Bowers & Wilkins Pi7 S2 True Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Prémium zenehallgatás korlátok nélkül?

2023. június 20., kedd, 18:45

BowersWilkins audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató BowersWilkins fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt BowersWilkins Bluetooth fülhallgató BowersWilkins fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

Nincs annál semmi megszokottabb, mint utazás, sportolás vagy az otthoni teendők végzése közben zenét vagy podcast műsort hallgatni. Elég körbe néznünk a villamoson, és az emberek nagytöbbségének fülében valószínűleg fülhallgatót fogunk látni, amellyel igyekeznek jobban elmerülni a saját világukban. Ezért nem túlzás azt mondani, hogy a vezeték nélküli fül- és fejhallgatók minden háztartásban szükségessé váltak. Vajon milyen lehet e kategória csúcsával tölteni a hétköznapokat?

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató fülillesztékekBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins Pi7 S2 App

A Bowers & Wilkins - ahogy a gyártótól várhatjuk - nem a legolcsóbb kategóriában kínálja termékeit. A Pi7 S2 az árát tekintve egy prémium kategóriás füles, amely cikkünk írásakor 159 990 forintért kapható. A gyártó ezért aktív, a környezethez automatikusan alkalmazkodó zajszűrést, egyedi kettős (egy 9,2 mm-es dinamikus és egy rezgőnyelves) hangszórókat, 3-3 mikrofont, 5 órányi zenelejátszást, és a töltőtoknak köszönhetően további 16 órányi akkumulátoros időtartamot kínál. És hogy mindez megéri-e az árát? A tesztből kiderül!

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A Bowers & Wilkins Pi7 S2 egy teljesen vezeték nélküli fülhallgató töltőtokkal. A tok és a fülesek is könnyűek és minőségi érzetet keltenek. A kemény műanyag borítás kellemes szaténfénnyel bír, és ellenálló a karcokkal szemben. A tokot kényelmes kézbe venni, ami egyrészt a méretéből, másrészt az alul és oldalt kerekített formából adódik. A dizájn meglehetősen minimalista és letisztult, a krómozott fedélen kívül minden díszítőelemet mellőz. A szaténfekete házon mindössze a töltöttségi szintet jelző LED-csík, a Bluetooth kapcsolatteremtésre szolgáló gomb, és az USB-C csatlakozó található. A töltőtok csak 47 grammot nyom.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

A füles első kézbevételre is strapabírónak hat, ennek ellenére nem túl nehéz, a súlya darabonként mindössze 7 gramm. Ergonomikus kialakítású, letisztult stílusú, amelyet a fémes elemek dobnak fel. A Pi7 S2 színpalettája nem túl széles, a szaténfekete, a vászonfehér és az éjféli kék fantázianevű színek közül választhatunk. Ezen kívül sajnos a szilikon fülillesztékekből sem mellékeltek sokat, csak három, S, M és L méret jár a füleshez.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató fülillesztékek

Használat közben

A Bowers & Wilkins fülesénél mindenképpen nagy piros pont, hogy az ergonomikus kialakításnak és az anyagválasztásnak köszönhetően nagyon kényelmes viseletet biztosított hosszútávon, akkor is, ha órákon keresztül használtuk. Stabilan a hallójáratban maradt, nem kellett igazgatnunk vagy attól tartanunk, hogy egy óvatlan pillanatban kipottyan. Érdemes még kiemelni, hogy IP54 tanúsítvánnyal rendelkezik, így esőben sétálva sem kellett féltenünk.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

A fülesek Bluetooth kapcsolattartására nem volt panaszunk, könnyen párosítottuk a telefonunkkal, későbbi használatnál pedig automatikusan csatlakozott (ha azon be volt kapcsolva a Bluetooth). A hatótávolság kb. 8 méter, ha ennél messzebb mentünk, akkor megszakadt a kapcsolat.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

A fülesek oldalain érintőpanelekkel, a telefonunk kézbe vétele nélkül tudtuk kezelni a zenelejátszást (elindíthattuk, megállíthattuk vagy számot is ugorhattunk előre vagy hátra), a hanghívásokat és a zajszűrés mértékét. Ha kivettük a fülünkből valamelyiket, akkor a zene megállt. Az érintőpanelekről meg kell jegyeznünk, hogy eléggé érzékenyek, ezért amikor pl. letettük az asztalra a fülhallgatót, gyakran azt érzékelte, mintha elindítanánk a zenét.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

A Pi7 S2 aktív zajszűréssel rendelkezik, amely a környezethez automatikusan alkalmazkodik, anélkül, hogy nekünk kellene állítanunk. Ezt benzines fűnyíró és csiszológép használata mellett próbáltuk ki. Miután elindítottuk a hangos gépet, kb. fél perc elteltével magasabb szintre váltott a zajszűrés, így sokkal kevesebbet hallottunk a gépből és sokkal többet a műsorból. Minimális időre viszont mindig szükség volt az ANC erősségi szintek állítása között.

Bowers Wilkins Pi7 S2 App

Érdemes a Bowers & Wilkins Music alkalmazást is letölteni. Ezen belül figyelhettük a töltőtok és a fülesek töltöttségi állapotát, állíthattuk a zajszűrés mértékét. Kikapcsolhattuk, hogy automatikusan megálljon a zene, amikor kivesszük a fülünkből a fülhallgatót. Azt is beállíthatjuk, hogy milyen minőségben történjen a jelátvitel (a magasabb szint intenzívebben merítette az akkumulátort, de jobb hangzást eredményezett).

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

3-3 mikrofont helyeztek el a fülhallgatókban, ennek ellenére sajnos nem minden esetben lehetett kifogástanul telefonálni velük. Hangos tömegközlekedési eszközön a másik fél eléggé hallotta a háttérzajokat, ami neki különösen zavaró volt. Ezért csak csendesebb helyen ajánljuk a vele való telefonálást.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Pi7 S2 nem pontosan azt a karaktert nyújtotta, amit általánosságban eddig tapasztaltunk Bowers & Wilkins hangsugárzóktól. Utóbbiak inkább precíz és analitikus karakterükről ismertek a teljes frekvencia sávban. Azokhoz képest tesztalanyunk lényegesen dúsabb, erősebb basszust nyújtott. Térhatását illetően nem viszonyíthattuk a gyártó hangfalaihoz, elvégre különböző kategóriák, melyek teljesen más sztereó színpadot jelenítenek meg. Gondolatmenetünk lényege, hogy a Pi7 erősen a populáris, gazdagított hangzást testesítette meg, de közben felbontásban feszegetni próbálta a TWS riválisok határait.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

A Massive Attack - Paradise Circus c. számát hallgatva kis terhelésen is domború ütemeket kaptunk, kristálytiszta énekhanggal. A különleges kísérő hangeffektek eleven és szeparált módon társultak a puha, mégis határozott mélyhangokhoz. A zene atmoszférája és energiája meggyőző volt. Azonban mellette azt is el kellett fogadni, hogy a pedantériához hozzáadódott némi elektronikus érzet is. Itt olvasónk joggal kérdőjelezi meg épelméjűségünket. Hiszen a Massive Attack eleve elektronikus előadó. A jelenséget másik zsáneren keresztül próbáljuk érzékeltetni.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

Mondanivalónk tisztázására megosztjuk annak élményét, ahogy jazz vizekre eveztünk tovább. A Tsuyoshi Yamamoto - Caravan c. feldolgozása fantasztikus darab a maga könnyed és laza értelmezésével. Mindössze egy-egy nagybőgőt, zongorát és dobot tartalmaz. A fülhallgatóban lévő elektronika mégis nagy üggyel-bajjal rakosgatta össze a beérkező adatot, emiatt a zongorát vákuumszerű dermedtség vette körül. Örültünk volna, ha természetesebb tónussal jelennek meg a hangszerek. A Pi7 S2 nem rejtette véka alá digitális munkálatait és egy TWS-től nem is várhattuk el, hogy vezetékes riválisait felülmúló neutralitást nyújtson.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

Szubjektív véleményünk megfogalmazása előtt két tényezőt éreztünk fontosnak. Az egyik, hogy a Bowers & Wilkins név hallatán egy laikus személy professzionális hangzást vár el. Megkaptuk? Részlegesen. Más Bluetooth fülhallgatóhoz képest a Pi7 S2 sokkal több textúrát és kifinomultabb dinamikát mutatott fel. Ugyanakkor a Bluetooth miatti mesterkéltség érzete benne maradt és az aktív zajkioltás sem hagyta teljesen érintetlenül a finom tónusokat. A másik tényező, hogy laikus felhasználó egy azonos összegbe kerülő, vezetékes fülhallgató tudását várhatja el. Utóbbiról nem érdemes ábrándozni. Aki a legjobb hangot akarja, továbbra is jól jár kábellel. De mire akarunk kilyukadni? Akkor a Pi7 hangja rossz?

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

Egy átlagos TWS-hez képest jobb, mivel egészen apró részleteket is meglepően tisztán képes megrajzolni. Teljesen hétköznapi szituációban, melynek során az ember utazik, dolgozik, vagy csak pihen a hintaágyban, nem gondoljuk, hogy ennél jobbnak kell lenni internetes lejátszási lista vagy podcast hallgatásához. De vájtfülűek számára megalkuvást igénylő lehet, hogy a zene közben a munkát végző elektronika sem marad teljesen észrevétlen. Ami ezért az összegért nem kifogástalan. A hétköznapi műsorokat úri huncutsággá teszi szokatlan tisztaságával. Viszont a fejünkben gubbasztó audiofil kritikus örült volna több áttetszőségnek és kevésbé digitális érzetű összképnek. Utóbbi miatt szerintünk szimfonikus/instrumentális/komplex hangszeres zsánerek kissé kilógtak a komfortzónájából, de könnyűzenei művekhez szépen passzolt gazdag felbontása és finoman telt mélyhangja.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

A Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 vagy a Bose QC Earbuds II közeli vetélytársnak nevezhetők. Hogy a három opció közül melyiket érdemes választani, az ízlés dolga. Előbbi hangja kissé nyugodtabb, ugyanakkor mikrofonos része hatékonyabb, amennyiben zajosabb szituációban kell telefonálni. A Bose QC Earbuds II zajszűrését nehéz felülmúlni, más kérdés, hogy hangja közel sem olyan gazdag felbontású, mint a Bowersé.

Bowers Wilkins Pi7 S2 TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Bowers & Wilkins egy minőségi anyagokból készült, strapabíró és kényelmes fülhallgatót alkotott meg, amelyet hosszútávon is kellemes használni. Elég stabilan a fülben marad ahhoz, hogy a hétköznapi tevékenységeinket zavartalanul végezhessük. Ráadásul az aktív zajszűrésnek és a töltőtoknak köszönhetően remek útitársunk lehet a napi ingázások során. Ezért elsősorban azoknak ajánljuk megvételre, akik prémium érzetet keresnek a mindennapokban. És ha szigorúan a zenei minőséget nézzük? Internetről közvetített könnyűzenére kellemes partner gazdag felbontással, de elektronikus összhatása miatt audiofilek számára nem maradéktalan a hangélmény. Ezért a high end hangzást keresők lehet, hogy jobban járnak kábeles alternatíva használatával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.