JBL Endurance Peak 3 TWS Bluetooth sportfülhallgató teszt

Maratoni dallamok

2023. február 26., vasárnap, 16:55

JBL TWS audio fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt Bluetooth sportfülhallgató teszt

A JBL Endurance Peak 3 olyan sportolóknak készült, akik a lehető legtovább szeretnének vezeték nélkül zenét hallgatni. Összesen 50 óra üzemidőt kínál az akkumulátora, vízálló és átlagosnál magasabb áráért cserébe, TWS viszonylatban jól is szól. A JBL sportkiegészítője nemcsak az átlagos fülesek sorából lóg ki, hanem a használója füléből is, de jóformán csak a formaterv, amit meg kell neki bocsátani.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató tokJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató coloursJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgatóJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató AppJBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató App

A szokásos koktél, de több kakaóval

Korábbi JBL sportfülhallgató tesztek során kitértünk a gyártóra jellemző sajátosságokra. Megszokottá vált, hogy középkategóriás termékeihez mindig ugyanazokat a praktikus szolgáltatásokat biztosítja. A JBL Endurance Peak 3 (e sorok írásakor 46 000 Ft) fő előnye átlagosnál nagyobb akkumulátoros üzemidő. 50 órán keresztül használható, mielőtt töltőtokja is végleg lemerülne. Felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan fontos ilyen sokáig bírnia? A gyártók nemcsak a vásárlók kegyeibe próbálnak beférkőzni, egymással is meg kell mérkőzniük, ehhez jobb ár, vagy vonzóbb szolgáltatások szükségesek. Más cégek is kínálnak hasonló küllemű alternatívákat (Skullcandy, Beats, Sony stb.), velük is meg kell küzdenie az Endurance Peak 3. kiadásának. Hogyan készült fel a harcra?

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

Az IP68 minősítés nemcsak fröccsenő esővízre és izzadtságra, hanem 1,5 m mélységű vízben történő 30 perces úszásra értendő. Magyarországon kevésbé releváns, de szörfösök is használhatják az eszközt, sós víz sem jelent neki problémát. Ezen kívül négymikrofonos rendszer segíti a tisztább beszédet telefonálás közben, Ambient Aware (környezeti hangérzékelés) üzemmódjával pedig hallhatóvá teszi a használója körüli eseményeket.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

Nem maradhat el az ikonikus, sokak által kedvelt JBL hangzás sem. A nagyobb akkumulátor kapacitás miatt sokkal nagyobbak a fülhallgatók, mint az átlagos TWS kategória tagjaié. Cserébe a JBL kicsit megnövelte a hangszóró átmérőjét is. A szokásos 6-7 mm helyett 10 mm-es, dinamikus hangszóróval szólaltatja meg a hangokat, ami nagyobb felbontást sejtet. Telefonos alkalmazás is tartozik hozzá, de arról a Használat közben c. bekezdésben lehet bővebben olvasni. Először jöjjön a kicsomagolás és az első kézbevétel élménye!

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató tok

Küllem

A JBL Endurance Peak 3 töltőtokja majdnem kétszer annyi helyet foglal, mint egy átlagos TWS fülhallgatóé. Aki fogott már valaha a kezében Baba szappant, ahhoz hasonló méretre számítson. Fotóinkon a fekete kiadás látható, de kapható még narancs, fehér és sötétkék is. A töltésre szolgáló tok teljesen műanyag, nem kimondottan prémium érzetű, de olcsó hatásúnak sem nevezhető. A középkategóriát testesíti meg, mágneses fedele könnyen nyitható, a füleseket is apró mágnesek tartják helyükön. Ami vizuálisan egyeseknek kifogásolható lehet, hogy a vaskos elektronika miatt kissé kiállnak oldalra a fülhallgatók. Más kérdés, hogy egy hagyományos fejhallgatóhoz képest még így is sokkal kevesebb helyet igényelnek.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

A fülhallgató elektronikát tartalmazó háza egy hosszúkás műanyag hasáb, aminek végén a kiálló nyúlvány gumírozott kampóvá alakul. Utóbbit kell a fül mögé kanyarítani, így a hagyományos, csak a fül belső részébe kapaszkodó fülhallgatókhoz képest jobb stabilitás érhető el. A feszes illeszkedésben fontos szerepet játszik a barázdált falú, gumival bevont hangszórókamra is. Speciális mélyedései enyhén beékelődnek a fülbe. A hallójáratot kitöltő szilikon illesztékből három különböző méretű párat mellékeltek. Azokon kívül tesztalanyunk doboza a szokásos papírokat és a narancssárga USB-C töltőkábelt tartalmazta.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

Használat közben

A gumis fülhorog legvégét mágnes húzza a fülhallgató másik végéhez. Így, ha nincs fülön, az Endurance Peak 3 két vége összeér és az elektronika készenléti állapotba lép. Ezáltal használaton kívül nincs felesleges üresjárat és kevésbé merül az akkumulátor. Kézben tartva kétségeink voltak, hogy a szűk kampó vajon rámegy-e majd a fülre. Felhelyezés után kellemes meglepetésként hatott, hogy az említett rész kifejezetten jól rásimult fülünk hátsó oldalára. A hangszórókamra érezhetően kitöltötte a fül belső részét, a szilikon illeszték pedig teljesen lezárta a hallójáratot anélkül, hogy nyomkodni kellett volna befelé. Utóbbi egyébként sem ajánlatos semmilyen IEM fülessel, egyrészt fájdalmas, másrészt a hangszórónak se tesz jót.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

Sportfülhallgatók esetében fontos szempont a stabilitás, ilyen tekintetben nem találtunk kifogást. Igaz, hogy falmászásra, bázisugrásra, hegyi kerékpározásra nem használtuk, de futás és általános kondi gyakorlatok során egyszer sem esett ki a Peak 3. Igazítani is csak nagyon ritkán kellett. Ehhez elfogadható komfort társult, ami azt jelenti, hogy a füles nem tudott teljesen észrevétlen maradni, ugyanakkor hosszú távon nem okozott kimondottan bántó érzetet. A barázdált felületű hangszórókamra kissé nyomó érzetet okozott a fül belső oldalán és a feszes illeszkedésű kampók jelenléte is végig érzékelhető maradt. Viszont a fülilleszték nem okozott frusztráló, fájó hatást a hallójáratnak. Egy félnapos erdei túra végére sem volt kimondottan rossz a Peak 3 viselése, mindössze a hangszórókamra széleinél okozott némi nyomó érzetet.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató App

A legtöbb középkategóriás JBL Bluetooth fülhallgatóhoz hasonlóan ehhez is hozzáférhettünk a gyártó saját fejlesztésű telefonos alkalmazásán keresztül. Az esetleges jövőbeni szoftverfrissítések telepítésén kívül hangszínszabályzót is tartalmaz. Az Ambient Sound Control funkcióval aktiválhattuk a beépített mikrofonokat, hogy jobban hallani lehessen a külvilágot. Két fokozat közül választhattunk. Ahogy nevükből sejteni lehetett, az Ambient Aware a teljes környezetre, a TalkThru pedig inkább az emberi beszédre fókuszált jobban. 

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató App

Az alkalmazás azt is segített megérteni, hogy melyik oldali fülhallgató milyen érintéses gesztusokkal vezérelhető. Attól függően, hogy jobb vagy bal oldalon, egy, kettő (vagy három), illetve hosszú érintést érzékelt az elektronika, a zeneszámok közti navigációt, a környezeti hangérzékelést a telefonhívásokat lehetett vezérelni. A jobb oldal hosszú nyomásával a virtuális asszisztens funkciót érhettük el, de Siri nagyon ügyetlenül fogadta utasításainkat, még helyes angol kiejtés esetén is, ezért e funkciót mi inkább elengedtük. Az alkalmazásból azt is eldönthettük, hogy hangminőségre, vagy jelstabilitásra optimalizált módban működjön-e inkább a füles.

Hangminőség

A nagyobb hangszóró átmérő nem még több basszust (a JBL mélyhangokban általában bőkezű), hanem jobb részleteket eredményezett. Az Endurance Peak 3 karaktere TWS viszonylatban kifejezetten jól sikerült. Megőrizte a szokásos JBL ismertetőjegyeket, ami alatt az erőteljes, feszes basszus és sima középső hangok értendők. A magashangok kicsit műanyagos, digitális hatással jelentek meg, de sok részletet hordoztak kis hangerőn is. Motiváló, energikus hangzást nyújtott a Peak 3, ami sportoláshoz kifejezetten pozitívnak bizonyult.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

A vártnál stabilabb és összefüggőbb sztereó középpontot kaptunk. A színpad nem esett szét úgy, mint a belépőszintű TWS alternatívák esetében. Széles és irányított térben jelentek meg a részletek az erős basszus ellenére. A mélyhangok nem telepedtek rá a magasabb frekvenciákra. Jól ismert Post Malone, Deadmau5 és Apashe darabok hallgatása közben megmaradt a tisztán érthető ének és attól függetlenül kibontakozhattak a masszív, nehéz léptékű ütemek is.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató colours

A magashangokon lévő digitális lerakódás könnyűzenénél nem volt különösebben zavaró, de klasszikus vagy jazz darabok hallgatásakor egyértelműen visszavett a realizmusból. Utóbbi nem tette teljesen alkalmatlanná akusztikus műfajok fogyasztására a JBL-t, hiszen gazdag dinamikája és lendületessége megmaradt. Ettől függetlenül inkább könnyűzenére ajánlott, szubjektív véleményünk szerint ott tudott igazán kibontakozni.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

Alternatívák

A Sennheiser SPORT True Wireless e sorok írásakor néhány ezressel olcsóbban kapható. Karaktere rugalmasabban kezeli azokat a zenéket, amelyek akusztikus hangszerekre épülnek. Viszont magas frekvenciás részletességben az sem a legbőkezűbb és akkumulátoros üzemideje rövidebb, mint a JBL-nek.

JBL Endurance Peak 3 TWS sportfülhallgató

Végszó

A JBL Endurance Peak 3 azoknak készült, akiknek elegük van az instabil, folyamatosan kieső fülhallgatókból. Ez még ugrálókötelezés és sprintelés közben is a helyén marad. Emellett maratoni szintű akkumulátoros üzemidőt nyújt, de cserébe el kell fogadni, hogy töltőtokja nagyobb az átlagnál. Összességében meggyőző tulajdonságokat mutat fel és ára jól illeszkedik a vetélytársakhoz. Ajánlható termék, de elsősorban sportoláshoz, mindennapi használatra egyesek túl vaskosnak találhatják.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.