DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Egy lépéses győzelem

2020. február 13., csütörtök, 18:15

DALI audio hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató DALI fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt DALI fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató zajzáras Bluetooth fejhallgató

A DALI név könnyen kiejthető és megjegyezhető, rossz érzés nélkül beszélünk róla, sőt, sok olvasónk szokta így kezdeni mondandóját: "vettem egy pár DALI X vagy Y hangfalat..." Mert a skandináv hangfalgyártók, ha jól csinálják, amit csinálnak, akkor csakis pozitív értelemben beszélhetünk róluk bármilyen aspektusban. Mindaz rendben volna, hogy e dán cég több évtizede készít hangsugárzókat. De mi sülhet ki abból, hogy beszállnak az utazók igényeire kiélezett, prémium fejhallgató gyártásba, azaz egy számukra látszólag teljesen idegen kategóriába? Lehet egy lépésből versenyképes terméket csiholni, vagy az eredmény épp oly szürreális, mint az azonos néven ismert festő valamelyik műve?

Bevezető gondolatok

Ma már az emberek jelentős hányada (a DALI szerint durván 75 %-a) nem az otthoni hifi rendszerén hallgat zenét (ahogyan az előző század második felében volt), hanem fül/fejhallgató és mobiltelefon használatával. Nem új, hogy hangsugárzó specialista céget látunk "beszállni a buliba", elvégre a fejhallgatók és hangdobozok működése némileg hasonló (ha úgy vesszük, a BMW is gyárt motorkerékpárokat), ergo nem is olyan nagy technikai kihívás a DALI számára. Egy Bluetooth alapú hangrendszer fejlesztése számos kihívást rejt magában, de a cég már évek óta foglalkozik vezeték nélküli eszközökkel is, gondoljunk csak a CALLISTO termékcsaládra, vagy a KATCH Bluetooth hangszóróra!

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató hangszóróDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató dobozDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóDALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Szóval a lépés nem váratlan, sőt, bizonyos mértékig ravasz is, mert mostanra a nagy nevek közül már mindenki felmutatott valamit az utazósnak nevezett kategóriában, ezzel jelentős technikai adatbázist és szakmai visszacsatolást elérhetővé téve a DALI számára is.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

De mit kapunk kb. 130 000 forintért cserébe? Egy Dániában fejlesztett és tervezett fejhallgatót, amely tartósságot és kényelmet ígér. AptX HD és Apple AAC kompatibilitást, valamint USB-C aljzaton keresztül tölthető, kb. 30 üzemórát biztosító akkumulátort. A papír rost membrános hangszóró egyedi fejlesztés (ami nem meglepő, hiszen ahogy azt a DALI gyárlátogatás során is láttuk, valamennyi hangszórójukat házon belül tervezik), 50 mm átmérőjű és neodímium mágnes hajtja. Mindez kiegészül aktív zajszűréssel és telefonos headset funkcióval. Az anyaghasználat nem kevésbé civilizált, ahogy azt a fejhallgatóról készült videóban is ecseteljük.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató hangszóró

Használat közben

A DALI IO-6 használata semmivel sem bonyolultabb, mint más prémium Bluetooth fejhallgatóé. Hatóköre jó, az akkumulátoros üzemidő a kategóriához mérten tisztességes, telefonálásra is kifejezetten kellemes. A szélzajjal szemben azonban kissé ügyetlen. Együtt kell élni azzal a ténnyel, hogy szeles időben enyhe recsegést tesz hallhatóvá a beépített mikrofon. A komfort kifejezetten kellemes, érezni lehet az első fejre vétel első pillanatától, hogy a DALI fejlesztői sokat kísérleteztek a frusztrációtól, kellemetlen nyomástól és idegesítő zörgés-kotyogástól mentes kivitel érdekében.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Egy rövid megjegyzés a passzív móddal kapcsolatban: egyértelműen jobban szól aktív (bekapcsolt) állapotban, mint vezetékes passzív (kikapcsolt) módban. Ha csak a 3,5 mm-es analóg sztereó Jack kábelről küldtük rá a jelet a fejhallgatóban lévő elektronika beavatkozása nélkül, akkor élettelen és erőtlen volt a hangkaraktere. Bekapcsolt állapotban (és csatlakoztatott kábellel vagy anélkül egyformán) az elektronika jobban felélénkítette a részleteket, több mozgást és izgalmasabb tér-élményt teremtett. Tehát ha valakiben felmerül a kérdés (hogy jobban szól-e kábellel, mint Bluetooth kapcsolattal), akkor a válasz: picivel jobban szól(hat) kábellel, de csak ha aktív módban hajtják.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

És egy másik, ide kapcsolódó rövid megjegyzés a számítógépes használattal kapcsolatban: a felhasználók 90 %-a okostelefonnal és Bluetooth kapcsolattal fogja használni a fejhallgatót. Mi azonban őrült hifi felhasználók vagyunk és szeretünk számítógépről, JRiver Media Center 25 szoftveren keresztül magas felbontású fájlokat lejátszani. Ilyenkor valamiért (Bluetooth kapcsolat esetén) néhány percnyi zenehallgatás után megmakacsolta magát a lejátszó program és soha többé nem volt hajlandó jelet küldeni a DALI felé (ha valaki tudja, hogy miért, akkor örömmel várjuk jelentkezését). A problémát a füleshez csomagolt USB-C kábellel oldottuk meg. Így a számítógép külső hangkártyaként ismerte fel a fejhallgatót, ráadásul zenehallgatás közben visszatöltődött az akkumulátor. Szóval a legjobb hangot így értük el: az aktív mód és az USB-C kábel egyidejű használatával.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A DALI IO-6 egyike a legnagyobb felbontást nyújtó Bluetooth fejhallgatóknak, amelyeket eddig teszteltünk. Hangja árnyalt, definiált, picit fennkölt, de nem túl technikai. A részletekkel bőkezűen bánik és első benyomása nem az, hogy valamit elfojtana vagy rejtegetni akarna a zenéből. Mindehhez nem kell feltétlenül az USB-C kábelen keresztüli jelátvitelhez és TIDAL előfizetéshez folyamodni. Már egy Spotify jelfolyamon keresztül is érzékelhető, hogy a DALI kihozza, megjeleníti azokat a kis elásott részleteket is, amelyekkel a nála olcsóbb Bluetooth fülesek az esetek döntő részében nem képesek mit kezdeni.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A basszus kellemes és lágy, melegsége nem nyomja el a fölötte lévő frekvenciákat. Néha még úgy is tűnhet, hogy a mélyhangok más helyről, más távolságból érkeznek, mint a többi hangsáv vagy effektus. Itt kezdődik az önfeledt zenehallgatás. Pl. Cassandra Wilson zseniális minőségű Another Country c. albumát hallgatva, elhatárolva jelent meg az ének, a gitár és a lábdob/nagybőgő. Utóbbiak feszesen, hegyes dinamikával biztosítottak élénk, életteli ütemet a zenének. A DALI belevitt ezekbe az energikus lökésekbe, alsó frekvenciás részletekbe egy pici extra lendületet és játékot, de nem haragudtunk rá emiatt, mert csak kicsit izgalmasabbá akarta tenni a zenefogyasztást.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A középső hangok könnyedén és gyorsan rajzolódtak ki, azzal a bizonyos finom és artikulált ízzel, ami olyannyira jellemzője a papír membránoknak. Az énekhang szépen középre irányult, ugyanakkor a félreeső, térben odébb/hátrébb lévő részletek nem úsztak el, köd és sejtelem nélkül érzékelhetők maradtak. Az IO-6 másik sajátossága, hogy zárt (és Bluetooth) fejhallgatóhoz képest meglepően jól tagolt és irányított színpaddal rendelkezik. A részleteket ügyesen mozgatja, azok élénkségét és mozgalmasságát úgy ábrázolja, ahogy kiforrott hifi fejhallgatótól lehetne elvárni. Kedvenc Bonobo albumunk (Late Night Tales) nyitó számában a zongora tisztán és üdén pattant be a középpontba, miközben lágyabb, visszhangosított tónusai kellemesen úszkáltak a térben.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Intenzívebb, keményebb, sötétebb zenéket is élvezet volt hallgatni az IO-6-on keresztül. Lehet, hogy kerülte azt a bivalyos és masszív erőt, amely más, mainstream felé fejet hajtó füleseken érzékelhető. A zúzós-diszkós zenéhez és autós-mozitermes mélyládák dübörgéséhez szokott személynek túl úrias és kényelmetlenül szofisztikált lehet a DALI könnyűsége. De hosszú távon, ha kiismertük karakterét és alaposabban figyeltük referencia számainkat, tudott annyi izgalmat és energiát biztosítani, ami egészséges mértékű egy akusztikus hangszerhez, vagy egy jó ízlésű személy által összerakott (akár elektronikus) komplex, aprólékosan rétegelt számhoz. Ez a játékos, de gondosan adagolt basszus elkerülhetetlen ahhoz, hogy átérezzük a zene valódi(bb) oldalát, hogy ne elégedetlenkedjünk és ne az esztelen hullámzást akarjuk követelni.

DALI IO-6 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Végszó

Vetélytársaihoz képest nem annyira szolid a DALI IO-6 megjelenése, kissé nagy méreteivel nem biztos, hogy mindenki rezzenéstelen arccal lesz hajlandó a fején hordani. Egy irodában, távolsági buszon vagy vonaton azonban senkit nem fog érdekelni, hogy milyen és mekkora fejhallgatót viselünk. Szóval a nagy méret nem egyértelmű hátrány. A beépített mikrofon elhelyezésén, szélzajjal szembeni ellenálló képességén még kicsit javíthattak volna, ugyanis jelenlegi állapotában már enyhe légmozgás is megzavarhatja a zenehallgatási élményt. Mindezt leszámítva Az IO-6 meglepően jól kivitelezett lépés ahhoz képest, hogy a DALI korábban semmi hasonlót nem tett le az asztalra. És tessék, az első próbálkozásuk máris nevezhető annyira jónak, hogy komfort, hatókör és akkumulátor üzemidő terén semmivel se legyen gyengébb a konkurenciánál. Hangminősége pedig összességében a legjobbak közt említhető a vezeték nélküli, utazós fejhallgatók kategóriájában.

Olyan személynek ajánlható, aki rendszeresen vagy napi szinten tesz meg nagyobb távokat, vezeték mentességre vágyik, és egyetlen fejhallgatóval kívánja letudni a multimédiás tartalomfogyasztást, telefonálást, valamint elmélyült zenehallgatást. Még hibáival együtt is nagyon könnyen megkedvelhető fejhallgató, ami nemcsak egy nevet/márkát próbál eladni, hanem a zenehallgatás kényelemmel megfűszerezett élményét is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.