Bowers & Wilkins P7 Wireless Bluetooth fejhallgató teszt

Szabad a tánc?

2017. február 7., kedd, 11:05

Bowers Wilkins BW audio hifi fejhallgató Bluetooth Bowers fejhallgató BW fejhallgató Bluetooth fejhallgató BW P7 P7 Wireless P7 fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt

Bowers & Wilkins terméket mindig szívesen tesztelünk, hiszen a kulturált hifi eszköz fogalma náluk többnyire igazi értelmet nyer. A P7 Wireless szép, kellemesen szól, és még kábel sem kell hozzá. Csak nem az utcai kategória királya akar lenni?

Biztos forrás

Akik rendszeresen olvassák tesztjeinket, illetve már beleásták magukat a mobil hifi fejhallgatók világába, azok összefuthattak a Bowers & Wilkins termékeivel. Az eredetileg hangsugárzó specialistaként világhírűvé vált cég keresztmetszete talán nem közelíti meg a távol-keleti, gigantikus termékkörrel büszkélkedő gyártókét. Ennek ellenére, ahhoz képest, hogy tíz éve még egyetlen fejhallgatót sem gyártottak, 2010 óta már kilenc különböző terméket prezentáltak e kategóriában. Utóbbi és persze a multimédiás, vezeték nélküli hangrendszerek jelenléte igazolja, hogy a felhasználók jelentős része a jó hangot szívesen magával viszi otthonról még akkor is, ha a hordozhatóság mellé prémium kivitel, más szóval magasabb ár társul.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató tartozékokBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgatóBowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

A P7 Wireless a vezeték nélkülivé tett verziója a néhány éve általunk is tesztelt, pozitív kritikát bezsebelő P7 mobil hifi fejhallgatónak. A formaterv, az anyaghasználat és a hangszóró egyaránt azonosak. Változásként mindössze a milliméterrel mélyebb hangszórókamra és 35 grammal hízott össztömeg említhető, melyek okozója a beépített akkumulátor és Bluetooth vevő áramkör.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató tartozékok

Kicsomagolás, első benyomások

A B&W jól tudja, hogy miként kell minőségérzetet kelteni, ennél fogva a P7 Wireless kicsomagolása önmagában élmény. A doboz tetejének levételétől a kiegészítők kicsomagolásáig, minden lépést prémium érzet követ. Noha tesztalanyunk vezeték nélküli, továbbra is mellékelik hozzá a vezetékes kiadás speciális fejű kábelét arra az esetre, ha lemerülne a beépített akkumulátor (370 mAh). Továbbá kapunk egy csinos, mágneszáras védőtokot is, mely szinte retikül módjára fogadja az összehajtogatva bele süllyeszthető fejhallgatót.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

A P7 Wireless beüzemelése, használata nem bonyolultabb, mint bármely más Bluetooth fejhallgatóé. Alján található egy töltésre szolgáló micro USB aljzat (töltő kábelt is mellékeltek hozzá) és egy csúsztatható kapcsoló. Utóbbi eltolásával máris világítani kezd a mellette lévő, mákszemnyi állapotjelző LED. Ki- és bekapcsoláskor,valamint párosításkor nem a kommersz Bluetooth-os, telefonhangszórós csipogás, hanem a T7 esetében is hallott, pendített hangeffektusok adnak tájékoztatást. Az elektronikát tartalmazó kamra hátsó részén található három gomb, melyek a vezetékes modulokkal azonos funkciót látnak el. A kezelőszervek könnyedén és határozottan reagáltak minden ujjmozdulatunkra, a párosítást pedig kb. 10 másodperc alatt el tudtuk végezni.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

Viselés közben a fejpánt (alighanem a Bluetooth érdekében végzett módosítások eredményeként) talán picivel hangsúlyosabbnak érződik a kelleténél, inkább hosszúkás, nagyobb fejforma esetén jelenthet gondot. A hozzáadott elektronika néhány milliméterrel megnövelte a kamrák mélységét, és mivel a pánton vélhetőleg nem változtattak, az átalakult szerkezet hozzáad az oldalirányú nyomóerőhöz. Így a P7 Wireless komfortja némileg más, érezhetően feszesebb, mint a Bluetooth nélküli változaté. A határozottabb nyomás mellékesen jobb stabilitást eredményez, így hiába ugrálunk, táncolunk, futkározunk, szinte biztosan nem fog megmoccanni rajtunk a füles.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

A fejhallgató első felvételekor meglepő a zajcsillapítás. A külvilág sokkal halkabbá válik, helyette intim közelségbe kerül lényeg, vagyis ami a hangszórókamrákban megszólal. A P7 bensőséges viszonyban képes továbbítani a hanghullámokat dobhártyánknak, nem is annyira fejhallgatós térhatással. Inkább olyan, mintha egy sötét szobába zártak volna minket egy jó kis hangrendszerrel. Akárhogy is, hatékonyan képes visszavenni a külső zajokból, mindenféle elektronikus rásegítés nélkül, ami mindenképpen a gondosan kialakított szerkezet, és párnák érdeme. Ugyancsak példaértékű a mikrofonos headset modul minősége, mely beszédünket még autópályán, kisteherautó volánja mögött ülve is tisztán képes volt továbbítani beszélgető partnerünk felé. Másfelől a Bluetooth hatóköre beltéri környezetben 5-10 méter is lehet, így aztán aki szeret telefonálás közben pakolászni, tenni-venni, annak alighanem áldás lesz a P7 Wireless hatóköre.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

Hangminőség

A Bluetooth alapú továbbítás jó darabig nem lesz képes megközelíteni az analóg Jack kábelen közvetített hangot, de a vezeték nélküli technológia is fejlődik évről évre, még ha nem is elefánt léptekben. Értelemszerűen sok múlik a fogadó félben található DA konverteren ill. az alkalmazott profil korszerűségén. És mielőtt elfelejtenénk, a hangszóró kidolgozottsága sem lényegtelen. Szerencsére a P7 Wireless nagyon jó alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy kedvelhető, jóleső karaktert nyújtson. Előadásában egyértelműen fel tudtuk fedezni azokat a stílusjegyeket, amelyek a vezetékes P7 tesztelésekor is hatalmuk alá kerítettek minket.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

Utóbbi alatt gondolunk a nem túlzottan árnyalt, viszont testes, kellemes és magukkal ragadó basszusokra, a simulékony, közvetlen közepekre és a természetes, nyugodt magas frekvenciákra. Ha úgy tetszik, a P7 Wireless pontosan a sima P7 hangulatát hordozta tovább, csak minden részletéhez hozzáadódott a Bluetooth kissé zselésítő jellege. CD minőségű vagy magasabb minőségű fájlok esetében ez a fajta felbontás nem tudta hallhatóvá tenni a távoli, halk részleteket azok valódi, levegős mivoltában. Viszont a kellő lendület, bátor dinamika hamar táncra késztette lábainkat. A merev kónuszok precíz mozgásának köszönhetően a viszonylag combos basszusok is rövid idő alatt lecsengtek, keménységükből viszont semmi sem veszett el. Ennél fogva egy DJ Shadow, Parov Stelar vagy Deadmau5 jó izmos ütemeket tudott nyújtani. Mindez az utcán járva is megalapozott némi klubhangulatot. Elektronikus zenékkel fantasztikus élményt nyújtott a P7 Wireless. Ettől függetlenül ne tessék kommersz Bluetooth hangot várni tőle, a kategóriájához mérten megpróbált és fel is tudott mutatni némi extrát. Egyes térbeli, távolba eső effektusokat ügyesen ábrázolt, így zárt rendszere ellenére sokszor testesebb, tágabb hangmezőt kaptunk a vártnál. Kissé ködösítette az akusztikus hangszerek rezgéseit, ezért elsősorban fiatalos ízlésű, modern stílusokat preferáló felhasználóknak tudjuk javasolni. Ők viszont nagyon hamar meg fogják kedvelni.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

Meg kell említenünk a fülpárnák basszusok szempontjából jótékony hatását. Egyes (értelemszerűen olcsóbb) fejhallgatók, mobil kialakításuk ellenére sem képesek eléggé kirekeszteni a külvilágot. Olyankor a gépjárművek zaja bekúszik, a zenei basszusok pedig lagymataggá, bizonytalanná válnak. A P7 Wireless egyik fő előnye, hogy bőrkárpitos párnáit határozottan a fül köré préseli, ennél fogva a levegő nem tud ki vagy beszökni. Mindez lehetővé tette, hogy 20-30 %-os terhelésen is kellően feszes, hallható basszusokat kapjunk extra kiemelés, ill. dobhártyánk károsítása nélkül. Tehát a P7 Wireless készülékháza nem csak esztétikai, hanem mechanikai szempontból is átgondolt.

Bowers Wilkins P7 Wireless fejhallgató

Végszó

A vezetékes és a Wireless verzió között jelenleg kevesebb, mint 20 000 forint az eltérés. A kábel nélküli szabadság érzete többnyire más cégeknél is ennyibe kerül (ha nem többe). Mindazonáltal akit rabul ejtett a P7 Wireless csinos külseje, és hajlandó megbékélni a kábel meglétével, annak javasoljuk, hogy vesse össze a két fejhallgatót (a B&W valamennyi multimédiás terméke kipróbálható többek közt az itthoni forgalmazó bemutatótermében). A vezetékes P7 jótékonyabb a zenei részletekkel, és picivel kényelmesebb is. Ettől még tény, hogy a tervezők által kiötlött formaterv és a felhasznált anyagok egyaránt példaértékűek. A bőr finom illata, a minduntalan megcsillanó acél merevítő elemek és a húsos, szórakoztató karakter teszik egyedivé ezt a fülest. Lehet, hogy nem audiofil csemege, de attól még tény, hogy magával ragadó, populáris stílusa a mi lábunkat is táncra késztette. Nem vájtfülűeknek készült, hanem olyan hétköznapi felhasználóknak, akik mindenáron mellőzni akarják a vezetékeket, kellemes hangélményre és prémium anyagminőségre vágynak. Nekik javasoljuk a meghallgatását.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.