Bose Sport Earbuds és QuietComfort Earbuds TWS Bluetooth fülhallgatók tesztje

Prémium apróságok

2020. december 10., csütörtök, 20:20

Bose audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató Bose fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Bose Bluetooth fülhallgató Bose fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A Bose évről évre töretlenül frissíti termékkínálatát. Ezúttal teljesen vezeték nélküli fülhallgatóikon csiszoltak, mivel ez a kategória még sok lehetőséget rejt magában és nem minden tekintetben érte utol a fejhallgatók, valamint vezetékes megoldások minőségi szintjét. A Sport Earbuds és QuietComfort Earbuds fülesek látványosan drágábbak a legtöbb riválisuknál. Ez akkor azt jelenti, hogy mindenben jobbak is?

Bose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatókBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds TWS fülhallgatóBose Sport Earbuds AppBose Sport Earbuds AppBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgató tartozékokBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgatóBose QuietComfort Earbuds App

A modern ember játékszerei

Írásunk két fülhallgatóról szól, mert olyan közel állnak egymáshoz, hogy hatékonyabban bemutathatók egyetlen cikk keretein belül. Az alapvető különbség egészen egyszerű: az egyik (Sport - kb. 75 000 Ft) olcsóbb, a másik (QuietComfort - kb. 105 000 Ft) drágább. A kisebbik modell nem tartalmaz aktív zajszűrést, a nagyobbik viszont igen. A QuietComfort Earbuds néhány milliméterrel nagyobb/hosszabb is, hiszen extra elektronikát, mikrofonos méréseket is alkalmaznia kell a zajkioltás érdekében. A Sport Earbuds sportos színekben kapható (kék, szürke-zöld, fekete), a QC pedig a prémium utazós családtól megszokott fekete/ezüst árnyalatok valamelyikében.

Bose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatók

De ki költene ennyit fülhallgatóra, amikor a milliószámra értékesített, sokak által dicsért Apple AirPods vagy AirPods Pro jellegű fülesek hasonló, vagy éppen picivel kedvezőbb áron biztonságos opciónak ígérkeznek? Valóban egész jók és egy nagyon enyhe kocogás szintjén még testmozgásra is alkalmasak lehetnek. De mi a helyzet a keményebb, atletikusabb tevékenységekkel, vagy az aktív zajkioltással?

Bose Sport Earbuds TWS fülhallgató

A versenyben az nyer, aki valami pluszt képes felmutatni. A Bose esetében ez a puha szilikon illesztékekben mutatkozik meg, amelyek finoman bekapaszkodnak a fülgerinc alá. Illetve a drágább modell esetében az ANC funkció olyan vonzerővel bír, hogy sokan már tesztelés nélkül is felkapják rá a fejüket. A Bose ugyanis korábban már több termékével is bebizonyította, hogy feketeöves szinten értenek a környezeti zajok elektronikus úton történő csillapításához.

Bose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatók

Szóval a Bose hazai pályán játszik, de kinek készítik ezeket a füleseket? A kisebbet sportolóknak, testmozgáshoz a nagyobbat pedig inkább rendszeres utazóknak, egész napos ügyintézéshez. Vannak felhasználók, akik eleve megengedhetik maguknak a magasabb minőséget. Mások esetleg már csalódtak az egyszerűbb, olcsóbb alternatívákban és azokhoz képest kiforrottabb TWS fülhallgatót akarnak. Ma, mikor a túlkínálat látványos és minden értelemben zaj vesz minket körül, a tudatos vásárló megválogatja, hogy mit engedjen be egyéni szférájába - és mit zárjon ki. A fülhallgatók nemcsak a kikapcsolódás, hanem a fókusz, a zavartól való mentális elhatárolódás szimbólumai is egyben. De inkább térjünk vissza a tárgyra!

Bose Sport Earbuds TWS fülhallgató

Küllem

A legtöbb TWS fülhallgató kissé kiáll a fülből, ami néha zavaró lehet. Az Earbuds fülesek esetében lapított, kissé babszem-szerűen elhajló kapszulában helyezték el az elektronikát, amely az átlagnál jobban a fülhöz idomul. A töltő tok jó minőségű műanyagból készült és nyomógombos/bepattintós fedéllel záródik, így elkerülhető, hogy mágneses vetélytársaihoz hasonlóan véletlenül kinyíljon. A beépített akkumulátor USB-C kábellel tölthető (mindkét füles tartozéka egy ilyen, 30 cm-es hosszúságban). A töltöttséget apró fehér LED mutatja a tok elején.

Bose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatók

A hallójáratba illeszkedő harang és a támaszkodó elem egyetlen C-alakú idommá áll össze. Három különböző méretű pár része a csomagnak, érdemes mindegyiket végigpróbálni. Ami az összképet illeti: igényes, és noha nem egyértelműen prémium érzetű (nincsenek csillogó fém részletek, kristályok stb.), mégis figyelmességről árulkodik.

Bose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgató

Használat közben

Először kezdjük az egyértelmű pozitívumokkal: mindkét fülhallgató kifejezetten kényelmesnek bizonyult. A megfelelő méretű szilikon illeszték alkalmazásával kellemesen beilleszkedtek a fülbe, nem okoztak semmilyen bántó, nyomó, feszítő érzetet. Ugyanakkor stabilitás terén sem érte őket panasz ahhoz képest, hogy milyen gyengéden kapaszkodtak a helyükön. Még a QuietComfort fülhallgatót is nyugodtan vittük kocogni, igaz, jógagyakorlatok végzésekor már előfordult, hogy kissé kimoccant helyéről. A Sport Earbuds néhány grammal kisebb tömege igenis számított e tekintetben. Ha törzsünket megdöntöttük, akkor is egész jól a helyén maradt, ezért ezt a verziót bátrabban lehet ajánlani intenzív testmozgást végzőknek.

Bose Sport Earbuds TWS fülhallgató

A QuietComfort elégedettséget vívott ki telefonos hangminőségével. Remekül értettük a másik felet és ő is minket még akkor is, amikor négysávos autóút mellett sétáltunk. Erős szélben már behallatszott egy enyhe recsegés, de a szélzajt mi még nem igazán tudtuk teljesen vezeték nélküli fülhallgatóval hallhatatlanná tenni. Másfelől a QuietComfort Earbuds aktív zajszűrése is ismét tiszteletet ébresztett bennünk a Bose fejlesztői felé. E funkciót érzékeltetni írott szöveggel nem lehet, élőben kell megtapasztalni hatékonyságát. Radikális szinten képes volt csillapítani az alacsony frekvenciás városi/utcai zajokat úgy, hogy közben mellőzte az olcsóbb ANC füleseknél sokszor fellépő, fejfájdító érzetet (nekünk legalábbis). Ha valakinél mégis fellépne a frusztráló vákuum-szerű érzet, akkor az applikáción keresztül bármikor enyhíthető az ANC erőssége.

Bose QuietComfort Sport Earbuds TWS fülhallgatók

A Sport Earbuds szinte semmi zajszűrést nem végzett, tehát jóformán minden hangot beeresztett a külvilágból, de hosszabb távon mi ezt inkább előnyként könyveltük el. Más kérdés, hogy magasabb hangerőn (ami persze túlzásba vitt szinten, egészségügyi okból határozottan nem javasolt megoldás) a zene eleve kiszorította sok külvilági zajt.

Bose QuietComfort Earbuds App

Cikkünk írásakor átmeneti kompromisszumokkal is szembesültünk. Novemberben teszteltük a fülhallgatókat, ekkor még bizonyos vezérlési funkciók egyszerűen kimaradtak. A Bose honlapján másoknak is feltűnt a hangerőszabályzás és zeneszám léptetés lehetőség bosszantó hiánya, amire érkezik a megoldás: várhatóan decembertől, egy szoftverfrissítéssel ez is bekerül a szolgáltatások közé.

Bose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgató

Esetleges hátrányok? Mindkét fülhallgató esetében, videók nézésekor enyhe ajakszinkron késés tapasztalható, ami jelentős mértékben függ a forrás készülék és a lejátszott műsor jellegétől. Mi Samsung okostelefonnal, YouTube videók nézése közben vettük észre, picit zavarónak találtuk, de néhány perces tartalmak erejéig még bőven megbékéltünk vele. A QuietComfort használata közben alig hallható susogást generált az ANC, ami ugyancsak nem újdonság. Csak halk környezetben, vagy nagyon halkra állított zene mellett tűnt fel, tehát nem nevezhető egyértelmű hátránynak.

Bose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgató

Hangminőség

Mindkét fülhallgatótól a közismert Bose hangkaraktert kaptuk, de érdekes módon a Sport Earbuds picivel részletesebben és pontosabb térrel szólt. Feltételezhető, hogy az ANC miatt kicsit az audió jelbe is bele kellett nyúlnia a QuietComfort fülhallgatónak.

Bose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgató

A színpad nem volt igazán tágas, de egy kis mélységérzet ennek ellenére létrejött. Viszonylag mozgalmas színpadot kaptunk már a QC-től is, tehát nem a belépő kategóriás fülesek homogén tömb-szerű ábrázolásával próbált meggyőzni. A középpont lehetett volna jobban fókuszált és pontosabb (ez az, amiben a Sport ügyesebb volt), de egy TWS fülhallgatónak ilyen jellegű botlás bocsánatos.

Bose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgató

A basszus tipikusan Bose jellegű, azaz lágy és puha, látszólag finomkodó, módon jelent meg, de a jelszint növelésével izmosabbá vált. Ezt különösen könnyűzenei stílusoknál lehetett érzékelni (pl. Vory, Post Malone, Netsky stb.). A magashangok nem bántottak, de érzékelhetően digitális, mesterséges érzettel szólaltak meg. A középső frekvenciákon érzékelni lehetett valamilyen lágyítást, egy különös bevonatot, amit ugyancsak Bose sajátosságként könyveltünk el. Az alapvető karakter simulékony, enyhe volt, mellőzte a bántó, érces hangokat. Ezért hosszú távú hallgatáshoz mindkét füles jóleső társaságnak bizonyult, más kérdés, hogy emiatt egyeseknek túl "puhának" tűnhetnek.

A Sport Earbuds hangjában is felfedeztünk kisebb-nagyobb Bose pontatlanságokat, ugyanakkor azok mellett is képes volt némi teret nyújtani a konkrét zenének. Nemcsak TWS, hanem Bluetooth viszonylatban is ügyesen teljesítette ezt, mert a fókuszt képes volt a konkrét, fizikai hangokra irányítani. Nem adott vissza mindent, de a muzsika részletességét sem tagadta meg tőlünk. Joe Satriani - Wind In The Trees c. számát hallgatva például műanyagosan kezelte a cintányért, de közben a pergő és lábdob kellően pattanó, hirtelen dinamikával jelent meg, a gitárjátékban volt textúra és tonalitás, még ha nem is audiofil szintű felbontásban.

Bose QuietComfort Earbuds TWS fülhallgató

Végszó

A QuietComfort Earbuds lehetne kicsivel olcsóbb, így eleve kicsit Bose rajongónak, vagy legalábbis márkát jól ismerő felhasználónak kell lenni ahhoz, hogy valaki zokszó nélkül megrendelje. Hangja kellemes (még ha hifis értékrend alapján nem is különösebben kiemelkedő), zajszűrése viszont várakozáson felüli. TWS fülhallgatótól ilyen hatékony ANC funkciót még nem tapasztaltunk. A Sport Earbuds is kicsivel drágább ahhoz képest, hogy sok más, hasonló funkciókkal ellátott sportfülhallgató elérhető még a mai, teljesen vezeték nélküli kínálatban. Tulajdonságainak külön-külön mérlegelésével nem is egyértelműen lehet megmagyarázni ennek okát. Az összképet figyelembe véve (és annak tényét, hogy egyértelműen zeneibb, jobb transzparenciát nyújtó, mint a drágább testvére) viszont, különösen személyes kipróbálás után, könnyebb lesz megérteni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.