Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Utazás a fül körül

2017. augusztus 15., kedd, 10:25

Denon audio hifi fejhallgató Bluetooth zajzár zajszűrés Denon fejhallgató Bluetooth fejhallgató aktív zajszűrés zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Denon fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

Praktikumot és eleganciát ötvöz a Denon prémium utazós fejhallgatója, az AH-GC20. Íme a határozott válasz egy egyre keresettebb kategóriára!

Útra fel!

A Denon sem mellőzheti ezt a termékkört, hiszen más nagy nevek is képviselik magukat benne. Cikkünk alanya ún. utazós fejhallgató, tehát elsődleges célközönsége nem az otthon ülő és nem is az utcán sétáló személy (jóllehet, bizonyos szintig ők is kamatoztathatják előnyeit). Olyan értelemben elégíti ki az utazók igényét, hogy egyfajta kikapcsolódást és gyűjtőnevén kellemes hangot ill. felhasználói élményt nyújtson.

Ehhez kell az átlagosnál nagyobb kényelem, hiszen egy nagyobb út (és akkor még nem számoljuk bele a forgalmi dugókat, átszállásokat stb.) hosszú órákig tarthat. Másfelől a felhasználói kényelem, a ma elérhető korszerű extrák megléte is kritérium. Mások is letették voksukat a vezeték nélküliség mellett, ezért a Denon sem maradhatott ki. Bluetooth kapcsolattal segít kábel mentesíteni az élményt, amely támogatja az aptX jelfolyamot is.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az AH-GC20 listaára 110 000 Ft, ami magába foglalja nem csak a fenti extrákat, hanem az elektronikus zajszűrést is, amely a külvilág zaját hivatott redukálni nem csak használójának kedvezve ezzel, hanem telefonálás közben (mivel beépített headset modul is található a fülesben) a másik félnek is. A hangszórókról csak annyit tudni, hogy professzionálisan hangolt, 40 mm átmérőjű egységek rejtőznek zárt kamráiba ágyazva. A rendszert beépített akkumulátor táplálja, amely egy (kb. 3 órás) teljes feltöltést követően kb. 20 órányi üzemidőt ígér.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Használat közben

Ahogy a prémium kategóriától elvárható, igényes körettel tálalja a Denon is. Cipzáras, kemény falú védőtokban található az AH-GC20, tartozékként jár hozzá töltésre szolgáló micro USB és egy Jack-Jack kábel is (valamint egy 6,3 mm-es Jack és egy repülős adapter).

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Maga a fejhallgató fül köré fekvő kialakítású, tehát a nagyobbak közé tartozik, cserébe kényelmesen átölel nagyobb hallószerveket is, egyébként összecsukható. A minőségérzet egész jó, bár a 100 000 Ft fölötti mezőnyben már találkoztunk szofisztikáltabb részletekkel is, különösen a kamrák felfüggesztésén.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A lágy bélésű fejpánt alja szellőző szövet, teteje műbőr. Az ugyancsak puha, kellemesen süppedős fülpárnákat is műbőrrel fedték, tapintásuk jó minőségről árulkodik. A hangszókamrák felülete gumírozott, ami simulékonnyá teszi az érintést, viszont zsíros kéz ujjlenyomatai hamar meglátszódnak rajta.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A baloldali kamrán található egy hívásfogadó gomb, minden egyéb kezelőszerv és csatlakozó a másik oldalra került. Ezek sajátos kiosztását néhány napig eltarthat megszokni, kiismerni, de utána gyerekjáték a hangerő és számváltás egyaránt.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Travel App néven ingyenes kiegészítő szoftver tölthető le a fejhallgatóhoz, mely kb. 700 Ft felár ellenében személyre szabható EQ-t is tartalmaz. A segédalkalmazás egyelőre nélkülözi azokat a funkciókat, amelyek megléte esetén buzgón lehetne javasolni a telepítését. Elsődleges célja az utazós appok és zenei könyvtárunk katalogizálása, ettől függetlenül kedves gesztus a gyártótól.

Denon Travel App

Magunkkal vittük egy Budapest-Pécs kocsiútra a fejhallgatót úgy, hogy oda és kb. 50 órányi bejáratást követően hazafelé is használtuk. A túra, melyet kisbusz hátsó ülésén tettünk meg, már az aktív zajzárnak köszönhetően is lényegesen kellemesebbé vált. Az AH-GC20 passzív szigetelése is egész jó (és ha pusztán irodai közegben, emberi hangokat akarunk kizárni, bőven elég is), de az elektronikus rásegítéssel tudja igazán legyűrni az autópályáról jól ismert, monoton robajt. Nem tudjuk hatékonyságát számszerűsíteni, de globális viszonylatban nem ez a legerősebb zajzár, amit eddig kipróbáltunk. Valamennyi megmaradt a kültér morajlásából (leginkább az autógumik susogásából), de a legalsó, vibráló-hömpölygő frekvenciákat tényleg ügyesen kiiktatta.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

Visszatérő és egyáltalán a fejhallgatók világában jártas olvasóinknak bizonyára felesleges ecsetelni, hogy az olyanok, mint az AH-GC20 nem a maximalista vájtfülűek számára készülnek. Mint bármilyen egyéb iparágban, itt is kompromisszumot kell vállalni a kényelemért cserébe, a kérdés csak az, hogy mekkorát.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az örökzöld tesztfelvételként bevált Dave Brubeck - Take Five ezúttal sem maradt ki lejátszási listánkból. Ezt a számot rengeteg fül- és fejhallgatón hallottuk már, önmagában számos tulajdonságot képes felfedni. A vezeték nélküli kényelemért cserébe meg kellett elégednünk a zenészek szokásosnál távolabbi pozícionálásával és a jellegzetes rezdülések, váratlan dinamikai ugrások lecsillapodásával. Útközben, ha nem csukott szemmel a zenét, hanem az ablakon túli tájat figyeltük, akkor kellemes dallamának köszönhetően, aláfestési célra kifogástalanul bevált a Take Five, elemezni nem is nagyon akartuk, különben csak a hangszereseket fedő fátyolosságra lettünk volna figyelmesek. Ugyanezzel a felvétellel vezetékes kapcsolatra váltva összehasonlíthatatlanul élénkebb és élesebb felső frekvenciás részleteket produkált az AH-GC20. A szaxofon érdesebbé, a cintányér sziszegőssebbé vált, a Bluetooth kapcsolat tompításához szokott fülünknek hirtelenjében még sok is lett a több részlet. Hamar egyértelművé vált, hogy akusztikus (és lényegében bármilyen) stílusok esetén a zenében lévő információ mennyiségét és minőségét egyaránt szolgálta, ha hajlandók voltunk a vezetékre visszaváltani.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Progresszív metál (Vitalism - Bipolarity) lejátszásakor sem akarta levetkőzni sajátosságait az AH-GC20, a nehéz részleteket (vastag riffek, lábdob stb.) még ólmosabbá tette és a cintányérra közben nem fektetett különösebb hangsúlyt. Ugyanez a felvétel kábellel hallhatóan élénkebb és tisztább részleteket nyújtott. A cintányér kimerészkedett a ködből és a pendítések, gitárhangok érdesebbé váltak, jobban kiugrottak a térből. Vezeték használatával sem kerülte el figyelmünket a basszusgitár és lábdob sávjában domináló öblös jelleg. Az AH-GC20 zárt fejhallgatóként próbálta meg tágasabbá tenni a zene hangszínpadát, ami a vártnál kicsit szélesebb térábrázolást eredményezett, a mi ízlésünknek kicsit elnagyolt kamrahatással. Bármennyire is képes szükség esetén energikus, domináns karakterrel szólni, ennek a fülesnek nem az agresszív műfajok állnak jól.

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Visszafogottabb dózisban, de valamennyire még rockos hangszerelésből épült fel a Coldplay - Yellow c. szám, mely a torzított gitárt nem cséplésre, hanem melankolikus hangulatának kifejezésére használta fel. Az énekhang itt szépen kiemelkedett a többi hangszer síkjából és középre (illetve a fejünkben létrejött tér közepére) terelődött még Bluetooth kapcsolat esetén is. A felvételben lévő zeneiség és érzelmi töltet jó része megmaradt, és az öblösség figyelembe vétele nélkül is lehetett élvezni. Ez a zene nem volt túl komplex és sokrétű, nyugodt, mégis határozott dinamikája még átfért a Denon rostáján úgy, hogy az eredmény élvezhető maradjon. Az aktív zajzár és a kábel együttes alkalmazásával határozottabb részleteket kihoztunk belőle, igaz, hagyományos kapcsolat esetében le kellett mondanunk a szabadságérzetről és a kezelőszervekről is (a gyártó elméletben csak az akkumulátor lemerülése esetén, SOS funkcióként szánja a mellékelt kábelt).

Denon AH-GC20 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Záró gondolatok

Hosszú utunk végére nem kifogásoltuk a Denon AH-GC20 zárt és vezeték nélküli kialakításából fakadó kompromisszumokat. Ettől még nem jelenthetjük ki, hogy hifi hangot produkál (mint ahogy más vezeték nélküli fejhallgatók sem), de ha figyelembe vesszük, hogy általa a monoton gépjárműzaj helyett kellemes háttérzenei élményt kaphattunk órákon keresztül, akkor az átlagosnál magasabb árcédula is érthetőbbé válik. Nagyon erős verseny van a prémium vezeték nélküli fejhallgatók kategóriájában és nehéz úgy értékelni az AH-GC20-at, hogy léteznek nála szebb megjelenésű vagy kiegyensúlyozottabb hangzású modellek, még akkor is, ha a gyártó kínálatán belül maradva a Music Maniac modelleket vesszük figyelembe. Utóbbiakat csak azért említjük meg, mert jól tudjuk, hogy hifis viszonylatban lényegesen többre képes a Denon, amennyiben elsődlegesen a leírásukban említett, legendás Denon Hűségre tartunk igényt. Az AH-GC20 mellett szól, hogy komfort és akkumulátor üzemidő terén nem marad el a többiektől és aktív zajzára alapvetően kellemesebbé tehet hosszú utakat. Hangzását illetően fentebb megosztottuk tapasztalatainkat, beleértve a bejáratás fontosságát. Összességében kellemes utazós fejhallgató, amely elsősorban a sokat utazó, koncerthű hangminőségre kevésbé kényes, inkább pihentető karaktert kereső zenekedvelőket nyeri majd meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.