Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

2019. augusztus 23., péntek, 15:35

Jabra audio hifi fejhallgató Bluetooth zajzár zajszűrés Jabra fejhallgató Bluetooth fejhallgató aktív zajszűrés zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Jabra fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

Mi keresnivalója van egy, leginkább telefonos headset-jeiről ismert cégnek a Bose és a Sony által uralt, zajszűrős fejhallgató piacon? Reméljük a teszt választ ad erre!

Küllem

A dán Jabra névről mindenkinek - persze akik ismerik - elsősorban a telefonos headset-ek jutnak az eszükbe. Pedig a Jabra GN közel 150 éves múltra tekint vissza. A GN cégcsoport tagjaként olyan leányvállalatokkal dolgozik együtt, mint a ReSound, ami a világ vezető hallókészülék specialistája. A Jabra nevéhez fűződik a világ első ultra zajszűrős mikrofonja, a világ első Bluetooth fejhallgatója és az első sportfülhallgató beépített pulzusmérővel. Legújabb termékük az Elite 85h egy aktív zajszűrővel ellátott Bluetooth fejhallgató mindennapos, otthoni és utcai használatra.

Az első benyomás az, hogy le sem tagadhatná skandináv származását. Pontosan követi a dán filozófiával készült termékek vonalvezetését, anyaghasználatát. A minőségi textilborítás, a kiváló műanyag és alumínium alkotóelemek, a strapabíró kialakítás, akár lehetne Bang & Olufsen vagy Vifa terméke is.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató fülre illeszkedő kialakítással, jó arányokkal rendelkezik. A robusztus, strapabíró csuklópánt és a kellemes tapintású textil bevonat minőségi hatást sugall. Összesen két gomb található, az egyik a zajszűrés kapcsolója, a másik a hangasszisztens indítására szolgál. Utóbbival aktiválhatjuk az applikációban előzőleg beállított segédet, ami lehet Siri, Amazon Alexa vagy a Google asszisztense. A gomb megnyomásával aktiválódik a kiválasztott szolgáltatás és lehetőségünk van a hangutasítással történő bejegyzések készítésére, keresésre, üzenetek felolvasására.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Bekapcsoló gombot hiába keresünk, az nincs a fejhallgatón. Fejtörést okozhat, vajon hogyan kapcsoljuk be és párosítjuk a telefonunkkal erre szolgáló kezelőszerv nélkül. A Jabra ezt elegánsan és ötletesen oldotta meg. Első párosításhoz elég normál állásba fordítani a fejkagylókat, a rendszer bekapcsol és párosítás üzemmódra vált. A telefonnal történő összekapcsolódás után a következő alkalommal már automatikusan csatlakozik - akár két telefonhoz is a multipontos technológiának köszönhetően.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A teljesen vízálló kialakításnak hála akár egy kisebb eső sem árthat neki, így tökéletes társ a mindennapos utazás vagy kirándulások során. A max. 35 órás akkumulátor időtartamnak köszönhetően normál használat mellett akár egy hétig is elzenél.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Kapunk hozzá egy strapabíró kemény tokot, egy audio kábelt az akkumulátor lemerülése vagy kímélése esetén történő zenehallgatáshoz, egy USB C töltőkábelt és egy repülőgép adaptert. A fejhallgató funkciói vezérelhetők és testre szabhatók az ingyenesen letölthető applikáció segítségével.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Technológia

A Jabra zajszűrő technológiája különleges, 8 mikrofont használó rendszer. Fejlesztése során együttműködtek az Audeering céggel, amely az audio-AI technológia területén világelső. A hagyományos elven működő, ellenfázisú kioltást használó zajszűrés mellett a mesterséges intelligencia segítségével működő Smart Active Noise Cancellation alkalmazással automatikusan felismeri, elemzi és némítja a különböző helyszíneknek megfelelően a külső zajt. Érdekesség a szélzaj kiszűrésének lehetősége. A beavatkozás mértékét a JabraSound+ alkalmazásban szabhatjuk az ízlésünknek megfelelőre. Lehetőségünk van beengedni a külső zajt a jobb tájékozódás, vagy információ szerzés céljából. Az applikáció segítségével a fejhallgató zenei karakterét is ízlésünknek megfelelően állíthatjuk, az előre beállított zene stílusoknak megfelelően vagy az EQ használatával egyéni módon.

Jabra Elite 85h App

Amitől igazán egyedi a fejhallgató, az a telefonhívások minősége. A 8 mikrofonos technológiának köszönhetően a beszédhang természetes tónusban, pontosan érthetően szólal meg a hívott félnél. Ebben könnyű dolga van a Jabra-nak, hiszen az egyik legjobb telefonos headset-ek gyártása során szerzett elég tapasztalatot.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A fent leírt sajátos bekapcsolási módnak köszönhetően a fejhallgató felvéve azonnal csatlakozik a mobiltelefonhoz. Elegáns és roppant kényelmes megoldás. Elég a fejkagylókat elfordítani és megáll a zene.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

A viselési komfort első osztályú, a puha fülpárnáknak köszönhetően roppant kényelmes és stabil. A jobb oldali kagylón található két dudor a hangerő állítására szolgál. Egyedi, de igazán hatékony megoldás, nem kell a gombokat keresgetni. A Bluetooth 5 kapcsolat stabil, interferencia mentes. A csatlakozott telefon stabilan leszakadás mentesen kapcsolódik még WiFi-től erősen szennyezett környezetben is. A nagyméretű kemény tok megszokást igényel, csak egy módon tudjuk beletenni megfelelően a fejhallgatót, igaz ebben egy kis ábra is a segítségünkre van.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Hangminőség

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung Galaxy S okostelefonnal végeztük TIDAL streaming szolgáltatással. A vezetékes zenehallgatáshoz hordozható veszteségmentes lejátszót használtunk.

A teszten hallgatott zenék kiválasztásánál figyelembe vettük a fejhallgató prémium jellegét.

Boz Scaggs - Dig album 2006 TIDAL Master

Patricia Barber - Nightclub album 2004 TIDAL Master

Kandace Springs - Indigo album 2018 TIDAL Master

Andrea Razzauti - Paiting The Music 2009 FLAC HD

Music Go Music - Impressions 2014 FLAC

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A zene kikapcsolt zajszűrővel hallgatva eleven, jó dinamikával és színpadképpel szólalt meg. A mélyek pontosak, határozottak voltak, a magasak csilingeltek, nyoma sem volt tompaságnak, digitális zajnak. Ami kiemelkedő, az a középtartomány tisztasága és megfelelő aránya, főleg énekhangok esetén érezhető természetes orgánum némi analógos melegséggel. A zajszűrőt bekapcsolva hallhatóan eltűnt a külső zaj (ami a passzív szűrésnek hála nem volt jelentős), a hangkép nem változott, nem omlott össze, csupán egy leheletnyi visszafogottság volt tapasztalható a magastartományban. A zenék élvezetesen, az akusztikus hangszerek valósághűen szólaltak meg, Boz Scaggs, Patricia Barber és Kandace Springs lemeze is úgy hangzott, ahogyan egy minőségi felvételnek illik szólnia. A hangminőség megállapítása eleve nehéz, mivel az applikáció vezérelt fejhallgatóknál mindenki a saját ízlése szerint állítja be a karakterét. Ami nem állítható, az a dinamika és a részletező képesség. Ezekben a Jabra hibátlan.

Jabra Elite 85h App

A tartozék kábellel hallgatva jelentősen nem változiott a karakter - köszönhetően az eleve kiváló hangzásnak. Talán a minőségi javulás a felvételek minőségének tudható be.

Jabra Elite 85h aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A teszt végén elgondolkodtunk azon, hogy vajon versenyképes-e a Jabra Elite 85h a konkurens modellek mellett?

Megjelenését tekintve sugárzik róla a minőség, a Bose egyszerű játékszer mellette. A Sony modellje hasonló, bár szerintünk a Jabra letisztultabb formája azoknak fog tetszeni, akik inkább a funkcionális, szépen megtervezett tárgyakat szeretik, amiket jó kézbe venni és egyszerűen teszik a dolgukat.

A hangminőség versenyképes a konkurens modellekkel, a hangja inkább nyugodt, már-már analógos. Zajszűrő technológiája egyedi, nehéz összehasonlítani bármely más gyártmánnyal. Itt inkább az egyéni ízlés fog dönteni, pl. aki sokat repül, annak a Sony rendszere hatásosabb, de ők vannak kevesebben.

Ára is abszolút versenyképes, igaz most a Sony a sajátos - nagyon keresik ezért olcsóbban adom - akció keretében szinte egy árban van a Jabra fejhallgatóval.

Minket meggyőzött és elvarázsolt egyéni stílusa, kivételes technológiája és építési minősége. Szeretjük a skandináv tárgyakat és kész!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.