Neotech NES-3001 hangfalkábel teszt

2020. március 12., csütörtök, 07:10

Neotech audio hifi kábel hangfalkábel audio kábel hifi kábel hangsugárzó kábel Neotech kábel kábel teszt hangfalkábel teszt Neotech kábel teszt hangsugárzó kábel teszt

Egyik saját referencia hangfalkábelünk is a Neotech egyik modellje, amit elégedetten használunk komoly rendszerekben. Viszont nem titkoljuk kíváncsiságunkat a még felsőbb szinten specifikált kábelek iránt. Ezért kíváncsian kezdtünk egy egészen más koncepció alapján készült kiadás tesztelésébe, hogy kiderüljön, mit tud a NES-3001, a gyártó legnagyobb OCC anyagból készült kábele!

Neotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábelNeotech NES-3001 hangfalkábel

Bevezetés

A Neotech NES-3001 megjelenése eleve minőséget tükröz: vastag, nehéz, érezhetően igényes kialakítású. A fekete-fehér szövésű poliészter köpeny alatt láthatók a piros-kék vezetőerek is, amelyek egy PVC mag körül helyezkednek el koncentrikusan fonott alakzatban. A vezetőszálak összesített keresztmetszete 8AWG, azaz 8,3 mm2, előreláthatóan az ellenállása nem lesz magas emiatt. Ennek egyértelmű előnye, hogy a zenei jel - azaz az elektronok folyama - könnyebben halad át rajta, mint "szűkebb" kábeleken, így kevesebb veszik el belőle, mire elér a hangsugárzókhoz. Tesztalanyunk egy 3 m hosszúságú, szerelt példány, amit a Kácsa Audió szakemberei ródiumozott, rögzítővel is ellátott banándugókkal szereltek fel. A NES-3001 méteráron, szereletlenül is megvásárolható, ugyanakkor akár dupla dugózással is rendelkezésre áll, tetszőleges hosszúságban. Bekötése a rögzítők miatt stabilan elvégezhető, amire szükség is van, hiszen kifejezetten merev, így kezelése kissé nehézkes. Ugyanakkor ennél a vastagságnál elfogadható a merevség és súlya sem annyira vészes (láttunk már hangdobozt állványról lefordulni azért, mert a rendkívül nehéz kábel egyszerűen lerántotta).

Neotech NES-3001 hangfalkábel

A vezetők anyaga a Neotech által favorizált, monokristályos OCC, aminek tulajdonságairól már a NES-3003 II-es kábel tesztje során részletesen írtunk. Emlékeztetőül álljon itt egy rövid idézet cikkünkből, amivel rávilágítunk a technológia lényegére:

"Az UP-OCC (Ultra Pure Ohno Continous Casting) olyan technológiával készülő fémszálat jelent, aminek vezető tulajdonságai lényegesen jobbak az OFC-hez képest. A technológia segítségével 6N, azaz 99,9998 %-os tisztaság érhető el, kevésbé töredezett és nagyobb méretű kristályszerkezet mellett. Viszonyításképpen a hagyományos réz oxigéntartalma 200-500 PPM (Particle Per Million, azaz részecske egymillió részecskére vetítve), míg az OFC technológia ezt a mennyiséget 10 PPM-re csökkenti. Ehhez képest az UP-OCC mindössze 5 PPM oxigént tartalmaz, azaz a szennyezettséget a felére csökkenti."

Láthatjuk, hogy az anyaghasználat kifejezetten fejlett, minőségi hangzást ígér. Ugyanakkor a szigetelésről érdemes szót ejteni, ami a DuPont által fejlesztett "Teflon Individual Insulation" technológiát alkalmazza, ezzel ígérve remek izolációt a környezeti és az erek egymásra gyakorolt zavaraitól.

Neotech NES-3001 hangfalkábel

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A NES-3001 hangfalkábel méter ára a cikk írásakor kb. 86 ezer forintra rúg, így kijelenthetjük, hogy csúcskategóriás komponenseket is kiszolgál - illetve szükséges is van ilyenek bevetésére, hogy valós "hangját" hallhassuk. Éppen ezért a következő láncba kötöttük be: Naim Supernait 3 erősítő, egy pár Monitor Audio Gold 300 hangfal, DAC-nak a Luxman DA-06 modelljét, és egy Aurender N100C digitális futóművet választottunk, természetesen magas minőségű további kábelezéssel és tápellátással kiegészítve.

A NES-3001 kategóriájában a kábel nem lehet válogatós zene tekintetében, legyen szó bármilyen stílusról, egyformán magas szinten kell megszólaltatnia forrásanyagainkat. Épp emiatt a tesztzenék kiválasztásakor a változatosságra törekedtünk, klasszikus, rock, jazz és akusztikus felvételeket is meghallgattunk. Természetesen nagyfelbontású, PCM illetve DSD formátumú anyagokat válogattunk össze, véleményünk szerint ezen a szinten már nem jöhet szóba gyengébb minőség.

A meghallgatás előtt alaposan bejárattuk a NES-3001-et, illetve bemelegítettük rendszerünket.

Neotech NES-3001 hangfalkábel

Meghallgatás

A NES-3001-et komoly kihívás elé állítja a tény, hogy rendszerünkben referenciaként kisebb testvérét, a NES-3003 II-t használjuk - ami bár egy kategóriával olcsóbb, viszont ezüstözött UP-OCC vezetőszálakat tartalmaz. A NES-3001 viszont állta a sarat: megtartva a NES-3003 II kellemes, túlzásoktól mentes, mégis minden tekintetben kiemelkedő karakterét mindenből kicsit többet adott: több részletet, több nüánszot fedeztünk fel zenéinkben, valamivel nagyobb térmélységet kaptunk. Minden hang a helyén volt, letisztult, fémességtől mentes, természetes összképpel. A természetesség különösen a klasszikus illetve akusztikus zenék esetében kapott igazán nagy szerepet: ilyenkor valóban úgy éreztük, hogy a zenészek a szobánkban játszanak és nem hangsugárzókból halljuk őket. Mégis a megnövekedett részletező képesség lenne, amit mindenképpen kiemelünk: a kábel aprólékosan tálalt minden egyes rezdülést a zenében. Ugyanakkor fontos, hogy nem vált analitikussá a hangzás, a koherencia és a zeneiség is megmaradt, bár ez értelemszerűen a rendszer további komponenseitől is függött. Érzésünk szerint a ródiummal bevont banándugók is közre játszhatnak abban, hogy a kábel ilyen magától értetődően adja ki a részleteket, ez általánosságban is jellemző az efféle csatlakozókra.

Neotech NES-3001 hangfalkábel

A vékony külső köpeny miatt volt egy olyan félelmünk, hogy esetleg a zavarok kizárása tekintetében akadhatnak problémák, de erről szó sem volt: hiába helyeztük el akár tápkábelekre a NES-3001-et, semmilyen változást nem tapasztaltunk a megszólalásban. Ezért talán kijelenthetjük, hogy a DuPont és a Neotech mérnökei valóban kivették részüket a szigetelés kialakításából és remek munkát végeztek.

A NES-3001 szintjén természetesen felesleges olyan szempontokat elemezni, mint tisztaság, vagy basszusok mennyisége: egyértelműen a legmagasabb elvárásoknak is meg kell felelni e téren. Az ilyen árkategóriájú kábelek lényege sokkal inkább a finom részletek megjelenítésében és a hangzás egyensúlyának, folyékonyságának megtartásában rejlik. Ezeket pedig a kategóriához mérten bőven megkaptuk a NES-3001-től - remek élményben volt részünk.

Neotech NES-3001 hangfalkábel

Összegzés

A Neotech NES-3001 hangfalkábel kategóriájának bőséggel megfelelő, nagyon részletes, kiegyensúlyozott, természetes hangzást kínál, legyen szó bármilyen stílusról. Képességeit értelemszerűen olyan rendszerben tudja megmutatni, ami kategóriájában azonos szintet képvisel vele, ilyenkor azonban minden olyan jó tulajdonságot felmutat, amit elvárhatunk tőle. Olyan rendszerekhez ajánlott, amik eleve kiegyensúlyozott hanggal bírnak, mivel a NES-3001 nem módosítja az arányokat, arra törekszik, hogy maradéktalanul visszaadja azokat úgy, ahogyan rendszerünkből érkeznek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.