Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Ügyes kompromisszumok

2020. június 4., csütörtök, 11:20

Jays audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató Jays fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Jays Bluetooth fülhallgató Jays fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A Jays úgy igyekszik lépést tartani a mai igényekkel, hogy közben nem esik bele a túlbonyolított kínálat csapdájába. Letisztult termékkínálatuk nemrég teljesen vezeték nélküli (TWS) fülhallgatóval is bővült. Az m-Seven Wireless rámutat a kategória tökéletlenségeire, ennek ellenére nagyon erős résztvevő (jóval) 50 000 forint alatt.

Mitől kiemelkedő?

A Jays m-Seven True Wireless azoknak készült, akik az AirPods fülhallgatótól bármilyen oknál fogva (pl. túl drága, nincsen zajszigetelése, nem elég pontos a vezérlés, Android rendszerekkel nem teljesen kompatibilis stb.) eltérőt keresnek. Az m-Seven megfontolandó lehet részben azért is, mert párezer forinttal olcsóbb és zárt, így sokkal kevesebb zajt ereszt be. Mindazonáltal divatos módon, érintéssel vezérelhető, IPX5 tanúsítvánnyal rendelkezik (tehát esőtől vagy izzadtságtól nem szabadna elromlania) és az akkumulátoros üzemidő is egész kellemes. Utóbbi a gyártó leírása szerint a bölcsőből kivéve akár 9,5 óra is lehet (ami azért eléggé ráver sok konkurensre), a dokkoló használatával pedig összesen 38 üzemóra érhető el. Mindez teljesen vezeték nélküli kivitelben.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Küllem

Sok Jays termék megfordult már nálunk és mindegyiknél érzékelhető volt az a letisztultság, amely miatt sokan kedvelik a skandináv dizájnt. Elképzelhető, hogy egyesek egyhangúnak vagy unalmasnak találják majd az m-Seven külsejét, de legtöbben az "igényes egyszerűséget" preferálják. Rájuk lett szabva ez a füles. Kissé kiáll oldalirányba, de ezzel együtt sem hívja fel magára a figyelmet annyira, mint sok más TWS fülhallgató.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Háza műanyagból készült, de tartósságot sugall. A külső oldalon diszkréten gravírozott embléma és apró állapotjelző LED látható. Összesen négy színopció közül lehet választani (teljesen fekete, fekete-szürke, szürke, zöld), mindegyik esetben fekete dokkolót kapunk. Utóbbi gombnyomásra jelzi belső akkumulátorának töltöttségi szintjét és USB-C kábellel tölthető.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló

Használat közben

A fülhallgatók kissé kiállnak a fülből és érintéssel vezérelhetők, ezért pl. sapkával elég körülményes lenne a használata. Szkeptikusak voltunk a stabilitással kapcsolatban és eleinte akadtak is problémák. A dokkoló fedele nagyon könnyen kinyílik, ami egy váratlan elejtésnél szétguruló fülhallgatókat eredményezhet (persze mindenre van megoldás, nem kell dobálni az eszközt).

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló

A fülhallgatók nagyon könnyen kimozdultak a hallójáratból. Aztán rájöttünk, ha kissé elcsavarjuk az egész hangszórókamrát, hogy a hátsó része feszesebben "feküdjön" a fülkagylóba, akkor egész jó stabilitást kaptunk, a komfortérzet feláldozása nélkül. Fekvőtámasz, hasprés, guggolás vagy fekve nyomás közben egyáltalán nem kellett igazgatni, ugrás vagy futás közben viszont már érezhetően lazult a tartása.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Természetesen az m-Seven is támogat minden gyakori vezérlési parancsot, amelyek megkönnyítik a felhasználó életét zenehallgatás vagy telefonálás közben. Az érintések időtartamától vagy mennyiségétől függően ugorhatunk a zeneszámok között, állíthatjuk a hangerőt, fogadhatjuk/elutasíthatjuk a hívásokat és Siri, vagy Google is előhívható, igaz, nem magyarul. Az érintésekre kellő érzékenységgel reagál. Eleinte gyakran megérintettük pl. ahogy megigazítottuk és ezt tévesen parancsként érzékelte, az ilyen malőröket eleinte el kellett viselni. Idővel megszoktuk, hogy inkább az élénél vagy pereménél fogva illesszük be helyére, így sokkal kevesebb "félreértés" alakult ki.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Az akkumulátoros üzemidő és a vezeték nélküli hatókör egyaránt jónak nevezhető. A tesztkörnyezet (44 m2-es lakás) közepén hagyott telefonnal bárhova sétáltunk, a jelfolyam egyszer sem szakadt meg. Az egyetlen jelátviteli negatívum, amivel együtt kell élni, hogy jelentős ajakszinkron késést okoz az m-Seven, ezért hardcore film/sorozat/YouTube néző felhasználóknak nem lesz ideális.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Jays m-Seven True Wireless nem hifi célra készült, ezért igyekszünk a teljesen vezeték nélküli fülhallgatók kategóriáján belül értékelni tulajdonságait. Karaktere ahhoz képest, hogy kábelmentes üzemre képes, a vártnál jobban kidolgozott. Sztereó középpontja stabil, az énekhangot könnyen középre irányítja, vagy akár más hangszereket is, mint pl. a Red Hot Chili Peppers - Can’t Stop c. szám alatt a dobfelszerelést. A részleteket nemcsak egykedvűen, összefüggő blokkból tolja a fülbe, bizonyos szintig képes elhatárolni egymástól a hangsávokat, ami mindenképpen becsületes egy Bluetooth eszköztől.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Másik fő előnye, hogy hallgatása hosszabb távon sem fárasztó. Érezni rajta, hogy a vezeték nélküli jelátvitel miatt magas frekvenciái kissé fedettek, fátyolosak és a cintányért sem képes tökéletesen élethűen visszaadni. Viszont olyan frekvencia-görbét alkalmaz, amely gyengéden megemeli a basszust és a magas frekvenciákat óvatosan lekerekíti még jóval azelőtt, hogy túl élessé válnának. Tehát adott egy összességében kellemes karakter, amely bármilyen zenei műfajra ráhúzható. Nem kell feltétlenül modern pop vagy elektronikus stílusokra gondolni, pl. David Bowie - Heroes c. számát is lendülettel, mozgalmasan volt képes megszólaltatni, amiért az itt-ott lefaragott részleteket könnyen megbocsáthattuk.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

A dinamika, részletező képesség, felbontás tehát egy TWS alapú rendszerhez viszonyítva kifejezetten jó, ami el is várható figyelembe véve, hogy egyre jobban ellepik a kínálatot a 10-20 000 Ft közé pozícionált vetélytársak. Velük szemben az m-Seven kidolgozottabb karaktert nyújt, képes kicsit mélyebben a zenébe nyúlni és nem préseli össze a dinamikai határokat úgy, mint az olcsó(bb) TWS fülhallgatók, továbbá basszusa is árnyaltabb, gazdagabb. És szükség esetén egészen masszív, izmos mélyhangokra is képes, tehát a hip-hop/trap megszállottaknak sem lesz erőtlen.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Az utolsó fülhallgató, ami ennyire váratlanul jó hanggal lepett meg minket, a LYPERTEK TEVI volt, de tudomásunk szerint elérhetősége jelenleg bizonytalan. Izgalmas vetélytársként említhető az Audio-Technica ATH-CKS5TW, amely szintén kellemes, energikus hangot nyújt, kicsit még jobb stabilitással, viszont telefonos hangminősége gyengébb, mérete pedig jelentősen nagyobb.

Jays m-Seven True Wireless Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Jays m-Seven praktikus TWS fülhallgató azoknak, akik sokat telefonálnak (nyugodtabb környezetben) és alkalmi testmozgás közben lemondanának a kábel miatti frusztrációról (de nem sprintelni vagy street workout gyakorlatokat végezni szoktak). Hangja kifejezetten kellemes. Annak ellenére, hogy a technológiából eredően nem törhet audiofil szintre, összességében pozitívan csalódtunk benne és akciós ára is sokaknak baráti lesz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.