EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth headset teszt

Munkahelyi mulatság

2020. október 31., szombat, 17:50

Sennheiser audio hifi fejhallgató headset Sennheiser fejhallgató Sennheiser headset Bluetooth fejhallgató Bluetooth headset fejhallgató teszt headset teszt Sennheiser fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Sennheiser headset teszt

Az EPOS | Sennheiser ADAPT 660 azoknak lesz hasznára, akik zenehallgatásra, telekommunikációra, szórakozásra és otthon/utazás közben történő szórakozásra egyetlen fejhallgatót keresnek. Árát tekintve kissé magasra teszi a lécet, cserébe nem kevés olyan szolgáltatást tartalmaz, amellyel könnyebbé teheti a szüntelenül rohangáló, de kikapcsolódást is rendszeresen igénylő irodisták életét.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgatóEPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató AppEPOS-Sennheiser ADAPT 660 App

Bevezető gondolatok

Az EPOS | Sennheiser ADAPT 660 neve onnan (is) ered, hogy bizonyos Sennheiser termékek immár az EPOS üzemében készülnek. A két cég közti együttműködés némileg az extrák finomítását is szolgálja, olyannyira, hogy az ADAPT 660 már nem is egyértelműen a Bose/Sony prémium utazós füleseket szánja konkurensének (arra árban és dizájnban is alkalmasabb a MOMENTUM 3). Kb. 180 000 forintos árával ez a fejhallgató feljebb emeli a lécet és olyan közeget céloz meg, amely nemcsak a villamoson unatkozó vagy otthon Netflix-ező felhasználókat, hanem jóval inkább az üzleti életet jelenti. A Sennheiser eddig is jelentős résztvevő volt a konferencia-hangtechnikai szegmensben és úgy tűnik, hogy az ADAPT 660-at részint konzumer, de nagyobb részben vállalati felhasználóknak szánja. Ezt sugallja az Alexa integráció és egy dedikált nyomógomb, amely a Microsoft Teams szoftver használatát teszi gördülékenyebbé.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az ADAPT 660 többpontos kapcsolódást tesz lehetővé olyan környezetben, ahol a felhasználó az okostelefonját és számítógépét is egyazon headset-ről vezérelné. Átlagosnál magasabb árához kifinomultabb hangérzékelés is társul. Fejlett algoritmusokat alkalmaz, amelyek eltávolítják a háttérzajt annak érdekében, hogy a beszédhang jobb minőségű, tisztább, érthetőbb legyen. További érdekesség, hogy a hangszórókamrák elfordításával kapcsolható ki és be a fejhallgató. A média és hívások vezérlése a baloldali kamra külső oldalának érintésével lehetséges.

A beépített akkumulátor 30 órányi működést tesz lehetővé, a Bluetooth 5.0 jelátvitel ideális esetben aptX kodekkel is történhet, a hatókör pedig egészen 20-25 méterig elérhet, amennyiben a környezet nem gátolja. Az összkép tehát elég bíztató, az egyetlen részlet, amibe esetleg beleköthetnének, hogy a töltésre szolgáló csatlakozó nem USB-C, hanem a régebbi, micro USB szabványú.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

Küllem

A csomagolás része egy BTD 800 USB ML PC dongle USB-s Bluetooth adapter is, amely önmagában kb. 30 000 forintos tétel lenne. A Sennheiser ezzel próbálja megkönnyíteni azok dolgát, akik a számítógépet gyakran használják konferenciahívások lebonyolítására. Természetesen a modern PC-kben lévő Bluetooth is sok esetben kielégítő élményt nyújt, de a cég hátterét ismerve könnyen lehet, hogy a BTD 800 még jobb hangminőséget eredményez, tehát érdemes tenni vele egy próbát.

Az ADAPT 660 minimalista csomagolásban érkezik, egy igényes védőtokba hajtogatva. A mellékelt tartozékok között van még egy töltésre szolgáló USB-A - micro USB kábel és egy Jack-Jack összekötő is, amennyiben Bluetooth nélkül szeretnék használni a fülest.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az érintésérzékeny felületen kívül három fizikai kapcsoló is rendelkezésre áll. Utóbbiakkal lehet ki/bekapcsolni a Bluetooth-t és az aktív zajszűrést, valamint a fentebb említett Teams gomb szolgál párosításra is.

A fejpánt és a fülkamrák is vastagon párnázottak. A készülékház matt fekete műanyag, nem tartalmaz ujjlenyomat-mágnesként viselkedő fényes részeket. A zajkioltásért és telefonálásért felelős mikrofonokat igényes módon a kamrafal külső szélén körbe haladó szürke sáv mögött helyezték el. A fejhallgató összecsukható, de használaton kívül jobb csak lapra fordított kamrákkal tárolni, különben automatikusan aktív üzemállapotba kerül. Az összkép letisztult és diszkrét, első ránézésre nem megállapítható, hogy prémium eszköz lenne az ADAPT 660, ami városi/utcai szituációkban talán jobb is.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A fejhallgató párnái kissé közel fekszenek a fülhöz, ezzel enyhén szűkös érzet jön létre, de egyáltalán nem okoznak nyomó, bántó hatást. A fejpánt bélését is eltalálták annyira, hogy még relatíve nagyobb fejjel rendelkező fejhasználó se érezzen nyomást az első 30 percben. Azután előfordulhat, hogy kicsit feszít itt-ott a pánt, de minimális állítgatással, eltolással simán kitolható újabb 30 percre a kényelmes viselés.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató használata gyerekjáték azoknak, akik figyelmesen végig olvassák a kézikönyvet. Az érintés-alapú gesztusokhoz célszerű a felület közepét kell megérinteni, a szélén nem fog mindig érzékelni. Az aktív zajszűrés hatékonysága kifejezetten magas (és alapjáraton, vagy amikor csak halkan szól a zene, nem hallat olyan zavaró susogást, mint sok más olcsóbb ANC-s fejhallgató. Ennél a fülesnél ha nagyon erősen koncentráltunk, akkor hallottunk valami kis távoli neszt, de az esetek 99 %-ában mi nem vettünk róla tudomást), de legerősebb fokozaton egyesek enyhe nyomó érzetet tapasztalhatnak, ekkor célszerű közepes szintre visszaléptetni az elektronikát.

Telefonálás szempontjából kimagaslóan szerepelt az ADAPT 660. Jelenleg nem tudunk jobb vetélytársat említeni, talán a Bose NC 700 megközelíti némileg ebben az aspektusban, de összességében a Sennheiser intelligens beszédfelismerése tette lehetővé a legtöbb szituációban történő telefonálást/virtuális értekezletet. Erős szélben vagy zsúfolt, extém hangos környezetben kicsit bizonytalanná válhat, ezzel együtt sokszor (metrón, üzlethelyiségben, autóút mellett, belvárosban) kifogástalanul értették mondanivalónkat.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 App

A Sennheiser Smart Control nevű applikációt is érdemes telepíteni, mert ebből végezhetők el későbbi szoftverfrissítések, választhatók ki EQ profilok, valamint vezérelhetők bizonyos opciók. Például ha valakit zavar a gépies női hang bekapcsolás/kapcsolódás közben, akkor az alkalmazásban letilthatja azt, de akár arra is nyílik lehetőség, hogy a fejre felhelyezve automatikusan elindítsa/folytassa nekünk a zenelejátszást az ADAPT 660.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató App

Hangminőség

Az ADAPT 660 karaktere röviden: részletező és élvezhető, ha megbocsátottuk neki, hogy néha kissé digitális érzetet hagyott maga után. Az említett érzet csak azoknak fog feltűnni, akik drága vezetékes füles után "kóstolnak bele".

Kicsit bővebben: a Bluetooth többé-kevésbé minden fejhallgatónál átformálja a frekvenciák visszaadását. A Sennheiser esetében azt díjaztuk, hogy a Bluetooth nem ölte meg a hangokat, nem fosztotta meg kedvenc számainkat a létfontosságú dinamikától. Emellett (és ebben kimagaslóan jól szerepelt az ADAPT 660) összefüggő, középre zárt színpadot kaptunk viszonylag jó szélességgel, ami vélhetőleg az enyhén befelé fordított hangszóróknak és a gyártó egyéb tudományának volt köszönhető.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

Rengeteg zenét hallgattunk a tesztidőszak alatt utcán és irodai környezetben egyaránt. Remek hangszigetelő képessége által az ADAPT 660 sok esetben képes volt pszichikai értelemben elszigetelni minket a külvilágtól. Koncentrálhattunk a zenére, figyelhettünk kedvenc előadóink játékára akkor is, ha körülöttünk mindenki más unott arccal várt a villamosra, vagy csak tétlenül nézett maga elé a mozgólépcsőn. És eközben nem kellett hallgatnunk a város robajló nyüzsgését, mentálisan fellélegezhettünk abban a virtuális térben, amelyet a fejhallgató hozott létre. Így talán érthetőbb, hogy egy zárt zajzáras fejhallgató miben tud többet a sima olcsó gyári fülhallgatókhoz képest.

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

Elektronikus műfajok (Röyksopp), hip hop (Vory, Post Malone), rock (The Fratellis), vagy hangszeres (Tsuyoshi Yamamoto) esetében is hallottunk zenei részleteket. Halk effektusokat, amelyektől színesebbé, gazdagabbá vált a zene. Ha egy HD 600-at veszünk viszonyítási alapul (ami ugyebár teljesen más kategória, de vegyük úgy, mint összességében jó vezetékes fejhallgató elmélyült zenehallgatáshoz), akkor annak részleteit mondjuk 70-80 %-ban volt képes visszaadni az ADAPT 660. Hozzá kell tenni, hogy a Bluetooth és az aktív elektronika miatt alapvetően digitálisabb, mesterségesebb érzetet helyezett a hanghullámokra. Tehát alapjaiban más élményt nyújtott egy vezetékes füleshez képest (a részletek mennyisége csak egy mérlegelendő tényező a sok közül, ha elmélyült zenehallgatásról értekezünk). Ez az esetek 90 %-ában minket nem zavart, de végig éreztük az ottlétét, különösen a magas frekvenciákon. Egy másik, némileg ideillő észrevétel: kikapcsolt ANC-vel kevesebb basszust kaptunk... sokkal. Ezért ha "zúzós" műfajok kerültek porondra, akkor bekapcsoltuk az 1-es fokozatú zajkioltást, annak ellenére, hogy irodában tartózkodtunk. Ilyenkor egyfajta "csendes kamra" érzet jött létre és dermedtebb csendből tudott feltámadni a basszus. A hallgató legnagyobb örömére!

EPOS-Sennheiser ADAPT 660 zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

Az EPOS | Sennheiser ADAPT 660 elsősorban azoknak ajánlott, akiknek kiemelten fontos a telefonáláshoz szükséges beszédérthetőség akkor is, ha kissé zsúfolt környezetben tartózkodnak. Ilyen téren jelenleg nem tudunk jobb ANC-képes Bluetooth fejhallgatót említeni, ráadásul zenehallgatásra is egész kellemes választás. Az intelligens zajszűrésnek és egyéb extráknak azonban megkérik az árát, ezért ha nem kritikus fontosságú az Alexa, a dedikált TEAMS gomb és a csúcsszuper mikrofon, akkor a MOMENTUM 3 Wireless-t is érdemes meghallgatni, amely bizonyos értelemben esztétikusabb fejhallgató, miközben ára is kedvezőbb.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.