House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

2020. április 30., csütörtök, 06:05

Marley House of Marley audio hifi fejhallgató Bluetooth Marley fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Marley fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

Nehéz a dolga manapság annak a gyártónak, aki magára akarja vonni a vásárlók figyelmét egy aktív zajszűrős fejhallgatóval. Se szeri se száma a különböző cégek efféle modelljeinek. Ki az olcsó árral, ki a szolgáltatásokkal, ki a kimagasló hangminőséggel próbál operálni. A House of Marley a saját, jól bevált útját járja: jó szolgáltatás felhozatal, élvezetes hangminőség és környezettudatos gondolkodás.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpántHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóHouse of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Bevezető

Az EM-DH021 Exodus ANC név megér egy kis magyarázatot. Az elnevezés a Bob Marley és a Wailers 1977 júniusában kiadott Exodus című lemezre utal. A Wailers korábbi albumaival ellentétben az Exodus tematikusan elmozdult a rejtélyes történetmeséléstől, ehelyett a változás, a vallási politika és a szex témái felé fordult. Az album két részre oszlik: az első fele valláspolitikára, míg a második fele a szex és a hit megtartása témáira összpontosít.

A lemez a Bob Marley ellen 1976-ban elkövetett merénylet után született, miután művész elhagyta Jamaikát és Londonba költözött. Egyes vélemények szerint ez a lemez indította el Marley nemzetközi karrierjét.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Kialakítás

Ilyen előzménytörténet után lássuk, mivel próbál kedvet csinálni a Marley ehhez a fejhallgatóhoz! A dobozt kézbe véve azonnal szembetűnik az újrahasznosított papír és a kevés színnel operáló, visszafogott csomagolás. Maga a fejhallgató első pillantásra robusztus, kicsit retró dizájnnal rendelkezik. Mitől más a kialakítás, mint a nagy átlagé? A számos újrahasznosított és fenntartható gazdálkodásból származó anyag miatt. A fejhallgató váza újrahasznosított acél, a kagylók anyaga újrahasznosított alumínium és FSC tanúsítvánnyal rendelkező fa kombinációja. A matt fekete és acél színnel operáló fejhallgató masszív megépítésű, nyikorgásnak nyomát sem találjuk. A méret állítás itt a Meze Empyrean-éra hasonlító, csúszórudas kialakítású. Működése finom, tág lehetőséget enged az állításra. Az összehajtható mechanika zsanérjai alumíniumból készültek, eléggé masszívnak tűnnek.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A nagyméretű fülpárnák kényelmes memóriahabbal töltöttek, a kábel textil bevonattal erősített. A kagylók külső anyaga vésett logóval ellátott szépen erezett fa, ami ebben az ársávban eléggé ritka megoldás. Mindkét kagylón találhatóak kezelőszervek, a bal oldalin a bekapcsológomb, az ANC kapcsoló és a két mikrofon mellett a 3,5 mm-es Jack aljzat a tartozék kábel használatához. A jobb oldali kagylókon találhatóak a multimédia vezérlőgombok (hangerő +/- és lejátszás/állj), valamint az MM - Monitor Mode - aktiváló gomb a külső zaj beengedésére.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A töltőaljzat USB-C, így lehetőségünk van gyorstöltésre is. Maga a Bluetooth chip korszerű, 5.0 verziójú, a meghajtó 50 mm-es dinamikus rendszerű. Sajnos a kodek támogatásról nincs információ, így marad az alap SBC lehetősége. A beépített 1000 mAh kapacitású akkumulátor akár 80 órás üzemidőt is képes nyújtani, igaz, csak kikapcsolt zajszűréssel. Az ANC egyszerű, nincs érzékenység állítási lehetőség. A két mikrofonnal ellátott elektronika természetesen telefonálásnál headsetként is jól funkcionál, így használhatjuk akár különböző videokonferenciákhoz és meetingekhez is az otthon végzett munka során.

Használat közben

A fejhallgató első alkalommal történő párosítása a telefonunkhoz a szokott módon történik. A Power gombot 4 másodpercig benyomva a kék kontroll LED villogni kezd, így a fejhallgató kész a párosításra. Telefonunk Bluetooth menüjében kiválasztjuk az Exodus ANC lehetőséget és rákattintva kapcsolódunk a fejhallgatóhoz. Sajnos telefonos applikációt és az ezzel járó equalizer állítási lehetőséget, személyre szabhatóságot kár keresnünk, nincs ilyen szolgáltatás a Marley Exodus-hoz. A fejhallgató viselete a puga fülpárnák jóvoltából meglepően kényelmes és stabil. A nagy méret és a robusztus kialakítás ellenére a súlya nem zavaró. A párnák remekül izolálják a külvilágot, így elektronika nélkül sem zavaró a külső zaj szintje. Ha szükségesnek érezzük, bekapcsolható az aktív zajszűrő funkció, amit a jelen körülmények között sajnos utazás és tömegközlekedés során nem tudtunk kipróbálni, de az otthon végzett munka és a szabadidő során nem tapasztaltunk olyan élethelyzetet, ahol kevés lett volna a hatékonysága. A Monitor Mode funkció hasznos, így a fejhallgató levétele nélkül tudunk beszélgetni a körülöttünk lévőkkel. A kezelőszervek logikusan elrendezettek, kézre állnak a hangerő gombok, könnyű megtalálni az ANC és az MM gombokat. A tartozékok bőségesek, kapunk a fejhallgatóhoz egy textil bevonatú kábelt, egy szintén textil bevonatú USB-C töltőkábelt és egy praktikus textil tárolózsákot.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A szokásos bejáratási procedúra után a House of Marley Exodus ANC-t a manapság már természetesnek számító Home Office körülmények között próbáltuk ki munkára, kikapcsolódásra egyaránt.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A meghallgatást stílusosan a Bob Marley & the Wailers - Exodus című lemezével kezdtük annak is a 2017-es TIDAL Master verziójával. A fejhallgató kézbevételekor tapasztalt kedvező benyomások tovább erősödtek az első megszólalással. Kellemes, arányos, mégis kellően dinamikus karakterrel tolmácsolta az albumot. Ami egyből feltűnt, az a mélyhangok kidolgozottsága, pontossága. Bőségesen adagolta, mégsem telepedett rá a hangképre, kellően hagyott helyet a közép- és magastartománynak egyaránt. Bár csak SBC kodekkel hallgattuk, de nem volt hiányérzetünk abban az értelemben, hogy minden hang a helyén volt.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Az AIR - Moon Safari 1998-as lemezét hallgatva bele tudunk feledkezni a zenébe. A Moog és Rhodes szintetizátorok által keltett atmoszférát jól ábrázolta a legtöbb esetben unalmasan, laposan prezentált akkordok itt kellő dinamikával és kellően analógosan szólaltak meg. Tapasztalataink szerint egy fejhallgatónak akkor jó a hangzása, ha nem ugrálunk egyik számról a másikra, keresve a legmegfelelőbbet, hanem hagyjuk a dalokat végig futni és simán bele tudunk feledkezni még az unalomig hallgatott számokba is. A Marley Exodus ilyen.

Az IMANY - Live at the Casino de Paris 2019-es felvételét élvezetes prezentációban hallottuk. A koncert sajátos atmoszféráját, a közönség reakcióit kellő részletességgel és hűséggel mutatta meg a Marley Exodus ANC. IMANY sajátos karaktere jól illik a fejhallgató saját karakteréhez. A bőségesen tálalt mélyhangok és a nagyon realisztikusan megszólaló basszusgitár nem nyomták el az énekest, és a többi hangszert. Az apró részletek is pontosan és tisztán jelentek meg, talán a színpadkép lehetett volna kicsit nyitottabb és mélyebb.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az otthoni körülmények ugyan nem indokolták, de kipróbáltuk az aktív zajszűrő működését is. Mint minden aktív elektronika, az ANC is hatással van a hangzásra. Mivel a Marley által alkalmazott zajszűrő egy alapszintű megoldás - nincs állítási lehetőség - így ez a funkció is kompromisszumra készteti a hallgatót. Itt választanunk kell az esetleg zavaró külső zajok vagy a fejhallgató saját alapzaja és a megvágott magastartomány körött. Csendes környezetben a bekapcsolt zajszűrőnek van egyfajta alap sustorgása, mint a zajos rádióadók hallgatásánál tapasztaltuk. Ez utcai használat, utazás során nem feltűnő, csak csendben hallható. A magashangok egyfajta vágása már jobban érezhető, hasonlóan ahhoz, amikor annak idején a kazettás decken készítettek felvételeket és bekapcsolták a Dolby zajcsökkentőt. Egyfajta tompaság telepszik a felvételre. Ez az ára a csendnek.

Mivel adott a lehetőség, a Marley Exodust kipróbáltuk vezetékes módban is, FiiO DAP társaságában. A kapott eredmény egyértelmű javulás. Talán így kellene szólni a fejhallgatónak Bluetooth módban aptX vagy aptX HD kodekkel. Több részlet, szépen rajzolt színpad, kellő dinamika jellemezte a megszólalást.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Alternatívák

Jó alternatíva lehet kicsit olcsóbban a MEE Audio Matrix Cinema ANC aptX LL támogatással, de "csak" 33 óra üzemidővel. Ugyanezen az áron jó választás lehet a Sennheiser HD 450BT aptX támogatással, de kicsit vékonyabb hangzással. Aki jobb hangminőségre és komolyabb zajszűrésre vágyik, annak ott a Denon AH-GC30 aptX HD támogatással és négy mikrofonos zajszűréssel, de lényegesen magasabb árral.

Tehát választhatunk olcsóbb vagy drágább modellt is az igényünk szerint, de mindenhol van némi kompromisszum és a bevezetőben említett történettel sem büszkélkedhet a többi fejhallgató.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Marley jól vette az akadályokat, világossá vált számunkra, hogy van helye ebben a fejhallgatóktól nyüzsgő világban. Jó piaci stratégia a kiváló hangminőség ötvözése a környezettudatos gondolkodással és gyártással. Sok vásárló választ már ezek alapján magának termékeket. Aki az Exodus mellett teszi le a voksát, az egy igazán stílusos megjelenésű, nagyon jó hangú és tartós eszközt kap. A teszt során itt is bebizonyosodott, hogy leggyengébb pontja maga a vezeték nélküli technológia. Vezetékkel használva remek karakterű, élvezetes hangú, de a Bluetooth technológia korlátai és az alapszintű kodekek rányomják bélyegüket a Marley Exodus ANC-re.

House of Marley Exodus ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Kinek ajánlott?

Az elsősorban utazáshoz, tömegközlekedéshez és ingázáshoz ajánljuk ezt a fejhallgatót, de a jelen körülmények között inkább az otthon végzett munka közbeni videokonferenciához, telefonáláshoz és a pihentető zenehallgatáshoz. Az aktív zajszűrés ugyan átlagos, de az otthoni körülmények nem is indokolják a bekapcsolását. A 80 órás üzemidő kényelmessé teszi a használatot, amíg nálunk vendégeskedett a House of Marley Exodus ANC, csak egyszer kellett feltölteni a két hét során.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.