Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgató teszt

Zenehallgatás tátott szájjal

2015. január 13., kedd, 10:30

Beyerdynamic audio hifi fejhallgató T90 Tesla hifi fejhallgató Beyerdynamic fejhallgató Tesla hangszóró fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Beyerdynamic fejhallgató teszt high end fejhallgató teszt

Elérkezett az ideje, hogy kipróbáljunk egy otthoni felhasználásra szánt, Tesla hangszórós Beyerdynamic fejhallgatót. Ezúttal a T 90 típust láttuk vendégül, mely a gyártó kínálatában a felső középkategória megtestesítője.

Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgatóBeyerdynamic T 90 hifi fejhallgató

A ?nem annyira drága? audiofil fejhallgatók esete

A fejhallgatózás előnyeit részletezni hosszú időbe telne, de egy biztos: a jó minőségű fejhallgató egy vele azonos felbontású, hangfalakból felépített hifi rendszer árának töredékébe kerül. Egy precízen megépített, klasszikus zene hallgatására is használható hangfalpár ára gyakran eléri a félmilliós összeget is, és akkor még nem tartunk a high end kategóriánál, továbbá erősítőre és kábelezésre is szükségünk lesz. Miért hozzuk fel mindezt? Mert mai tesztalanyunk, a Beyerdynamic T 90, 139 900 Ft-os árcédulájával nem tűnik olyan horrorisztikus beruházásnak, annak ellenére, hogy ő a német cég kínálatának igencsak a felső negyedébe tartozik.

Ami azt illeti, a T 90-től jelenleg csak két nagyobb Beyerdynamic füles létezik (T 5 p és T 1), magyarul ennek a terméknek már bizonyítania kell, hiszen elvileg a gyártó technológiai, akusztikai tudásának jelentős részét magában hordozza. Persze a mellette szóló érvek tovább folytatódnak, ha a komfort és a gyártási minőség kerül szóba. A T 90-et ugyanis Németországban, kézzel szerelik össze, csak úgy, mint a cég összes többi prémiumkategóriás fejhallgatóját és mikrofonját. Egy tényre már most felhívjuk a figyelmet; tesztalanyunk impedanciája 250 Ohm, a Tesla hangszórók hajtásához jó minőségű fejhallgató erősítő szükséges. Ha utóbbi választásában olvasónk tanácstalan, akkor érdemes körülnézni korábbi tesztjeink között.

Kicsomagolás, kézbevétel

Mint minden Beyerdynamic hifi fejhallgató, a T 90 is egy ízléses, cipzárral nyíló műbőr táskában érkezik. Utóbbi sok esetben védi tartalmát, még ha nem is bombabiztosan. A fedelet felnyitva, formára igazított szivacs vájatban tárul elénk a füles, melyet környezetbarát módon kartonok, plexi burkolat, hungarocell és ragasztóanyag nélkül csomagoltak be, mindössze egy aprócska nejlontasak fogja közre a feltekert kábelt.

Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgató

Apropó, a zsinór pontosan olyan, mint a korábban általunk is tesztelt DT 880 és DT 990 típusoké, azaz nem moduláris, tehát inkább vigyázzunk rá. A köpeny meglehetősen masszív műanyagból készült, de éles tárgyak, kutyák és macskák inkább maradjanak tisztes távolban, különben a megtört vezeték csak szervizes úton javul meg. Az aranyozott, 3-5 mm-es Jack csatlakozófejre szükség esetén rácsavarozhatjuk a 6,35 mm-es adaptert, ami szimpatikus jellemző.

Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgató

A T 90 formavilága épp olyan, mint a legtöbb, elmúlt tíz évben gyártott Beyerdynamic hifi fejhallgatóé. Persze színek és anyagok tekintetében találkozunk apró eltérésekkel, például a fülkamrák oldalát fedő rács vörösesbarna színe megmagyarázhatatlan eleganciát, szépséget kölcsönöz, az ezt keretbe foglaló natúr alumínium elemek exkluzív, igényes összképet teremtenek. A fülpárnák és a fejpánt ezúttal nem plüss, hanem mikroszálas huzat kárpittal készültek, melynek egyetlen hátránya, hogy hamar meglátszik rajta a por, de puhaságukra rossz szavunk nem lehet.

Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgató

Minden a fejen dől el

Teljesen mindegy, hogy hogyan néz ki egy fejhallgató, ha a mi saját fejünkön nem kellően kényelmes. Van, aki egymás után 2-3 albumot is végig szokott hallgatni, de az irodában ülős, reggeltől estig tartó használat is bizonyára sokak igénye. Jó hírünk van; a T 90 mindezekre használható, nagyon kényelmes és kellemesen viselhető fejhallgató. Felületei simák, a hideg alumínium érintése önmagában minőségérzetet sugall. Fülünk köré fekszik, így szemüvegesek is gond nélkül használhatják, lágy szerkezetű szivacsbetéteit a DT 880-astól örökölte, ezáltal nem frusztrál, a fejpántja se sérti a fejünk búbját. A kapszulák vízszintes és függőleges tengelyen is mozognak, így a párnák a koponyafalunk dőlésszögének megfelelően, teljes fedéssel érintkeznek. Tesztalanyunk kissé érzékelteti a súlyát, de kellően légies ahhoz, hogy pl. egy hosszú film során ne zavarja meg a figyelmünket. A fülkamra nem veszi át a lötyögő vezeték hangját. Az alkatrészek nem kotyognak, nem zörögnek a fejünkön. Kézben tartva, a füles fel/levétele közben elképzelhető, hogy néha hallunk egy éles pattanó hangot, ettől nem kell megijedni, csak a szárból kilógó alumínium idomok hangja, ahogy megakadnak a belső illesztésen. Nem árt tudni, hogy a T90 egy nyitott fejhallgató, tehát ha zenét hallgatunk, az kicsit kifelé is fog hallatszani, a külvilágból pedig halk járatáson a falióra ketyegését beleértve, mindent érzékelni fogunk. Tényleg arra lett kitalálva, hogy otthon, nyugodt körülmények között használják.

Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgató

Hangminőség

A nyitott kivitel különösen pozitív hatást fejt ki a térérzet és a basszusok szempontjából. Nem véletlen, hogy a legtöbb audiofil füles ilyen kialakítású, így a zárt megoldásokhoz képest nagyobb térérzetet kapunk, lazább és higgadtabb basszusokkal.

A füles ittléte során több partnerrel is táncolt, bejáratása eleve a referencia GT40 DA konverterünkkel történt, kisvártatva átváltottunk egy Pro-Ject MaiA erősítőre, végül az utolsó meghallgatásokhoz a Sennheiser HDVD 800, valamint a McIntosh MHA100 elektronikákat hívtuk segítségül. Utóbbi kettő használata nem indokolt, kisebb elektronikával is kihozható a lényeg, mindössze kíváncsiak voltunk, hogy egy abszolút referencia minőségű áramkörről mit produkál kényeskedő tesztalanyunk.

Beyerdynamic T 90 hifi fejhallgató

Ugyanis a T90 nem elégedett meg bármivel. Belsejében Tesla hangszórói, villámgyors membránmozgásra és megfogott basszusokra voltak képesek, viszont ehhez hozzáadódik a tipikusan Beyer-es, fényes-fémes magas frekvenciás reprodukció. Zsigerből tudtuk, azonnal rájöttünk, hogy mivel kompenzálná igazán ezt a hideg, metsző előadásmódot, de a Music Hall PH 25.2 elektroncsöves erősítő épp nem volt kéznél. Egy a lényeg: ha Tesla hangszórós fejhallgatónk van, próbáljuk ki csöves elektronikával!

Akkor a T 90 önmagában nem szól jól? Dehogyisnem. Ami azt illeti, egészen elképesztő élményt nyújt. Igaz, hogy vetélytársai higgadt, meleg előadásához képest sokkal szárazabb, nyersebb és kimértebb, cserébe hihetetlenül jól kihozza a részleteket. Nehéz szavakba foglalni a T 90 és a minőségi élő zenék egymáshoz viszonyulását. Többször is előfordult, hogy az általunk már jól ismert felvételből váratlan csilingeléssel, bátorsággal robbantak elő a legapróbb hangeffektusok is. Tesztalanyunk szó szerint közelebb hozta a zenét, olyannyira, hogy a drámai hatású felvételeknél csak lélegzetvisszafojtva figyeltünk. Ez a fejhallgató nem hagyományos módon mutatta be a felvételt, hanem oda akarta nekünk adni a hanghullámokat, egyesével. Többet adott a kelleténél, de pont ez az egyedi kiemelés segített fejest ugrani a hangszínpadba.

Meghatározó volt az első meghallgatás, amikor Sarah K. - Stars c. számát hallgattuk, a Stockfish lemezéről. A felvétel elején belibbenő énekhangban lehetett érezni némi fűszerezettséget, ilyenkor a hallgató már nyúl is a potméterhez, hogy lejjebb tekerje, mielőtt a zene kellemetlenné, fárasztóvá válik. De a kéz megállt félúton, és vártunk egy kicsit. A fejhallgató valósággal beráncigált minket a stúdióba: hű, figyelj, milyen közel vagyunk a gitárhoz! Hallod az énekes leheletét? Várj, nem akarom, hogy lemaradj a csengettyűkről! A T90 folyton arra törekedett, hogy nehogy lekéssük az előadást, mindent felélénkített, amitől izgalmasabb, színesebb lett a zene. Képzeljük el, hogy egy murvás úton sétálunk, mikor egyszer csak kiéleződnek lábunk alatt a kavicsok, hirtelen minden egyes kődarabkát elkülönülve, kristálytisztán érzékelünk, ameddig a szemünk ellát, kirajzolódik előttünk a kövek sokasága. A T90 ugyanezt végezte el akusztikailag, felpezsdítette az effektusokat. Hogy csillapítsunk ezen a klinikai tisztaságú teljesítményen, érdemes egy analógos, csöves karakterű elektronikát választani.

Végszó

A Beyerdynamic T 90 egy nagyon különleges, rendkívül részlet-centrikus fejhallgató. Akusztikus jazz és egyéb, élő zenei felvételek hallgatásához jó szolgálatot nyújt. Filmnézésre is meglepően alkalmas, sőt, a Lucy c. filmet végignézve még segített is a cselekményre összpontosításban a részletek lendületessége. Érdekes, a vetélytársaitól gyökeresen különböző hangélményt nyújt, ami valakinek vagy tetszik, vagy nem, mindenesetre feltétlenül meg kell hallgatni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.