Yamaha MusicCast multiroom rendszer

2015. október 8., csütörtök, 22:05

Yamaha audio hifi házimozi multiroom MusicCast multiroom rendszer Yamaha multiroom Yamaha MusicCast vezeték nélküli rendszer

Korábban említettük, hogy a Yamaha egy extrákkal gazdagon felvértezett multiroom szolgáltatás, a MusicCast bevezetésével alaposan kiszélesíti aktuális, és jövőben érkező termékeinek tudását. Mi is kipróbáltuk, és most összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a MusicCast-ról.

Yamaha MusicCast multiroomYamaha MusicCast multiroomYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha MusicCast AppYamaha R-N602 MusicCast hálózati sztereó erősítőYamaha RX-V779 MusicCast házimozi erősítőYamaha RX-A3050 MusicCast házimozi erősítőYamaha WX-030 MusicCast hangrendszerYamaha WX-030 MusicCast hangrendszerYamaha MusicCast Bluetooth streamingYamaha YSP-5600 MusicCast soundbarYamaha MCR-N870 MusicCast mikro hifiYamaha NX-N500 MusicCast hangfalYamaha WX-030 MusicCast AppYamaha MusicCast

Kényelmest a hasznossal

Az elmúlt tíz évben megszokottá vált, hogy az otthoni, szórakoztató elektronikai eszközök zöme Ethernet aljzattal rendelkezik. Miért? Leginkább a netes szolgáltatások és a jobb vezérelhetőség, magyarul a több extra érdekében. Ráadásul, ahogy azt mindannyian érzékelhetjük, a mobileszközök is drámai módon előretörtek. Így történt, hogy már sztereó és házimozi erősítők is vezérelhetővé váltak WiFi alapokon, telefon vagy tablet készülékünk kijelzőjének érintésével.

Yamaha RX-V779 MusicCast házimozi erősítő

Látványosan felhalmozódott a támogatott formátumok és platformok listája, teljesen természetes, hogy a belépő/középkategóriás AVR-ek hátulján is WiFi antenna ágaskodik, ugyanakkor hiába mutatnak fel a gyártók több oldalnyi szolgáltatást, ilyen szoros versenyben lényegében mindegyik névtől szinte ugyanazt a felhasználói élményt és "tudást" kapjuk. 

A Yamaha fejlesztőinek is feltűnt ez a monotónia, és valami olyan adottsággal akarták felturbózni termékeiket, ami a költségek emelése nélkül is érezhető pluszt ad hozzájuk. Itt kerül reflektorfénybe az előbb említett Ethernet hozzáférés, amit sok gyártó beépít az eszközeibe, de az esetek döntő részében csak két feladathoz szánja: korszerűbb vezérlésre és internetes, vagy helyi hálózaton tárolt zenék elérésére. A japánok vették a bátorságot, és úgy döntöttek, hogy ha már amúgy is beépítik az erre alkalmas hardvert a készülékeikbe, akkor multiroom-ot, magyarul többszobás hangrendszer kiépítési lehetőséget kínálnak a felhasználónak.

Yamaha MusicCast multiroom

Az előbbi sorok úgy tűnhetnek, mintha a Yamaha lerágott csonthoz akart volna nyúlni, azonban (ahogy számunkra egyértelműen kiderült), a helyzet sokkal biztatóbb. Az audio iparág nagy nevei számtalanszor nekifutottak a vezeték nélküli, többszobás hangrendszer építés koncepciójának, de egyszer sem tudtak olyat alkotni, amivel kibillenthetnék domináns pozíciójukból az elsődlegesen dedikált multiroom eszközökre szakosodott vetélytársakat. Leegyszerűsítve a lényeget, a MusicCast abban tér el a korábbi próbálkozásoktól, hogy jóval kiforrottabb, átgondoltabb rendszer, és funkcióit tekintve tényleg megfelel a mai elvárásoknak.

Yamaha R-N602 MusicCast hálózati sztereó erősítő

Mindazonáltal ez közel sem egy béta fázisban álló, "majd egyszer" jövőképet lebegtető koncepció. Jó pár, gyártásban lévő készülékben már most megtalálható (legutóbb 23 típusról adott tájékoztatást a Yamaha) a MusicCast, vagy gyárilag, vagy utólagosan, ingyenes firmware frissítés letöltését követően. A konzumer eszközökbe való "beolvasztás" főleg azoknak jó hír, akik otthonukba klasszikus képességekkel rendelkező hangrendszereket szeretnének, (változatlanul elfogadják, sőt, szeretnék, hogy a nappaliban házimozi, a hálóban pedig kompakt hifi torony legyen) de egyúttal a multiroom-ra is igényt tartanak. Vagyis ha veszünk egy MusicCast-képes mikro hifi rendszert, aktív hangfalpárt, soundbar-t netalán házimozi erősítőt, akkor nem kell további százezreket külön dobozkára, ismertebb nevükön zónajátszókra áldoznunk, hiszen maga az eszköz egyben zónaként is működik.

Yamaha NX-N500 MusicCast hangfal

Nem extra, hanem rendszer

Mostanra mindenkinek világossá vált, hogy a MusicCast nem csak egy újabb jól csengő bűbáj, ami majd lehetővé teszi, hogy néhány mókás műveletet vezeték nélkül levezényeljünk a hifink és a telefonunk között. Valójában ugyanazt a használhatóságot kapjuk, mintha egy teljes értékű multiroom rendszert használnánk. Ami azt illeti, még néhány MusicCast-ra kihegyezett, zónajátszó jelleggel működő eszközt is legyártott a Yamaha azoknak, akiket a hifi és házimozi világa hidegen hagy, de a szoftver egyszerűségén fellelkesülve elhelyezne néhány dobozkát a házában. A Yamaha elmondása szerint az elkövetkező 5-10 évben markáns lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy minél több eszközük multiroom-képessé váljon. Így megoldásuk valamilyen szinten jövőbiztos, és egyfajta rugalmasságot nyújt a felhasználóknak, amennyiben még nem akarják rögtön a komplett házat behangosítani, de később élnének a lehetőséggel.

Yamaha WX-030 MusicCast hangrendszer

Használat közben

Néhány napra kölcsönkaptunk pár MusicCast-képes eszközt az Extreme Audio-tól, hogy jobban megismerkedjünk a MusicCast sajátosságaival. A viszonylag rövid ismerkedés alatt mi az iOS eszközökre letölthető alkalmazást használtuk (régebbi, 7-es operációs rendszeren is gond nélkül elindult a szoftver) melynek szerkezeti felépítése, megjelenése kifejezetten jól sikerült. Lényegében, aki szokott iPhone-on zenét hallgatni, az többnyire reflexből, szinte magától értetődően tud majd lépkedni az applikáció menüpontjai között.

A szoftvert összességében nem éreztük jobbnak vagy rosszabbnak az általunk eddig kipróbált, vetélytársaknál látott felületekhez képest, ami végső soron jót jelent. Néhány különös, de megszokható aprósággal találkoztunk, pl. jelszint állításnál nem emelkedett azonnal a hangerő, ha ujjunkkal eltoltuk a csúszkát - pár pillanatot várnunk kellett, míg az ujjmozdulatunkat szándékos késleltetéssel követni kezdte a vékony sáv. Ez eleinte türelmetlenséget váltott ki belőlünk, egy háztartásban viszont (ahol gyerekek is tartózkodnak), talán hasznos lehet, hogy nem tudjuk egyből maximumra feltornászni a hangerőt. A MusicCast felület kiforrottsága a fél másodpercnél is rövidebb reakcióidőkben és a logikusan kiosztott, kézre álló almenükben nyilvánult meg. Kinézetileg picit eltér az átlagtól, tartalmaz néhány jópofa extrát (pl. minden zónához egyedi, akár általunk készített fényképet rendelhetünk). Minket nem a dizájn fogott meg, hanem az rendszer adottságaiból származó egyszerűbb, mégis pozitív velejárók: pl. egyetlen érintéssel bekapcsolhattuk az iroda túlsó végében lévő házimozi erősítőt, melyen kevesebb, mint 5 másodperc alatt megszólalt az internetrádió. Már ha épp azt akartuk hallgatni.

Yamaha MusicCast App

Nem csak a helyi hálózaton megosztott, számítógép vagy NAS tartalma, hanem a mobileszközünkön (Android/iOS tablet vagy okostelefon) tárolt fájlok is lejátszhatóak a MusicCast kompatibilis készülékeken. Természetesen ilyenkor is "összelinkelhetjük" a szobáinkat, a mobilunk mindössze szerverként lesz érzékelve a rendszerben. Ha ez nem elég, az adott zónára rákötött, vonalszinten csatlakoztatott készülék (pl. CD-játszó) jelét is ?ráuszíthatjuk? az otthonunkra, ugyanez megvalósulhat az AirPlay vagy Bluetooth módban párosított eszközök esetében. Utóbbi alatt értendő, hogy a telefonunkon tárolt, lejátszott hangokat vezeték nélkül is szétküldhetjük az egész házban. Valójában a fejlesztők bizonyos értelemben még a megszokott korlátok feszegetéséig is eljutottak, többek közt a Bluetooth által nyújtott lehetőségek kiaknázásával.

Yamaha MusicCast

Mindegyik MusicCast emblémával ellátott Yamaha eszköz Bluetooth adapter funkcióval is rendelkezik, ami által bármilyen gyártótól származó, vezeték nélküli, kompakt mobil hangrendszerrel párosítható. Ez hasznos lehet olyan szituációkban, mikor például a nappaliban hallgatunk valamit, de a fő zónától pár méterre, az erkélyen/teraszon is szeretnénk ugyanazt lejátszani, egy 5-10 m hatókörű, jelen esetben alzónának kinevezett, vezeték nélküli hangfalacska használatával. Mindez talán megkérdőjelezhető hangminőséggel valósul meg, de a Bluetooth alapvetően a kényelem és a praktikum bástyája, mi Multiroom-os körökben még nem találkoztunk ilyen szolgáltatással.

Yamaha MusicCast Bluetooth streaming

Ahogy egy többszobás hangrendszertől elvárható, a MusicCast-nak is gyökeres részét képezi az internetrádió. A szokásos szempontok szerint (földrajzi hely, műfaj, népszerűség, stb.) listázott állomások könyvtár struktúrában böngészhetőek. Cikkünk írásakor gyorskeresés funkció nem volt elérhető, talán egy frissítést követően már belekerül a szoftverbe, tehát a folyamatos újraböngészés helyett tanácsos mielőbb elmenteni a kedvenc állomásokat.

Jelenleg a következő zenei szolgáltatók szerepelnek a MusicCast online rovatában fellelhető, egyéb opciók között: Napster, Juke!, és Spotify. Utóbbi itthon is népszerűségnek örvend, ugyanakkor mindhárom kliens teljes értékű használatához fizetnünk kell, ezért mielőtt választunk közülük, érdemes kicsit utánuk olvasni, hogy melyik milyen extrákat nyújt.

Yamaha YSP-5600 MusicCast soundbar

Záró gondolatok

A Yamaha okos stratégiával indította útjára a MusicCast-ot, mivel nem egy különálló, szűk termékcsaládot számláló rendszert, hanem egy sokak számára hasznos, integrált, beépített szolgáltatást tett elérhetővé anélkül, hogy megemelte volna az eszközök árát. Nekünk tetszett, hogy immár egy hétköznapinak mondható soundbar és házimozi erősítő vezérlése is okozhat olyan élményt, mintha intelligens otthonban élnénk. Minden bizonnyal ettől felpezsdül majd az iparág csillapodni látszó állóvize, újabb versengés indulhat el. A lényeg, hogy a Yamaha vette a fáradtságot, hogy lerázza magáról a port, így most jó darabig ismét van valami, amiben (bizonyos értelemben) ők az elsők.

A széles termékkínálat hozzá fogja segíteni a MusicCast-ot, hogy ne csak egy újabb kartondobozra nyomtatott felirat, hanem kihasznált lehetőség, egy testre, jobban mondva házra szabható rendszer legyen. Mindeközben nem követeli meg az érdeklődőktől, hogy feltétlenül régimódi AV-komponenseket vásároljanak, mivel vezeték nélküli, kifejezetten multiroom használatra szánt hangfalacskák közül is válogathatunk. Ettől függetlenül, szerintünk hosszú távon pont az fogja jelenteni MusicCast fő vonzerejét, hogy ráfizetés, hozzáadott készülék beüzemelés nélkül megadja a többszobás hangrendszer építésének lehetőségét.

Iránytű

Bemutatóterem:

Extreme Audio

+36-1-7867-422

+36-30-208-2206

1117 Budapest, Sopron út 22.

www.extremeaudio.hu

Yamaha WX-030 MusicCast App

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.