JBL E25BT Bluetooth fülhallgató teszt

Kábel nélkül mit érek én?

2017. május 3., szerda, 21:35

JBL audio fülhallgató Bluetooth JBL fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató JBL fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt JBL Bluetooth fülhallgató teszt

Aki hajlandó lépést tartani a műszaki világ kíméletlen iramával, hamar azon kaphatja magát, hogy mindent vezeték nélkül akar látni és használni. A JBL E25BT nem gátolja meg a modern gondolkodók igényeit, mindazonáltal a kábelmentes fülhallgatók közt is aránylag megfizethetőnek számít.

Hogyan lesz vezeték nélküli?

Gyakori olvasóinknak e bekezdés nem tár fel újdonságot. Bluetooth 4.1 segítségével oldható meg a forráseszköz és a fülhallgató közti, vezeték nélküli jelátvitel. A kábelmentes használat két fő előnnyel jár. Egyrészt nem kell dugdosnunk semmit a telefonunkba, illetve használat közben nincsen a nyakunk, mellkasunk előtt lógó, ide-oda beakadó vezeték. Másfelől a hatókör nagyobb, akár 5-10 méter közötti is lehet. Nem kell folyton rohangásznunk a telefonért, ha hívnak, elég, ha lenyomjuk a headset-en lévő gombot, és fogadhatjuk a hívást.

Mindennek természetesen több feltétele van. Egyfelől nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy a beépített akkumulátor töltve legyen, folyamatos használat esetén kapacitása nem rossz, de viszonylag korlátolt - kb. 8 óra egy feltöltéssel. Másfelől a Bluetooth kissé tömöríti a hallható részleteket, ezért nem ideális kifinomult, akusztikus részletekben bővelkedő zenék hallgatásához. A harmadik kompromisszum, hogy (érthető, hiszen plusz elektronikát és alkatrészeket kell kis méretben applikálni úgy, hogy azok ne menjenek a komfort rovására) a vezetékes megoldásokhoz képest többet is kell fizetnünk, anyagminőség és hangzás függvényében akár 10-20 ezer forint is lehet az extra szabadság felára.

Ami miatt megragadta figyelmünket az E25BT, hogy vezeték nélküli viszonylatban kifejezetten olcsónak számít, sőt, az általunk eddig tesztelt Bluetooth fülesek közül ő vásárolható meg a legkedvezőbb áron. Utóbbi számszerűsítve kb. 20 000 Ft-ot jelent. Most pedig lássuk, mit tud!

JBL E25BT Bluetooth fülhallgató

Küllem

Kíváncsiak voltunk, hogy sikeresnek és jónak mondható sportfülhallgatói után miként oldotta meg utcai köntösben a vezeték nélküliséget a JBL. Az E25BT kialakítása és minőségérzete lényegesen eltér a korábban általunk is tesztelt Reflect modellekétől. A jobb- és baloldali hangszórókamrákat összekötő vezeték például nem a szokásos gumírozott, hanem textil köpennyel rendelkezik. Ezáltal jóval lágyabb, rugalmasabb, lazábban lóg a nyakunk körül, és kevésbé észrevehető, ha nyakunkhoz ér. Másfelől a hangszórókamrákhoz nem nyúltak, így azok egy átlagos fülhallgató méretével rendelkeznek

JBL E25BT Bluetooth fülhallgató

A vezeték nélküli jelfogadásért és meghajtásért felelős elektronika (illetve akkumulátor) egy kb. 15x40x5 mm-es, pontosan a kábel közepén lévő, kerekített kapszulában található. Mellékeltek egy ruhacsipeszt is, hogy saját súlya ne húzza ki a hangszórókamrákat a fülből. Jobboldalra került a mikrofonos headset modul, mely ideális elhelyezése által szinte pont az állkapocs alá, a szájtól néhány centire esik. A komplett fülhallgató tömege rendkívül csekély, szinte mintha levegőt tartanánk tenyerünkön. A hallójáratba illeszkedő gumiharangok külső fele félig áttetsző szilikonból, míg a hangszórókamrára tapadó csövecske jóval keményebb gumiból készült. Utóbbi kissé kimerevíti a borsónyi félgömböt, így próbálva megtámasztani fülünkben. Minden idom műanyagból készült, melynek kivitelezési minősége átlagos, viszont a mikrofonos headset modul gombjait jobb minőségűre is cserélhették volna, kiindulva a Reflect ergonomikusabb, tartósabbnak tűnő kezelőszerveiből. Az említett idom oldalán, műanyag fedél mögött található a beépített akkumulátor töltésére szolgáló micro USB port (a szokásos narancssárga kábel sem maradt ki a csomagból). A gyártó által meghatározott specifikáció kb. 8 órányi üzemidőt ígér, egy kb. 2 óráig tartó, teljes feltöltést követően.

JBL E25BT Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A korábbi hangeffektusok helyett a mobil hangrendszerekből ismert, vidáman emelkedő hanggal üdvözölt minket az E25BT. Az elektronikát tartalmazó egységre kis LED is került, mely különféle színű és ritmusú fényjelzésekkel tájékoztat bejövő hívás, ill. merülő akkumulátor esetén. A párosítás, mint megszokhattuk, nem különösebben bonyolult, illetve a telep töltöttségét a korszerű mobileszközök már képesek kijelezni, ami egész praktikus funkció. Nem szoktuk megemlíteni, pedig egyeseknek hasznos lehet, hogy az E25BT (beleértve a legtöbb Bluetooth hangrendszert és fülest) nem csak telefon vagy tablet, hanem Bluetooth adapterrel ellátott laptop segítségével is megszólaltatható. Eleinte szokni kellett a nyakunk mögött lévő modul csíptetését ill. megfelelő elhelyezését. Rögzítése gondot inkább azoknak a hölgyeknek jelenthet, akik jó időben jellemzően vállpántos ruhában járnak. A beépített mikrofon minősége jónak mondható, de zajos környezetben túl sokat vesz a külvilág hangjaiból, ezért beszélgetőpartnerünk sokszor meghallotta pl. a metrón vagy buszon állva a körülöttünk lévő morajlásokat, beszédhangokat. Ahogy fentebb említettük, a kezelőszervek is leginkább átlagosnak nevezhetők, hosszú távon megszoktuk, könnyen kitapintottuk őket, ám a gombok kicsit szélesebb vagy szellősebb elrendezést érdemeltek volna, hogy az ergonómiát kifogástalannak nevezhessük. A stabilitás jó, amennyiben sétálva, és nem futás vagy hasonló intenzív testmozgás közben akarunk zenét hallgatni. Máskülönben könnyedén kimoccannak a kis harangok, ami érthető, hiszen aki úgymond extrém bevetéseken vesz részt és azt akarja, hogy szinte beépüljön a hallószervébe a füles, az jobban jár a Reflect (vagy egyéb, dedikált sportmodellek) választásával.

JBL E25BT Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

Néhány napig rendszeresen, utcán és irodai környezetben is használatban volt a JBL E25BT. Karakterét hamar sikerült feltérképezni, összességében hallgatható, fiatalos, lendületes karaktert nyújtott. Határozott, erőteljes, inkább meleg, mint pufogó basszus, nem túlzottan árnyalt, de könnyed közép frekvenciák és erőlködés nélküli, lazán tartott magas frekvenciák. Hasonló élményben volt részünk, mint a Reflect Mini BT tesztelésekor, jóllehet, a sportfüles kicsivel feszesebb, határozottabb stílusban szólalt meg.

JBL E25BT Bluetooth fülhallgató

Minden a személyes elvárásokon múlik, hiszen nem mindenki törekszik audiofil élményre. Bizonyára lesznek olyanok, akik első pillanattól kezdve örömmel és áhítattal fogadják majd a kellemes JBL karaktert, míg mások továbbra is a 100 000 Ft fölötti, extrém precíz rendszerekre esküsznek majd. Mindkét tábornak igaza van, amennyiben saját érdekeiket tartják szem előtt. Az E25BT nem a maximalizált teljesítmény, hanem a kedvezőbb ár/érték arány oltárán tett áldozatot. Ezért sztereó tere, árnyaltsága és részletező képessége átlagos, ettől függetlenül aláfestés gyanánt, háttérzenei célból vígan el tudtuk rajta hallgatni kedvenc felvételeinket. Használata 30-40 perces periódusok után sem okozott frusztrációt, fejfájást, és dinamikus stílusának köszönhetően sosem kellett 50 % fölé állítanunk telefonunk hangerő csúszkáját.

JBL E25BT Bluetooth fülhallgató

Végszó

A JBL E25BT megerősítette bennünk a reményt, hogy a vezeték nélküli technológia lassacskán szélesebb közönség számára is megfizethetővé válik. Jó dizájn mellett nyújt elfogadható komfortot és praktikus funkciókat, stabilitás és hangzás terén viszont létezik nála számos jobb (cserébe drágább, vagy vezetékes) alternatíva. Iskolába/munkába járás közben kellemes partner lehet azoknak, akik egy kis fiatalos, erőteljes zenei fröccsel óhajtják feldobni a napjukat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.