Beyerdynamic Amiron Home hifi fejhallgató teszt

Bevált recept, tovább főzve

2018. június 19., kedd, 14:25

Beyerdynamic audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Beyerdynamic fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Beyerdynamic fejhallgató teszt Beyerdynamic hifi fejhallgató Beyerdynamic Amiron Home

A Beyerdynamic Amiron Home debütálásával az otthonülő zenehallgatót veszik célba. Immár évek teltek el a Tesla hangszórók bemutatkozása óta, de a kezdeti hiányosságokat le lehet ennyi idő alatt küzdeni?

Stúdiótól a házig

A Beyerdynamic hű saját magához és továbbra is azon termékkörökben fejleszt, amikkel mindig is foglalkozott. Ritkán dobnak újdonságot piacra, és sajátosan közelítik meg a szolgáltatásokkal kapcsolatos jellemzőket. Eközben a többi versengő is erősödik, gyarapítja kínálatát. Új osztályok törnek utat a fogyasztók kegyeiért, új technológiák kerülnek elő, miközben az árakat is néha alig bírjuk elhinni. A szüntelenül növekvő nyomásban mégis képes kitartani ez a német cég, de minek köszönheti erős pillérjeit?

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgató - fejpárnaBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgató kábelBeyerdynamic Amiron Home fejhallgató tokBeyerdynamic Amiron Home fejhallgató tokBeyerdynamic Amiron Home fejhallgató tokBeyerdynamic Amiron Home fejhallgatóBeyerdynamic Amiron Home fejhallgató

Egyértelműen a stúdiók világának, a produkciós és broadcast szférának, hiszen e téren a Beyerdynamic bevált standard és évtizedek óta jegyzett márkanév, függetlenül attól, hogy világsztárok, vagy amatőr zenészek keresnek hűséges hangvisszaadó eszközt. A pontosságra, hitelességre és nagy felbontásra törekvő karakterben nagy lépést jelentett Tesla technológiájú, extra erős mágnessel működő hangszórójuk bevezetése.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató - fejpárna

Leírás alapján az Amiron Home nem újdonság. Nyitott rendszerű, fül köré fekvő dizájn. Persze a Tesla hangszóró és a német gyártás sejtetnek valamit, még ha önmagukban nem is árulnak el sokat. Ha viszont hozzánk hasonlóan Kedves Olvasónk is tenyerén tartotta volna a hagyományos DT széria könnyű, hajlékony hangszórótestét, majd a sokszor nehezebb, nagyobb mágnest és több merevítést tartalmazó Tesla motort, akkor értené, hogy mennyivel több hozzáértést igényel az újabb rendszer. A német gyártásról pedig csak annyit, hogy a világ egyik (szerintünk) legjobb fejhallgatója is tőlük származik, nem kérdés, hogy Európában ők az egyik legfejlettebb gyártói eszköztárral rendelkező hifi őrült nemzet.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató

Küllem

Az Amiron Home messziről egyáltalán nem tűnik high end terméknek, csak fotó/szem alapján szinte lehetetlen megbecsülni az értékét. Utóbbi nem csak diszkrét, sötét színeinek, hanem a klasszikus fejhallgatós formának is köszönhető. Miután kezünkbe vettük, megtapogattuk és fölpróbáltuk, minden kételkedés megszűnt. Második ránézésre már egyértelműen prémiumkategóriás termék, és ha közelebbről szemügyre vesszük, akkor láthatók rajta a jellemző Beyerdynamic motívumok, de csiszolódott kivitelben. Olyan ez, mint a régi és új Star Wars filmek rohamosztagosainak jelmeztára közti eltérések.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató

Az alkatrészek tehát kifogástalan minőségről tanúskodnak. A hangszórókamra remek minőségű, matt fényű barnás műanyagból készült. A védőháló és a rajta áthúzódó Beyerdynamic embléma diszkréten elegáns, szinte már méltóságos. A kamrákat tartó, C-alakú, alumínium villás felfüggesztés széleit igényesen lekezelték. A pántba betolható szárbetéten kis pontok kapaszkodnak meg a mechanikába, szinte egyáltalán nem kattognak, ahogy húzzuk-toljuk őket. Mindezt megkoronázza a párnák minősége, a gyártó leírásának megfelelve valóban olyan puha a kárpitozásuk, mintha bársony lenne. Részben mikroszálból, részben alcantara nevű szövetből készültek. A bennük lévő szivacsos bélés kicsit feszesebb, persze az évek során a hab majd megpuhul és cserélni kell. Macskatámadás, fiók becsípődés és egyéb hasonló baleset esetén a kábel is pótolható, mivel moduláris. A hangszórókamrába két 3,5 mm-es Jack csatlakozó pattintható be, a vezeték másik végén pedig a gyártótól megszokott módon 3,5-ről csavaros adapterrel 6,3 mm-re alakítható, aranyozott végződést kapunk.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató

A füleshez kemény falú, cipzáras védőtok is jár. Utóbbit szépen méretre igazították, pusztán annyi extra helyet kínál, amennyi a feltekert kábelnek, netalán adapternek/memóriakártyának elegendő.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató tok

Használat

A füles ahhoz képest, hogy az átlagosnál nehezebb Tesla mágnesekkel működik, meglepően könnyű, csak 340 gramm. Egységes a súlyelosztása és a párnák nyomóereje is példaértékű. Nagyobb füllel rendelkezőknek is szinte biztos, hogy kifogástalan komfortot nyújt, nekünk hosszabb távon, több napig tartó rendszeres használat után sem vált kényelmetlenné. A párnái simatóan puhák, ugyanakkor mivel nyitott, szinte mindent beereszt a külvilágból, ez előnyt és hátrányt is jelent a zenei élményre nézve.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató tok

A kábellel sem volt gondunk, egyszer sem gabalyodott össze, esetleg egy rövidebb verziót is mellékelhettek volna, gondolva az íróasztalnál sokat ülőkre, ill. mobil zenelejátszót használókra. A gyárilag csomagolt 3 méteressel legalább kedvenc fotelünkbe is lerogyhatunk, ha kicsit közelebb húzzuk a hifi állványhoz. Egyébiránt tesztelést egy Astell&Kern KANN mobil lejátszóval végeztük, kikapcsolt hangszínszabályzóval, saját referencia számlistánkkal (ha valaki kíváncsi rá, akkor szívesen elküldjük e-mailben a számok előadóját és címét).

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató kábel

Hangminőség

A Beyerdynamic Amiron Home már első pillanatban tisztelettudóan mutatkozott be. Csak egészen enyhe hűvösség motoszkált a hangjában, de vagy megszoktuk, vagy idővel bejáratódott, mert néhány nap után már egyre kevésbé volt hideg. Tisztán tagolta a részleteket, és hallgatása hosszú távon sem vált fárasztóvá. Basszusa néha lehetett volna bátrabb, az intim részleteket pedig néha fél lépéssel hátrébb tessékelte, de ettől még nem változott a véleményünk: a maga osztályában kiválóan teljesített.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató

A zongora hangjából temérdek részletet visszaadott, szavak nélkül magyarázva az extra felbontás előnyét. Míg egy olcsóbb fejhallgatón csak annyit hallani, hogy valaki zongorázik, addig egy ilyen rendszeren további árnyalatok jelennek meg nem csak a hallható hang, hanem érzelmesség terén is. A finom árnyalatok gyengédek, feljebb emelik a hallgató lelkét. Az erősebb leütések, haragos váltások hatására jobban elmerülünk a zenében, a zenész üzenetében.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató

Az énekhang is természetesebb volt, mint bármilyen általunk korábban kipróbált Tesla hangszórós fejhallgatón. Doug MacLeod - Little Songbird c. számában az acélhúrok sterilen, tolakodás nélkül pendültek, a hideg húrok és a meleg fatest teljesen lebilincselte a figyelmünket. Az énekhang a gitár mögül (vagy inkább fölött) kapcsolódott be, kristálytisztán, dús és határozott mélyközép frekvenciás tagolással. Kicsit búgott MacLeod hangja, amit a mikrofonbeállításnak tulajdonítottunk.

Sting - The Last Ship c. számában, mivel már orgánumot kaptunk, az előbb említett búgás szinte teljesen megszűnt, helyette azt az érdes, mégis fülbemászó színt hallotttuk, ami a művészre jellemző. A középső hangokban helyenként összecsoportosultak a hangszerek az énekkel, de ettől még a hangszerek ugyanúgy elkülöníthetők maradtak. Figyelmünk az énekről a hangszeres kíséretre és a kórusra irányult, melyek nem voltak szélesre tárva, mint más nyitott (ám sokkal drágább) fejhallgatókon, ettől függetlenül az Amiron egész jó mélységérzetet adott. Sting hangja egyáltalán nem akart az agyunkba mászni, tisztán kivehetően, de ésszerű távolságban rajzolódott ki.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató

Hogy kicsit nehezebb falatot is adjunk neki, egy kis metal sem maradhatott ki (Disturbed - Immortalized). Ez a műfaj egyértelműen kicsit több basszussal és melegebb karakterrel rendelkező fejhallgatót igényelt. Az Amiron Home kicsit világosan kezelte a metal riffeket és a daráló dobfelszerelést, a lábdobnak nem adott puffanó ütemet, így olyan érzésünk volt, mintha egy keverés előtti stúdiófelvételt hallgattunk volna. Hasonló érzésünk volt elektronikus zenére váltva. Deadmau5 - Saved c. száma fegyelmezetten, de szép tisztán közölt részletekkel mutatkozott be. Nem lenne jogos általánosan kijelenteni, hogy a keményebb zenék nem szóltak jól az Amiron Home tolmácsolásában. Egyszerűen csak azt a könnyed és finom stílust, amit hangszeres zenéknél alkalmazott, megtartotta mással is.

Beyerdynamic Amiron Home fejhallgató

Végszó

A Beyerdynamic Amiron Home levetkőzte magáról a Tesla technológia korábban tapasztalt nyerseségét és közvetlen módon irányított részletező stílusát. Könnyedebb és fogyaszthatóbb hangot nyújtott, ami felbontásban sem érződött kevesebbnek, sőt. A hangszeres zenét élőbbnek és nyíltabbnak érezhettük, az éneket közvetlenebbnek, összességében több valósághű részletet kaptunk, mint amennyire számítottunk. Nagyon apró hiányosságokat vettünk észre csupán, de azok egyikét sem tartottuk zavaró hibának, főleg az ár figyelembe vételével. Ehhez adódik hozzá az alaposan kidolgozott komfort, így a magas összegért cserébe tényleg prémium szintű felhasználói kényelem társul, ami a hangminőség mellett ma már nem kevésbé fontos tényező.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.