JBL Inspire 500 In-Ear Wireless Bluetooth sportfülhallgató teszt

Junior versenyző

2017. május 26., péntek, 23:55

JBL audio hifi fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató teszt fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt

A JBL mostanában kedvező árú vezeték nélküli fülhallgatókat is készít. Ezúttal a kifejezetten sportolóknak szánt Inspire 500 In-Ear Wireless-t teszteltük, hogy kiderítsük, mit nyújt a gigavállalat által megcélzott belépő kategória?

Szemügyre vétel

Nem is olyan rég próbáltuk ki az E25BT Bluetooth fülhallgatót, melynek motívumait láthatóan nem félt itt is alkalmazni a JBL. A külalak tehát nagyrészt megegyezik a korábban tesztelt rokonéval, azonban találunk apró, de számottevő eltéréseket. Hasonlóan kedvező az ár is. Az Inspire 500 kb. 20 000 forintért vásárolható meg, ami vezeték nélküli fülhallgatós viszonylatban szokatlanul olcsónak számít.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

Az a legfontosabb tulajdonsága, hogy elsősorban sportolóknak készült. Ezért fülbe illeszkedő részének ergonómiája más, mint a hagyományos fülhallgatóké. Ha közelebbről megnézzük, látható, hogy a bőrünkkel érintkező rész nehezen megnevezhető formára épül. A kapszulák külső szélén két mélyedés található, ezek a barázdák képesek kicsit megkapaszkodni a fülben, így helyükön tartva a hangszórókat. A szilikon harang egyetlen egységet alkot a kamrára harisnyaként felhúzható gumiborítással. A hallójáratba illeszkedő rész felülete puha és simulékony, a különleges alakú idom viszont jóval tapadósabb, mintha latexből lenne.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

A jobb- és baloldali, műanyagházas hangszórókamrákat kb. fél méter hosszú vezeték köti össze egymással. Utóbbin található egy mikrofonos headset modul és egy csipesz, amellyel ruhánkhoz rögzíthető az Inspire 500. A tápellátásért és a vezeték nélküli jelfogadásért felelős elektronika a kábel közepére, lapos kapszulába került. A rajta lévő állapotjelző LED tájékoztat minket az üzemállapotról és az akkumulátor töltöttségéről is, ahogy az E25BT-nél már megszoktuk.

Az összkép elsőre jó, persze ahogy a kedvező árért sejthető, nélkülözi a prémium minőségérzetet. Kedves gesztus a gyártó részéről, hogy kis cipzáras tasakot is tettek az Inspire 500 mellé. Egyébiránt a fentebb említett gumi betétekből két eltérő méretű párat (közepes és nagy) tartalmaz a csomagolás.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

Komfort, használat

Amit egyértelműen megkapunk, függetlenül bármely további extra tulajdonságtól, az a vezeték nélküliség általi szabadságérzet. A jobb- és baloldalt összekötő kábel viszont kissé merev és galléros felsőruházathoz érve alaposan megzengeti a pillekönnyű műanyag hangszórókamrákat. Aki cipzáras nyakú felsőben jár kocogni, annak hamar zavaróvá válhat a ruhával érintkező vezeték hangja. Ezért edzés előtt még ügyelnünk kell arra, hogy a csipesz és a kábel se legyen ruházatunk útjában.

Fotók alapján nehéz elképzelni, hogy miféle stabilitást nyújt a különleges formájú, gumiborítás. Az első néhány alkalommal furcsa volt használni az Inspire 500-at, mivel csillogó szilikon felületei kissé feszülő, tapadó érzetet keltettek.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

Kétkedésünk mindössze addig tartott, amíg el nem vittük magunkkal egy szigetkör erejéig. Ekkor a könnyű szerkezet előnyösen mutatkozott meg, és mivel tarkónk alatt, ruhánkhoz csíptettük a vezetéket, az nem lötyögött. A szilikon egyáltalán nem engedte megmoccanni a hangszórókamrákat, melyek így bent maradtak fülünkben, egészen a kör végéig. Futáshoz tényleg kellemes partner tehát, viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a hangszórókamrák a vezeték meghúzása esetén azonnal hajlamosak kiugrani a fülből. Nem tartalmazzák a más modelleknél található belső támaszt vagy külső horgot, ezért stabilitásuk nem minden esetben lesz a legjobb. Elméletileg a gumin lévő hullámok és barázdák (más néven TwistLock technológia) éppen ezt hivatottak megszűntetni. Lehetséges, hogy más fülformával rendelkező személyek jobbnak fogják tapasztalni az ergonómiát, ezért tesztünk ezen része különösen szubjektív.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

Objektív megközelítésből azt érdemes figyelembe venni, hogy az Inspire 500 nem szigeteli el a külső zajokat, rengeteg környezeti hanghatást beenged. Akinek fontos szempont a külvilág morajlásának szűrése, annak másik fülhallgatóra lesz szüksége. Másfelől egyesek pont azért félnek zenét hallgatni mozgás közben, mert nem vesznek tudomást a körülöttük zajló tényezőkről, tehát van, akinek pont ez a fajta kialakítás ideális.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

Hangminőség

Kategóriájához mérten egész nagy, 15 mm átmérőjű hangszórók találhatók az Inspire 500 kamráiban. Ismerve a korábban általunk tesztelt sportfülhallgatókat (beleértve a JBL termékeit), már látatlanban is lendületes, izmos akusztikai karakterre számítottunk. 

Utóbbitól némileg eltért tesztalanyunk. Basszusai meglepően gyengédek és moderáltak voltak, Bluetooth rendszerhez mérten egész kellemes árnyaltsággal. A közép és magas frekvenciák viszont ködösek, túlzottan sejtelmesek maradtak, a bejáratás közben eltelő napoktól függetlenül.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

Gyakori olvasóink és a fülesekben jártas felhasználók számára nyilvánvaló lehet, hogy a mérsékelt ár és a vezeték nélküliség kényelme egyértelműen megbélyegzi a hangminőséget. Az Inspire 500 ott finomkodott, ahol erőt vártunk, és ott tompított, ahol kicsit kiélezett, határozottabb részletekre kellett volna törekedni.

Az eredmény tehát még nem nevezhető hifi jellegűnek, mert dinamika, árnyalás és térábrázolás terén érezhetően visszafogja magát. Nem jellemző, hogy ennyire egyértelműen szerénykedő hangot nyújtson egy elméletben motiváló funkciót betöltő eszköz, máskülönben legalább nem volt fárasztó, nem okozott fejfájást hosszú távon sem. Egyesek nem arra vágynak, hogy diszkó hangulat kísérje őket végig a futópályán, helyette csak egy egyszerűbb, háttérzenei eszközre tartanak igényt, arra viszont alkalmas lehet az Inspire 500.

JBL Inspire 500 Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

A JBL Inspire 500 kellemes partner lehet alkalmi kocogóknak, mindazonáltal (tudva azt, hogy kb. 10 000 forintos felárért már megkapnánk a jobb komfortot, stabilitás és hangot nyújtó Reflect Mini BT fülest) némi ráfizetéssel nagyságrendekkel jobb felhasználói élményben lehet részünk. Praktikussága nem tudta felülmúlni azon kompromisszumokat, amelyeket nem éreztünk ily mértékben más, kiforrott, picivel drágább sportfülhallgatóknál.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.