokféle környezetben és időjárási körülmény alatt használható füles, amely szabadságérzetet nyújt.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tokJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tokJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tokJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tokJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tokJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tartozékokJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tartozékokJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero vízálló TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató színekJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero TWS sportfülhallgatóJBL Reflect Aero AppJBL Reflect Aero App

A JBL Reflect Aero egy teljesen vezeték nélküli Bluetooth fülhallgató, amely IP68 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát védett a por behatolása ellen. 30 percig víz alatt is kibírja, így egy sivatagi túrán, esőben vagy úszás közben is használható (sós vízben is, ám fontos, hogy utána azonnal le kell öblíteni). 6,8 mm-es dinamikus hangszórókat tartalmaz. A POWERFINS és az Oval TubesTM technológiáknak köszönhetően pedig egész napos kényelmet és stabil illeszkedést ígér a JBL.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató

Küllem

A Reflect Aero töltőtokja kényelmes kialakítású és teljesen lekerekítettek a szélei. A kemény műanyag ház könnyű és strapabíró, az oldalán hosszú textilhurok helyezkedik el, amellyel felakaszthatjuk vagy a csuklónkon komfortosan viselhetjük a tokot.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tok

Kialakítása minőséget sugall, a dizájn minimalista, letisztult, a JBL logón kívül alul és felül 1-1 fényes csík díszíti. Kellemesen nyílik és záródik, egy-egy mágnes egészíti ki, amelyek biztosítják, hogy ne nyíljon ki egyáltalán a táskában vagy a zsebünkben. Hátulján található egy töltésre szolgáló USB-C bemenet. Az Aero négyféle színben vásárolható meg: fehérben, feketében, kékben és mentában.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató színek

A fülesek a töltőtokhoz hasonlóan minőségi kivitelűek, és meglehetősen strapabírók. A ház nagy része ugyancsak kemény műanyag, amelyet a logó körüli fémkarika ékesít, a belső részét méhkaptár jellegű minták díszítik. 3-3 méretben találunk hozzá szilikon fülillesztéket a dobozban. (Örültünk volna, ha ennél kicsit több méretet is biztosítanak.) Ahhoz, hogy könnyebben kiválasszuk a nekünk megfelelő méretű illesztékeket, használhatjuk az JBL applikáción belül a Check My Best Fit funkciót, amely a hangszivárgás tesztelésével megállapítja, hogy mennyire jó számunkra az adott illeszték.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tartozékok

Használat közben

A JBL Reflect Aero a sportfülhallgatókhoz hűen, meglehetősen stabilan illeszkedik a hallójáratba, így intenzívebb testmozgást végezve sem mozdult el vagy pottyant ki. A kifli alakú illesztékek magabiztosan kapaszkodtak a fülbe, ezért tudtak a fülesek minden helyzetben a helyükön maradni. Emiatt azonban a kisebb füllel rendelkezők kb. fél óra használat után elkezdhetnek szorító, nyomó érzést tapasztalni a hallójáratban.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató

A Reflect Aero Bluetooth kapcsolattartása összességében meggyőző. Már első alkalommal is könnyen kapcsolódott telefonhoz, későbbi használatkor pedig automatikusan párosodott vele (ha be volt kapcsolva a Bluetooth a mobilon). A Bluetooth hatókör kb. 8 méter, ha ennél messzebb mentünk a telefontól, akkor akadozott a zene, videó lejátszás. Amikor kivettük a fülünkből az egyiket, akkor a zene automatikusan szünetelt, ami hasznos volt, ha pl. a boltban hirtelen hozzánk szóltak.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tartozékok

A gyártó által megadott akkumulátoros üzemidő 8 óra, a töltőtok további 16 órányi lejátszási időt tesz lehetővé. (Ez a szám aktív zajszűrés használatánál változhat, így 7-7 és 14 óra a reálisabb.) Egy 15 perces töltéssel 4 órányi lejátszás lehetséges, ezért, ha sietünk, vagy minél hamarabb szeretnénk folytatni a videónézést, nem kell sokat várnunk. Oda kell figyelni arra, hogy megfelelően illeszkedjenek a fülesek a töltőtokban, ellenkező esetben nem fognak töltődni. A megfelelő illeszkedésről úgy bizonyosodhatunk meg, hogy világít-e a kék LED a tokon belül.

JBL Reflect Aero App

A vezérlés érintéssel lehetséges. Kezelhetjük a hívásokat, zenelejátszást, az aktív zajszűrést vagy a transzparenciát. Ha jobban szeretnénk hangutasításokkal irányítani az Aero-t, akkor erre is van lehetőség a Voice Assistant segítségével (egyelőre csak angolul). Ezen kívül a JBL Headphones alkalmazással még inkább személyre szabhatók a beállítások. Az alkalmazásban figyelhető a töltöttségi szint, módosítható a zajszűrés vagy transzparencia erőssége, létrehozhatók egyedi hangszín profilok. Nem mellesleg az is beállítható, hogy zenére vagy videónézésre optimalizált legyen-e a jelátvitel. Az érintés alapú parancsokhoz tartozó műveletek is tetszés szerint módosíthatók.

JBL Reflect Aero App

Az aktív zajszűrése hatékonynak nevezhető. Közepesen hangos környezetben, például buszon, forgalmas autóúton, irodában is jól kizárta a mélyfrekvenciás zajokat, a transzparencia mód pedig a szabadban gyaloglást vagy futást sokkal biztonságosabbá tette, hiszen hallani lehetett az autókat, amikor az úton keltünk át.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató

A zajszűrésről és a hanghívásokról is 6 mikrofon gondoskodik. Érdekesség, hogy bejövő hívás esetén pittyenés helyett egy női hang mondta, hogy "incoming call". Telefonálásra jól alkalmazható az Aero, de zajos szituációkban, tömegközlekedésben túl sok hangot beengedett, ami rontott a beszéd érthetőségen. Az alkalmazáson belül a Voice Aware segítségével beállíthattuk, hogy hívás közben mennyire halljuk vissza a saját hangunkat.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató

Hangminőség

A Reflect Aero alapjaiban azt a karaktert hozta, amelyet korábbi JBL TWS tulajdonosok már jól megszokhattak. A cég következetesen megőrzött szinte minden rá jellemző motívumot, beleértve a feszes basszusokat és erősen gazdagított középső, illetve magashangokat. Dinamikusabb és határozottabb volt minden zeneszám ahhoz képest, ahogy lineárisnak vélt, vezetékes fülhallgatóktól megszoktuk. Sportkiegészítőként nem is arra szánták, hogy vájtfülűeket kápráztasson el. Konditeremben vagy futás közben ez a fajta feszes, kipolírozott hangzás segített lendületet szerezni minden soron következő mozdulathoz.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató

A sztereó középpont erős volt és markánsan rajzolt, ingadozás nélkül, viszont meglehetősen elnagyolt méretekkel. Az énekhang alapbeállításon tisztán jelent meg, de a zene intenzitásától függően hajlamos volt kiélesedni. Utóbbi különösen Apashe számok hallgatásánál mutatkozott meg, amelyek vonós, fúvós, elektronikus és ének részleteket egyaránt tartalmaznak. A Reflect Aero hajlamos volt túlfűszerezni a magas frekvenciákat, ami alapértelmezett EQ esetén szubjektív megítélésünk szerint kifejezetten fárasztó volt. Szerencsére bármikor beléphettünk a telefonos alkalmazásba, hogy felülbíráljuk a gyártó által beállított görbét. A 10 kHz fölötti sáv 3-4 dB mértékű csökkentésével máris elviselhetőbb, simább érzetűvé váltak a magas hangok.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató

A fülhallgató gyakran zavarosan, túldigitalizálva jelenítette meg a jazz, klasszikus és rock, illetve metal stílusba sorolható műfajokat. EQ profiloktól függetlenül főleg rap, hip hop és RnB stílusokkal tudott kiteljesedni. Utóbbiak többsége mellőzte a karcos, csilingelő részleteket. Ilyen volt a DJ Shadow - Nobody Speak, szinte bármelyik Snoop Dogg vagy Eminem album, vagy a mostanában felkapott Post Malone darabok. A laza, lüktető basszusra épülő, nem túl sok hangszerrel kísért dalok viszont gondtalanul átcsusszantak a JBL komfortzónáján.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató

Alternatívák

Hosszabb akkumulátoros üzemidőt és picit jobb hangfelbontást nyújt a JBL Reflect Flow Pro, amely e sorok írásakor 70 000 forintért kapható. Aki hosszú távon még pihentetőbb és lágyabb hangkarakterre pályázik, annak a Sennheiser SPORT True Wireless jelenthet megoldást.

JBL Reflect Aero TWS sportfülhallgató tok

Végszó

A JBL Reflect Aero sokoldalú, masszív TWS sportfülhallgató, amely sokféle sporthoz kiváló társ lehet. Nagy előnye az IP68 tanúsítvány, aktív zajszűrés, a transzparencia mód és az alkalmazással való személyre szabhatóság. A töltőtokkal már 15 perc töltés is elég, hogy órákig hallgathassunk vele zenét. Azoknak ajánlott, akik szeretik sport közben dinamikus zenékkel motiválni magukat. Klasszikus zenéhez, sok magashangot tartalmazó darabokhoz viszont nem a legkifinomultabb, ami JBL TWS rajongóknak evidens, de akkor sem árt figyelembe venni. Kisebb fülűek esetében előfordulhat, hogy hosszabb használat után diszkomfortérzetet tapasztalnak, ezért vásárlás előtt célszerű személyesen kipróbálni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.