Bose QuietComfort 45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

A legújabb okosfüles

2021. december 28., kedd, 15:55

Bose audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató Bose fejhallgató fejhallgató teszt Bose fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A Bose QC 45 érkezése joggal kelti fel a prémium kategóriás, vezeték nélküli, zajszűréssel rendelkező fejhallgatóra vágyók érdeklődését. Elődjét, a QC 35 II-t sokan a legjobbak között tartották számon, vajon miben sikerült tovább fejlődni, miben tudták fokozni a korábbi generáció zseniális komfortját és zajszűrő képességét?

Ami nem változott

Ahelyett, hogy QC35 III-ra keresztelték volna, QC45 lett az új slágerfüles neve, ami radikális fejlesztéseket sejtet, azonban külsőleg alig változott. Megőrizte a korábbi, jól bevált QuietComfort formatervet, párnázása is nagyon hasonló. A műanyagház érintésre picit érdesebbnek tűnt a QC 35 II-höz képest és a korábbi, domború embléma helyett most már rányomtatták a BOSE feliratot a hangszórókamrákra.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QC45 App

A QC45 továbbra is fül köré fekvő méretű, összecsukható, sőt, kezelőszerveinek kiosztása is változatlan. Az apró ráncfelvarrások (amiket a következő bekezdés foglal össze) szerencsére még a kedvezőtlen forintárfolyam és az általános nyersanyaghiány mellett sem növelték meg az árát: a QC45 kb. 125 000 Ft-ért vásárolható meg, ugyanennyibe került a QC35 II is akkor, amikor frissen forgalomba hozták.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Ami változott

A legújabb Bluetooth 5.1 jelátvitel által 20 %-kal megnőtt az akkumulátoros üzemidő, vagyis a QuietComfort 45 kb. 24 óráig képes zenélni egy teljes feltöltés után. Végre száműzték a töltésre szolgáló micro USB portot, helyette már a praktikusabb USB-C szabványút tartalmazza a fejhallgató. A QC35 II fekete és ezüst (továbbá limitált mennyiségben rozéarany kiadásban is) színekben volt kapható. A QC45 fekete, és "füstölt fehér" verzióban vásárolható meg.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A Bose QC45 prémium áráért cserébe továbbra is kimagaslóan jó komfortot nyújt. Stabilitása viszonylag jó, de lágy illeszkedése miatt intenzív testmozgásra nem szívesen használtuk. Örültünk annak, hogy a gombok kiosztásán sem változtattak: a bekapcsolásra szolgáló, oldalirányba eltolható gomb, a zenei navigációra, hívásfogadásra és ANC módváltásra szolgáló kezelőszervek elhelyezése jobb nem is lehetne.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Egyetlen alkalommal történt, hogy egy szokásosnál is zajosabb, össze-vissza zörgő BKK buszjáraton nem értették tisztán a hangunkat telefonálás közben. Ekkor kicsit hangosabban kellett beszélni. Ezt az esetet leszámítva egyszer sem tapasztaltunk problémákat, a másik fél mindig jól értette a beszédünket. Szeles időben hallani lehetett a légmozgás miatti enyhe recsegést, de az nem nyomta el teljesen a beszédünket.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Fontos tudni, hogy a QC45 aktív zajszűrő üzemmódja nem szabályozható. Tehát az ANC bekapcsolását követően egyfajta, az elektronika által ideálisnak gondolt erősségben lesz csillapítva minden külső zaj. Nem mellesleg, felhasználói hangszínszabályzási lehetőség sincsen, tehát a QC45 csak a saját, belső EQ görbéjén keresztül szólaltat meg minden hangot. A Bose szándékosan döntött így: aki igényt tart a variálható erősségű zajszűrésre és hangszínre, annak a (minimálisan drágább) Bose NC700 fejhallgató jelent alternatívát, melynek a stabilitása is jobb. Lehetséges, hogy a jövőben a QC45 zajszűrése is többlépcsős vezérlési lehetőséget kap majd egy letölthető szoftverfrissítés telepítése után, de egyelőre még nincsen pontos információnk arról, hogy mikorra várható ilyen kiegészítés.

Bose QC45 App

A fejhallgató beállításait a Bose Music alkalmazáson keresztül lehetett elvégezni. Adhattunk egyedi nevet a fülesnek, letölthettük az esetleges szoftverfrissítést, beállíthattuk, hogy mennyire halljuk saját beszédünket telefonálás alatt. Ezeket leszámítva az alkalmazás nem sok finombeállítást rejtett magában ahhoz képest, amivel eddig egyes konkurensek hasonlóan árazott füleseinél találkoztunk.

Hangminőség

A Bose QC35 II hangja nem kifejezetten hifi minőségű volt, de fiatalos hangkarakterét, pihentetőre lágyított magas frekvenciáit sokan szeretik (ehhez elég ránézni az interneten lévő, hazai vagy nemzetközi vásárlói véleményekre). Ezért érthető, ha sokan még jobb hangot várnak el a legújabb és legdrágább QuietComfort névbirtoklótól. Hogy szerintünk jobban szólt-e a QC45, mint a QC35? Máshogyan.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A QC45 elhagyta azt az óvatoskodó érzetet és puha karaktert, amit a QC35 II-től kaptunk. Az ikonikus testes, meleg stílust egy neutrálisabb, őszintébb hangzás váltotta le. A basszus józanabbra változott. A gyártótól megszoktuk az amerikai lendületet, a bátor impulzusokat akkor is, ha csak közepes jelszinttel (hangerővel) járattuk korábbi füleseit. A QC45 továbbra is bőséges basszust nyújtott, ha a lejátszott műsor (pl. Post Malone - Rockstar) megkövetelte. De ez a basszus megmaradt egy bizonyos erősségi szint alatt úgy, hogy közben újszerűen fűszerezett, élénk, markáns középső és magashangok épültek fölé.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Hangszínére nem kevés digitális kozmetikumot pakoltak, ami a korábbi Bose hangképhez képest teljesen más érzetű volt. Az előd(ök)től eltérően a QC45 nem lekerekíteni vagy puhítani akart a részleteken. Ehelyett inkább élénkíteni, frissíteni, hangsúlyozni akart minden apró rezdülést. Az eredmény egy energikus, ugyanakkor meglehetősen digitális érzetű koktél lett.

Bizonyos zeneszámoknál (különösen a sok sziszegő, csattogó részletet tartalmazó darabokban és eleve pörgős, feszes elektronikus számokban) ez meglehetősen kiemelt, szépített, gazdagított összképet okozott. A QC45 kissé öntörvényűen úgy formált bizonyos frekvenciákat, hogy azok kis és magas hangerőn is "tiszta" érzettel jelenjenek meg. Emiatt, különösen akusztikus (vagy sok énekhangot tartalmazó) zenénél mesterkélt, műanyagos hatás alakult ki. Néha hasznos lett volna egy alkalmazásba beépített EQ, hogy picit felülbíráljuk a hangszínt, de a Bose fejlesztőinek ilyesmi nem állt szándékában.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Az új hangkép és a korábbitól eltérően működő DSP természetesen számos értékelendő részletet is tartalmaz. Például a QC45 kis terhelésen, 20-30 %-os jelszinten is energikusan és tisztán költöztette fejünkbe kedvenc zenéink részleteit. Másfelől, ha podcast műsort, beszélgetős videókat vagy Netflix sorozatokat indítottunk el, akkor az emberi beszéd, a szereplők dialógusa nagyon tiszta és érthető ábrázolással jelent meg a Bose digitálisan kontrollált hangszóróin keresztül.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

Összességében tehát a QC45 olyan hangzást nyújtott, ami a terheltségi szinttől (hangerőtől) és a külvilág zajosságától függően képes volt változtatni a részletek intenzitását. Ez segített érthetővé, kivehetővé tenni az emberi beszédet, énekhangokat, halk motívumokat és megőrizni a basszus lágy, testes jellegét akkor is, ha alacsony jelszinten hallgattunk zenét. Viszont a digitálisan kontrollált hangszín igencsak visszavett a valóságérzetből, ami a vájtfülűek számára megalkuvást igénylő tényező lehet.

Bose QC45 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Bose QuietComfort 45 nagyon jó társ a mindennapokhoz. Zajszűrése az egyik legjobb, amivel eddig találkoztunk. Beépített mikrofonkészlete jó minőségű telefonhívásokat, online beszélgetéseket tesz lehetővé akkor is, ha a felhasználó például vonaton bonyolítana le egy eszmecserét. Komfortja ugyancsak a legjobbak közé sorolható. Viszont az automatizált EQ megosztja majd a véleményeket, különösen azok számára, akik szerették a QC35 II hangját. A digitálisan felülbírált hangképen még itt-ott lehetne csiszolni és egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy jövőbeni szoftverfrissítés útján picit finomítanak még rajta. Ettől függetlenül a QC45 hosszú távon is elképesztően csendes és kényelmes. A mindennapok során e tulajdonságaik teszik majd szerethetővé, függetlenül attól, hogy nem kimondottan hifi élmény teremtésére született.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.