Rapoo vezetéknélküli termékek tesztje

Nem tudtad mi hiányzik még a tévédhez?

2012. december 15., szombat, 15:50

Rapoo Bluetooth E9080 E2700 1090P 3000P H6080 H8030 vezetéknélküli touchpad billentyűzet wireless keyboard optikai egér headset okostévé billentyűzet smart tv

Az elmúlt évben foglalkoztunk okostévékkel, okosodó Blu-ray lejátszókkal, sőt még okosnak tűnő erősítővel is. Épp csak arról nem szóltunk, hogy ezeket mivel érdemes még használni. Most törlesztünk egy kicsit felhalmozódott adósságunkból és bemutatunk pár olcsó és praktikus kiegészítőt!

Az okostévék tehetnek mindenről!

Az idén már általánossá vált az, ami egy éve még alkalmi tett volt csupán. Ha tévé, vagy Blu-ray játszó érkezik tesztre, akkor azokhoz csatlakoztatunk egy billentyűzetet is, mert a távszabályzóval bepötyögni a WiFi jelszót, vagy épp egy Facebook azonosítót, felettébb fájdalmas. Még eleinte egy USB hosszabbítóval és egy ismert és elismert gyártó billentyűzetével és egerével próbálkoztunk, addig az év végére már áttértünk a vezeték nélküli érintőpadra és billentyűzetre, mert az összehasonlíthatatlanul kényelmesebb. Azt viszont éreztük, hogy ez továbbra sem az igazi. Ezért is örültünk amikor kiderült, hogy az IFA-n már csendben megcsodált Rapoo Magyarországra is megérkezik. Meg is támadtuk a hazai importőrt és kértünk pár tesztpéldányt.

Rapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzetRapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzetRapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzetRapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzetRapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzetRapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzetRapoo E9080 vezetéknélküli touchpad billentyűzetRapoo E9080 vezetéknélküli touchpad billentyűzetRapoo E9080 vezetéknélküli touchpad billentyűzetRapoo E9080 vezetéknélküli touchpad billentyűzetRapoo E9080 vezetéknélküli touchpad billentyűzetRapoo E9080 vezetéknélküli touchpad billentyűzetRapoo 1090P vezetéknélküli optikai egérRapoo 1090P vezetéknélküli optikai egérRapoo 1090P vezetéknélküli optikai egérRapoo 3000P vezetéknélküli optikai egérRapoo 3000P vezetéknélküli optikai egérRapoo 3000P vezetéknélküli optikai egérRapoo 3000P vezetéknélküli optikai egérRapoo H6080 Bluetooth HeadsetRapoo H6080 Bluetooth HeadsetRapoo H8030 vezetéknélküli sztereó HeadsetRapoo H8030 vezetéknélküli sztereó HeadsetRapoo H8030 vezetéknélküli sztereó Headset

A Rapoo két termékét próbáltuk ki. Mindkettő rendelkezik beépített érintőfelülettel, ami az egeret helyettesíti. A nagyobbik, pontosabban hagyományos méretű E9080 36 cm széles. A kisebb E2700 alig több mint 25 centiméteres, tulajdonképpen majdnem távszabályzó méretű, legalábbis 90 fokkal elforgatva.

Univerzális billentyűzet, akár tévéhez, akár számítógéphez

A nagyobbik klaviatúra szokásos kiosztású és a gombok mérete is átlagosnak mondható. Érdekessége, hogy az érintőpanelje numerikus billentyűzetként is használható.

Rapoo E9080 vezetéknélküli touchpad billentyűzet

A kivitel nagyon meggyőző. A rozsdamentes acél alsó lemez, a csendes billentyű működés és a nagyméretű érintőpanel mind tetszik. Az 5 colos multitouch panel elismerendő tulajdonsága, hogy a teljes felülete használható! Ugyanakkor az álló kivitel miatt nem igazán illeszkedik sem a tévék sem a monitorok oldalarányaihoz, ami miatt gyakran kell felemeljük az ujjunkat, hogy lapozó mozdulatot tegyünk. Ezen túl a számítógépre telepíthető szoftver sem kínál érzékenységi beállítást, persze tévék esetén amúgy is csak egy-egy alapbeállítást találhatunk. (A tesztre használt Samsung típus esetében 3 különböző gyorsaság közül választhattunk) Ez utóbbi, vagyis a tévés használat, ettől függetlenül pozitív élmény volt. A készülék saját távirányítóján pár gombnyomással el lehetett végezni a beállítást, ami lényegében nem volt más, mint ?ok-ok-ok?. Rövid használat alatt kiderült, hogy az ölben nyugvó billentyűzet leginkább akkor komfortos, ha alaposan hátra dőlünk.

Persze mérete miatt ez a billentyűzet inkább illene számítógéphez, ezért gyorsan körbe is adtuk a szerkesztőségben, ahol a legtöbben pár perc után az ára után érdeklődtek. A teljesen sík gombokról nem tudtunk egyértelmű ítéletet hozni. Volt aki szerette és dicsérte (főleg a Mac-et használó kollégák) és volt aki jobban örült volna egy kis peremnek, egy kicsit hagyományosabb gombformának.

Apró billentyűzet, amit imádtunk

Persze mi tévékkel foglalkozunk, ezért beszéljünk inkább arról, ami igazán tévéhez való!

Rapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzet

Ez pedig a kis E2700-as típus. Ez az apróság egy 3,5 colos érintőpanelt kapott, ami természetesen kétujjas kezelésre is alkalmas. A funkciógombok alapértelmezésben médiagombok, vagyis az F2 visszaléptetés, az F3 előre léptetés, az F4 hangerő növelés, az F5 hangerő csökkentés, és így tovább. Ahhoz, hogy az F2 a számítógépes értelmezés szerinti funkcióját teljesítse, az Fn gombot is le kell nyomjuk, ami a megszokottnak éppen a fordítottja. Ebből is látszik, hogy ez a kis szerkezet inkább való tévéhez mint PC-hez. Persze kipróbáltuk számítógépen és ott is teljesen jól lehetett használni. Férfikézzel még éppen elég nagy volt. Határozottan kényelmesebb, mint a Philips és a Dune távszabályzóba foglalt billentyűzetei. Bár azokat csak az IFA alatt, pár percig sikerült próbálgatnunk.

Rapoo E2700 vezetéknélküli multimédia touchpad billentyűzet

Használva mind a két billentyűzet remekül szerepelt. Az E9080 meglepően csendes és a legjobbakra jellemző finomsággal reagál minden gombja. Az érintőpanel érzékenysége talán lehetne egy kicsit jobb és a numerikus funkció bármennyire is jó ötletnek tűnt, igazából egy kicsit nehézkesen használható, mivel nincsenek valódi gombok amiket az ember ujja érezhetne.

Rapoo E2700

Kivitel: 5
Használhatóság: 4

Rapoo E2700 Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

Rapoo E9080

Kivitel: 4
Használhatóság: 5

Két egér

Nem viccelünk! Ha már kezünk közé került két billentyűzet, két egeret is kipróbáltunk. Az egyik legegyszerűbb modell a gyártó kínálatában a 1090P, 9 hónapos üzemidővel, 1000 dpi felbontással és 5 GHz-es frekvencián működéssel kecsegtet. A nagyobbik típus ehhez képest egy csinos borítást és 18 hónap üzemidőt dob be többletként. Utóbbi mögött semmi fejlett technika nincsen, csupán az 1 db elem helyett 2 db fér bele. Ez viszont a súlyát is jelentősen növeli. Igaz, nem kötelező 2 elemet betenni, működik a szerkezet eggyel is.

Rapoo 1090p vezetéknélküli optikai egér

A vevőegység, mint minden Rapoo termékben, így az egerek esetében is egészen apró. A kis USB-s adaptert mindkét egérben elrejthetjük, egyszerűbbé téve a hordozást. Az egyszerűbb, 1090P az elemfedél alatt biztosít helyet a kis vevőnek, a 3000P-n pedig azalján van egy kis nyílás ahová bedughatjuk. Ebből viszont egy kicsit kilóg, hogy ha véletlenül így akarnák használni azt, hamarabb feltűnjön, hogy elfelejtettük a számítógépbe dugni.

Rapoo 3000P vezetéknélküli optikai egér

A 1090P műanyag borítása kicsit egyszerű és olcsóbb hatású, a 3000P azonban már a drágább modellekre jellemző, gumis oldalborítást és mintás hátlapot kapott. Mindkét egér jobbra kitolt érzékelővel van szerelve, ami a jobbkezesek számára egy picit finomabb kezelést tesz lehetővé, mivel így a hüvelykujjunk mozgatásával sokkal kisebb elmozdulást érzékel az egér, mint amikor az egészet tologatjuk.

Kipróbáltuk, és örömmel jelenthetjük, hogy akár ezeket is használhatjuk tévékkel! Persze ha választani kell, akkor inkább az érintőpanellel ellátott billentyűzetekre szavazunk.

Ezt a két terméket külön nem pontozzuk, mivel nem tartoznak igazán az AV-Online profiljába

Két fejhallgató

Az elmúlt években sorra jelentek meg az új márkák a fej- és fülhallgatók piacán, némelyikük, mint például a Beats vagy a Skullcandy, egész komoly teljesítménnyel bizonyítva, hogy nem csak a nagy öregeknek (Sennheiser, AKG, stb.) van létjogosultsága.

A Rapoo is új gyártó ebben a kategóriában, miért is ne lehetne olyan jó mint a többiek? Nagyon klassz, modern formatervezéssel, és tisztán vezeték nélküli termékpalettával bele is illenek az innovatív gyártók sorába. Ez, no meg a vonzó árak, sokakat elcsábíthatnak. Kötelességünknek éreztük, hogy legalább most, karácsony előtt kipróbáljunk pár olcsó terméket is.

Rapoo H8030 a számítógéphez való

Korábban már beszámoltunk egy mikrofonos fejhallgatóról, annak okán, hogy ha másképp nem is, de azzal mindenképp segíthet a zene élvezetében, hogy lakótársaink esetleges hangos játékát egy kicsit csendesebbé teszi. A Rapoo 8030 ára töredéke a korábban tesztelt típusénak, ráadásul vezeték nélküli, ami nagyon kényelmessé teszi. Ki ne tenne szívesen egy ilyen praktikus ajándékot a fa alá?

Rapoo H8030 vezetéknélküli sztereó headset

A mikrofonos fejhallgató, vagyis headset külleme megnyerően csinos. Négy színben választható és a hozzá tartozó USB-s adó olyan apró, hogy alig 5 mm-t lóg ki a számítógépből. Maga a fejhallgató lítium akkut kapott, ami egy micro USB csatlakozón keresztül tölthető, épp úgy, mint a telefonok. A töltéshez szükséges kábel a csomag része. A szerkezet súlya átlagosnak nevezhető, a fülpárna egészen kényelmes anyagból készült és az egész szerkezet kimondottan igényesnek tűnik. Aktív zajzárat nem tartalmaz és zárt kivitele ellenére viszonylag sokat beenged a külső hangokból.

Az első tapasztalatok nem okoztak nagy meglepetést. A középtartomány kissé fojtott a magas pedig nem túl sok, legalábbis zenéhez. Beszélgetésre ettől függetlenül alkalmas.Később kiderült, hogy a szerkezet hajlamos konfliktusba keveredni a helyi WiFi hálózattal.  Szerencsére ezt a bekapcsológomb hosszú nyomva tartásával orvosolni lehet. Hiába, a 2,4 GHz-es frekvencia mostanság teli van a legkülönbözőbb digitális eszközök jeleivel. Nem véletlen, hogy már a WiFi-ben is megjelent az 5 GHz-es sáv használata, a legtöbb Rapoo egér is már ezt használja.

Visszatérve a hangra, az nem zenei minőségű. Nem volt rossz olyan értelemben, ahogyan 15-20 évvel ezelőtt rossz volt egy olcsó fejhallgató hangja, de jó sem, legalábbis nem olyan értelemben ahogyan azt ma azt elvárnánk. Ez a fejhallgató csak közel átlagos minőségű hangot ad. Tehát játékra és beszélgetésre ajánlható, de zenére nem.

Mérleg

Remek formaterv és színválaszték

Apró, nehezen kezelhető gombok

szerény hangminőség

Rapoo H6080

A H6080 egy Bluetooth alapú headset, tehát könnyen használható telefonnal, notebookkal és még sok más eszközzel. Összecsukható és egy kis táska is jár hozzá. Ez is lítium akkumulátort kapott és a töltést természetesen itt is micro USB csatlakozáson át végezhetjük a mellékelt kábellel, vagy bármely EU szabványos telefontöltővel.

Rapoo H6080 Bluetooth headset

A kis headset kivitele az átlagosnál jobb. A fülpárnák vékony borítása csinos, de egy kicsit nyikorog. A külső zajok itt is beszűrődnek. Hangminősége sajnos a szerényebbek közé sorolható. Zenére nem ajánlott. Sajnos a mikrofonja is alig átlagos, így igazából csak a jó formaterv és ár állhat érvként a termék mellett.

Mérleg

Remek formaterv és korrekt kivitel

Hangminősége zenéhez kevés

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.