Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Hét évtized lekicsinyítve

2021. szeptember 15., szerda, 09:25

Grado audio fülhallgató Bluetooth TWS Grado fülhallgató Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató fülhallgató teszt Grado Bluetooth fülhallgató Grado fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A Grado megfontoltan várt a Bluetooth kategóriába való belépéssel. A TWS mezőny felpezsdítéséig egészen mostanáig kellett türelmesnek lenni, ugyanis a GT220 a cég első teljesen kábelmentes törekvése. De vajon sikerült megőrizni a gyártóra jellemző, ikonikus, tiszta hangképet?

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató tokGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgatóGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokGrado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

Nem akarták elsietni

A brooklyni cég saját honlapján fellelhető információk alapján éveket töltöttek a GT220 fejlesztésével annak érdekében, hogy a vezetékes modelljeikre jellemző énektisztaságot és magával ragadó élményt megőrizzék. Fő törekvésük a hangzáson kívül a hosszú akkumulátoros üzemidő volt. 36 órányi zenehallgatást ígérnek (ami közepes terhelés alapján átlagolt adat, a fülhallgató önmagában kb. 6 üzemórára képes), ezzel beférkőzve a legjobb kapacitást nyújtó modellek közé.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató

A GT220 tokjának fő akkumulátora tölthető vezeték nélkül, vagy USB-C kábellel. A fülhallgatók vezérlése érintéssel lehetséges. Természetesen beépített mikrofon is része az extráknak, így telefonálásra vagy virtuális asszisztens előhívására egyaránt alkalmas a Grado kábelmentes fülese. Az aptX jelátvitelt alkalmazó és IPX4 tanúsítvánnyal rendelkező GT220 jelenleg kb. 85 000 forintért vásárolható meg az Extreme Audio, mint hivatalos magyarországi forgalmazó kínálatában.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

Küllem

A jelenleg fekete színben kapható Grado GT220 kicsi, kemény falú dobozkában érkezett hozzánk. Csomagolása a szivacsba ágyazott dokkolón és fülhallgatókon kívül még töltőkábelt és három különböző méretű pár fülillesztéket tartalmazott. A Grado fülhallgatók többségétől eltérően ezt nem az USA-ban, hanem Kínában gyártották, ám fejlesztése és tervezése változatlanul a brooklyni főhadiszállás falai között történt.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató tok

A (felülről nézve) babszem alakú töltőtok és a fülhallgató is mattfekete műanyagból készültek. A tokon négy fehér LED mutatja a fő akkumulátor töltöttségét. A fülhallgatókon lévő embléma kék, vagy piros színben világít üzemállapottól függően. A fülbe illeszkedő kapszulák első ránézésre, kézben tartva meglepően nagynak tűnnek, de mint kiderült, szélesített formájuk a jobb stabilitást szolgálja.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A GT220 speciális alakjával szinte beékelődött a fülbe. Ez hosszú távon picit nyomó érzetet váltott ki, cserébe még enyhe futás közben sem estek ki a kapszulák. Jó stabilitást kaptunk, amelyhez az átlagosnál hatékonyabb passzív zajszigetelés társult. Nem tartalmaz ANC-t (aktív zajkioltást), ezért az erőteljesebb/monoton mélyfrekvenciás zajokat kissé beengedte, de az emberi hangokat (például a mellettünk telefonáló emberek beszédét) már 30 %-os terhelés mellett is ügyesen kirekesztette.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató

A bal oldali egység szolgál az asszisztens aktiválás/hívásfogadás/jelszint halkítás funkciók elérésére, a jobb oldalival pedig a zenei navigációt és hangosítás parancsait adhatjuk meg. Az érintésérzékeny felület többnyire jól végezte dolgát, ám néha az első tapintásra elfelejtett reagálni. Ennél picivel zavaróbb volt az a jelenség, amit a fülhallgatók behelyezésekor lehetett tapasztalni. Ekkor a hirtelen keletkező vákuum hatására a hangszórók felől élénk, reccsenő hanghatást érzékeltünk, ami nem tűnt bizalomgerjesztőnek, de a működést szerencsére nem befolyásolta.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató

A beépített mikrofon minősége leginkább átlagosnak rangsorolható. Egyfelől nagyon tisztán, kellemes felbontásban hallhattuk a másik fél beszédét. Neki viszont zajos szituációban a szükségesnél jobban felerősödtek a körülöttünk lévő hangok, emberforgatagban vagy szélben sétálva pedig különösen nehezen értette mondanivalóinkat. Ezért a GT220 leginkább csendes környezetben való telefonálásra bizonyult alkalmasnak.

A fülhallgató saját Samsung telefonunkkal használva az első néhány másodpercben ajakszinkron késést és akadozást produkált. Viszont kb. 5-10 másodperc elteltével sikeresen stabilizálta jelfogadását a GT220 és hirtelen lecsökkent a hangeltolódás alig észrevehető szintűre. A füles tehát videónézésre is nyugodtan alkalmazható, amennyiben a felhasználó képes eltekinteni a mindössze minimálisan érzékelhető szinkroncsúszástól.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Grado GT220 hangkaraktere élénkségre, dinamikára és szokatlanul friss, zsenge érzetre épült. Ennek megfelelően az akusztikus részleteket, énekhangokat TWS viszonylatban eleven és tiszta módon ábrázolta. A hangszereket szintén kellemes felbontással jelenítette meg és dinamika tekintetében jól elkülönítette egymástól a hangsávokat.

A halk és hangos részletek szeparálásában ügyeskedett, ám a térbeli szétválasztásban már kevésbé volt tehetséges. A hangszínpadot kissé szűken jelenítette meg, ami önmagában nem jelentett problémát, de ebben a kategóriában díjaztunk volna kicsivel levegősebb, mélyebb virtuális térhatást. Ugyanakkor a GT220 rendelkezett azzal a közvetlen és lényegre törő, határozott, szinte már nyers karakterisztikával, amelyet kitárulkozóbb formában már megismertünk a cég komolyabb vezetékes fejhallgatóiban is. Más kérdés, hogy ezt a bátor és friss hangkaraktert többé-kevésbé felülírta a Bluetooth jelátvitelből fakadó, enyhe digitális érzet is.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató

Eric Clapton - Tears In Heaven c. akusztikus zenéjét hallgatva közvetlen és lényegre fókuszáló módon tolmácsolta nekünk a Grado a hangszer sajátos rezgéseit, miközben az énekes hangját tisztán, artikuláltan, tompítás nélkül jelenítette meg. A szintén gitárra és énekre épülő, puritán, de hangulatos Foo Fighters - Everlong (Acoustic Version) dallamait fülelve továbbra is friss és magával ragadó élményben részesültünk. A dinamikus, hirtelen hanghatásokat már majdnem agilis módon továbbította agyunkba a fülhallgató. Jól állt neki ez a stílus, mert így stabil középponttal teremtette meg a zene hangulati gerincét.

A kicsit komplexebb és mélyhangokban gazdagabb Massive Attack - Paradise Circus melankolikus ütemeit hallgatva kifejezetten erős és meleg basszust kaptunk. Rengeteg energiát adott át a Grado, közben a részleteket, tónusokat ügyesen, hifis stílusban különítette el egymástól. Nem folyt össze zavaró mértékben különböző effektusokból összerakott kép, viszont a tér nem mert kiszélesedni, tehát a hangulatos zeneszámot kissé feszes "csokor" formájában vettük át.

Grado GT220 TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Grado GT220 rámutatott azokra az értékekre, amelyeket korábban a gyártója ikonikus és sokak számára referenciát képező, klasszikus fejhallgatóitól hallottunk. Ugyanakkor a hagyományos fülesek tudását csak nyomokban volt képes visszaadni. Több mélységet, szélesebb színpadot, jobb telefonálós mikrofont és nagyobb hangteret vártunk, figyelembe véve, hogy a hasonló árú TWS fülhallgatók e jellemzőkben erősebbek szoktak lenni.

Tehát jelenlegi árával a GT220 kissé drága ahhoz képest, hogy hasonló összegért milyen hangzást és szolgáltatásokat tapasztalhattunk más gyártóktól. Emiatt szinte szükségszerű, hogy leendő tulajdonosa elkötelezett legyen a Grado iránt. Utóbbit meg lehet érteni, ha azt vesszük figyelembe, hogy a cég milyen jó fejhallgatókat készít. Ám azok nem igazán alkalmasak repülőn, vagy utcán történő felhasználásra. Ahhoz képest, hogy a GT220 a Grado első próbálkozása egy számára járatlan területen, megvillantja a cég akusztikai tudástárát, de itt-ott csiszolni kellene még ahhoz, hogy a mellette sorakozó vetélytársak között komolyabb kihívó benyomását keltse.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.