Monster Firecracker Bluetooth hangszóró teszt

Legyen fény, legyen tánc!

2017. május 30., kedd, 14:35

Monster audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Monster teszt hangfal teszt hangrendszer teszt Monster hangrendszer teszt Bluetooth hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt

A vezeték nélküli hangrendszerek elárasztották a piacot, és ember legyen a talpán, aki megtalálja a fényt az alagút végén! A nagy kutakodás közben nem nehéz belefutni mai tesztalanyunkba, elvégre kis túlzással reflektorként is funkcionál.

Az a bizonyos plusz

Nem is olyan rég teszteltünk egy combos, mégis meglepően jól sikerült Monster hangrendszert, amely az ún. Ghetto Blaster-ek leszármazottjaként is értelmezhető. Csak azért említjük nagyobbik tesóját, mert vele azonos formatervet kapott a Firecracker is. Sőt, hangszóróinak kiosztása is hasonló, mivel a basszusért felelős egység ezúttal is a padlólemezbe került. Csakhogy jóval kompaktabb, így kabátzsebben vagy övtáskában gond nélkül elfér. Alig nagyobb, mint egy kólásdoboz és (tekintettel a nálunk vendégeskedő, piros változatra) több irányból rápillantva, épp úgy is néz ki.

Ha valamit már ipari szinten, tömegesen gyártanak, elkerülhetetlen a sablonosság, és ezt a gyártók is próbálják több-kevesebb sikerrel elkerülni. Abban biztosak lehetünk, hogy a Monster koncepciókért felelős személyeinek lapul némi fantázia tarsolyában, és többnyire inkább a merészséget választják diszkréció helyett. Ezt igazolja a Firecracker oldalába épített, 500 lumenes LED. Felmerülhet a kérdés, mihez kezdjünk egy ilyen erejű fényágyúval?

Monster Firecracker Bluetooth hangrendszer LED lámpával

Az éjjeli táborozásnál hasznos lehet, míg elbotorkálunk a mosdóig, jóllehet, rajtunk kívül a táborban mindenki más felriadhat, UFO támadás gyanújától vezérelve. Viccet félretéve, valószínűleg nem kell okokat kutatnunk, egyszerűen lámpaként is funkcionál a Firecracker, és kész. Ha már elfoglalja egy energiaitalos doboz helyét, legalább több szerepet is elláthat egyidejűleg, amennyiben telefonunk vakuja nem elég a sötétben rejtőző anomáliák leleplezésére. Felmerülhet a kérdés; hova és hogyan lehetne rögzíteni az eszközt, ha már ilyen szép fényt bocsát ki magából, s ami fontosabb, muzsikál is?

Monster Firecracker Bluetooth hangrendszer LED lámpával

A doboz magába foglal egy karabinert és egy pántot is, amelyek befűzhetők a Firecracker alján/hátulján kiálló fülbe. Ettől persze még nem avanzsálódik át a hangrendszerek GoPro-jává, mindenesetre a maga módján kellően praktikussá válik. Egyébiránt kb. 45 000 Ft-os áron vásárolható meg. A hozzá hasonló méretű vetélytársaknál mindössze pár ezer forinttal drágább, amit alighanem fényágyúja tesz indokolttá.

Monster Firecracker Bluetooth hangszóró

Használat közben

A készülékház jelentős része kemény műanyag. A padlólemez úgy lokalizálható, hogy megkeressük az oldalsó idomokra rögzített, vékony gumi csíkokat. Talán bölcsebb lett volna a szélső fedőelemek teljes egészét gumírozással bevonni, mert így ha kicsit is durva felületnek ütődik, hamar lepattanhat róla a festék. Semmi nem gátolja meg, hogy oszlopként álljon, jóllehet, ekkor vagy a lámpa gyűrűjére, vagy a kezelőszerveket közrefogó oldalra kell helyezni. A szélső krómszerű díszítés ugyancsak kophat és csúszástól sem véd, tehát a kis Firecracker fekve érzi legjobban magát. Összesen négy gomb található rajta, melyek közül az egyik négy funkciót (ki/bekapcsolás, párosítás, hívásfogadás, zene navigáció) is ellát. Talán egy picivel virítóbbá tehették volna őket, mert vaksötétben a bőséges 500 lumen ellenére is nehéz volt kitapintani.

Monster Firecracker Bluetooth hangrendszer LED lámpával

A billentyűzet bizonytalanságától eltekintve a Firecracker használata hosszú távon gyerekjáték. Akkumulátorának üzemideje egy feltöltéssel kb. 25 órányi zenélést és 7 óra folyamatos világítást tesz lehetővé, ami ugyancsak nagyon jónak számít.

Monster Firecracker Bluetooth hangrendszer LED lámpával

És kicsit elidőzve a LED tulajdonságain, először is, fényereje nem alábecsülendő. A gyártó szerint nem csak sötétben való tájékozódásra, hanem kedvezőtlen fényviszonyokban történő fotózás céljából is bátran bevethető. Egy komolyabb kerékpáros lámpával is felveszi a versenyt, ha jót akarunk, ne világítsunk vele mások szemébe! Éjjeli környezetben simán elvilágít 5-10 méterre is. Színhőmérséklete 5000 K, vagyis a gyertya melegétől jóval hűvösebb, inkább reggeli napfénynek felel meg. Talán szőrszálhasogatók vagyunk, de 1-2 funkciót még el tudtunk volna képzelni, ha már ilyen merészet lépnek a tervezők. Például RGB színvariálási lehetőséget, vagy állítható szórásszöget. Előbbi a Monster fejében is megfordult, nem véletlen, hogy a Firecrackernél lényegesen nagyobb teljesítményű Blaster-nek létezik egy Ravebox, azaz diszkófénnyel egybeépített változata is.

Monster Firecracker Bluetooth hangrendszer LED lámpával

Meghallgatás

A Monster Firecracker nem csak különc funkcionalitása, hanem hangja által is kicsit kilóg a sorból. Míg a legtöbb ultrakompakt mobil hangrendszer vért izzad, hogy némi basszust préseljen ki magából, addig ez az eszköz az erőlködés leghalványabb jelét sem mutatja. Produkál egy kis ütemet, hogy valami finom alátámasztás mégis csak legyen, de alsó frekvenciái egyáltalán nem dominánsak. És ez hosszú távon nem is olyan nagy baj, mert kb. 40 mm átmérőjű, szélessávú hangszórói így legalább részletezhetnek anélkül, hogy a tompító lökések rájuk telepednének.

Monster Firecracker Bluetooth hangrendszer LED lámpával

Az olyan dallamosságot és éneket ugyanakkor meleg basszust egyaránt előtérbe helyező előadókkal, mint a Coldplay vagy Rag'n'Bone Man, fantasztikusan szerepelt a Firecracker. A vokálokat határozottan és élénken előtérbe helyezte, ezáltal az énekes minden egyes szavát kristálytisztán hallhattuk. Nyitott környezetben (kert, utca stb.) a padlólemezbe épített, kb. 4 x 9 centis passzív radiátor hullámai hamar elillantak, és szinte kizárólag a középmagas frekvenciák közlése maradt az étlapon. Zárt térben, otthoni környezetben viszont éppen megadta azt a kevéske, de kellemesnek mondható ütemet, ami már beindított egy kis lábmozgásra késztető ingert.

Monster Firecracker Bluetooth hangrendszer LED lámpával

Záró gondolat

A Monster Firecracker egyfelől teljesíti a kategóriájától elvárható szintet, másfelől próbál kicsit máshogy és kicsit a gyártóra jellemző, azaz különc módon beférkőzni egy nagyon zsúfolt táborba. Az biztos, hogy ő (szó szerint) a legfényesebb egyéniség, az 50 000 Ft alatti kategóriában, ami nem csak a LED, hanem a kihegyezett középmagas frekvenciák tekintetében is igaz. Ha nem tombolásra, hanem kellemes, szolid háttérzenére keresünk egy praktikus eszközt, és gyakran teszünk-veszünk-fotózunk a sötétben (legyen ennek oka bármi is), akkor érdemes kipróbálni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.