iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató teszt

Elérhetőbb szabadság

2019. június 22., szombat, 12:45

iTech audio hifi fülhallgató Bluetooth iTech fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt iTech fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

Az okostelefon óriások rivalizálása továbbra is arra buzdítja a kisebb cégeket, hogy felmutassanak valamit a teljesen vezeték nélküli fülhallgató kategóriában. Az iTech szorgosan építi ennek apropójából foganó termékeit. Kábelt mellőző megoldásai közül a FreeStereo Twins a megfizethető alternatívák táborát erősíti.

Egy fülhallgató mindenhez?

Ahogy a termék leírásából és a gyártó közleményéből leszűrhető, az iTech FreeStereo Twins sokoldalúságot próbál megtestesíteni. Figyelembe véve azonban, hogy mára a sportfülhallgatók, minőségi zenehallgatásra szolgáló (vezetékes) fülesek és utazásra optimalizált zajszűrős rendszerek léteznek, inkább kerülendő a mindenes kifejezés.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

Az viszont közelebb állhat a valósághoz, hogy legtöbben csak általános felhasználásra (séta közbeni zenehallgatás, videonézés, telefonálás) akarnak egy kényelmes és praktikus fülest. A FreeStereo Twins a legmodernebb, szinte álomszerű koncepciót testesíti meg, hiszen csak két ún. bogyót kell a fülünkbe bedugni és máris indulhat a móka. Mindez kb. 34 000 forintért vásárolható meg, viszont cikkünk írásakor a Muzix webáruházában 21 000 forintos akciós áron szerepel. Ha utóbbit nézzük, akkor az egyik legolcsóbb teljesen vezeték nélküli füles, amivel eddig találkoztunk.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

Küllem

A FreeStereo Twins átlátszó tetejű, kagylószerűen nyitható töltőházban érkezik. A kis szelence masszívnak tűnik, bár lehetne kicsit laposabb, hogy nadrágzsebben is kényelmesen elférjen. Különlegessége, hogy a fülhallgató kapszulák kétféle módon is behelyezhetők. Utóbbi azért szükséges, mert a kapszulákon lévő gumis belső támaszt felfelé és lefelé is lehet forgatni. Tehát a felhasználó saját adottságai szerint döntheti el, hogy a fülhallgató a hallójárat fölé, vagy alá támaszkodjon.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

A fülhallgatók háza műanyag, összességében jó minőségérzetet sugall. Érdekesség, hogy nanobevonatot is felhordtak rájuk (Liquipel Watersafe), amely esővíztől és izzadtságtól védi a bennük lévő hangszórót és elektronikát. A prémium kategóriával szemben ez nem kapcsol be automatikusan, nekünk kell úgymond felébreszteni a rajta lévő multifunkciós gomb segítségével. Előnyt jelent, hogy a jobb és bal oldal gombkiosztása azonos, tehát a tulajdonos dönti el, hogy melyik kezével vezérelné a lejátszást és telefonhívásokat.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

A csomagolás három pár különböző méretű gumis betétet és fültámaszt, valamint egy pár Comply T-200 szivacsos illesztéket is tartalmaz. Utóbbival lényegesen jobb stabilitás és zajszűrés érhető el, emellett kicsit a dinamikát is javítja.

Használat közben

Az első néhány napon türelmet és időt igényelt az egyedi formájú dokkoló megszokása. Ebbe ugyanis csak bizonyos szögből lehetett a kapszulákat bepattintani és a kivétel is hasonlóan körülményes volt. A dokkoló akkumulátor kapacitását nem tudtuk megbecsülni (praktikus lett volna egy töltöttségjelző LED sor), de a fülhallgatók papíron közölt kétórás üzemideje reálisnak bizonyult. Napi egy-kétórás használat mellett egy hétre elegendő energiát nyújtott a töltőház.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

A kapszulák akkumulátor-szintje a gyártó szerint az okostelefon kijelzőjén is látható, ám a mi Samsung Galaxy A7 készülékünk nem mutatta. Viszont ha visszatettük a füleseket a töltőházba, akkor a kapszulákban lévő piros LED-ek jelezték a töltést.

A komfort jónak bizonyult, a szilikon illeszték egyáltalán nem produkált nyomó/feszítő érzetet, a Comply pedig sokat javított a stabilitáson. Utóbbi ellenére nem mernénk nyugodt szívvel ajánlani sportolóknak a fülest, inkább irodai/otthoni tevékenységhez, utcai sétához ideális. Ami a mikrofonos headset funkciót illeti, csendes, nyugodt környezetben probléma nélkül használható, de amint háttérzajok kerülnek a hívó fél környezetébe, szinte használhatatlanná válik a mikrofon.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A FreeStereo Twins kellemes és hosszan hallgatható karaktert nyújtott. Részletező képessége egyértelműen alulmaradt a vezetékes és aptX-képes megoldásokhoz képest, ezért hifi szintű tisztaság nem várható el tőle. Ettől függetlenül sztereó középpontja erőteljes, basszusa pedig testes és meleg tónusú volt.

Kedvenc számaink hallgatásakor félretettük audofil szempontjainkat és inkább benyomásainkra támaszkodtunk. Műfajtól függetlenül lágy és jóleső stílusban jelentek meg a zenék, mindent kicsit populárisra, teltre szabtak a kis fülesek. Az elektronikus, hip-hop stb. műfajok esetében valósággal elárasztott minket a FreeStereo, azt a fajta bulis hangulatot adta vissza, amelyet az átlagfelhasználók leggyakrabban preferálnak.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

Néhány konkrét zenei példa: a George Baker Selection - Little Green Bag c. szám hallgatásakor erőteljes, feszes ütős aláfestést kaptunk. Az ének szépen elkülönült a többi hangszertől. A cintányér és a háttérbe úszó részletek rejtve maradtak, ettől függetlenül a dinamikai árnyalás sokkal jobb volt, mint amire számítottunk. Szinte pontosan ezt kaptuk pl. a rockosabb hangvételű The Fratellis - Chelsea Dagger c. szám közben is. Teljesen vezeték nélküli kialakításához mérten szokatlan határozottsággal és erővel teleportálódott fejünkbe a zene. A részleteket hiányoltuk, ettől függetlenül mégis volt egyfajta magával ragadó ereje, teltsége a számnak.

Kicsit melankolikusabb vizekre evezve a Radiohead - Man of War újfent hatékonyan kimutatta a fülhallgató valamennyi sajátosságát. Továbbra is lágy (talán a krémes lenne rá találó jelző), ugyanakkor élvezhető, élénk basszust kaptunk szépen úszkáló effektusokkal, de egyértelműen elkent magas frekvenciás részletekkel. Megjegyzés: akik érzékenyek az ajakszinkron késésre, azoknak nem árt tudni, hogy a füles videó nézése közben csak kb. fél másodperces késéssel tudja megszólaltatni a hangot.

iTech FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató

Végszó

Az iTech FreeStereo Twins fülhallgató mellett leginkább csekély mérete, tömege és a jelenleg biztosított, kedvezőbb ára szól. A gyártói közlemény szerint fő előnye kellene, hogy legyen a zökkenőmentes telefonálás élménye. Ilyen téren viszont nem tud egyértelmű pluszt felmutatni (nem véletlen, hogy az ebben kiforrott megoldások kb. kétszeres árnál kezdődnek). Leginkább zenehallgatásra és csak csendes szituációban történő telefonálásra ajánlható.

Megjegyzés: aki márkán belül gondolkodik és hajlandó kb. 20 000 Ft többletet rászánni, annak javasoljuk a ProStereo H2 fülhallgató cikk elolvasását, amely a felárért cserébe lényegesen kevesebb kompromisszumot tartogat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.