EPOS | Sennheiser ADAPT 460 aktív zajzáras nyakpántos Bluetooth headset teszt

2021. március 23., kedd, 22:25

Sennheiser audio hifi fülallgató headset Sennheiser fülhallgató Sennheiser headset Bluetooth fülhallgató Bluetooth headset fülhallgató teszt headset teszt Sennheiser fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser headset teszt

A SARS-CoV-2 vírusnak köszönhetően az irodai munkavégzést távmunkával ötvöző hibrid munkahelyek egyre elfogadottabbá válnak és ezek jelentik a jövőt. Ezért nagy szükség van az olyan, kommunikációt segítő, kiváló hangzású megoldásokra, melyek hatékonyan támogatják ezt az új normát. Az EPOS | Sennheiser ADAPT 460 megkísérel megfelelni ennek a kihívásnak.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset tokEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset tokEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headsetEPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

Küllem

Az EPOS | Sennheiser fúzió újabb terméke, az elsősorban szintén munkavégzésre optimalizált ADAPT 460 merev nyakpántos kialakításában nagyban hasonlít a Sennheiser CX 7.00 BT Bluetooth fülhallgatóhoz. Ami a lényeges különbség, azt az EPOS mérnökei tették hozzá, optimalizálva a mindennapos munkavégzéshez. Maga a nyakpántos kialakítás kevésbé népszerű, bár vitathatatlanul az egyik legkényelmesebb megoldás a hosszantartó használathoz.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

A nyakpánt jobb oldalán találhatók az általános kezelőszervek. Belső oldalon a bekapcsoló gomb, ami több funkció elérésére is alkalmas, a Bluetooth eszközök párosítására, a hangasszisztens elérésére, valamint az aktív zajszűrés ki- és bekapcsolására. A mellette található kontroll LED piros/kék fényjelzésekkel tájékoztat az éppen aktuális funkciókról. Szintén a jobb száron található a hangerő és a multimédia vezérlőgombok csoportja, elrendezésük klasszikus, a hangerő +/- gombok között található a lejátszást vezérlő gomb. A jobb oldali szár elején helyezkedik el a nagyméretű mikrofon, valamint a micro USB töltőaljzat.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

A bal száron a mikrofon némítás, és a híváskezelő gomb található (ADAPT 460T típusvariációnál a híváskezelő gomb indítja a Teams alkalmazást és innen érhető el a Cortana hangasszisztens). Bal oldalra került beépítésre a hívásokra figyelmeztető rezgőmotor is. A kisméretű fülkapszulák vékony, eléggé rövid vezetékkel csatlakoznak a pánthoz, kialakításuk in-ear, azaz hallójáratba illeszkedő. A kényelmes használat elősegítéséshez 4 pár szilikon illeszték található a csomagban. A kapszulák külső, krómozott, EPOS logóval ellátott dekor panelje mögött kaptak helyet az aktív zajszűrés mérőmikrofonjai, szám szerint 4 db. 

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

Technológia

Az ADAPT 460 Bluetooth 5.0 technológiát használó, vezeték nélküli fülhallgató. Számítógépes/laptopos környezetben kényelmesen használhatjuk a mellékelt BTD 800 Bluetooth USB adapterrel. A számítógéphez ezen keresztül automatikusan kapcsolódik, segédprogram telepítésére, párosításra nincs szükség, Bluetooth képes eszközökhöz a hagyományos párosítással képes csatlakozni.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

A hibrid munkavégzéshez kifejlesztett fülhallgató számos egészséget megőrző és kényelmi szolgáltatást tartalmaz, amelyek nagyban megkönnyítik az otthoni, irodai munkavégzést és ezek mellett ideális a pihentető zenehallgatásra, kikapcsolódásra.

1. ActiveGard: az EPOS legfejlettebb halásvédelmi technológiája, kiszűri a váratlan, rendkívül hangos effektusokat, így védve meg használóját az esetleges halláskárosodástól.

2. TalkTrough: használatával a fülhallgató levétele nélkül tudunk kommunikálni a környezetünkkel, beszélgetni a munkatársainkkal, beengedve a külső zajokat.

3. Noise At Work: a munkahelyek környezeti zajának fülhallgatón keresztüli csökkentésével teszi komfortosabbá a munkavégzést.

4. UC-optimalizált megoldás: az egységes kommunikációs (UC) technológia lehetővé teszi a különböző médiák egyetlen közös alkalmazásba történő integrálását.

5. ANC: az EPOS ADAPT 460 4 mikrofonos aktív zajcsökkentő technológiájával jelentősen mérsékelhető a zavaró külső zaj. A mikrofonok által mérttel megegyező, de ellenfázisú zajt generálva kioltják azt, így a fejhallgatóból érkező hang zavarmentes és jobban érthető lesz. Az EPOS által használt mikrofon kétirányú, MEMS (mikro-elektro mechanikus rendszerű), ami ideális a zajos környezetben történő használat során.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

Használat közben

A fülhallgatót Home Office munkavégzés során teszteltük, asztali, Windows rendszerű számítógépen, Microsoft Teams környezetben. A számítógép USB aljzatába dugott Bluetooth adapterrel a fülhallgató bekapcsolásakor automatikusan létrejött a kapcsolat. Az eszköz használatához szükséges a Windows hangbeállítások menüjében kiválasztani a külön telepíthető, ingyenesen letölthető EPOS Connect alkalmazást, melynek segítségével frissíthetjük a fejhallgató vagy az USB adó firmware-ét, és személyre szabhatjuk a beállításokat. A csatlakozás után a felépített kapcsolat rendkívül stabil volt, kb. 20 méterig biztos kapcsolódást garantált. Mobiltelefonnal történő párosítási folyamat a hagyományos Bluetooth eszközökre jellemző módon, a bekapcsoló gomb hosszabb nyomásával történik. Ekkor a fülhallgató a párosítási funkcióba lépve már látható a mobiltelefon Bluetooth beállításában. Az így létrejött kapcsolat szintén stabil. Bluetooth 5 telefonnal a hatótáv itt is kb. 20 méter, Bluetooth 4 profilt használó eszközökkel kb. 10 méter. A telefonhívások átlag feletti érthetőséggel és beszédhanggal szólaltak meg. Az üzemidő kielégítő, bekapcsolt zajszűréssel max. 14 órát képes működni, ami kb. két napi aktív munkában töltött időnek felel meg. Kikapcsolt zajszűréssel az üzemidő kb. 2-3 órával kitolható, használattól függően. A lemerült akkumulátor teljes feltöltéséhez kb. 2 óra szükséges.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

Könnyű súlyának és ergonomikus kialakításának köszönhetően a fülhallgató egész napos munkavégzés során is kényelmesen viselhető. Egyetlen negatívumot fedeztünk fel, a kissé rövid kábel miatt a nyakpánt néha képes volt a ruházat mögé bújni, így a jobb szárába épített mikrofon takarásba került, aminek az lett a következménye, hogy érthetetlenné vált a beszédünk.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

Hangminőség

A mindennapi munkavégzés során elsősorban asztali számítógépes környezetben használtuk az ADAPT 460-at, Teams alkalmazással. Számtalan telefonhívást bonyolítottunk androidos mobiltelefonhoz csatlakozva. A napi megbeszélések, előadások hallgatása során a beszédérthetőség interferenciáktól, szakadozásoktól mentes volt. A számítógéphez csatlakoztatott USB stick-kel a kapcsolat gyorsan felállt, az egész napos használat során leszakadást, jelvesztést nem tapasztaltunk. Mivel Teams alkalmazást használtunk, praktikusabb lett volna az ADAPT 460T modellt választani, amibe gyárilag integrálták a Microsoft Teams-et. A jól elhelyezett, nagyméretű mikrofonnal a hívások beszédérthetősége átlag feletti volt, a beszédhangok tisztán és érthetően hallatszottak a hívott félnél. A beépített aktív zajszűrő megoldás nem szabályozható erősségű, így csak a ki- és bekapcsolását lehet választani. Bekapcsolva finoman csökkentette a környezeti zajokat, de drasztikusan nem tüntette el azokat.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

Zenehallgatáshoz használva a megszólaló hang hozta a Sennheisertől elvárt minőséget. Kellő dinamika, feszes basszus és szórakoztató karakter jellemezte. Ennek ellenére a középtartomány és a magashangok kissé visszafogottak voltak, de ez elektronikus zenét hallgatva cseppet sem zavaró. Aki a vezetékes Sennheiser fülhallgatók karakterét keresi az EPOS ADAPT 460 hangjában, az elsősorban a Bluetooth miatti hiányosságokkal szembesül.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset tok

Végszó

Igazi igásló az EPOS | Sennheiser ADAPT 460. A mindennapos munkavégzés és telefonálás során maximálisan tette a dolgát. A 14 órás üzemidő otthoni, nyugalmas környezetben 2-3 órával kitolható, így zajszűrés nélkül akár két munkanapot is képes végig működni. Apró hibáitól eltekintve - az egyeseknek túl rövid vezeték és a néha takarásba kerülő mikrofon - a megépítés, az anyaghasználat és a hangminőség jó befektetéssé teszi az ADAPT 460-at. A Sennheiser fülhallgató technológiája és az EPOS halláskutatás során kifejlesztett megoldásai jelenleg nagyon magas technológiai szintet képviselnek. Aki elsősorban Microsoft Teams alkalmazást használ a munkahelyi kommunikációhoz, annak érdemes az ADAPT 460T típust választani, ami rendelkezik Teams minősítéssel és integrációval. A munka utáni kikapcsolódás során zenehallgatáskor vagy film nézéskor hozta a megszokott Sennheiser hangminőséget.

EPOS Sennheiser ADAPT 460 Bluetooth headset

Kinek ajánlott?

Elsősorban azoknak ajánlott, akik leginkább munkavégzéshez keresnek egy jól használható, sokoldalú eszközt. A könnyű kialakításnak köszönhetően az egésznapos munkavégzés során sem fárasztó a használata. Előadás közben elég az egyik kapszulát a fülbe dugni, aminek hála tökéletesen halljuk a körülöttünk történő dolgokat és közben hallgathatjuk az anyagot. Holtidőben a nyakban lógó kapszulák mindig kéznél vannak és a rezgő hívásjelzésre azonnal a fülünkbe dughatjuk azokat. A jövőben vizionált - vagy valós - hibrid munkahelyek megjelenésével, ahol integrálódik az irodai és az otthoni munkavégzés, a munkába járás során is megfelelően használható zene, podcast vagy hangoskönyv hallgatására.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.