Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató teszt

2019. április 10., szerda, 16:05

Beyerdynamic audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Beyerdynamic fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Beyerdynamic teszt Beyerdynamic Bluetooth fülhallgató Beyerdynamic fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

Mindig örülünk, ha Beyerdynamic fülhallgatót kapunk tesztre, mert a gyártó kezdetektől az elithez tartozott, így egy-egy termékük kipróbálása szinte garantálja a kellemes élményeket. A kérdés csak az, hogy vajon ennyire apró méretben is sikerült-e megőrizni mindezt a Byron BTA személyében.

A Beyerdynamic Byron BTA mind méretében, mind árában a kicsik közé sorolható. A hallójáratba illeszkedő fülhallgató kábelén csak egy apró dudor van, ami három gombot és minden elektronikát, mikrofont illetve akkumulátort magába foglal. A jelenlegi piaci árával egyfajta belépőnek is tekinthető a Beyerdynamic világába.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

Kényelem

Kezdjük a tesztet néhány nagyon is személyes tapasztalattal! A Beyerdynamic Byron BTA látszólag a szokványos, hallójáratba illeszkedő modell, de méretezésében egy picit eltér a megszokottól. Hosszú évek óta ez az első fülhallgató, ami nem hogy a közepes, de a nagyméretű gumi harangocskájával sem maradt meg a fülünkben. Sőt, még a sportcélra szánt szilikon gyűrű sem oldotta meg a problémát. Persze az AV-Online szerkesztőségében könnyű dolgunk van, hiszen a fiókban vár minket néhány tucat szilikon és memóriahab füldugó illeszték. Közöttük sok-sok Comply, és ott vannak a saját fülhallgatóink gumi harangocskái. Egyik majd csak jó lesz! De nem. A Byron csövecskéje, amire a gumiharangot kellene ráhúzzuk, az átlagosnál kisebb átmérőjű. Az átlagos illesztékek leesnek róla. Szerencsére a Comply hazai márkaképviselete a segítségünkre sitetett, és biztosított kisebb csatlakozó átmérőjű gumi memóriahab illesztékeket. Ezek között már akadt olyan, amivel a fülhallgató nem esett ki a fülünkből. Bár, így kb. 4 mm-el kijjebb állt, mint kellene, de szerencsére így is komfortos volt. A memóriahab megmentette a helyzetet.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

A Byron kellemesen könnyű, mindössze 12 g, így a viselet, a megfelelő fülillesztékkel kényelmes. A kábel is kellemesen lágy, így sportolás vagy séta közben, az esetleges lengésének vagy ruhán csúszkálásának hangja nem, vagy alig szűrődik be zajként.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

Használat

A Byron BTA apró akkumulátora és elektronikája a kábelen lévő kis gombsorban van elrejtve. Alighanem az akkumulátor töltésvezérlő elektronikája már nem fért el a pici szerkezetben, ezért nem került a fülhallgatóra USB csatlakozó. Ehelyett a töltéshez egy még mindig kicsinek mondható dokkolóra kell tennünk a szerkezetet. Ez a dokkoló egy kb. 15 centis USB kábellel csatlakozik egy szokványos USB aljzatra. Az akkumulátor teljes feltöltéséhez 90 perc kell, ami a gyári adatok szerint akár 7,5 óra zenehallgatásra is elég lehet. A teszt alatt nekünk sajnos sikerült alig több mint 4 óra alatt lemerítenünk a fülhallgatót. A 7,5 óra talán közepesnél kisebb hangerővel elérhető. Persze egy alig 12 grammos fülhallgatótól, napi használatra alighanem ez is elég lesz.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

Fontos még megjegyeznünk, hogy a gombcsoport a dokkolóba mágnessel illeszkedik, de csak nehézkesen, több igazítás után érintkezik pontosan. Tehát érdemes figyelni, hogy a töltésjelző lámpácska elkezd-e pirosan világítani. Ha nem látszik piros fény, akkor még nem tölt! Ha pedig a fény kékre vált, akkor a töltés befejeződött.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

Hang

A Byron BTA mindjárt az első megszólalásnál kellemes meglepetést okozott, már akkor is, amikor még nem találtuk meg a hozzá és fülünkhöz legjobban illő adapter szivacsot. Ám amikor minden összejött és kezdetét vette az igazi teszt, a kis Beyerdynamic hangja élvezetes, mindenevő volt.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

A Dire Straits - Six Blade Knife című dala bár általánosan picit tompább volt a vártnál, de egy-egy magashang sikerrel átszúrt a párnázottság érzésén. Mark hangja artikulált, ami egy ilyen értékű, hallójáratba illeszkedő fülhallgatótól szép teljesítmény. A Brothers In Arms-t hallgatva, egy kis tér, egy kis atmoszféra hiányzott, de Bluetooth-on keresztül, egy utcai használatra szánt fülhallgatótól még akkor sem várhatunk audiofil teljesítményt egy ilyen zenével, ha Beyerdynamic nevet visel. Miután a fantasztikus Mark Knopfler nem tudott kiteljesedni, műfaji váltás helyett, valamiért pár Don Henley slágerrel kerestük tovább a boldogságot. Nem volt rossz, de Henley úr hangja nem volt elég világos. Makacsul követeltük tovább a kis fülhallgatótól a nyolcvanas évek visszahozatalát, ezért érkezett Peter Gabriel és a Red Rain, ami közepes hangerőn megfelelően energikus volt, de tovább hangosítva kicsit nyugtalanná vált. A Sledgehammer-re tovább lépve, a Byron meglepett minket, mert a hangszerelésből nem egyszer a szokásosnál többet tudott megvillantani.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

Ezek után úgy tettünk, mint aki megszabadul a nyolcvanas évek hangzásától, egy 2015-ös albumot választva következőnek. Tehát jött a Tame Impala és a Currents. Nem vitás, hogy Kevin Parker munkássága épp oly lelkesen idézi a múltat, mint Jack White korai lemezei. Vagyis, valahogy mégis csak ott ragadtunk zeneileg a nyolcvanas évek közelében, az élvezeti érték azonban ennek ellenére sokat javult. A The Moment egyszerre volt lüktető és fényes.

Az elektronikus zene felé kanyarodva, a Moderat-féle Bad Kingdom mélyei fél-szolidan dörmögtek hozzá a felvételhez. A zene talán lehetett volna kicsivel felszabadultabb, de az énekhangok ismét helyükön voltak. Kari Bremnes - En Stemme I Athen című dala annyira könnyedén hullámzott a kis Beyerekből, hogy le is ragadtunk nála. Ezzel szépen vissza is kanyarodtunk a könnyű, finom zenék világába. Jött a Meet Me In London. Sabina hangja meleg, húsos és cseppet sem volt felpuhulva. A kis Byron egészen meglepő felbontást tárt elénk. Ugyanakkor Antonio játéka néha kicsit lelassult, tompult. Ha egy nagyobb rendszerrel állnánk szemben, az első gyanúsított az erősítő volna, aminek talán nincs elég erőtartaléka, egy apró Bluetooth fülhallgató esetében azonban felelőtlenség lenne azonnal bűnösként mutogatni az elektronikára, hiszen még az aptX rendszer mellett is, a vezeték nélküli átvitel nem veszteségmentes.

Beyerdynamic Byron BTA Bluetooth fülhallgató

Könnyedén

A szokásos tesztanyagok mellett ezúttal egyebek között a Nervo színesítette az anyagot. A People Grinnin’ jó ütemben, kitartóan, karakteresen lüktetett. Ezúttal fáradhatatlannak tűnt a kis Byron BTA.

Ítélet

A Beyerdynamic Byron BTA hangja kicsit meleg tónusú, többnyire részletgazdag és meglepően jól bánik szinte minden műfajjal, ami nem kíván tőle hatalmas energiatartalékokat. Ez pedig, a teszt írásakor tipikusan 50000 Ft alatti piaci ár mellett nagyon vonzó ajánlattá teszi. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az olyan apróságok mellett, mint az akkumulátor, ami az ígért szint alatt teljesít, és bizony nagyon elférne a gyári csomagban akár kétszer ennyi fülilleszték is. Ugyanis a mellékelt készlet, ami extraként mindössze szilikon kiesésgátlót ad, ma már igen szegényesnek hat, némely konkurenssel összehasonlítva. Ráadásul a szokatlan méretű cső miatt nem lesz könnyű utángyártottat találni. Ezeket figyelembe véve, még a kellemes hang ellenére, is csak akkor tudjuk ajánlani, ha 3 óra üzemidő elég és a vásárlás előtt mód van méret próbára is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.