iTech ProStereo H1 Bluetooth fejhallgató erősítő teszt

Kicsi a bors…

2019. március 21., csütörtök, 14:40

iTech ProStereo audio hifi Bluetooth fejhallgató erősítő ProStereo teszt Bluetooth fejhallgató erősítő ProStereo fejhallgató erősítő Bluetooth fejhallgató erősítő teszt ProStereo fejhallgató erősítő teszt

Az iTechDynamics immár 17 éve, 2002 óta fejleszt Bluetooth technológián alapuló mobil audio eszközöket. A hongkongi cég elkötelezett a magas minőségű zenehallgatás mellett, ígéretük szerint vezeték nélküli mobileszközeik nem rontják, hanem épphogy javítják a hangminőséget - akár stúdióhangzást is megközelítve. Halljuk mit tud ehhez képest a ProStereo H1 vezetéknélküli fejhallgató erősítő és DAC!

Kicsomagolás, beüzemelés

Az iTech ProStereo H1 viszonylag egyszerű, mégis ízléses dobozban érkezik. Az eszköz mellett mindössze egy kb. 8 cm-es USB-A - micro USB kábelt találunk és a használati utasítást. A kábel egyaránt használható töltésre és forráseszközeink csatlakoztatására, OTG képes mobiltelefonnal vezetékes DAC-ként is működtethető. Mivel a töltés szabványos micro USB töltővel vagy akár laptopra, számítógépre kötve is megoldható, inkább saját, hosszabb kábelünket és egy telefontöltőt használtunk a ProStereo beépített akkumulátorának feltöltésére.

iTech ProStereo H1 Bluetooth fejhallgató erősítő

A gyártó ígérete szerint nagyjából egy óra alatt tölt fel teljesen az eszköz, ezzel pedig körülbelül 4 óra lejátszási és 200 óra készenléti időt kapunk, mely adatok tesztünk alatt is megfeleltek a valóságnak. A kis csiptető segítségével könnyedén rögzíthető akár ruházatunkra vagy zsebre is vághatjuk, ha elég hosszú fejhallgatónk kábele ahhoz, hogy ezt megtehessük. A beépített DAC 32 bit/384 kHz felbontásig kezel különféle PCM formátumú audiofájlokat (FLAC, ALAC, WAV, stb.) így a paraméterek alapján bízhatunk a minőségi megszólalásban.

iTech ProStereo H1 Bluetooth fejhallgató erősítő

Érdekes, de annál praktikusabb funkció a beépített, ráadásul HD voice ready mikrofon, amivel teljesértékű Bluetooth headsetté válik a H1: telefonáláshoz nem kell átváltanunk készülékünk mikrofonjára, hangszórójára; hívásainkat közvetlenül intézhetjük a H1-et használva. A hívás kezdetekor a zene természetesen elhallgat, majd a beszélgetés végeztével visszatér.

A beüzemelés nem lehetne egyszerűbb: telefonunkon aktiváljuk a Bluetooth kapcsolatot, a ProStereo-t pedig párosítás módba állítjuk a Play/Stop gomb legalább 3 másodperces nyomva tartásával, és eszközeink automatikusan felismerik egymást, csatlakoznak. A H1 szerencsére nem kér külön applikációt, gyakorlatilag bármilyen lejátszó szoftverrel együttműködik Android környezetben. Nekünk a már bevált gyári szoftver mellett a Foobar2000 Androidos verziója is rendelkezésünkre állt, így ezzel is kipróbálhattuk a ProStereo képességeit. Asztali számítógépen ugyanezzel hajtottuk meg a H1-et, egyazon forrásanyagokkal.

iTech ProStereo H1 Bluetooth fejhallgató erősítő

Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a H1 megbirkózik-e komolyabb, nagyobb impedanciájú fejhallgatókkal, tesztünkhöz referenciának számító Sennheiser HD 600 illetve a nálunk vendégeskedő Ultrasone Pro 1480i fejhallgatókat használtuk. Minden esetben nagyfelbontású forrásanyagokat hallgattunk, hogy a ProStereo minőséggel kapcsolatos ígéreteit is megvizsgálhassuk - és nem okozott csalódást.

iTech ProStereo H1 Bluetooth fejhallgató erősítő

Meghallgatás

Elsőként telefonunk Bluetooth kapcsolatát használtuk csatlakozásra, hogy az általában gyengébb minőséget hozó vezetéknélküli jelfeldolgozást hallhassuk. Itt jegyeznénk meg, hogy az iTech már 2005 óta alkalmaz A2DP technológiát, Bluetooth kapcsolatot használó termékeihez, így természetesen a H1 is megkapta ezt a kapcsolódási módot. A csatlakozás gyors és könnyű, a Foobar indítása után automatikusan ismeri fel a kimeneti eszközt, így beállítással nem kell bajlódnunk - kényelmes. Elsőnek a Neal Morse Band - The great adventure című lemezét hallgattuk, kedvenc számaink gyorsan magukba szippantottak. A basszusok teltek és élettelik, a középtartomány kiegyensúlyozott és éppen eléggé hangsúlyos volt ahhoz, hogy a finomabb részletek is előtűnjenek a hangképből, de soha nem volt tolakodó vagy túlzó. A magastartomány megfelelően szellős, nem érződött benne sem fátyolosság, sem az alacsonyabb minőségű DAC-okra jellemző zavaró, fémes, digitális felhang. Összességében elégedettek lehettünk, így magasabb fokozatra kapcsoltunk és Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity lemezével kínáltuk meg a H1-et. Már az első tételben hallható bonyolult és roppant részletes hangképek meggyőztek: az iTech tartja ígéretét a hangminőséget illetően. Minden apró részlet szépen megjelent a hangképben, megkaptuk ugyanazt az óriási teret, ami a lemezre egyébként is jellemző megfelelő hifilánccal hallgatva. A dinamikatartomány nagy, de mindig megfogottak maradtak a basszusok és még mindig nem voltak bántók a magasak sem, minden a helyén volt.

iTech ProStereo H1 Bluetooth fejhallgató erősítő

Hiába igyekeztünk megfogni a H1-et referencia fejhallgatónkkal, egyszerűen nem volt hajlandó hibázni. Ezért trükköt vetettünk be, és próbaképp elindítottuk utóbbi felvételünket MP3 formátumban is. Ekkor derült ki, hogy a ProStereo nem túlzottan megengedő és bizony azonnal megmutatja a formátum hibáit és hiányosságait, így örömmel tértünk vissza nagyfelbontású zenéinkhez. Következhetett Mike Oldfield - Return to Ommadawn-ja, ami egyik kedvenc (teszt)zenénk: főleg akusztikus, emellett dinamikus, részletes és még kellemes hallgatni való is. Ismét elégedettek lehettünk: a gitárok plasztikusan szólaltak meg, jól hallottuk a körömmel pengetett nylonhúrok jellegzetes hangját, megkaptunk minden részletet, a dinamikára sem lehetett panasz, sőt. A tér kicsivel kisebb volt talán, mint az előző felvétel esetében, ugyanakkor ez nem az eszköz hiányossága: a felvétel alapvetően ilyen karakterű - és ez esetében sem hiba vagy hiányosság, egyszerűen így álmodta meg a szerző. Ennyi elég is volt a mobilképességek próbájából, hogy valóban érezzük: a ProStereo komoly képességekkel bíró kis eszköz. Lássuk, mihez kezd vezetékes csatlakozással, számítógéppel - vajon lesz hallható különbség ugyanezekkel a felvételekkel?

A meghallgatás ilyen szempontból kicsit csalódás volt, de nem negatív értelemben: a H1 ugyanazt a minőséget hozta, mint Bluetooth kapcsolattal, ami minimum meglepő. Mondjuk nem a gyártó által mellékelt rövid és vékonyka USB kábelt használtuk, hanem saját, jól bevált kábelünkkel hallgattuk meg a ProStereo-t, ugyanakkor emiatt főleg számítottunk volna a minőség megugrására. Igaz ez elmaradt, mégsem lehettünk szomorúak vagy kritikusak, hiszen nagyszerű hangot kaptunk igazán elérhető áron.

iTech ProStereo H1 Bluetooth fejhallgató erősítő

Összegzés

Az iTech ProStereo H1 egy kifejezetten hifi hangzást produkáló mobileszköz, ami árát meghazudtoló minőséget képvisel. Néhány társával ellentétben nem véletlenül került rá a Hi-Res Audio embléma, az eszköz amellett, hogy feldolgozza a nagysűrűségű hangfájlokat, megszólaltatásuk tekintetében sem vall szégyent, sőt, kifejezetten részletes, kiegyensúlyozott és sokáig hallgatható hangot állít elő. Soha nem esik túlzásokba, minden éppen megfelelő mennyiségben van jelen; a mélyek nem túlzók és nem torzulnak, viszont erőteljesen, kereken szólnak. Ahogy írtuk, a további tartományokban sincs semmilyen probléma, valamint a tér és sztereókép is rendben van, különösen, ha a termék árát is figyelembe vesszük értékelésünk során. Ha egy nullával több lenne az árcédulán, akkor minden bizonnyal jóval többet várnánk (de ezesetben fejhallgatóinkat is magasabb kategóriásra kellene cserélnünk) azonban így teljesen elégedettek lehetünk. Két apró negatívumot kell megemlítenünk: a készülékház olcsó hatású műanyagból készült, illetve egy minimálisan informatív kijelzőt még el tudtunk volna viselni rajta, utóbbi viszont biztosan az akkumulátoridő csökkenését vonta volna maga után - forráseszközeink pedig úgyis megjelenítenek minden információt. Mindent egybevéve, ha útközben is szeretnénk élvezni nagyfelbontású zenéinket a maguk teljességében és kedvező áron, akkor a H1 kiváló választás lehet, de vigyázzunk: gyenge minőségű forrásanyagokért büntetés jár, a ProStereo nem igazán tolerálja vagy korrigálja a tömörített formátumok hibáit!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.