Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató teszt

Gyerekcipős forradalom

2017. augusztus 22., kedd, 15:40

Bose audio hifi fülhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fülhallgató zajzáras fülhallgató Bose fülhallgató fülhallgató teszt Bose fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt zajzáras fülhallgató teszt

A Bose közkedvelt utazós fejhallgatója, a QC 35 tesztelése után kíváncsiak voltunk, hogy ugyanazon cég miként képes helytállni, ha a jól csengő extrákat sokkal kisebb méretbe kell zsúfolnia?

Küllem

A Bose ügyesen kialakította saját stíluselemeit a mobil hangrendszerek kategóriájában, és fejhallgatóinak kipróbálása után bizakodóan vettük kézbe a lényegesen könnyebb és kisebb QuietControl 30 csinos, kemény falú, ragasztótól és plexitől mentes dobozát. Utóbbinak kicsomagolása önmagában megalapozza azt a minőségérzetet, amit el is várunk a prémium kategóriától. A stílusosan elhelyezett terméket megpillantva sokak első benyomása az lehet, hogy jövőbe mutató, sci-fi világba illő termékre tettek szert.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató nyakpántBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató nyakpántBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató nyakpántBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató tokBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató tartozékokBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgatóBose Connect AppBose Connect App

Az alig 30 grammos tömeg jónak mondható, főleg azt figyelembe véve, hogy a termék 80 %-át a nyakörv szerű, C-alakú idom teszi ki. Utóbbi gumírozott műanyag, ami vélhetőleg puha tapintást kölcsönöz, más kérdés, hogy az árért cserébe mi exkluzívabb kialakításra számítottunk. A 2017-es Red Dot dizájn díjat nyerő termék vélhetőleg rendkívül funkcionális megjelenésének köszönhette a zsűri elismerését. Az említett pánt pl. nyakunk mögött sokkal vékonyabb, banánszerű hajlásával organikus érzetet kelt. A hangszórókamrák ergonómiája is jónak mondható annak ismeretében, hogy a környezeti zajok mérésére szolgáló mikrofonok is megtalálhatók bennük.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató nyakpánt

StayHear névre keresztelte különös alakú, enyhén elpszis alapú tölcsérből és luggatott belsőjű hurokból álló szilikon betétjeit a Bose. Ezekből három különböző méretű pár jár a füleshez és a megfelelő garnitúrát megtalálva, szinte észrevétlenül becsusszannak hallószervünkbe. A ki- és bekapcsolásra valamint párosításra szolgáló nyomógomb a pánt belső oldalára került egy töltöttség és egy Bluetooth kapcsolatot jelző LED társaságában, tehát ha forráseszközünk nincs a közelben, célszerű felhelyezés előtt bekapcsolni a QC 30-at. A jobboldali hangszórót a pánttal összekötő, kb. 20 centis kábelre került egy mikrofonos headset modul, amellyel zenei navigáción és hangerő állításon kívül a zajkioltás szintjét is magunk szabályozhatjuk.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A QuietControl komfortját illetően szubjektíven tudunk csak nyilatkozni annak sajátos kialakítása miatt. Egyfelől a szilikon gyűrűk példaértékű légiességgel ülnek a hallójáratra, így nyári napokon nem kell a tipikus fejhallgatós fülledtségtől tartani. Másfelől a forráseszközig (legyen az akár laptop, tablet vagy a vélhető leggyakoribb esetben okostelefon) nem kell kábelt lógatnunk, így a beakadó, összegabalyodó vezeték már a múlté.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Jövőbe mutató szabadságérzettel ajándékoz meg minket a termék, de cserébe vállalnunk kell a globális viszonylatban nem túl nagy akkumulátor kapacitást. Egy 3 órás feltöltéssel kb. 10 órányi üzemidőre képes a QC 30, ami fele az etalon QC 35-nek. Másfelől lehet, hogy sokan nem szeretik, ha a fülüket körbeöleli egy tárgy, de a nyakpánt sem fog mindenkinek kényelmet jelenteni.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A néhány grammos idom az első pillanatokban szinte simogatja az ember bőrét, félórányi használat elteltével viszont egyeseknek már olyan érzése lehet, mintha minden egyes fejfordítás során ujjak fogdosnák a nyaka környékét. Futni, edzeni sem tanácsos vele, mert a folyamatosan kulcscsontnak koppanó műanyag pillanatok alatt idegesítővé válhat. Mindezek figyelembe vételével el kell fogadnunk, hogy a fülhallgató csak utcai séta ill. ülő pozíció közben használható komfortosan.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A vezeték nélküli hatókör nagyon jónak mondható, forráseszközünk (iPhone) a szerkesztőségen belül 12 méterig is szaggatásmentes jelet biztosított. Ha fal, ill. padló közelébe került akár a QC 30, akár a telefon, azonnal szakadozni kezdett a zene, de ugyanez a helyzet áll fenn bármely más Bluetooth füles esetében is.

Bose Connect App

Épp úgy, mint a QC 35 fejhallgatónál, a QC 30 esetében is érdemes telepíteni a Bose Connect mobil applikációt. Utóbbival is vezérelhetjük az aktív zajzár erősségét, ha a headset modul nyomkodása bármilyen oknál fogva nem szimpatikus. Ugyancsak az applikáción keresztül nyílik lehetőségünk arra (Music share), hogy egy mobileszközről két Bose füles felé közvetítsük a zenét, illetve ha már több forráseszközzel párosítottuk, akkor azok listája is e felületen követhető. Automatikus szoftverfrissítéseket tölt le a program, de nem zargat minket felugráló értesítő üzenetekkel, ezt a procedúrát szükség esetén a háttérben végzi el.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Az aktív zajzárra visszatérve, annak hatékonyságát illetően újfent pozitívan tudunk értekezni, ami a magas árat és a Bose e téren való kiforrottságát figyelembe véve el is várható. Rengeteg alsó frekvenciás hullámot, morajlást képes szinte teljesen lenémítani a rendszer (a gépjárművektől a klíma zúgásáig), amitől nem csak a zenehallgatás minősége, hanem a hallgató általános közérzete is jobbá válik. Az egyetlen dolog, amit egyesek kicsit furcsának találhatnak, az a zajzár alacsony szintre állítása közben fellépő, susogó mellékzaj. Valahol ellentmondás, hogy csökkenteni akarjuk az elektronika közbeavatkozását és épp ettől válik hallhatóvá. Mi ezért hosszú távon inkább hagytuk teljes vagy 3/4 szinten a zajzárat, mert a susogás irodai környezetben hamar zavaró lett.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A QC 30 három hétig tartózkodott nálunk, használtuk munkába járás és irodai tevékenység közben is. Hangminőségét illetően figyelembe kell vennünk, hogy mint minden Bluetooth alapú hangrendszer, ez is valamelyest lefarag az eredeti műsor hangminőségéből. Mindazonáltal vezeték nélküli viszonylatban tényleg a jobbak közé tartozik, e téren jó ideje előkelő helyet tudhat magáénak a Bose. Zenei stílusok terén nem annyira válogatós és lendületesség, térbeli mozgás, ill. színpad tagoltság terén is jobb a legtöbb BT füleshez képest. Basszusai picit húsosabbak és testesebbek az átlagnál, cserébe a populáris műfajokból sosem hagyta ki az elvárt dinamizmust. Középmagas frekvenciáin különösen a naturalista felvételek (pl. Sinne Eeg - My Treasure) ének és egyéb hangszeres sávjain egyfajta lágyítást, szűrő hatást figyelhettünk meg. Ez vékony fátyolt rak a részletekre, háttérbe téve a mikro tranzienseket, viszont ettől még sok részlet élénk és dinamikus maradt. Egyfajta spontaneitás és határozottság maradt a felvételekben, amitől tömörítettsége ellenére kellemes hangot tudott nyújtani a QC 30.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

A szűkített felbontással együtt lehet élni, különösen akkor, ha a felhasználó főleg az internetről közvetített zenéket részesíti előnyben. Ma már Magyarországon is elég jó 4G lefedettséget kapunk, ami által a Spotify és hasonló kliensek szaggatásmentes közvetítést tesznek lehetővé. Ilyen esetben MP3 szintű tömörítettségre lehet számítani, ami egy QC 30 számára éppen optimálisnak számít.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató nyakpánt

CD (vagy jobb) adatrátájú felvételekkel is lehet etetni, csak nem érdemes, mert azok apró rezdüléseit, a hangszerek meghatározó test-hangjait nem tudja visszaadni egy ilyen rendszer. Jóval inkább a zene hangulatára és a közeli, jól kivehető hangokra összpontosít, mindezt megtoldja saját, kellemes karakterével. Azok fogják a Bose hangot különösen megkedvelni, akik a fülbemászó, nem túl feszes, mégis testes és meleg basszusokat preferálják. Ilyenektől nyüzsög többek között a Gramatik - Balkan Express c. száma is, amely a QC 30-on keresztül megszólalva instant bólogatásra készteti a hallgatót.

Bose QuietControl 30 aktív zajzáras Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Bose QuietControl 30 jövőbe mutat és izgalmas elgondolást önt formába, a gyakorlati megvalósítás azonban a szabadságérzet mellett magába foglalja a fentebb említett kötöttségeket is. Ismerve a gyártó más, általunk is kipróbált, sok tekintetben kiválóra sikerült termékét, kevesebb kompromisszumot reméltünk, amelyek megléte miatt ezúttal inkább a tehetősebb tech-őrültek játékszereként és kevésbé praktikus kiegészítőként tudunk a QC 30-ról értekezni. A gyártó honlapján fellelhető vásárlói vélemények is épp ezt tükrözik, van, aki áldja a fülest és van, akinek nem nyerte el a tetszését. Éppen ezért erősen javasolt a vásárlás előtti kipróbálás. Bízunk benne, hogy a Bose fejlesztői a visszajelzésekből tanulva következő nekifutás esetén kiküszöbölik a kiforratlan részleteket! Addig is arra buzdítjuk az olvasót, hogy ha már nagyobb összeget hajlandó azonos extrákra fordítani és megelégszik a fejhallgatós formával, akkor olvassa el QC 35-ről készült írásunkat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.