Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

2019. augusztus 16., péntek, 11:00

Denon audio hifi fejhallgató Bluetooth zajzár zajszűrés Denon fejhallgató Bluetooth fejhallgató aktív zajszűrés zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Denon fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

Két éve teszteltük a Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatót. Az akkor vegyes érzelmeket kiváltó szerkezet hosszas várakozás után megjelent utódja, most lehetőséget kap, vajon képes-e a Denon az új, AH-GC30 Bluetooth fejhallgatóval bejutni az audiofil ligába...

Küllem

A Denon új, AH-GC30 típusjelű fejhallgatója tovább viszi az előd, AH-GC20 formavilágát. Az első benyomás alapján egy igényesen megépített, prémium fejhallgatóval van dolgunk. Az általunk tesztelt fehér/arany színkombináció ízléses, de aki a kevésbé feltűnő színvilágot kedveli, annak elérhető fekete/ezüst összeállításban is.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

Megjelenése masszív, minőségi hatást kelt, közelről vizsgálva viszont már sokkal több a műanyag, ami nem feltétlenül hátrány, mivel a használt anyagok jó minőségűek. Maga a konstrukció fülre illeszkedő, abból is a nagyobb kagylóméretű.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

A puha memóriahabos párnákkal ellátott kagylókat egy nagyon szép, erős, fémből készült villás tartó rögzít a szintén memóriahabbal bélelt fejpánthoz. A tartóvillák és a fejpánt szinte egy egységként hatnak, az ívek folyamatosak, nincsenek illesztési hézagok. Jó pont jár érte a dizájner csapatnak.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpánt

A jobb oldali kagylóban találhatók a fő kezelőszervek, úgymint a be/kikapcsoló/lejátszás indító, előre- ill. hátra léptető, hangerő +/- gombok. Itt kapott helyet az aktív zajszűrő nyomógombja, valamint a micro USB töltőaljzat is. A töltő csatlakozó mellett találunk egy 2,5 mm-es Jack aljzatot a kábeles használathoz. A bal oldali kagylón található, egyetlen gomb a telefonhívások kezelésére szolgál.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Technológia

A fejhallgató a Bluetooth kapcsolaton keresztül képes a magas minőségű, aptX HD kodek kezelésére (igaz itt a másik fél is kell, hogy rendelkezzen ilyennel). Ha ragaszkodunk a HD adatkapcsolathoz, jelenleg elég kevés eszközzel élvezhetjük ezt a magasabb hangminőséget. A Qualcomm oldalán tájékozódhatunk az aptX HD képes lejátszókról. (Ilyen például az Astell&Kern egy típusa, a Google Pixel, a Huawei, a Xiaomi és az LG egyes telefonjai). Akik nem rendelkeznek kompatibilis lejátszóval, annak marad a "sima" aptX, ami így is klasszisokkal jobb minőséget garantál a hagyományos SBC/AAC kodeknél. Az ingyen letölthető Denon Audio App egy átlagos zenelejátszó program mellyel ízlésünk szerint változtathatjuk a hangzást, kezelhetjük a telefonon tárolt zenéinket, valamint kapunk egy TuneIn funkciót a netes rádióadók hallgatásához.

Denon AH-GC30 App

A fejhallgatónak tartozéka két kábel - egy hagyományos és egy távirányítóval szerelt - amivel az akkumulátor lemerülése esetén hallgathatjuk tovább kedvenc zenéinket. Érdekes, és nem annyira elterjedt szolgáltatás az USB DAC funkció, ahol a tartozék, 1,2 m hosszú USB kábellel összekötve a fejhallgatót laptoppal vagy asztali számítógéppel ezen keresztül hallgathatjuk a zenét. Előnye akkor jelentkezik, ha a számítógép audio képességei gyengék, mert így az USB kábelen csak a digitális adatfolyam halad át kikerülve a beépített jelfeldolgozó áramköröket. A D/A konverzió ilyenkor a fejhallgató áramköreire hárul, garantálva a minőségi zenei megszólalást.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató USB DAC

Az AH-GC30 a telefonhívások jobb minőségének javítására fel van szerelve cVc (aktív zajszűrés) mikrofon technológiával a tiszta és érthető beszédhangok érdekében.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Zajszűrés

A zajszűrés az utcai használatra tervezett modelleknél egyre elterjedtebb, mivel a külső zaj jelentősen rontja a zenehallgatás minőségét. Az ellene folyó küzdelem két fronton történhet, passzív és aktív megoldásokkal. A Denon AH-GC30 mindkét technológiát beveti. A passzív szűrés lényege a külvilág hangjának fizikai kizárása. Erre jó megoldás a nagyméretű fülkagylók alkalmazása és a megfelelően záró fülpárna. Jelen esetben ez s megoldás 10 dB-t csillapít, mivel az aktív rendszer megfelelő működéséhez szükséges beengedni némi külső zajt. Az aktív szűrés (ANC) a legkorszerűbb verziója található a fejhallgatóban, két külső és két belső mikrofon elemzi a zajtartományt és ennek függvényében az elektronika ellenfázisú jel generálásával kioltja a zavaró hullámokat. Hatását csak a folyamatos, monoton hangok esetén fejti ki kellőképpen.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A szűrés intenzitása három lépcsőben állítható: irodai, városi, repülőgép. A különbségek kicsik, értelemszerűen a repülőgép módban a legnagyobb a csillapítás mértéke.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Érdemes megemlíteni, hogy a passzív zajszűrők előnye, hogy nem befolyásolják a hangminőséget, míg az aktív rendszerek jelentősen ronthatnak a zenei megszólaláson.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Az első bekapcsolásnál az egyetlen hiba, hogy nem jelzi a gyártó, melyik gombbal lehet ezt megtenni. Automatikusan a különálló, NC feliratú gomb esik kézre. A leírás átböngészésével derül ki, hogy a lejátszás indítás/szünet funkciójú a tényleges bekapcsoló gomb. (Igaz erre következtetni lehet a fölötte lévő kontrol LED-ből is.) Ezután a bekacsolás roppant egyszerű, maga a párosítás és a kapcsolódás pillanatok alatt végbe megy. A Bluetooth kapcsolat stabil, érzéketlen a külső interferenciákra.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A kényelem első osztályú, stabilan ül a fejen, nincs recsegés, nyiszogás közlekedés közben. Amit kritikával tudunk illetni, az a nagyméretű kemény tároló, amibe nem egyszerű beleorigamizni a fejhallgatót. Egy puha tok praktikusabb lett volna a mindennapi használathoz.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Hangminőség

Az előd, AH-GC20 hangminősége a tesztelés során felemás érzelmeket váltott ki belőlünk, kíváncsiak voltunk az utódnak sikerült-e fejlődnie ezen a téren.

A szokásos bejáratást követően a meghallgatást Samsung Galaxy S okostelefonnal végeztük TIDAL streaming szolgáltatással. A vezetékes zenehallgatáshoz hordozható, veszteségmentes lejátszót használtunk.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A teszten hallgatott zenék kiválasztásánál figyelembe vettük a fejhallgató prémium jellegét.

Isle of Dogs (Original Soundtrack) album 2018 TIDAL Hi-Fi

Boz Scaggs - Dig album 2006 TIDAL Master

Patricia Barber - Nightclub album 2004 TIDAL Master

Kandace Springs - Indigo album 2018 TIDAL Master

A meghallgatásnál aptX kodeket használtunk, ami sokkal több eszközön érhető el, mint az aptX HD.

A megszólaló zene kikapcsolt zajszűrővel hallgatva eleven, kellő dinamikával és színpadképpel szólalt meg. Örömmel tapasztaltuk az előd, AH-GC20 kevésbé szerethető hangképének a teljes hiányát. A mélyek pontosak, határozottak voltak, a magasak csilingeltek, eltűnt az előd tompasága. Ami zavaró volt, az a középtartomány bizonytalankodása, főleg énekhangok esetén éreztünk némi sziszegést. A zajszűrőt bekapcsolva hallhatóan eltűnt a külső zaj (ami a passzív szűrésnek hála nem volt jelentős), viszont megjelent a magastartományban egy digitális fémesség. A zene élvezetes volt, de mintha az akusztikus hangszerek is digitálisan lettek volna előállítva. Az alapjában akusztikus, japán hangszerekre épülő Isle of Dogs (Kutyák szigete) filmzene mesterkélten hangzott, hiányzott a hangszerek valós hangja. Boz Scaggs, Patricia Barber és Kandace Springs lemezei szintén úgy szólaltak meg, mintha "Digital Remastered" kiadások lennének.

Denon AH-GC30 App

A tartozék kábellel csökkent a digitális nyersesség, nagyfelbontású lejátszóval hallgatva sokat javult az összkép. Az ilyenkor is bekapcsolható zajszűrő kevésbé zavarta össze a hangképet, maradt az élvezetes, kellemes megszólalás.

USB kábellel meghallgatva a vezetékes módon hallottak nem változtak, igaz ekkor, otthoni körülmények között nem volt értelme a zajszűrésnek.

Denon AH-GC30 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Denon az új, AH-GC30 modellbe mindent belepakolt, ami erősíti a fejhallgató prémium jellegét. Kapunk kiváló passzív izolációt, hozzá három lépcsőben állítható aktív zajszűrést. Hallgathatjuk kedvenc zenéinket Bluetooth kapcsolattal, vezetékkel vagy akár USB kábellel is. A mindennapi használatot segíti a 20 órás üzemidő. A hangzás az elődhöz képest jelentősen javult, de sajnos ebben az ársávban igen erős a verseny. A Denon AH-GC30 prémium kategóriát képvisel anyaghasználatban, vezeték nélküli technológiában és építési minőségben. Hangzás tekintetében egy átlag feletti vezeték mentes fejhallgató, vállalható hiányosságokkal. A karaktere elsősorban a Bluetooth technológia korlátaiból adódóan nem hoz audiofil élményt, de mindennapos használat során élvezetes perceket tud szerezni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.