LessLoss C-MARC Prime tápkábel teszt

Hangoké az elsőbbség

2023. június 1., csütörtök, 02:00

LessLoss audio hifi kábel tápkábel hifi kábel audio kábel LessLoss kábel LessLoss tápkábel tápkábel tápkábel teszt kábel teszt

A LessLoss C-MARC Prime néven jelentette be high end tápkábelének megfizethetőbb változatát. Magyarországra is megérkeztek az első darabok. Kipróbáltuk két különböző rendszerben és összemértük az eredeti kiadással, hogy kiderítsük: vajon olcsóbb kivitelben is megmarad a LessLoss-féle tisztaság?

LessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábelLessLoss C-MARC Prime tápkábel

Ugyanaz, csak vékonyabb

A LessLoss C-MARC szériát és a gyártó legnépszerűbb kondicionáló eszközeit korábbi cikkünkben már bemutattuk. Jelenlegi írásunkban nem mélyedünk el ismét a technikai részletekben, de aki a termékcsalád működésének elvére kíváncsi, ha még nem tette, tekintse meg előző írásunkat (vagy nézzen körül a gyártó honlapján)! Jelenlegi cikkünk folytatásnak is tekinthető. Miért izgalmas a LessLoss C-MARC Prime? Nem mindenki engedheti meg magának, hogy 400 000 forintot adjon ki egy kábelért, ennyibe kerül az eredeti alapkiadásnak is tekinthető C-MARC Classic. A gyártó egyértelműen közli honlapján, hogy szeretnék a termékeiket szélesebb audiofil közönség számára kínálni.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

A C-MARC Prime működési elve (egyedi Litze huzal felépítés, melynek célja a közös módusú zajok lecsökkentése) a nagyobb kiadáséval megegyező. Abban tér el, hogy a Classic-ban kettő fraktál rézszövet réteg vezeti az áramot (per szál), míg ebben csak egy. Más egyéb paraméter (a vezető anyag és a csatlakozók) nem változott. Az ár viszont meglehetősen. 180 000 forintért kapható, ami a klasszikus verziónak kevesebb, mint fele. 1/1,5/2/2,5/3 méteres hosszúságban rendelhető, 2 méterig az ár változatlan. Az IEC C-13 csatlakozója magas minőségű, aranyozott, japán réz érintkezőkkel. A másik végén lévő Schuko dugó tellúr-réz vezetőt tartalmaz. Mindkét csatlakozót kriogén eljárással kezelték.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

Küllem

Az audiofil tápkábelek többsége nehéz és vastag. Tőlük eltérően a Prime meglepően könnyű és hajlékony. A széles átlag vastag PVC külső szigetelést alkalmaz. A litván cég megoldása egy átlátszó zsugorfólia a rézszálak köré, mely után fekete polietilén szálakból font védőréteg következik. Így a kábel a vártnál strapabíróbb érzetet kelt. Másik pozitívuma, hogy mivel rugalmas és nem ragad hozzá más felületekhez, nagyon könnyen elhelyezhető szűk, zsúfolt környezetben is.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

Felkészülés a meghallgatásra

A KáCsa Audiónak köszönhetően kölcsönkaptunk egy Classic és kettő Prime tápkábelt, melyeket először az Aymara bemutatótermében próbáltunk ki. Nem alkalmaztunk mérőműszereket, csak saját fülünkre hagyatkoztunk pontosan úgy, ahogy egy átlagfelhasználó tenné. Bowers & Wilkins hangsugárzópár és Rotel Michi integrált sztereó erősítő, valamint Rotel CD-lejátszó várt minket. Először a forrásban és erősítőben is Prime kábelt alkalmaztunk, majd utóbbiét kicseréltük a vastagabb Classic kiadásra.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

Ezután második rendszerben is tettünk próbát, amely Arcam erősítőt, Reavon lejátszót és Atlantic Technology hangfalakat tartalmazott. Az új környezetben három napon keresztül járattuk az egész szettet, mielőtt komolyabban leültünk megvizsgálni a kábelek általi eredményt. Hogy biztosra menjünk, a következő módszert alkalmaztuk: a kiindulási alapot saját IsoTek EVO3 Premier tápkábelek jelentették, melyeket az erősítőbe és lejátszóba is csatlakoztattunk, egy IsoTek EVO3 Sirius elosztóról. Ezután mindkét kábelt kicseréltük LessLoss Prime-ra. Végül az erősítő oldalán még feljebb léptünk a LessLoss Classic-ra. A folyamatot három zeneszámmal is megismételtük (Yuja Wang - Tritsch-Tratsch-Polka, Joe Satriani - Wind In The Trees, Sara K. - Stars). Miután eljutottunk a Classic kábelig, elismételtük ugyanazt visszafelé.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

Meghallgatás

A LessLoss Prime hűvös tónust eredményezett a B&W és Rotel Michi alapú rendszeren. A készülékek kategóriáját ismerve abba a szettbe arányok tekintetében egyébként is belefért a komolyabb, LessLoss Classic kiadás. Hogy a hűvösebb, szárazabb előadás valakinek tetsző-e vagy nem, szubjektív épp úgy, mint maga a zeneélmény. Az Aymara bemutatótermében, másfél órás kísérletezéssel annyit tudtunk megállapítani, hogy a Prime esetében hiányoltuk a könnyedséget, a Classic-tól pedig megkaptuk. Ez pozitív és tanulságos próba volt olyan tekintetben, hogy ismét meggyőződtünk az alap C-MARC tápkábellel megközelíthető tisztább, józanabb és kifinomultabb zeneélményről.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

A második, saját rendszerben kiindulási pontunk (IsoTek EVO3 Premier) határozottan tagolt színpadot hozott, feszes és gazdag basszussal, kellemes frekvencia elosztással. Az alapállapot is hosszan hallgatható volt, de nem olyan textúrával és szellősséggel, amit egy 2 millió fölötti sztereó lánctól elvárna az ember. Több napos Prime járatás után kis mértékben, de melegebb, barátságosabb karaktert sikerült megtapasztalni ahhoz képest, amit az Aymarában hallottunk. Az Atlantic Technology hangdobozok eleve puhább, lágyabb hangzást nyújtottak a B&W-hez képest. Felbontásuk nem volt olyan mikroszkopikus, mint az angol dobozoké. Éppen azért rajtuk (különösen a 3. naptól kezdődően) nem okozott annyi hűvösséget a Prime.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

A LessLoss Prime beillesztésével megnőtt a tisztaság és levegősség érzete. Az IsoTek kábel alkalmazása során ugyanaz a zeneszám kevesebb áttetszőséggel és erősebben elmosott határokkal jelent meg. A különbséget ahhoz lehet hasonlítani, amikor vattát dugunk a fülünkbe. A Prime eltávolította ezt az elfedett, letompított hatást. Sara K. - Stars c. számában a csengettyűk és húrpendítések lecsengése már nem volt annyira tömör és a magas frekvenciákra irányuló fókusz általánosan nőtt. Joe Satriani rockos művében megmaradt a basszus mélysége, de csökkent tompasága. Utóbbi alatt azt értjük, hogy a lábdob dinamikus ütemei pontosabbnak érződtek és a basszusgitár kérges búgása is egyértelműbben kirajzolódott. Ugyanakkor a Prime nem művelt csodát a térrel: nem irányította teljesen középre az énekhangot, sőt, hagyta szétterülni széltében. Emellett az érzelmi töltetet nem fokozta, nem adott hozzá sejtelmességet vagy több intimitást a műsorhoz. Egyszerűen segített közelebb terelni figyelmünket a zenei részletekhez. Ha feltétlenül keresnünk kellett hiányosságot, akkor annyit kell megemlíteni, hogy a Prime beillesztésével a dráma és mélyhang nehézség lehetett volna több.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

A C-MARC Classic tápkábel teljesen más térbeliségben engedte át a zenét. Az IsoTek EVO3 Premier és LessLoss Prime használata során érdes, szikár elektromos gitárhangot hallottunk. Hozzájuk képest a Classic megszűntette a hangszer reszelős tónusát. Tudjuk, hogy a hang nem folyadék. Mégis az első gondolat, ami eszünkbe jutott, hogy a gitárhang folyósabb (vagy gördülékenyebb) lett. Zenekedvelőként azért szeretünk minőségi rendszeren zenét hallgatni, mert ideális feltételek biztosításával megnyílik előttünk a színpad és figyelmünket könnyedén vándoroltathatjuk a virtuális térben. A C-MARC Classic abban volt más a másik két opcióhoz képest, hogy a tisztaságot pihentetőbb, meglepően nyugtató energiával kombinálta. A zenészek közti mélység nőtt, de közben a hangszerek mezeje kevésbé volt dermedt, behatárolt. Nehéz megfogalmazni a pontos tapasztalatot, mert a többlet nagymértékben érzelmi hatású volt. A zene nem egy rakás hanghullám, amit húspultra pakolva kell elemezgetni. Energia, ami érzelmet vált ki. Erre mutatott rá a C-MARC.

LessLoss C-MARC Prime tápkábel

Záró gondolatok

Becsülendő, hogy a LessLoss törekedett a C-MARC megfizethetőbb változatára. A Prime részletesebb, tisztább hangzást tett lehetővé, mint EVO3 Premier kábeleink. A két modell közti különbség 100 000 forint, ezért elvárhattuk a többletet. A B&W és Michi alapú szetten mi szubjektíven úgy érzékeltük, hogy a Prime mellőzte a melegséget, hűvösebb irányba fordult a karakter. A lágyabb karakterű és temérdek basszust nyújtó Atlantic Technology hangsugárzók nem reagáltak rá ennyire érzékenyen. Ezért a Prime kipróbálását mi eleve nagy basszuskapacitású, melegebb rendszerrel tanácsoljuk. Ugyanakkor a LessLoss tudásának java a Classic. Meditatív, megnyíló energiákat csak az tud felfedni. Az érzelmesség, higgadtság és kitárulkozás a nagyobb kiadás előnye. A KáCsa Audió munkatársaival előzetes egyeztetés után, bárki kipróbálhatja saját rendszerében is a LessLoss termékeit.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): LessLoss C-MARC Prime: 186 400 Ft/1,5 m
Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-220-9100

+36-30-884-1234

1164 Budapest, Rádió utca 1.

kacsa-audio.hu

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.