Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

2017. július 18., kedd, 22:05

Bose SoundLink audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató Bose fejhallgató Bose SoundLink fejhallgató teszt Bose fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

Mitől lesz egy QC 35 az utazós kategória egyik legjobb fejhallgatója? Mai cikkünkben kifejtjük, hogy minek köszönheti rendkívüli sikerét ez a termék.

Miért kerül...

127 900 forintba? A legtöbben e szám láttán krákogva sarkon fordulnak, ami érthető, elvégre a legtöbben jó esetben a QC 35 árának tizedét költik fül- vagy fejhallgatóra. Az igazán jó dolgok viszont nem olcsók, sokat kell dolgoznunk azért, hogy kifizethessük őket, ennél fogva egyre többet és több helyre kell utaznunk, amennyiben életstílusunk vagy munkamódszereink ezt követelik meg. Mielőtt cikkünk életfelfogásra irányuló szónoklattá válna, térjünk a lényegre! A Bose QC 35 is csak egy fejhallgató. Mint ahogy a Suzuki is autó, ráadásul nem is olyan rossz. Egy Mercedes volánja mögött viszont mégis csak más érzés vezetni. A Bose is ilyen jellegű eltéréseket prezentál, sok kis részletnek köszönhetően, melyekre mindjárt kitérünk.

Utcai, vagy utazós?

Régen sokkal egyértelműbb volt megjelölni, szétválasztani az otthoni zenehallgatásra és utcai használatra szánt fejhallgatókat. Előbbi drága volt, nagy és díszes. Utóbbi kicsi, összecsukható, cserébe hónapok alatt tönkrement. Az évek során e kategória előnyei és adottságai összemosódtak és kiegészültek. Utóbbi alatt gondolunk például a Bluetooth térhódítására, amely közel sem garantál hifi minőséget, de ahogy korábbi tesztjeinkből kiderült, némi részletcsökkenés ellenére még szólhatnak kellemesen. A Bose QC35 alapjaiban véve utazós fejhallgató. Tehát elsősorban nem azoknak javasoljuk, akik otthon sokat ülnek számítógép előtt és nem is azoknak, akik leggyakrabban a metrón vagy buszon ácsorogva töltik utazásra szánt idejüket. Kétségtelen, hogy utcán is megmutatkozik a jó komfort és az aktív zajszűrés előnye. De a fentebb írt vaskos ár, hosszú távon a városok (vagy országok) közti utazások alatt térül meg - ezt rövidesen megmagyarázzuk. Ettől függetlenül megértjük, ha valaki javarészt otthon vagy a munkahelyén, pl. mikrofonos headset-ként akarja használni a QC35-öt. Elvégre kényelmes, és zajszűrése sem elhanyagolható, mint ahogy nevéből is sejthetjük. De még ne rohanjunk előre, lássuk, mit rejt a doboz!

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Kicsomagolás, szemügyre vétel

A keményfalú, cipzáras védőtok önmagában bíztató. Lapos, mégis funkcionális, akasztó füllel és külső, gumi szélű tárolózsebbel. Általában, ha ilyen kivitelezésű táska kerül kezünk ügyébe, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a benne lévő eszköz tervezői előre helyezték a felhasználói kényelmet.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

A kis batyuban épp annyi hely van, hogy a QC 35 stabil oldalfekvésben beleférjen. A fedő mögött is található egy kis rekesz, amelyben elhelyezhető a két db mellékelt kábel. Egy töltésre szolgáló micro USB és egy analóg jelátvitelre szolgáló Jack vezeték, valamint egy repülős adapter képezi az egyéb tartozékokat.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Mi az ezüst verziót kaptuk tesztre, amely a szerkesztőségben tartózkodó hölgy "ó de szép" kiáltására alapozva a gyengébb nem képviselőinek is elnyerheti tetszését. Férfias megközelítésből is jól néz ki (a fekete se csúnya), és ami fontosabb, kézbe véve is érzékelhető a dizájnnál fontosabb, fizikai minőségérzet. A fedőelemek részben alumíniumból, részben műbőrből, többnyire pedig kellemes tapintású, matt felületű műanyagból készültek.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A formavilág nem különbözik az elmúlt években alkalmazott, jól bevált tojásdad Bose dizájntól, beleértve az oldalt diszkréten megcsillanó, dőlt betűs emblémát. Érződik rajta, hogy tervezői nem egy ruházati cikknek minősülő dísztárgyat akartak létrehozni, jóval inkább egy eszközt, amely funkcionális, egyúttal letisztult. Ezért itt-ott látható rajta egy-két csatlakozó és kezelőszerv, utóbbiak a vezeték nélküli kialakítás velejárói, egy gombbal sincs több annál, mint amennyi szükséges. Szemfüleseknek azért feltűnhet az embléma melletti, apró rács és a hangszórókamra lemezének szemközti oldalán lévő, pici lyuk. Előbbi a telefonálásra, utóbbi az aktív zajszűrésre szolgáló mikrofont rejti.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A QC35 ha felületesen vizsgáljuk, összességében nem tartalmaz olyat, amit már ne láttunk volna - azonban a rajta felfedezhető elemek mixtúrája ütős koktélt eredményez. Lényegében csak betart néhány alapvető, mobilitással kapcsolatos szabályt. Szárának elemeit csavarok rögzítik, így elvileg egy baleset után könnyen javítható. Összecsukható, hogy használaton kívül ne foglaljon nagy helyet. Memóriahabbal bélelt párnái rendkívül puhák és a kárpit is meggyőző. A fejpánt bélését, ill. az egész rendszer súlyelosztását is sikerült úgy eltalálniuk, hogy nagyobb fejű felhasználó kobakján se okozzon nyomó érzést.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A komfortot illetően rossz szavunk nem lehet. Nem nyomja, sokkal inkább simogatja fejbőrünket a QC35. Fül köré fekvő kialakítás, tehát hagy egy kis helyet hallószervünknek és nem nehezedik a porcokra. Utóbbinak köszönhetően szemüveggel is nyugodtan használható, igaz, olyankor parányi rés keletkezik, ami hallhatóan csökkenti az aktív zajszűrés hatékonyságát.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A gombokat nagyon könnyű kitapintani és minimális ujjmozdulatokra is könnyedén reagálnak. A ki és bekapcsolásra szolgáló tolóbillentyűt elpattintva egy pillanaton belül aktiválódik az elektronika és úgy érezzük, mintha megsüketültünk volna. Ez az élmény önmagában eladhatja a terméket még akkor is, ha az ember egyáltalán nem hallgatott még semmilyen zenét rajta. Bármilyen furcsán hangzik, de a csendnek is értéke van. Ezt a rutinos hifista olvasóknak nem kell ecsetelni, de a zene sokkal dinamikusabbnak érződhet, hogyha eleve csendben szól, és nem a külső zaj elnyomására használják.

Az elektronika ébredésével női robotszöveg közli velünk, hogy hány százalékon áll az akkumulátor töltöttsége. Kisvártatva azt is újságolja, hogy sikerült (vagy nem) csatlakozni a forráseszközhöz. Ha a Bluetooth párosítás kudarcot vall, még párszor értesít minket a rideg monológ, ami (ha a telefonunkon nincs előkészítve) igen hamar irritálóvá válhat. Azt is elújságolja nekünk egykedvű stílusában, hogy ha telefonkönyvünkben szereplő kontakttól jön hívás. Ilyen szempontból mókás mellékhatással jár, ha mondjuk a Niki nevet magyartalanságából fakadóan Nájkinak nevezi. Ezt leszámítva a használatot illetően számos pozitív tapasztalatot gyűjtöttünk. A Bluetooth hatóköre jónak mondható, akár 5-10 méteres is lehet, amennyiben telefonunkat nem árnyékolja semmi. Ugyancsak jó hasznát vettük a mellékelt Jack kábelnek, mert így irodában, számítógépre kötve is bevált a QC35. Nem csak a gépjárműzaj, hanem bizonyos fokig a légkondi és a számítógépek zúgása, ill. emberi beszélgetés is kioltható vele.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Említést érdemel a Bose Connect App segéd alkalmazás is, amely néhány praktikus beállítást tesz lehetővé. Például ha van egy ismerősünk, aki szintén ilyen fülest használ, akkor lehetőség nyílik egy forráseszközről két QC35 felé közvetíteni a jelet. Ugyanebben az applikációban átállíthatjuk a fentebb említett robothangot más nemzetiségűre, és ami még hasznosabb, ki is kapcsolhatjuk. Ugyancsak állítható az automata időzített kikapcsolás időtartama, akár le is tiltható. Utóbbi hasznos lehet azoknak, akik pl. hosszú útjuk során laptopon dolgoznak és igénylik az aktív zajszűrést, de mondjuk rendszertelenül hallgatnak zenét.

Bose QC35 App

Az egyetlen tényező, ami kicsit Bluetooth fejhallgatós betegség, hogy a beépített, telefonálásra szolgáló mikrofon túl sokat érzékelt a külvilágból. Ezért a körülöttünk lévők hangja és a BKK járatainak csipogása, vinnyogása saját beszédünket is túllicitálva betolakodott a telefonbeszélgetésbe. Tudomásul kell venni, hogy a QC 35 nem annyira a (sokat telefonáló) tömegközlekedők játékszere. Monoton gépjárműzaj mellett viszont hibátlanul használhattuk mikrofonos headset opcióját.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

Bluetooth fejhallgatós viszonylatban szubjektíven, de az általunk ismert modellek élvonalába tehető a QC 35. Dobogós mivolta ellenére továbbra sem nevezhető audiofil fejhallgatónak, ettől függetlenül élvezetes hallgatni való. Fülbemászó karakterét nagyban befolyásolja a jól eltalált, kicsit merész, mégsem túlságosan dübörgő basszus. A könnyűzenei felvételek alatt generált búgások és negyedütemek szabályos, stabil alapot biztosítottak. Nagyobb hangerőn mindez kicsit meglódult egy feszesebb, agilis irányba, amit a keményebb stílusok kedvelői biztosan kedvelni fognak. Enyhén domináns természetük ellenére a basszusok is tudtak mutatni dallamokat, elkülöníthető tónusokat.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A középső frekvenciák mozgékonyak és dinamikusak voltak, nagyon enyhén elkent érzettel. Ez a realitásérzetet átterelte egy kicsit a technikai íz felé. Más szóval előfordult, hogy nem a zene érzelmességét értékeltük, hanem a fejhallgató lendületes stílusát. A hip hop, pop és egyéb elektronikus elemeket tartalmazó modern műfajok képezik a QC 35 mentsvárát. Velük garantált a szórakozás még akkor is, ha tisztább hanghoz szokott a hallgató. A magas frekvenciákra mai napig keressük a legmegfelelőbb szót, de talán a puha a legtalálóbb. Érezni lehetett a Bluetooth általi fátyolosságot, cserébe nem lett harsány a hang és a digitális csörgedezés is sokszor elmosódott. Így kaptunk végeredményként egy testes, fülbemászó és hosszú távon is hallgatható karaktert.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végezetül néhány emlékezetes pillanat: a metrón ülve elindítottunk egy kicsit zúzósabb (Vitalism - Pagan) felvételt, amit a szokásos 50-60 % helyett kb. 70 %-on hallgattunk végig. Igen, analitikus megközelítésből a cintányér lehetett volna kevésbé vízcsobogás szerű és a gitár érces, fémes zengését hallottuk már tisztábban kijönni, ettől függetlenül a hév abszolút magával ragadott minket és tudtuk önfeledten, lábdobogással, légdobolva élvezni (az utasok nem kis örömére) mindezt. Apropó, talán felesleges említeni, de a QC 35 kamrái nem csak befelé, hanem kifelé is jól szűrnek, tehát ha nem akarjuk utas- vagy lakótársainkat zavarni, jó megoldás lehet. Komplett repertoárunkból nem maradtak el a chillout jellegű nóták, Café del Mar és Thievery Corporation albumok sem. Simulékony, könnyed módon ábrázolta ezeket a Bose, sokkal jobb érzés volt az utcán járva e nótákat, mint a busz dübörgését és a sorban álló autók morajlását fülelni. Pedig ilyenkor egyáltalán nem hallgattuk hangosan a zenét.

Bose QuietComfort 35 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Bose QC 35 népszerűsége a fentieket figyelembe véve már jóval érthetőbb, reméljük olvasónk is számára is világossá vált a borsos árcédula mögött rejtőző részletek, kényelmet és élményt szolgáló motívumok összessége. Ez persze mit sem változtat annak tényén, hogy a QC 35 csak egy speciális felhasználói réteg számára ajánlható. A sokat utazók számára viszont valóságos kincs. A maga kategóriájában az egyik legjobb, amit eddig teszteltünk, ha valaki megengedheti magának, és ki is használja adottságait, nem fogja megbánni a vásárlást. Csak óvatosan adjuk kölcsön ismerősünknek vagy hozzátartozónknak, mert utána úgy kell majd visszakönyörögni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.