Nordost Heimdall 2 kábel széria teszt

2021. február 11., csütörtök, 22:40

Nordost audio hifi kábel hangfalkábel Nordost Heimdall Nordost kábel RCA kábel XLR kábel USB kábel kábel teszt Nordost teszt hangfalkábel teszt RCA kábel teszt USB kábel teszt Nordost kábel teszt

A Nordost méltán vívta ki a termékeit övező elismerést, ami rengeteg hifi rajongó visszajelzése. A gyártó termékeit mi is nagyon kedveljük, így izgalommal és várakozással tekintetünk jelen tesztünk alanyai elé, amiket hosszútávon használtunk nagy megelégedéssel. A Heimdall 2 család kifejezetten a magasabb kategóriában kínál komoly előnyöket, így ennek megfelelő rendszerben célszerű meghallgatni tudásukat - mi is így tettünk. Lássuk a részleteket!

Nordost Heimdall 2 kábelekNordost kábelekNordost Heimdall 2 RCA kábelNordost Heimdall 2 RCA kábelNordost Heimdall 2 RCA kábelNordost Heimdall 2 XLR kábelNordost Heimdall 2 USB kábelNordost Heimdall 2 USB kábelNordost Heimdall 2 USB kábelNordost Heimdall 2 4K UHD HDMI kábelNordost Heimdall 2 4K UHD HDMI kábelNordost Ethernet kábelekNordost Heimdall 2 Ethernet kábelNordost Heimdall 2 fejhallgató kábelNordost Heimdall 2 fejhallgató kábelNordost Heimdall 2 fejhallgató kábelekNordost Heimdall 2 fejhallgató kábelNordost Heimdall 2 iKableNordost Heimdall 2 hangfalkábelNordost Heimdall 2 hangfalkábelNordost Heimdall 2 hangfalkábelNordost Heimdall 2 hangfalkábelNordost Heimdall 2 hangfalkábelNordost Heimdall 2 hangfalkábelNordost hangfalkábelNordost kábelekNordost Heimdall 2 tápkábelNordost Heimdall 2 tápkábelNordost Heimdall 2 tápkábelNordost Heimdall 2 tonearm cable

Tesztünk alanyai

Mai tesztünk rendhagyó, hiszen adott gyártó adott termékcsaládjáról viszonylag ritkán nyílik lehetőségünk írni. A Nordost Heimdall 2 család szinte minden tagját kipróbáltuk: táp-, RCA és XLR összekötő-, USB-A-B, valamint 2x3 m hosszú hangsugárzókábelek vendégeskedtek nálunk. Mivel technológiai megoldások tekintetében is érdekes példányok, lássuk először azt, hogy mit rejtenek magukban e remek kábelek!

Nordost Heimdall 2 tápkábel

Nordost Heimdall 2 Power Cord tápkábel

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk róla, röviden idézünk az ott olvasható szövegből: "A Heimdall 2 köpenye piros színben pompázik, viszont áttetsző, így láthatjuk a belül csavartan, egymástól Micro Mono-Filament konstrukció teflon távtartóit, a segítségükkel, levegővel is elcsatolt vezetőszálakat. A Nordost saját fejlesztésű, MoonGlo csatlakozóival szerelt kábel kellően vastag és komoly minőségérzetet közvetít. Ugyanakkor a gyártó szerint még az eggyel kisebb, Leif széria technológiáira épít, így tökéletesen kompatibilis azokkal. Kialakítása természetesen igényes, meglepő színével és átlátszó külső burkolatával kifejezetten meglepő kiegészítője lehet bármilyen rendszernek. Ára alapján valahová az audiofil és a high end kategória közé sorolhatjuk, teljesítményét is figyelembe véve nem alaptalanul." A vezetők vastagsága 3x16 AWG, anyaguk pedig ezüstözött tömör rézmag köré épülő, Micro Mono-Filament megoldással elcsatolt szálakból áll. A piros, áttetsző köpeny alatt megszemlélhetjük a vezetőszálakat és az apró, műanyag távtartókat közöttük, amik biztosítják a szinte teljesnek mondható, levegő alapú elcsatolást - kicsit hasonlóan az InAkustik AIR szériás kábeleihez. A vezetőszálakban a fénysebesség 85 %-ával közlekednek az elektronok, jelentsen ez bármit.

Nordost Heimdall 2 RCA kábel

Nordost Heimdall 2 RCA és XLR interkonnekt kábelek

A címből kiderül, hogy szimmetrikus és aszimmetrikus kialakításban is megvásárolhatóak, itt a vezeték tekintetében nincs különbség, kizárólag a csatlakozók (és természetesen a bekötés) változik. 4x24 AWG vastagságú, ezüstözött tömör réz vezetőszálakat kapunk, a már említett Micro Mono-Filament elcsatolással (ami itt kevésbé látszik, mint a tápkábelre tekintve). Viszont itt a "Dual" jelző is elé került, utalva arra, hogy a megoldást kétszeresen alkalmazza a gyártó, így már csak egy FEP külső szigetelésre van szükség ahhoz, hogy a kívülről érkező, valamint a belül keletkező zavarokat is elcsatoljuk, vagy legalább hatásukat minimalizáljuk. Csatlakozóik mindkét kialakítás esetében aranyozott Nordost MoonGlo típusúak.

Nordost Heimdall 2 USB kábel

Nordost Heimdall 2 USB kábel

Az előzőekhez hasonlóan ezüstözött, tiszta OFC vezetőkből épül fel, méghozzá 4x20 AWG vastagságú szálakból. A Dual Mono-Filament szigetelés és a FEP (Fluorinated Ethylene Propylene) külső köpeny is azonos az előzőekkel. Az USB-A-B kialakítású csatlakozóval megvásárolható kábel természetesen egész hosszában szigetelt és csatlakozói aranyozottak.

Nordost Heimdall 2 hangfalkábel

Nordost Heimdall 2 hangfalkábel

A széria talán legkülönlegesebb, a Nordost védjegyének is mondható kinézetű kábele. A lapos, FEP szigetelt köpeny alatt 18 darab, 22 AWG vastagságú, ezüstözött OFC vezetőszálat találunk, természetesen a már említett Micro Mono-Filament belső elcsatolással, valamint fizikai - azaz térbeli - elválasztással. A pirosas, mégis átlátszó köpeny alatt jól láthatjuk a vezetőszálakat, amik ránézésre meglepően vékonyak, ugyanakkor mennyiségükből adódóan komoly keresztmetszetet jelentenek összességében. A lapos kialakítás szintén Nordost védjegynek mondható, az alapító-tulajdonos néhány videóban tudományos-fantasztikus magyarázatot is adott erre a megoldásra. Az egyszerűség kedvéért a lényeget emeljük ki a mondandóból: az elrendezés miatt jobb az elcsatolás, kevesebb a zavar, így jobban szól. Ahogy már említettük, ez súlyos egyszerűsítés, ugyanakkor jelen tesztben sajnos nem szánhatunk további bekezdéseket a kábel részletes fizikájának kitárgyalására. E modell kapható banándugóval és saruval szerelt változatban is.

Nordost Ethernet kábelek

A széria tartalmaz még Ethernet - erről készült tesztünk ide kattintva érhető el - és fejhallgatókábelt, valamint HDMI, digitális jeltovábbító, továbbá lemezjátszó karkábeleket is. Reméljük a még nem tesztelt darabokat is hamarosan bemutathatjuk!

Nordost kábelek

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Mivel a fenti kábeleket változatos - sőt inkább állandóan változó - ám folyamatosan magas minőségű komponensekkel, hosszú távon tesztelhettük, így a pontos tesztkörnyezet meghatározásától jelen esetben jobbnak láttuk eltekinteni. Ugyanakkor mindig figyeltünk az általunk is vallott "ökölszabályra": a rendszer értékének mindig kb. 15-30 %-át tették ki a kábelek.

A hosszútávú teszt okán gyakorlatilag minden formátummal és forrással hallgattuk e kábeleket: streaming, DSD, nagyfelbontású PCM, vinyl, illetve filmek esetében streamelt, valamint letöltött anyagokat is megnéztünk ezek használata mellett. Zenei repertoárunkba szép számmal került klasszikus, progresszív rock, new age, jazz és elektronikus zene is.

Meghallgatás

Jelen esetben ez természetesen nagyszámú meghallgatást jelent, ahol sok esetben lehetőségünk nyílt összevetni az egyes kábelek teljesítményét. Lássuk, mire jutottunk!

Nordost Heimdall 2 RCA kábel

RCA és XLR összekötő kábelek

Az RCA kábel első, bejáratás utáni meghallgatása a reveláció élményével ért fel: igaz, hogy alacsonyabb kategóriásról váltottunk, ugyanakkor a különbség azonnali és nagyon markáns volt. A tér hatalmasra nőtt és gyakorlatilag elárasztottak olyan részletek jól ismert zenéinkből, amiket eddig semmilyen módon nem érzékeltünk. Nem így a Heimdall 2 RCA-val: minden részlet a helyére került, a zene kinyílt és szelőssé vált, ugyanakkor a dinamika is növekedett, a mélyhangok is szebben, kontrolláltabban szólaltak meg. Ugyanakkor, ami igazán megfogott minket, az a részletesség volt. Később összehasonlítottuk - méghozzá azonnali átkapcsolással - például a Naim gyári DIN kábeleivel, amik egyébként osztályon felüli megszólalást garantálnak Naim rendszerekben, viszont a Heimdall 2-vel nem vehették fel a versenyt. Egyedül a középtartományt éreztük valamivel hangsúlyosabbnak a DIN kábelekkel, minden más tekintetben a Heimdall 2 vitte a prímet, így végül emellett tettük le voksunkat.

Nordost Heimdall 2 XLR kábel

Ugyanezt az összehasonlítást megtettük a széria XLR kábelével is (természetesen nem Naim rendszeren). Az azonnali átkapcsolás lehetősége ebben az esetben is adott volt (egy Krell Vanguard DAC és egy szintén Krell K300i integrált erősítő között), és egyértelmű volt az XLR kábel előnye. Gyakorlatilag mindenben többet nyújtott, mint az RCA, annak ellenére, hogy a két vezeték gyakorlatilag azonos, csak a csatlakozókban térnek el. Még nagyobb tér, még pontosabb megszólalás, még tisztább középmagas- és magastartomány. Itt nehéz helyzetben voltunk, mert a készülékek belső kialakításában, a jelútban eltérés van szimmetrikus és aszimmetrikus között. Ezért a hallott különbség jelentős részben, hacsak nem teljes mértékben független a csatlakozóktól. Ettől még a Heimdall 2 XLR biztos befutó lenne, amennyiben ilyen vásárlásán gondolkodnánk.

Nordost Heimdall 2 USB kábel

Heimdall 2 USB kábel

Várakozásaink nem voltak túlzóak: hitünk szerint a hangzást legnagyobb mértékben az analóg interkonnekt és hangfalkábelek befolyásolják, majd következnek a táp és digitális összekötő kábelek. Mindamellett, hogy ez a kábel is komoly előrelépést jelentett az addig használt, alacsonyabb kategóriáshoz képest, igazi tudását leginkább Parasound Zdac V.2 DAC-fejhallgató erősítőnk, illetve Sennheiser HD 600 fejhallgatónk társaságában mutatta meg. Ez esetben körülbelül olyan különbséget hozott megszólalás tekintetében, mint sztereó rendszerünkben az RCA: minden nyitottabbá, dinamikusabbá vált, illetve a megszólalás szellősebb, nyitottabb, egyszersmind pontosabb lett. Fejhallgató esetében ilyen megszólalással még nem találkoztunk; kis idő után szinte el is felejtettük, hogy nem sztereó rendszerünkön hallgatunk zenét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kábel értéke összemérhető a DAC árával, míg a fejhallgatóhoz képest nagyjából a duplájába kerül. Komoly túlzásnak mondható a használata még ebben a környezetben is, ugyanakkor a megszólalás annyira megfogott minket, hogy minden további nélkül merjük ajánlani e látszólag pazarló megoldást is. Természetesen "konfekció" USB vezetékkel nem érdemes összehasonlítani (a Nordost 2 m-esének árából nagyjából 100-200 m ilyet vásárolhatnánk - nem véletlenül) de még magasabb kategóriás USB kábelek esetében sem találtunk olyat, ami méltó ellenfele lenne a Heimdall 2-nek.

Nordost Heimdall 2 hangfalkábel

Heimdall 2 hangfalkábel

Ez is hasonlóan elemi változást hozott sztereó rendszerünkbe, mint az RCA. Természetesen némileg más karakter jelent meg, ugyanakkor a már tapasztalt változások léptek még magasabb szintre és kerültek még inkább előtérbe. Továbbá megjelent egy, általunk csak "mély csendnek" nevezett jelenség, ahol a zenében lévő szünetek oly módon "szólaltak meg", mintha egy hatalmas, kifejezetten jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkező auditóriumban ültünk volna, nem pedig kb. 35 m2-es szobánkban. Hasonló jelent meg a halkabb, finomabb szólamok, kísérőhangszerek esetében is. A kábel használata olyan érzést keltett ilyenkor, mintha a térmélység hirtelen jelentősen megnőtt volna és igen messziről, mégis tisztán és pontosan hallanánk az egyébként viszonylag halk hangokat. Ezeket a hatásokat kizárólag DSD forrásanyagok hallgatásakor értük el, valamint természetesen minél magasabb szintű rendszerelemekkel kísérleteztünk, annál markánsabb és cizelláltabb lett e kísérő, kvázi mellékhangok megszólalása.

Nordost Heimdall 2 hangfalkábel

Összegzés

A Nordost Heimdall 2 kábelcsalád egyértelműen a magasabb kategóriát képviseli, így árazását meglátva számíthatunk egy kisebb agyvérzésre. Ugyanakkor teljesítményükkel és kiegyensúlyozott, minden tartományban finom, részletező és természetes megszólalásukkal gyakorlatilag minden igényt kielégítenek. Természetesen van feljebb a gyártó kínálatán belül is, mint például a Frey vagy Tyr szériák, ám azokhoz már olyan magas kategóriás rendszerek szükségesek, amik az ultra high end kategóriát képviselik. A Heimdall 2 széria nagy biztonsággal minden eszközt képes kiszolgálni, legalább a komponensenként 2-3 millió forintos kategóriáig. Legalábbis számunkra ez volt a legmagasabb árszint, amihez illeszthettük e kábeleket, viszont állítjuk: megérik az árukat, már amennyiben ebben a kategóriában ez kijelenthető, vagy ha esetleg bármit is számít. Egy biztos: tapasztalataink alapján bátran ajánljuk mindenféle karakterisztikájú rendszerhez és bármilyen zenei stílushoz az említett kategórián belül.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.