iTech ProStereo L1 fülhallgató teszt

Váratlan remény

2019. január 30., szerda, 17:30

iTech ProStereo audio hifi fülhallgató iTech fülhallgató ProStereo fülhallgató fülhallgató teszt iTech fülhallgató teszt ProStereo fülhallgató teszt

A nagy gyártók küzdelmében egyre nehezebb megtalálni az úgynevezett következő szintet. Közben sok látszólag ismeretlen név mellett kell elsétálni. Most a ProStereo egyik termékét próbáltuk ki, hogy kiderítsük, mit érdemes a telefon gyárilag mellékelt fülhallgatója helyett használni akkor, ha kb. 25 000 Ft-ból kell gazdálkodnunk?

A megfizethető hifi headset?

Az i.Tech Dynamic termékeinek itthoni forgalmazását nemrég kezdte el a Muzix Group. Nekik köszönhetően mutattuk be a ProStereo H2 vezeték nélküli fülhallgatót is. A maga kategóriájában jól teljesített, sőt, az aptX HD és LDAC támogatásnak köszönhetően felülmúlta várakozásainkat. Ezzel megelőlegeztük a bizalmat e gyártó többi terméke felé.

Az L1 lényegesen kedvezőbb áron vásárolható meg, mint a H2. Kb. 25 000 Ft-ért rendelhető, ami az 1-2 ezer forintos fülhallgatókhoz szokott személyeknek húzósnak tűnhet, a minőségi zenehallgatást keresőnek viszont még nem elérhetetlen. Figyelembe véve, hogy a kommersz, filléres kategóriához képest ennyivel többe kerül, némi plusz várható el tőle.

iTech ProStereo L1 fülhallgató doboz

Bizakodásra adhat okot a ProStereo L1 dobozán díszelgő, JAS által jóváhagyott Hi-Res Audio jelvény (persze a nagy felbontás még csak fél siker, számos más jellemzőn áll vagy bukik, hogy mennyire hallgatható a termék). Nem kevésbé tetszetős a kábel, amely 4N (99,99 %) tisztságú oxigénmentes réz vezetőt tartalmaz. 7 mm-es hangszórójának ultravékony mylar membránját neodímium mágnes mozgatja. Mi több, a csomagolás még Comply fülillesztéket is tartalmaz.

iTech ProStereo L1 fülhallgató hangszóró

Küllem

Az L1 már csomagolásában is épp olyan ízlésességet sugallt, mint kibontás után, kézben tartva. Áttetsző köpenye miatt rózsaarany hatást kelt, így hölgyek tetszését is bizonyára könnyebben elnyeri. Hangszórókamráit, mikrofonos headset modulját és aranyozott, 3,5 mm-es 4-pólusú Jack csatlakozóját is arany színű alumínium fedi.

iTech ProStereo L1 fülhallgató

A csomagolás igényes, cipzáras védőtokot és különböző méretű, ill. fajtájú fülillesztékeket tartalmaz. Eldönthetjük, hogy a klasszikus szilikon bogyókat, vagy Comply párnát tegyünk a hangszórónyílásra. Mi a szivacsot preferáljuk, mivel ahogy korábbi cikkeinkben is említettük, az átlagosnál jobb zajszűrést és stabilitást eredményez. Egyetlen hátránya, hogy víz hatására, továbbá 1-2 hónapig tartó rendszeres használat után lazulni/porladni kezd, ezért rendszeresen pótolni kell.

iTech ProStereo L1 fülhallgató tok

Használat közben

A gumis illesztéket egyetlen alkalommal próbáltuk ki, ekkor kellemetlen feszültség keletkezett hallójáratunkban és a hangszóró légnyomás miatti pattogását is hallottuk. Ezért rögtön Comply-ra váltottunk és a fennmaradó időszakban csak azzal teszteltünk. Így tömegközlekedésben is egész kellemesen lehetett zenét hallgatni, vagy telefonálni.

iTech ProStereo L1 fülhallgató

A kiváló zajszűrő képességet mi sem igazolja jobban, minthogy egy Dürer Kertben tett látogatásunk során kegyetlenül túlvezérelt hangnyomással áldottak meg egy metálegyüttes debütáló koncertjét. Ekkor előkerült zsebünkből az L1 és máris érteni lehetett a (továbbra is mellkasdöngető) lábdob mellett a dalszöveget. A fülhallgató kábele időnként hajlamos volt kissé összegabalyodni, továbbá az erős hidegtől merevedni, de más, komolyabb problémát nem tapasztaltunk használat közben.

iTech ProStereo L1 fülhallgató

Hangminőség

Az L1 kissé felnyitja, megeleveníti a középső és magas frekvenciákat, így számos részletet képes könnyedén megjeleníteni. Basszus ábrázolása józan, sőt, néha kissé szűkmarkúnak tűnhet. Egyesek lehet, hogy kevésnek találják majd a kemény ütemeket elektronikus vagy rock stílusok hallgatásakor. Ha a közepesnek vélt jelszinttől kicsit feljebb merészkedtünk, akkor viszont egész bátrak lettek a mélyhangok, ráadásul nem feküdtek rá a felsőbb frekvenciákra. A különféle hangeffekteket képes volt játékosan, mozgalmasan megjeleníteni. Dinamikai árnyalása viszont nem annyira kifinomult, ami az áráért cserébe érthető is.

Kedvenc Linkin Park számainkat elindítva, kicsit nagyobb terhelésen sok részletet és kontrollált közlésmódot kaptunk egészen a refrénig. Ott a csúcshoz érve zavarosnak tűnt az L1 részletábrázolása, a dobot, gitárt és elvadult vokált nem annyira volt képes elkülöníteni egymástól, mint más, természetesen sokkal drágább fülhallgatók. Eliane Elias - I Thought About You c. meleg tónusú, dinamikus, árnyalt jazz nótája következett. A hangszereket kicsit véletlenszerűen kezelte, nem igazán tudta eldönteni, hogy melyik hangszert helyezze közelebb/távolabb. Az éneket viszont meglepően élénk, megfogott módon ábrázolta. Ez a fókuszált közlésmód segített abban, hogy a zenére koncentráljunk és ne annak építőelemeire.

A ProStereo L1 sok részletbe betekintést nyújt. Nem adja azokat oda hiánytalanul, nem ránt bele a zene atmoszférájába teljesen. Viszont folyamatosan, udvariaskodva jelzi, hogy több is van a zenében, mint amit bármilyen 1-2 ezer forintos fülestől kaphatunk. Az audiofileket azonban nem képes átverni. Ez alatt gondolunk arra, hogy nem azoknak készült, akik 50-100 000 Ft-os fülhallgató tudását keresik megfizethetőbb kivitelben. Akik viszont még sosem hallgattak 5-10 000 Ft-osnál komolyabb fülhallgatót, azok joggal érezhetik úgy, hogy egy új világ nyílt meg előttük.

iTech ProStereo L1 fülhallgató

Végszó

Az iTech ProStereo L1 igazi következő lépcsőfokot jelent a mobiltelefonok sok esetben hitvány, gyárilag mellékelt füleseivel szemben. A könnyen kicsusszanó, műanyag házas alternatíváktól eltérően sokkal jobb a zajszűrése, így közlekedés közben is remekül használható. Az L1 részletező képessége a belépőszintű vetélytársakhoz képest egyértelműen jobb. Az extra határozottság és dinamika viszont olykor hiányzott belőle, ezért elsősorban akusztikus műfajok kedvelőinek ajánlható, nem az intenzív basszusok megszállottjainak készült. Az árat figyelembe véve kellemes összképet nyújtott az L1

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.