Bowers & Wilkins PI5 és PI7 TWS Bluetooth fülhallgatók tesztje

Fülesek luxuskivitelben

2021. július 7., szerda, 00:35

BowersWilkins audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató BowersWilkins fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt BowersWilkins Bluetooth fülhallgató BowersWilkins fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

A kedvező áron megvásárolható TWS fülhallgatók sok kompromisszummal járnak. A high end hangfalairól jól ismert Bowers & Wilkins úgy döntött, hogy a klasszikus hiányosságokat átugorva, a prémium kategóriát célozza meg. Vajon mit mutat fel a PI5 és a PI7 közel 100, illetve 150 000 forintért?

Bevezető gondolatok

Tisztán emlékszünk a napra, amikor 2014-ben kipróbáltuk a gyönyörű külsejű B&W P5 S2 fejhallgatót, amely a cég prémiumkategóriás fülesek felé való kacsingatásának remek példája volt. Azóta a technológia alapjaiban változtatta meg a trendeket és ma már szinte ciki, ha egy fejhallgató gyártó nem kínál legalább egy teljesen vezeték nélküli modellt. Viszont van, ami nem változott: A B&W továbbra sem hajlandó kikötni a bárki számára elérhető, olcsó portéka szintjén.

Bowers Wilkins PI5 PI7 TWS Bluetooth fülhallgatókBowers Wilkins PI5 PI7 TWS Bluetooth fülhallgatókBowers Wilkins PI5 PI7 TWS Bluetooth fülhallgatókBowers Wilkins PI5 PI7 TWS Bluetooth fülhallgatókBowers Wilkins PI5 PI7 TWS Bluetooth fülhallgatókBowers Wilkins PI5 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI5 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI5 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI5 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI5 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI5 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgatóBowers Wilkins PI5 PI7 AppBowers Wilkins PI5 PI7 App

A PI5 és PI7 fülhallgatók ránézésre nagyon hasonlók. Néhány apróságban térnek el csupán egymástól, de a kevés módosítás olyan többlet értéket adott a nagyobb modellhez, ami a gyártó szerint 50 000 forinttal magasabb árat tett indokolttá. Így a PI5 az általunk eddig kipróbált TWS fülhallgatókkal (pl. Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2) veszi fel a versenyt, míg a PI7 még feljebb tör. Ez az első 100 000 forintnál is drágább TWS fülhallgató, amivel eddig is találkoztunk, ezért joggal várható el, hogy valami pluszt mutasson fel az olcsóbb vetélytársakhoz képest.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

Adott a szakértelem, amely a Bowers & Wilkins mérnöki hátterére értendő. Korábban már bizonyítottak a nyakpántos PI4 és PI3 fülesekkel, de azok kialakítása közel sem jelentett akkora kihívást, mint a teljesen kábelmentes PI5/PI7 kifejlesztése. Utóbbiak közül ugyanis mindkettő rendelkezik kiváló minőségű, cVc technológiával működő mikrofonokkal és aktív zajkioltás funkcióval egyaránt. Mindkettő támogatja az aptX Bluetooth kodeket, USB-C csatlakozós dokkolójuk vezeték nélküli gyorstöltővel is kompatibilis.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

A PI7 annyiban licitál rá kisebb testvérére, hogy benne oldalanként nem egy, hanem két hangszóró dolgozik. A 9,2 mm-es dinamikust kiegészítették egy BA (balanced armature) egységgel, ezáltal a magas frekvenciákat nagyobb felbontásban és jobb térérzettel képes visszaadni. A PI5-től eltérően nem csak sima aptX, hanem aptX Adaptív és HD kodekeket is használ, tehát jelfogadása is fejlettebb. Ha már szóba került a jelátvitel, érdemes megemlíteni a PI7 töltőtokjának Bluetooth-adó funkcióját. Utóbbi azt jelenti, hogy ha pl. repülőn utazunk, akkor a dokkolót csatlakoztathatjuk a fedélzeti hangrendszerhez. E célra a csomagolás egy USB-C-ről 3,5 mm-es Jack papa dugóra alakító adaptert is tartalmaz. Ugyanígy televízió vagy laptop hangkimenetére is illeszthető a PI7 töltőtokja, sőt, egy másik Bowers & Wilkins vezeték nélküli fejhallgató felé (pl. PX7) is közvetítheti a jelet. Utóbbinak feltétele, hogy mindkét PI7 fülhallgatónak a tokban kell maradnia.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

Érdekesség, hogy a két fülhallgató tömege azonos annak ellenére, hogy a drágábbikban két hangszóró dolgozik. Ebből is sejthető, hogy milyen hihetetlenül apró és könnyű a magas frekvenciák megjelenítésében profinak számító BA egység.

Küllem

Mindkét fülhallgató igényes, Apple hangulatú csomagolásban került hozzánk. Az összkép letisztult, az anyaghasználat kellemes. A részben alumínium, nagyobb részben műanyag házas fülhallgatók megépítettsége, kivitele tisztességesnek bizonyult, a műanyag házas töltőtok azonban kicsit bizonytalan lépésnek tűnt figyelembe véve, hogy más, hasonlóan árazott TWS füleseknél (vagy akár a B&W korábbi modelljei esetében) már extravagánsabb külsejű (pl. alumínium, szövet, króm stb.) tároló alkalmatosságokkal is találkoztunk.

Bowers Wilkins PI5 TWS Bluetooth fülhallgató

Az összkép tehát nem sugall olyan presztízst, mint amit korábban más B&W füleseknél lehetett látni. Cserébe a töltőtok diszkréciója nem ordítja mások számára, hogy drága eszközt tartalmaz, ami urbánus közegben előny is lehet. A töltőtokon lapos csík mögül, különböző színek nyújtanak tájékoztatást a Bluetooth keresés elindításáról, vagy a fő akkumulátor töltöttségi szintjéről. Ahogy a mellékelt fotókon is látható, a B&W PI5 és PI7 fekete, illetve metál/arany díszítésű fehér színekben készülnek.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A fülhallgatók részben ovális, részben henger alakú elemekből épültek fel. Eleinte szkeptikusak voltunk a komfortot illetően, de a mérnököknek sikerült olyan formát alkalmazni, ami egész kellemesen besimult a fülünkbe, ugyanakkor a vártnál jobb stabilitást is nyújtott. Futáshoz és egyéb extrém sportokra nem vittük volna magunkkal a B&W füleseit, de sétához, irodai munkához, hétköznapi tevékenységekhez mindkettő remekül bevált. Ráadásul kívülről kifejezetten kicsinek tűntek és nem lógtak ki túlzottan oldalirányba.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

A zajszűrés mindkét fülhallgató esetében hatásos és erőteljes módon csökkentette a külvilágban lévő gépjárműzajt. Ugyanakkor hosszabb távon (30-40 perc után) nekünk picit émelyítő volt az ANC használata, ezért inkább kikapcsoltuk. Ekkor örömmel tapasztaltuk, hogy még a passzív zajszigetelés is sok zavaró hangot kiszorított, még ha nem is teljes mértékben. Lehet, hogy hosszabb távon érdemes lenne majd egy ANC erősségállító csuszkát is berakni az applikációba, ugyanis alkalmazás is van mindkét füleshez.

Bowers Wilkins PI5 PI7 App

Az Android/iOS mobileszközökre egyaránt letölthető alkalmazás segít elvégezni a jövőbeni szoftverfrissítéseket, ismerteti a funkciók elérését (szokásos zenei navigáció, híváskezelés, hangerő vezérlés, zajzár ki-bekapcsolás, beszédfelismerő asszisztens), valamint nyugtató, meditatív hatású naturális háttérzajokat (pl. erdei patak vízcsobogása, tengerpart stb.) is tartalmaz.

Bowers Wilkins PI5 PI7 App

A PI7 telefonos hangminősége kiemelkedően jónak bizonyult. Városban, utcán sétálva, az autós forgalomtól néhány méterre is tisztán értett minket beszélgetőpartnerünk, ugyanakkor mi is jól hallottuk, amit ő mondott. Intelligens mikrofonja segítségével a körülöttünk lévő élénkebb zajok jelentős részét képes volt némileg lecsillapítani, így kiemelve saját hangunkat a zajból. Ha mások kiabáltak körülöttünk, ahogy egy óvoda mellett elsétálva is történt, azzal nem tudott mit kezdeni a mikrofon, de lássuk be, embertömegben szinte semmilyen okosfüles nem képes az emberi hangot szelektíven kivájni.

A PI5 mikrofonja is hasonlóan jónak bizonyult, ám nála valamiért találkoztunk rendellenességekkel. Néha akadozott a hang, néha csak az egyik oldal szólt, szoftveres téren még javításokra váró verziót kaptunk, ezért ezek az anomáliák a gyártó ígérete szerint a jövőbeni frissítéssel javítva lesznek.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

Mindkét fülhallgató üzemideje a kategóriához mérten jónak bizonyult: napi 1-2 órás használat mellett még 3 nap után sem ment 70 % alá a fő akkumulátor töltöttsége. Ajakszinkron időzítés tekintetében is pozitívan szerepeltek a fülesek, leszámítva a PI5 filmnézés során keletkező, véletlenszerű szaggatásait.

Hangminőség

A PI5 és PI7 hangkaraktere tisztaságra törekvő, határozott, eleven és szükség esetén erőteljes is volt. Mellőzték a tompaságot, lustaságot és a nehéz, mindent elnyomó basszust. Általános bőséget, energikus érzetet és friss részleteket próbált mindkét füles közölni. Illetve nemcsak próbálták, hanem erre készültek. Kettejük között apró, de jól érzékelhető különbségeket hallottunk, nem meglepő módon a drágább testvér javára.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

A PI7 a populárisabb, könnyedebb számokat (pl. RHCP - Can’t Stop) feszesen, erőteljesen adta vissza. A cintányérokon kissé érzékelhető digitális íz maradt, ugyanakkor a komplex elektronikus műfajoknál (pl. Gramatik egyes számai) tetszett az effektek ábrázolása, a szokatlanul élénk és színes tér. Miike Snow - Paddling Out c. számában az egészen apró rezgéseket, zörejeket is könnyen, erőltetett koncentráció nélkül észrevettük. A színpad szélességében kicsi fülledtséget, nyomottságot tapasztaltunk, ilyen téren még nem érte utol a TWS technológia a kábeles megoldásokat, ugyanakkor a kissé lekerekített digitális érzetet nem igazán tudtuk megérteni... amíg ki nem léptünk a Spotify alkalmazásból.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

A PI5 és PI7 tudása legjavát magas(abb) felbontású (azaz minimum TIDAL, de inkább telefonon tárolt média) műsor esetében mutatta meg. Ahogy elindítottuk okostelefonunkon lévő referencia számlistánkat, a PI5 és a PI7 egyaránt megtáltosodott. Különösen a PI7-ből jöttek elő hifis, vagy akár audiofil képességek. Utóbbi alatt értendő pl. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában a váratlanul komoly hangszer szétválasztás. Ráadásként Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. énekét hallgatva TWS viszonylatban az eddigi legélettelibb előadást kaptuk meg.

A keményebb ütemeket tartalmazó, ugyanakkor igényesen kevert daraboknál (pl. Massive Attack - Angel, amit egymás után 3x hallgattunk végig csak azért, mert elképesztően jól szólt) kaptuk meg a PI7 és PI5 fülesek legszórakoztatóbb, legizgalmasabb arcát. Magas felbontású, jó minőségű fájlokkal lehetett igazán érzékelni, hogy miért kért magasabb összeget a B&W. Minőségi, kontrollált basszust kaptunk és érdekes módon, míg az akusztikus/énekes/jazz stílusoknál kicsit fényes, szikrázó magas hangokat tapasztaltunk, addig a könnyűzenei vonalon kevésbé tűnt fel a PI7 gazdagító hatása.

Bowers Wilkins PI7 TWS Bluetooth fülhallgató

Az olcsóbb fülhallgató lazább, picit szétfolyósabb hangkaraktert nyújtott. Leheletnyit dominánsabb és lágyabb basszussal dolgozott, tehát mélyhangokban elmaradt a PI7 feszes, kontrollált élményétől.  Összességében a PI5 is kellemes, szórakoztató és színes hangzással rendelkezett, de nem tudta visszahozni a BA hangszóró hiánya miatti felbontás veszteséget.

Mindkét fülhallgató rávilágított arra, hogy a divatosabb stílusok, könnyűzenei műfajok esetében, rap vagy hiphop körökben is felfedezhetők igényes motívumok. Erre remek példa volt Apashe - Majestic  c. száma, amelyben az elektronikus effektek, izmos beat és kórus (!) kavalkádjából sokat kihalásztunk mindkét fülessel (de főleg a PI7-tel). Felfedeztünk olyan mélységeket, árnyalatokat (a magas frekvenciás rezgő effekttől a csörgő, fémes ritmus zörejekig) és térbeli pozícionálásokat, amelyek a belépő/középkategóriás TWS fülhallgatók zömén nem tudtak volna ilyen formában megjelenni.

Bowers Wilkins PI5 PI7 TWS Bluetooth fülhallgatók

Végszó

A Bowers & Wilkins részéről merész lépés volt beszállni a TWS kategóriába és hangminőség tekintetében kiemelkedőt alkottak. Nem vetkőzték le teljesen a teljesen vezeték nélküli kivitel hátrányait, de felbontás, térérzet és dinamika szempontjából jelen pillanatban a PI7 szinte minden riválisát maga mögé utasítja. Kivitel és applikációs tulajdonságok oldaláról picivel fejlettebb megoldásokra számítottunk az árazást figyelembe véve, ebben a mezőnyben ugyanis sok erős szereplő küzd egymással. A B&W ismét nagyot dobott. De vajon nem gond, hogy kicsit túl magasra célzott ahhoz, hogy nagy tömegek kegyeibe férkőzhessen? Idővel megtudjuk a választ!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.