FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő teszt

2016. március 25., péntek, 13:00

FiiO audio hifi DAC DA konverter fejhallgató erősítő FiiO DAC USB DAC DAC teszt FiiO teszt USB DAC teszt FiiO DAC teszt fejhallgató erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő

Néhány cég már vette a bátorságot, hogy öngyújtó nagyságú USB DAC eszközt gyártson. Ezek a készülékek tény, hogy csak egyetlen területen, számítógépre csatlakoztatva használhatók, cserébe az áruk is kedvezőbb, mint normál asztali megoldásoké. A FiiO K1 megdöntötte a rekordot: a legolcsóbb USB DAC, amelyet eddig kipróbáltunk.

Hol hasznos?

A válasz épp olyan egyszerű, mint maga az eszköz: mindenhol hasznos, ahol a számítógépből a gyári, alaplapra integrált chip tudásához képest jobb hangot szeretnénk kihozni. Sok esetben előfordul, hogy fejhallgatónk vagy számítógépes hangrendszerünk jelét "összekoszolja" a processzor és videokártya között tébláboló, számos interferenciát benyelő hangkártya. Laptopok és PC-k esetében egyaránt gyakran előfordul, hogy a hangerőt kicsit feljebb állítva még hallható formában is érzékelhetővé válik az integrált chip által összeszedett zaj. A külső USB DAC "kikerüli" a számítógépházban kanyargó csatornákat, és a digitális hangjelet csak adat formájában kapja meg.

FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő

A FiiO esetében egy Savitech gyártmányú, SA9023A USB fogadó egységre hárul a jelfolyam dekódolása, a jelátalakításért pedig egy alacsony zajú PCM5102 DAC chip felel. Ezeket egészíti ki a TPA61332A fejhallgató erősítő modul, mely a specifikáció szerint 16-tól 100 ohmig bármilyen fülest meghajt.

FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Kicsomagolás

A kis DAC áttetsző plexi dobozkában érkezett hozzánk, melyben az elektronikán kívül egy rövid, kb. 10 cm-es micro USB vezetéket is találtunk. Azáltal, hogy a K1-et nem közvetlenül (mint egy pendrive-ot) kell a gépünkre dugnunk, hosszú távon megelőzhetünk néhány kellemetlen balesetet.

FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő tartozék USB kábelével

A K1 nagyon apró készülék, valójában kisebb, mint egy öngyújtó és könnyebb is. 11,3 grammos tömege miatt még azt sem vennénk észre, ha kipottyanna a zsebünkből. Talán pont erre gondoltak a fejlesztők, amikor egy (szerencsére eltávolítható) plexi csipeszt helyeztek az alumínium házra. Így használaton kívül ruhánkra akaszthatjuk a DAC-ot. Mi azonnal levettük a kis rögzítő elemet, persze lehet, hogy egyesek pont ennek az idomnak fognak leginkább örülni.

FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Maga az eszköz a FiiO-tól megszokott, korrekt minőséggel büszkélkedhet. Fém külsejét bordázott textúra díszíti, mindösszesen két csatlakozót (számítógépes kapcsolathoz micro USB és egy 3,5 mm-es fejhallgató Jack) valamint egy mákszemnyi, aktív üzemállapotban kék fénnyel izzó LED jelzőfényt találunk rajta. A kicsomagolásnál csak a beüzemelés tartott kevesebb ideig. Lényegében rákötöttük a K1-et Windows 10 operációs rendszert futtató számítógépünkre, és azonnal megszólalt, nem kellett sem drivert telepítenünk, sem a vezérlőpultban bolyonganunk. Utóbbi csak akkor vált szükségessé, ha feljebb akartuk állítani a mintavételezést az eszköz által támogatott legnagyobb, 96 kHz/24 bites szintre.

FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Hangminőség

A FiiO által közölt termékadatok alapján nem feltételeztük volna, hogy a K1-ben komoly erő szunnyad, a gyakorlatból más derült ki. Még referencia fejhallgatónkat (Sennheiser HD 600) is lazán kiszolgálta hangerővel a kis DAC, a szükségesnél nagyobb mértékben is. Eleinte őszinte meglepetést váltott ki belőlünk a K1 hifis jellegű tisztasága, és részletező természete, aztán persze egyre elmélyültebben váltogattuk a legkülönfélébb minőségű és felbontású hangfájlokat, néhány órával később már nem csak a hangok lettek színesebbek, hanem a véleményünk is.

FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Mindenekelőtt egyetértünk azzal, hogy a K1 a maga kategóriájában rendkívül jó hangot szolgáltat. Csakhogy bizonyos arányokat nem rúghatunk fel, magyarán az eszköz árát többszörösen meghaladó hangrendszert nem biztos, hogy érdemes rácsatlakoztatni. De ha még egy HD 600-zal is elképesztően jól teljesít, akkor miért nem?

A válasz az apróságokban rejlik. Érzékeny hallásúak, egy precíz rendszeren hamar észrevehetik a K1 által közölt, sajátosan elektronikus ízvilágot, ami kicsit kesernyés magas frekvenciákat von maga után. Természetesen ezek a jelenségek nem ordító jellegűek, csak hangyányi motívumokként lettünk figyelmesek rájuk. Aki viszont elmélyülten hallgat zenét, annak hosszabb távon ezek a miniatűr "hibák" is számottevőek.

Mindebből egy belépő kategóriás PC-s hangfalpáron, vagy egy mindennapi multimédiás használatra szánt fejhallgatón semmit nem érzékelünk. Vannak olyan DAC nélküli, irodai használatra szánt asztali hangrendszerek, amik kimondottan hálásan viselkednek a K1 beiktatása után. Ezekkel annyit fogunk érzékelni, hogy a korábban unalomig hallgatott felvételek kicsit tisztábbak, dinamikusabbak és szeparáltabb jellegűek a megszokottnál, a részletek jobban elkülönülnek egymástól, és az egész hangkép valahogy tisztább, mint az integrált hangkártyáé.

FiiO K1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Záró gondolatok

A FiiO K1 mindenkinek hasznos, aki elégedetlen a számítógépe hangjelével. Összességében jó teljesítményt nyújt, kb. 15 000 Ft-os árát figyelembe véve a hangjába képtelenség belekötni. Ismerve a gyártó nagyobb típusait, a következőt tudjuk bizton állítani: egy multimédiás PC-s hangfalpárhoz, vagy belépőszintű füleshez nem kell jobb partner, mint a K1. Amennyiben kicsivel nagyobb "vasat" szeretnénk minőségi jellel táplálni, akkor feltétlenül próbáljuk ki a nagyobb FiiO termékeket is, mivel azok több szolgáltatást és még finomabb hangzást nyújtanak. Ettől függetlenül a K1 praktikus, hiánypótló eszköz, és aki korábban nem hifizett, annak így is, úgy is kisebbfajta csoda lesz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.