Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Csendes utcák

2018. január 15., hétfő, 11:00

Bose SoundLink audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató Bose fejhallgató Bose SoundLink fejhallgató teszt Bose fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A vezeték nélküli, aktív zajszűréssel felvértezett Bose QC 35 kapott egy kis ráncfelvarrást, melynek eredményeként II. kiadásként fut tovább. Mindössze apróságokban fejlődött, cserébe semmivel sem lett rosszabb, mint sokat emlegetett elődje.

Újdonságok

A Bose QC 35 II újdonságai közé tartozik a Google Asszisztens támogatása, ami Android rendszert futtató eszközök beszéd alapú vezérlését jelenti. Ehhez mindössze nyomva kell tartani a baloldali kamrán lévő gombot. Így navigálhatjuk a zenejátszást, menedzselhetjük napi teendőinket. Kár, hogy ezt egyelőre csak angol nyelven tehetjük. Az említett gomb akkor is funkcionál, ha más (pl. iOS) készülékkel párosítjuk a fülest, úgy az aktív zajszűrés szintjei közt variálhatunk.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBose QuietComfort 35 II AppBose QuietComfort 35 II App

A gyártó nem tette közzé, hogy mihez nyúltak még hozzá, azt viszont saját tapasztalatból mi is érzékeltük, hogy a beépített mikrofon a korábbihoz képest valamivel hatékonyabb lett. Az első generáció hajlamos volt túl sokat venni a külvilág zajaiból, ami beszélgetőpartnerünket frusztrálta. Az utód is gyakran hallhatóvá teszi a körülöttünk lévő zajokat, ettől függetlenül kevesebb panasz érkezett a vonal másik végéről. A fejlődés fennmaradó része képlékeny, a kiegészítő mobil applikációnak köszönhetően. Utóbbit bármikor toldozgathatja ilyen-olyan extrákkal a Bose. Például nemrégiben belekerült a Find My Buds funkció, ami az elhagyott fülesünket segít megtalálni, legalábbis megpróbálja. Ehhez a fejhallgató hatókörében kell tartózkodnunk, és ha még be van kapcsolva, akkor a QC 35 hangjelzést ad. Minden mást érintetlenül hagytak a fejlesztők, ami a termék sikerére való tekintettel érthető is.

Bose QuietComfort 35 II App

Használat

A QC 35 II megtestesíti a vezeték nélküliség napos oldalát. A bekapcsolás és zeneszám elindítás hamarabb végrehajtható, mintha kábeles fülest használnánk, feltéve, hogy telefonunkkal már korábban párosítottuk és a hatókörön belül tartózkodunk. Utóbbi nagyon jónak számít, ideális körülmények közt akár 10-15 méter is lehet.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató kezelőszervei nagyon könnyen, még kesztyűs kézzel is kitapinthatók. A gombokat tartalmazó kapszula alján található a Bluetooth kapcsolódást és az akkumulátor töltöttséget jelző LED, de a különböző funkciókról a füles női robothangja is ad tájékoztatást (ami szerencsére kikapcsolható az applikáción keresztül). Apró furcsaság, hogy ha erős szélben használjuk a fülest, akkor a légmozgás miatt halk susogást keltenek a szűrőmikrofonok, ez a jelenség minket nem zavart különösebben.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az aktív zajszűrés hatékonyságáról külön cikket lehetne írni, rendkívül érzékletesen kitaszítja a külvilág zaját akkor is, amikor azt hinnénk, hogy csendes(ebb) környezetben tartózkodunk. Így történt akkor is, amikor a Kelenföld metróállomás peronján állva bekapcsoltuk a QC 35 II-t és a háttérben zakatoló mozgólépcsők morajlása hirtelen töredékére csökkent. Buszon, villamoson és a körút mentén sétálva is csak előnyösen hatott a zajzár, jóllehet, nem szívesen használtuk magas szinten, mert azon már enyhe feszesség érzetet okozott a fülnek.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Otthoni környezetben, ahol a falióra kattogásától eltekintve nem jutottak be zavaró hangok, egyszerűen kikapcsoltuk a kioltást. Ilyenkor ugyanis hallani véltük az elektronika általi, egészen halk sziszegést is, ami persze egy átlagosan zajos szituációban egyáltalán nem érzékelhető. Piros pont jár az összecsukható kialakításért és a mellékelt, kemény falú, cipzáras védőtokért. Utóbbi megfelelően védi tartalmát és belső rekeszében jut hely a moduláris (gyárilag mellékelt, 30 cm-es micro USB és 120 cm-es 3,5 mm - 2,5 mm-es Jack) vezetékeknek.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Hangminőség

A QC 35 II hangminőségben nem múlja felül egyértelműen elődjét, viszont akik utóbbiról szóló cikkünket nem olvasták, azoknak most összefoglaljuk, hogy mire számíthatnak. A füles egyértelmű előnye, hogy nem akart egyértelműen dominálni basszusokban, ettől függetlenül képes volt meleg, feszes és lendületes alsó frekvenciákat adni. Karakterét összességében lágy és simulékony, jóleső dinamika jellemezte, a hifis igényűeknek talán túlságosan is finomkodó magashangokkal. A zenéhez hozzáadódik a Bose ún. szűrője, saját hangja, ami segített a gyengébb minőségű vagy erősebb tömörítésű felvételeket is kicsit dinamikusabbá, élvezhetőbbé tenni. Laikus olvasónk számára ez talán nem annyira érthető, a lényeg, hogy a fülesben lévő elektronika némileg elsimított egyes részleteket, ami egyfelől a felbontás kárára ment, másfelől nem a fals digitális csörgedezést figyeltük, hanem magát a zenét.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Lejátszási listánkra egy kis progresszív metal is került (Polaris - Messenger), mely a torzított gitárt és cineket nem különösen mozgatta meg körülöttünk (szűk, burokszerűen prezentált színpad jellemzi a fejhallgatót), energikusság szempontjából viszont egész ügyesen szerepelt a Bose. Ez a dal az aktív zajszűrés bekapcsolását követően hirtelen meglepett minket, az énekes szinte orrhangra váltott. Utóbbi valójában a hangszórókamra külvilág miatti öblös mellékzajának megszűnése volt. Elektronikus zenére (Deadmau5 - Ghost 'n' Stuff (feat Rob Swire)) váltva feszes, ütős, fiatalos élményt kaptunk. Ez a stílus feküdt igazán tesztalanyunknak. Térmélység keltésével nem fáradozott a QC 35 II, szűk burokba foglalta közölnivalóját viszont mindezt aránylag fegyelmezetten tette.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Más fejhallgatóknál volt már rá példa, hogy hangminőség javulást értünk el, ha Bluetooth helyett a moduláris vezetékre váltottunk. Így ezúttal is tettünk egy próbát, de egyik megoldást sem bizonyult egyértelműen jobbnak, ugyanis kábellel a magashangok váltak kicsit szebbé és részletesebbé, Bluetooth használatával (mivel ilyenkor a fejhallgatóban lévő DSP is dolgozni kezdett) viszont a sokaknak mérvadóbb alsó frekvenciák tartománya lett erősebb és teltebb. Ettől függetlenül nem kell vészmegoldásként kezelni a Jack kábelt, hiszen olyan számokkal, mint pl. a Dave Brubeck - Take Five, többet kaptunk a cintányér levegős lecsengéséből, ugyanez a részlet kockásodva, kevésbé légiesen tudott csak megjelenni a Bluetooth használatával. Ettől függetlenül a sztereó tér fentebb ecsetelt elosztása és mélysége szinte egyáltalán nem változott, ezért ha valaki a laptopján készül könnyedebb, nem annyira basszus orientált zenét hallgatni, akkor parányi részlet nyereségre számíthat vezetékkel.

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Bose QuietComfort 35 II tankönyvbe illően felel meg a mobilitással kapcsolatos feltételeknek. Könnyű, kényelmes, hordozható, ugyanakkor diszkrét, mindkét nem tetszését elnyeri, vezeték nélkül is élvezhető hangot nyújt, és ami a legfontosabb, hatékonyan kizárja a külvilág zaját. Picivel tovább fejlődtek szolgáltatásai és telefonálni is jobb vele, apró tökéletlenségei ellenére is megérdemli az Ajánlott Vétel cédulát, mert a maga kategóriájában továbbra is erős résztvevő. Nem filléres tétel, de aki kipróbálja, az hamar meg is fogja érteni, hogy miért nem az.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.