EPOS | Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth gamer fülhallgató teszt

2021. november 7., vasárnap, 19:00

EPOS Sennheiser audio fülhallgató Bluetooth TWS EPOS fülhallgató Sennheiser fülhallgató gamer fülhallgató Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató Sennheiser fülhallgató teszt

A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók egyik leggyakrabban kifogásolt tulajdonságával, a zavaró jelkéséssel (vagyis ajakszinkron csúszással) számoltak le egyszer és mindenkorra az EPOS | Sennheiser GTW 270 Hybrid tervezői. Az eredmény, ellentétben a legtöbb olcsó(bb) TWS fülhallgatóval, nemcsak hifi-szerűen jól szól, hanem gyors is. Utóbbi különösen a videojátékok szerelmeseinek jelenthet előnyt. Nem titok, hogy ez a füles kifejezetten "kockáknak" készült.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató tokEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató tokEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgatóEPOS programEPOS program

Mitől Hybrid?

Az EPOS | Sennheiser GTW nevében szereplő Hybrid szó nem a hangszóró kiosztásra utal. A legtöbb hallójáratba illeszkedő fülhallgatóra akkor mondják, hogy "hibrid", ha dinamikus és rezgőnyelves hangszórókat is tartalmaz. A GTW 270 azért Hybrid, mert jár mellé egy kiegészítő, alig pendrive méretű USB kulcs is. Az aprócska vezeték nélküli jeladó aptX Low Latency átvitelt képes biztosítani, aminek köszönhetően szinte észrevehetetlen szintre csökken a késés. Az említett kiegészítő kompatibilis számítógépekkel, OTG-képes okostelefonokkal, valamint PS4, PS5 és Nintendo Switch játékkonzolokkal.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató

Természetesen az aptX Low Latency USB kulcs nélkül is használható a füles, ezesetben Bluetooth 5.1 jelátvitelt alkalmaz. Ehhez adódik hozzá még a prémium kivitel, beépített telefonos headset modullal (a mikrofon csak standard módban, tehát az USB kulcs nélkül használható) és IPX5 cseppállósági tanúsítvánnyal. Az ára jelenleg 70-75 ezer forint, amiből már egész komoly (mikrofonos, multiplayer játékokkal is használható) gamer fejhallgatókat lehet kapni, de azok aligha férnének el bármilyen nadrágzsebben.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

Küllem

A fülhallgató igényes csomagolást kapott, melyből pillanatokon belül elénk kerültek a kiegészítők: egy USB-C töltőkábel, egy USB A-C adapterkábel és egy akasztófüllel ellátott gumitok a jeltovábbító egységhez, speciális formájú gumis fülillesztékek és persze a szokásos dokumentáció.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató tok

Az EPOS-Sennheiser GTW 270 példaértékű töltőtokot kapott. A kis bölcső külseje finom tapintású, sötétszürke alumínium. A fedél automatikusan beugrott függőleges pozícióba, ha felnyitottuk, lecsukáskor pedig mágnesek segítettek a helyére pattanni. A töltőtok elején 5 db LED mutatja az akkumulátor töltöttségét, az alattuk lévő gombbal lehet a párosítást is elindítani.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgatók is igényességet sugallnak, igaz, hogy nagyrészt alumíniumból készültek, de formavilágukra láthatóan komoly figyelmet szenteltek. A fekete gumis illesztékek szélesebb és laposabb profilúak a hagyományos "harang" vagy "gömb" alakú alternatívákhoz képest. A gyártó közleményéből hamar kiderült, hogy miért: többek között ez az átgondolt profil járul hozzá az átlagosnál jobb zajszigeteléshez.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

Mint Bluetooth fülhallgató, az EPOS-Sennheiser GTW 270 hozta azt a komfortot, amit el is várhattunk tőle szokásosnál magasabb áráért cserébe. Képes volt a fülben maradni még séta közben is úgy, hogy közben sehol sem okozott nyomó, feszítő érzést. Egyórás folyamatos használat után sem okozott frusztrációt, ezért hosszabb távú játékhoz/filmnézéshez/zenehallgatáshoz is remekül bevált. Másfelől a vastag falú kapszulák és a speciális fülillesztékek együttesen meglepően jó zajszigetelést valósítottak meg. Sok háttérzajt olyan hatékonyan lecsillapított a GTW 270, mintha ANC funkcióval működött volna. Míg azonban az ANC-t használó fülesek többségében émelyítő érzést okoztak számunkra, ezzel semmi hasonlót nem tapasztaltunk, köszönhetően átgondolt, passzív zajszűrésének.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató tok

A gyártó 5 órás (fülhallgató), illetve 20 órás (töltőtokkal kiegészített) akkumulátoros üzemidőt jósolt egyetlen feltöltés esetére, ami nagyjából megfelelt a valóságnak. Napi 1-2 órás használat mellett előfordult, hogy 1-2 hétig nem is kellett töltenünk a védőtokot. A beépített mikrofon kifejezetten jó minőségben vette saját beszédhangunkat. Erős környezeti zajok esetén sajnos nem szerepelt annyira jól, ezért városi szituációkban, tömegközlekedésben történő telefonálásra nem tudtuk használni a GTW 270-et. Néha kicsit hiányoltuk a fülhallgatóról történő jelszint (hangerő) vezérlést is.

EPOS program

A GTW 270-hez nem készült telefonos alkalmazás, viszont a gyártó oldaláról letölthettünk egy Windowsra kifejlesztett segédprogramot (EPOS Gaming Suite). Azon belül elvégezhettünk szoftverfrissítéseket és hangszínszabályzási beállításokat, valamint engedélyezhettünk egy virtuális térhatású módot is. Az EPOS Gaming Suite alkalmazás egyelőre Mac számítógépekre nem telepíthető, továbbá az almás gépek beépített hangerőszabályzójára sem reagált az alacsony jelkésést eredményező USB kulcs. Hagyományos Bluetooth módban, tehát a jeladó kulcs nélkül már tudtuk a Macről is vezérelni az operációs rendszer natív jelszintjét, akkor azonban lényegesen nagyobb jelkésést tapasztaltunk. Más kérdés, hogy valószínűleg a többség amúgy sem szokott Mac OS alapú gépen játszani (tisztelet a kivételnek).

EPOS program

Hangminőség

Az EPOS | Sennheiser GTW 270 hangkaraktere olyan volt, mintha egy CX True Wireless laza, puha, Bluetooth által picit digitális és tömör, de pihentető hangját óvatosan megfűszerezték volna a vezetékes IE 300 fókuszált, megfogott komolyságával. Hosszú napok elteltével megállapítottuk, hogy a GTW 270-ben nem tette tönkre az élményt a Bluetooth és a digitális jelfeldolgozás. Megmaradt a zene és általában a hangjel élvezhető, kereknek tűnő érzete. Nyomokban érezni lehetett itt-ott némi faragást a részletekből, de közben a tónusok kellemesen és energikusan jutottak a fülünkbe. A GTW 270 ügyesen kombinálta a határozott és gazdagon árnyalt basszust részletes középső és lágy, ugyanakkor nem tompa magas frekvenciákkal. Az eredmény egy laza, fiatalos karakterű, mégis hifis önfegyelemmel megszólaló fülhallgató lett. Hosszú távon sem volt fárasztó hallgatni, ami egy videójáték-maraton esetében nem kevéssé számottevő előny.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató

A 2013-as Tomb Raider játékot elindítva jól átjött a nyitó jelenet hullákkal teli barlangjának atmoszférája. Érzékelni lehetett a tompa kántálást előttünk, a barlang járatának végéből, ugyanakkor a körülöttünk lévő fáklyák ropogása és az esővíz csordogálása is külön-külön rétegként adódott hozzá az intenzív hangélményhez. A Rocksmith 2014 Edition - Remastered c. játékra különösen kíváncsiak voltunk, hiszen az valós időben kellett, hogy megszólaltassa a nálunk lévő gitárt, szinkronba hozva az éppen lejátszott zeneszámmal. A GTW 270 ténylegesen nagyon gyorsan fogadta az USB kulcstól érkező digitális jeleket. Ha nagyon figyeltük a képen történő eseményeket, akkor hajszálnyi mértékben néha feltűnt egy pici eltolódás. Az EPOS-Sennheiser részéről nincsen hivatalos adat a GTW 270 jelkéséséről, de egy, a gyártó oldalán elolvasható cikk arra enged következtetni, hogy valahol 30 ms környékén van. A legtöbb hagyományos (játékra teljesen alkalmatlan) TWS fülhallgató kb. 200 ms jelkésést produkál, ami, ha hihetünk az említett írásnak, több mint hatszorosa a GTW 270-ének.

EPOS Sennheiser GTW 270 Hybrid TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

Az EPOS | Sennheiser GTW 270 élvezetes, ügyesen kidolgozott hangú, praktikus kis gamer fülhallgató azoknak, akik szeretnék elelejteni a kábelt és helyette a vezetéknélküliség szabadságával kívánják útközben élvezni kedvenc játékaik hangját. Elsősorban kockáknak való, ám ők nagy eséllyel értékelni fogják átlagosnál rövidebb jelfeldolgozási idejét. Magas ára miatt nem ajánlható bárkinek, de ha a leendő tulajdonos fő célja a kábelmentesség és a kis helyigény, akkor valószínűleg örömmel fizeti majd ki a GTW 270 árát, mivel manapság aligha talál ennél kiforrottabb "gamer TWS" opciót.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.