Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

2020. március 17., kedd, 11:30

Jays audio hifi fejhallgató Bluetooth Jays fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Jays fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

Igen jó benyomásokat szereztünk a Jays fejhallgatók tesztje során, eljött az idő a "legnagyobb" testvér, az immár aktív zajszűrővel felszerelt Jays q-Seven Wireless Bluetooth fejhallgató kipróbálására…

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Küllem

Kézbe véve a Jays q-Seven Wireless fejhallgatót, ismerős formavilággal találkozunk. A Jays modellekre jellemző letisztult formavilág, minőségi (igaz szinte teljesen műanyag) anyaghasználat jellemzi. Fül köré illeszkedő kialakítású, műanyag vázzal és műbőr fejpárnákkal.

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

A tudatos anyaghasználatnak köszönhető, hogy az elektronika és az akkumulátorok ellenére a q-Seven Wireless roppant könnyű és kényelmes. Nem összecsukható, csak a kagylókat tudjuk 90°-kal elfordítani. A jobb kagylón találjuk a multifunkciós bekapcsoló gombot, és mellette a hangerő állító/szám léptető gombokat valamint egy kontroll LED-et. A bal kagylón csak az aktív zajszűrő gombja és egy üzemmód jelző LED található. Használható hagyományos, vezetékes fejhallgatóként is, a tartozék kábellel.

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat

Az első bekapcsolásnál a párosítás egyszerű, a multifunkciós gombot 5 másodpercig nyomva tartva bekapcsol és láthatóvá válik a telefon számára, így elvégezhetjük az eszközök összekapcsolását. A csatlakozás gyors, a kapcsolat stabil, zavarmentes. Kikapcsolt állapotból újra indítva azonnal kapcsolódik a telefonhoz. A q-Seven Wireless fejhallgatóban alkalmazott korszerű Bluetooth 5.0 verziójú elektronika célja a kisebb fogyasztás és a nagyobb adatsebesség elérése. A multifunkciós gombbal szinte mindent elvégezhetünk: ki/bekapcsolás, párosítás, hívás fogadás/tiltás, valamint aktiválja a hangvezérlést is, ami lehet Siri vagy Google Asszisztens. A hosszúkás hangerő gomb kialakítása egyszerű, a két vége vezérli a jelszintet és a számok léptetését. Kezelése megszokást igényel, igaz egyik végén egy kis Braille-pont segíti a könnyebb használatot. A bal kagylón található NC feliratú gomb vezérli az aktív zajszűrőt és a külső zajt beengedő HearThrough funkciót is. Az éppen aktuális üzemmódról fehér kontrol LED tájékoztat.

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A pántok méretre igazítása után a q-Seven Wireless stabilan ül a fejen, a szorítása megfelelő, a puha fülpárnáknak köszönhetően az izoláció mellett a kényelem is ideális. A hatótáv átlagos, kb. 10 méter, kapcsolódás után a jelet stabilan, szakadozás mentesen tartja. Mindennapos utcai használat során a mért üzemidő kb. 30 óra kikapcsolt ANC funkcióval, ami egyrészt megfelel a gyári adatnak, másrészről a hideg időjárás sem csökkenti ezt jelentősen.

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung Galaxy NOTE okostelefonnal végeztük TIDAL streaming szolgáltatással.

A teszten hallgatott zenék szinte megegyeznek az előzőleg tesztelt Jays fejhallgatók vizsgálata során kiválasztott anyaggal:

Coldplay - Everyday Life dupla album 2019 TIDAL Master

Leonard Cohen - Thanks for the Dance album 2019 Dolby Atmos

Sara Gazarek - Yours album 2005 TIDAL

Az első megszólalásnál tapasztalt hang ismerős volt, mivel a kisebb testvéreknél alkalmazott 40 mm-es dinamikus hangszóró található a q-Seven Wireless-ben is. Az SBC kodeknek köszönhetően érződött egy bizonyos mosottság az erős tömörítés miatt. A magas- és mélyhang arány megfelelő volt, a kissé háttérbe szoruló középtartományra jellemző hangkép egyeseknek zavaró lehet, de akusztikus hangszeres zenénél már kevésbé tapasztalható ez a hangzásbeli hiányosság.

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A Coldplay - Trouble In Town zeneszámnál az énekes kissé fáradtan, tompán énekelt. A zene ettől függetlenül jelentős hibáktól mentesen szólalt meg.

Leonard Cohen lemezén az énekes karakteres hangjának köszönhetően kevésbé volt zavaró a középtartomány hiánya.

Sara Gazarek lemezén az énekes hangja tiszta volt, csak a Bluetooth sajátosságából adódó fáradság hallatszott rajta. Jelentős hibáktól és túlzásoktól mentes megszólalást kaptunk.

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Kipróbáltuk a q-Seven Wireless-t vezetékkel is, FiiO nagyfelbontású lejátszóval szintén TIDAL alkalmazással. A tapasztalt hang részletezőbb, kiegyenlítettebb volt, mint a Bluetooth-on hallgatott zene. Az előzőleg hallott tompaság megszűnt, a zene természetesebben, részletezőbben szólalt meg. A hangszerek hangja közelebb volt a valóságoshoz. A kipróbált aktív zajszűrő tette a dolgát, egyetlen érdekesség, hogy mintha inkább a mélytartományban működne vehemensebben, a magas- és a középfrekvenciás zajok kevésbé mérséklődtek. A külső zaj beengedését segítő HearTrough módnál nehezen tudtuk eldönteni, hogy mikor van ki- vagy bekapcsolt állapotban. Jelentős különbséget nem tapasztaltunk az üzemmódok között.

Jays q-Seven Wireless aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Jays q-Seven Wireless fejhallgató, mint a sorozat legnagyobb tagja vegyes benyomást tett ránk. Remek formaterv, jó megépítés, korszerű Bluetooth 5 chip jellemzi, de valahogy a kodek támogatás alapszintűre sikeredett, történetesen csak a legegyszerűbb, SBC kodeket támogatja. Rendelkezik aktív zajszűréssel, ami nem mindig volt a helyzet magaslatán, leginkább a HearThrough módban nem éreztük hatékonynak az elektronikát. Az aktív zajszűrés helyett jobban örültünk volna az aptX vagy aptX HD támogatásnak, igaz akkor sokkal több vetélytárs lett volna abban a kategóriában, így pedig marad a szinte legolcsóbb aktív zajzáras fejhallgató cím.

Lehetőség szerint inkább vezetékkel hallgassuk, nagyfelbontású lejátszóval, akkor egy kellemes, nyugodt megszólalású fejhallgatót kapunk. A Bluetooth és az aktív zajszűrés maradjon a tömegközlekedés vagy ingázás esetére, akkor inkább van értelme.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.