Beyerdynamic T1 3rd Generation és T5 3rd Generation fejhallgatók tesztje

Elitek elitjei

2021. március 19., péntek, 20:10

Beyerdynamic audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Beyerdynamic fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Beyerdynamic fejhallgató teszt Beyerdynamic hifi fejhallgató

Az immár harmadik generációs T1 és a T5 a Beyerdynamic zászlóshajó fejhallgatói. Áruk megegyező, specifikációjuk csupán apróságokban tér el. Viszont az egyik zárt, a másik nyitott, így némileg eltérő szituációkhoz és igényekhez készültek. Most kitérünk közös előnyeikre és eltérő adottságaikra is, miközben megpróbáljuk képességeiket mérlegre tenni más high end fejhallgatókkal szemben.

Biztos, hogy luxus?

A high end fejhallgató kínálat robbanásszerű növekedése arra késztette az olyan régi, nagy neveket, mint a Beyerdynamic, hogy jobban felzárkózzanak a modern felhasználói szokásokhoz. Az első, évekkel ezelőtt bemutatott T1 még vaskos, rögzített kábellel készült és meghálálta a magas teljesítményű elektronikát. A legújabb, 3. generációs T1 (nyitott) és T5 (zárt) fülesek már csak 32 ohmos impedanciával rendelkeznek, ezáltal megfelelő minőségű mobil USB DAC, DAP vagy asztali fejhallgató erősítő is bőven elég hangerőt biztosít nekik.

beyerdynamic T1 3rd Generation és T5 3rd Generation fejhallgatókbeyerdynamic T1 3rd Generation és T5 3rd Generation fejhallgatókbeyerdynamic T1 3rd Generation és T5 3rd Generation fejhallgatókbeyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgató fülpárnabeyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgató tokbeyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgató mérésbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fejpántbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fejpántbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgatóbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fülpárnabeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fülpárnabeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fülpárnabeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fülpárnabeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató kábelbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató kábelbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató kábelbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató tokbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató tokbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató tokbeyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató mérés

A T1 3rd Generation és T5 3rd Generation is ugyanannyiba kerül, kb. 370 000 forintért vásárolhatók meg. Egyértelmű, hogy ez az ár sokak lehetőségein túlmutat. De vannak, akiknek a fenti összeg kifejezetten baráti, és itt nem (csak) olajsejkekre gondolunk. Egy igazán magas minőségű, hangfalakból összeállított hifi rendszer végösszege könnyen milliókra rúghat (nem is beszélve a szobaakusztika problémáinak kiküszöböléséről), ezért sokan tudatosan döntenek fejhallgató mellett, ha minőségi zenehallgatásra kerül sor. Igaz, hogy a fejhallgató más érzetként jeleníti meg a hangokat, de sokan nem igénylik, hogy egész testükön érezzék pl. a koncerttermek rezgéseit. Még akkor is, ha a hozzájuk illő elektronikát beleszámoljuk, a T1/T5 alapjára felhúzott rendszer bőven egymillió (szerencsés esetben akár félmillió) forint alatt fog megállni.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fejpánt

Küllem

A németek kompromisszumok nélküli minőséget akartak megtestesíteni és így is történt. A T1 és a T5 a leginkább átgondolt/letisztult/igényes megjelenésű Beyerdynamic gyártmányok, amik eddig kezünkbe kerültek. Szerkezeti geometriájuk ugyanaz, mint a stúdiós referenciaként világszinten elterjedt DT 770-eseké, csak éppen sokkal kifinomultabb anyaghasználat mellett. Miért kéne rengeteg órát extravagáns kagylók, sci-fibe illő kapszulák rajzolgatására fordítani, ha ez a látszólag spártai elgondolású egyenes fejpánt és kerek hangszórókamra is szinte mindenkinek megfelelő?

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fülpárna

Fejhallgató esetében a komfort a legfontosabb tulajdonság, ami a használatra, tapintásra, viselésre egyaránt értendő. Az alumínium és acél elemeket tartalmazó ház alcantara és prémium bőr kárpittal egészül ki, a memóriahab bélések már korábbi tesztjeinkben is bizonyítottak. A T1 bársony/plüss, a T5 pedig bőr jellegű fülpárnákkal rendelkezik.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató

Mindkét fejhallgató kábele moduláris, viszont a T1-hez 3, a T5-höz pedig 1,4 métereset csomagoltak. Félig jogos azok sóhajtozása, akik eleve örülnének több opció meglétéhez a csomagban, ha már több mint 300 000 forintot fizettek. Azt is érdemes viszont figyelembe venni, hogy a monokristályos réz nem olcsó anyag, az OFC réznek többszörösébe kerül. Jó hír, hogy az 1,4 m hosszú kábel opcionálisan megvásárolható a T1 mellé is. 2,5 mm-es szimmetrikus Jack végződésűt is nyújt a Beyerdynamic azoknak, akik erre alkalmas DAP-ról kívánnak zenét hallgatni. A fejhallgató felőli Jack dugó egyedi, ezért csak a hivatalos "madzaggal" lehet használni a füleseket.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató kábel

Az iménti "kötözködést" erőteljesen kompenzálják a mellékelt tokok. A Beyerdynamic "érti", hogy miért fontos a jó tároló alkalmatosság. A táskák praktikus, részei a tálalásnak és harmonizálniuk kell a tartalommal. Ezek a cipzáras, kemény falú mikro-kofferek mindent űberelnek, amivel eddig találkoztunk. Talán a Focal vagy a Dan Clark Audio egy-két terméke megközelítette ezt a szintet, de nem annyira profi, frappáns dizájnnal, mint a németek.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató tok

Használat közben

A Beyerdynamic fül köré fekvő fejhallgatóinak komfortját mindig pozitív jelzőkkel jellemeztük és természetesen a csúcskategória sem okoz csalódást. Ha nincsen a hallgatónak nagyon nagy/elálló füle, akkor szinte kizárt, hogy zavaró legyen a használat. Ez mindkét fejhallgatóra érvényes állítás, hiszen ugyanazt a bélést és szerkezetet kapták, mindössze a fülpárnák különböznek. A T1 bársonyos tapintása otthoni körülményekhez kicsit kényeztetőbb. A T5 bőr párnája jobban szigeteli a külső zajokat, vélhetőleg a basszusok benntartásában is előnyös anyag. Mindazonáltal a cégtől csak a párnák is rendelhetőek, így mindenki kikísérletezheti, hogy melyik szimpatikusabb.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató fülpárna

A T1 és a T5 sem kimondottan utcai használatra készültek, ezért nem nevezhető negatívumnak, hogy a kábel mellkas előtti része mozgás közben zörög. Ha elfordítottuk a fejünket, akkor behallatszott a vezeték súrlódása, de zenehallgatás közben amúgy sem mozgolódtunk. Amúgy nem gabalyodott össze és a tapadást jól gátló textil köpeny is praktikus elgondolásnak bizonyult.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató tok

A T1 nyitott kivitele miatt sok zajt beengedett, és ha hangosan járattuk, akkor kicsit kifelé is szivárogtak a hangok. A T5 passzív zajszűrése viszont otthoni körülményekhez ideális volt, ebben mindig is ügyesnek bizonyultak a Beyerdynamic zárt fejhallgatói.

Mindkettőt RME ADI-2 DAC elektronikával teszteltük, a zenéket JRiver Media Center 26 szoftvert futtató 2017-es iMac számítógép szolgáltatta. A tesztelés során alkalmaztunk egyedi EQ-t, mert a fülesek "nyers" tudására voltunk kíváncsiak.

beyerdynamic T1 3rd Generation és T5 3rd Generation fejhallgatók

Hangminőség

Ami mindkét fejhallgatóra érvényes: Hozták azokat a karakterisztikai sajátosságokat, amelyeket a korábbi generációktól is megkaptunk. Nem tudtuk őket elődeikkel összehasonlítani, de gyorsaságban, dinamikában ez a generáció leheletnyit fejlettebbnek tűnt, ugyanakkor basszusban is kicsit árnyaltabb, gazdagabb felbontású lett. Mindkettő klinikai precizitást, szigorral betartott részlet megjelenítést produkált. Érezni lehetett bennük a Beyerdynamic stúdiós múltjának is elkönyvelhető, kissé pedáns, fényes jelleget. Cserébe azonban mikroszkopikus apróságokat is hallhatóvá tettek és a színpad középpontja mindkettő esetben vérprofi stabilitással öltött formát.

beyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgató

 

Ami inkább a T1 fejhallgatóra érvényes: nekünk hosszabb távon kicsit szikárnak, száraznak bizonyultak a magas frekvenciák (amit a mérések némileg igazoltak is), ugyanakkor annak ellenére, hogy szabadon szellőzhetett a hangszóró, nekünk mégis inkább a T5 középső frekvenciái (igen, a kritikus énekhangok) voltak stabilabbak. Emiatt EQ nélkül könnyen lehet, hogy sokan túl technikainak találják a T1 karakterét. Más kérdés, hogy kicsit eltávolodó középső hangjait idővel megszokta fülünk. A gyors oda-vissza hasonlítás közben viszont a T5 tűnt kellemesebb, józanabb előadónak, amiért zártként hatalmas nagy dicséretet érdemel! A T1-re visszatérve, ezt inkább nagy zenekari, akusztikus, természetes térben felvett zenékhez lehet javasolni, olyan hallgatóknak, akiknek fontos az atmoszféra és a széles hangszínpad. Orgonát, hangszereket (pl. Amélie c. film zenéje, Dave Brubeck Quartet), éneket tartalmazó számoknál (pl. Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem) a T1 profizmusa kétségtelen volt, azzal együtt, hogy néha picit szigorúbbnak tűnt a kelleténél.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató

 

Ami inkább a T5 fejhallgatóra érvényes: zárt kivitele miatt főleg a fejbe, és kevésbé a fej köré irányította a színpadot. Enyhén lelkesebb, bátrabban megfogott basszusa által könnyedebb zenékkel is képes volt lendületesen, ugyanakkor önuralommal zenélni. Olyan számokkal, mint a Röyksopp - Monument vagy Coldplay - Magic, alapos ízelítőt kaptunk a Tesla hangszóró villámgyors dinamikájából. Igaz, hogy főleg a koponyánkon belülre képzelt térben épült fel a zene tere, de olyan gyönyörűen elhatárolódtak egymástól a részletek, hogy szívesen meghallgattuk bármelyik zeneszámot újra és újra. A T5 zseniálisan ábrázolta a részleteket úgy, hogy zárt kivitele ellenére egyfajta mélységet (nem szélességet, hanem egyfajta plusz dimenziót) is teremtett.

beyerdynamic T5 3rd Generation fejhallgató mérés

A fenti diagram a T5 általunk mért frekvenciagörbéjét mutatja. Megfigyelhető a németes precizitás, hogy milyen közel hangolták egymáshoz a jobb- és bal oldali hangszórókat. A bal oldal basszusa látszólag 3-4 dB-lel kevesebbnek tűnik, de valószínűbb, hogy a fülmikrofon egyenes oldalfalai miatt nem feküdtek fel annyira pontosan a párnák. A pedáns, szigorú magashangokra magyarázatot ad a 8 kHz-nél érkező "részlet-fokozó" hegytető.

beyerdynamic T1 3rd Generation fejhallgató mérés

A Beyerdynamic T1 basszus görbéje bámulatos, hogy mennyire lineáris, mi sem akartunk hinni a szemünknek. A 3 KHz-nél lévő medence és az 1 kHz-nél meginduló lejtő okozhatták azt, hogy itt a középső frekvenciák nem voltak annyira integráltak, mint a T5 esetében. A zárt tesó 1 és 3 kHz-nél is több, mint 5 decibellel magasabb értéket produkált, zenehallgatás közben nekünk inkább az tudott tiszta, megfogott érzetet nyújtani. Annak ellenére, hogy a 8K-s "részlethegyi kilátó" mindkét fejhallgatónál látszik, a T1 nekünk kicsit élesebbnek tűnt.

Alternatívák

A 300-400 000 Ft közötti mezőnyben remek fejhallgatók találhatók nyitott és zárt viszonylatban egyaránt. Ha valakinek a lazább, simulékonyabb karakter fontos, akkor pl. a Dan Clark Audio sík mágneses termékei közt is érdemes szétnézni. Ha több érzelmesség, bátrabb dinamika szükséges, a Focal is nyújt izgalmas vetélytársakat ebben a kategóriában. Érdekes azonban, hogy a Sennheiser, mint hazai konkurens, jelenleg nem igazán nyújt opciót a T5/T1 árában, csak sokkal többért vagy kevesebbért.

No és mi a helyzet akkor, ha saját high end referenciánkhoz kellene viszonyítani a két Beyerdynamicot? Érdekesség, hogy a T1 nem tudta felvenni a versenyt a birtokolt Sennheiser HD 800 S szellősségével, nyitottságával, hozzátesszük, utóbbi majd’ 200 000 forinttal többe kerül! Viszont a T5 dinamikában, sebességben és színpad középpontban, főleg basszus árnyalásban nagyon közel járt a HD 800 S-hez. Mélyhangok tekintetében még picit érzékletesebb is volt. A T5 tehát erősen ajánlott azoknak, akik zárt felépítésű high end fejhallgatót keresnek a lehető legprecízebbek közül. Hiszen majdnem feleannyiba kerül, mint a Sennheiser zárt csúcsmodellje (HD 820) és ugyan nem tudtuk összemérni őket, mi mégis gondolkodás nélkül inkább a T5-öt választanánk (persze a már nálunk lévő HD 800 S-től, mint "nyitott referenciától" eszünk ágában sincs megválni).

beyerdynamic T1 3rd Generation és T5 3rd Generation fejhallgatók

Végszó

Az általunk már tesztelt, ún. analitikus karakterű fejhallgatók közül egyértelműen elől jár a T5 3rd Generation és a T1 3rd Generation is. Nem feltétlenül a szép, kényeztető élmény, hanem a pontos reprodukció a fő szándékuk, és ezt a leendő tulajdonosnak nem árt figyelembe venni, megtapasztalni. Mindez persze nem változtat annak tényén, hogy a T5 hallgatása fantasztikus élményt jelentett, különösen hangszeres zenével. A zenét olyan holografikusan és konkrétan pakolta fejünkbe, mint ahogy a PMC (jócskán millió fölötti) twenty.22 hangfalai tették, hasonlóan árazott elektronika társaságában.

Lehet, hogy a T1 és T5 hallgatásakor le kellett mondani a testet érő hangenergiáról, de az agyunkban mégis ott volt a zene. A T1 a mi ízlésünknek (érintetlen hangszín beállításokkal, saját rendszerünkben) nyers és picit hűvös volt hosszú távon, a T5-öt azonban zokszó nélkül bezsebeltük volna. Ezért a zárt csúcs Beyerdynamic megérdemel egy Kiváló Termék jelölést. A T5 3rd Generation az egyik legjobb (ha nem a legjobb) zárt fejhallgató, amivel eddig találkoztunk, se több, se kevesebb. Azoknak is határozottan érdemes kipróbálni, akik különben utálják a zárt fejhallgatókat, mivel minden egyes hangot alapvetően máshogy pakol a hallgató fejébe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.