FiiO E07K Andes és E17 Alpen mobil USB DAC és fejhallgató erősítő teszt

2014. június 30., hétfő, 15:45

FiiO E07 E17 audio hifi DAC DA konverter FiiO DAC FiiO E07 FiiO E17 mobil DAC FiiO erősítő fejhallgató erősítő DAC teszt USB DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

A FiiO a feltörekvő kínai gyártók egyik legjobb példája. Valamikor, fél évszázaddal ezelőtt, hasonló módon indult a japán rádió és fényképezőgép gyártás is. Megpróbáltak vonzó árakkal és remek szolgáltatásokkal a vásárlók bizalmába férkőzni, majd szépen lassan legyőzték legtöbb európai konkurensüket. 

Az újdonsült cégek egyik fő taktikája, hogy figyelik a fórumokat és az emberek valós igényeit. Így lett a Strobist nevű vakus blogot szorgosan követő Yongnuo mára az amatőr fotósok megbecsült márkája és így lett az ócska hangú telefonokkal kínlódó zenerajongók egyik nagy kedvence a FiiO. A kínálatuk olyan, mintha maguk a zenerajongók állították volna össze. Tesztalanyaink, az E07K Andes és az E17 Alpen is kicsit olyanok, mintha egy mobil hifista kívánságlistáját formálták volna közvetlenül termékké.

Az Andes egy remekül felszerelt analóg fejhallgató erősítő és egy USB-s DAC kombinációja. Utóbbi ráadásul a Wolfson WM8740-es chip köré épül, ami az árcédulával együtt, sokaknak már elég indok lesz a vásárlásra. A masszív fémdobozkába szerelt elektronika 2 db 3,5 mm-es fejhallgató kimenettel, egy analóg bemenettel, valamint USB és dokkoló csatlakozásokkal rendelkezik. Az USB egyszerre szolgálja az USB-s DAC funkciót és a beépített li-ion akku töltését. A dokkoló csatlakozó a FiiO QOGIR-E09K, asztali dokkoló számára van fenntartva.

FiiO E17 Alpen USB DAC és E09 asztali fejhallgató erősítő

Ez tartalmaz egy még nagyobb teljesítményű fejhallgató erősítőt, ami akár 600 ohmos modellekhez is ajánlott, ráadásul rendelkezik egy méretes hangerő gombbal, a hátlapon pedig analóg és USB bemenettel (USB csak akkor használható, ha egy E07K vagy E17 éppen dokkolva van) illetve vonal és előerősített kimenettel is. Tehát erre köthetünk még további integrált erősítőt, teljesítményerősítőt (végerősítő/végfok) illetve aktív, monitor hangfalat.

Visszatérve az Andes tulajdonságaira, a készülék rendelkezik saját hangerő- és hangszínszabályozással, OLED kijelzővel, egy egyszerű menüvel, bemeneti jelszint korrekcióval  is. Az aktuális ?K? jelölésű modell, pedig már a 96 kHz/24 bit mintavételezéssel is megbirkózik.

FiiO E07K Andes USB DAC és fejhallgató erősítő

A nagyobbik modell, az E17 típusszámot és az Alpen nevet kapta. Ezt felvértezték 192 kHz/24 bit kompatibilitással, illetve optikai és koaxiális digitális bemenetekkel is. Ez utóbbit egy apró 3,5-ös aljzattal oldották meg, amihez a gyártó az alapcsomag részeként adja az adaptereket.

FiiO E17 Alpen USB DAC és fejhallgató erősítő

Apró különbség még, hogy míg az Andes gombjait a készülék oldalán helyezték el, addig az Alpen kezelőszervei az előlapra kerültek. A teszt alatt nekünk ez utóbbi megoldás jobban tetszett, bár az tény, hogy mind a kettő könnyen használható.

FiiO E17 Alpen USB DAC és fejhallgató erősítő

Az Andes és az Alpen mérete azonos, kivitele pedig mindkettőnek nagyon tetszetős, bár mi szívesen látnánk rajtuk valamivel nagyobb kijelzőt. A gombok kivitele igényes, kezelhetőségükön azonban lehetne egy kicsit csiszolni. Ilyen kevés gombbal szinte lehetetlen egy ösztönösen és könnyen kezelhető menürendszert kialakítani. Igaz, a legtöbbet úgyis csak a hangerőt fogjuk nyomkodni, így ez nem lesz igazán zavaró.

Bár a két típus műszaki tartalma kismértékben eltér, a hangjukat nem éreztük különbözőnek. A próbák során sűrűn cserélgetve kerestük köztük a különbséget, de hiába. Így a megfogalmazott tapasztalataink mind a két típust jellemzik.

FiiO E17 Alpen USB DAC és fejhallgató erősítő

A gyári csomag mind a két modell esetében bőségesen tartalmaz kiegészítőket is. Így kapunk hozzájuk 3,5-es Jack kábelt, amivel a készülékek analóg erősítőként működhetnek, egy telefonra kötve. Kapunk hozzájuk kis hordzsákot és kijelzővédő fóliát is. Az E17 Alpen mellé jár egy szolikon tok, ami nem túl finoman kidolgozott, de teljesen használható. Mi mindenesetre jobban örülnénk egy félkemény műanyag toknak. A nagyobb modell ezen kívül kapott két kis adaptert, amivel az optikai vagy koaxiális digitális kábelünket csatlakoztathatjuk rá. A készülék kis súlya miatt ezeket óvatosan érdemes használni, nehogy a digitális kábel súlya lerántsa a készüléket az asztalról. A problémára megoldás lehet, ha a készülékre teszünk egy gumipántot, mert a hozzá mellékelt csak akkor elég szoros, ha egy telefont vagy más, hasonló méretű tárgyat is mellé illesztünk. Vagy ha ilyesmivel nem akarunk foglalkozni és a készüléket gyakran akarjuk otthon, asztalon használni, akkor érdemes lehet venni hozzá egy dokkolót is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.