Hama HDMI kábelek minden TV-hez, vetítőhöz és pénztárcához

2012. február 7., kedd, 08:25

Hama HDMI kábel házimozi TV projektor

Bár a digitális jelek elméletileg csak 0 és 1 értéket vehetnek fel, szerkesztőségünkben nap mint nap tapasztaljuk, hogy még viszonylag olcsó HDMI kábelek között is mindenki számára látható különbség van. Tehát a gyakorlatban az LCD vagy plazma TV, vetítő kép- és hangminőségét egy HDMI kábel is képes jelentősen lealázni vagy az egekbe emelni. Tesztlaborunkban 4 eltérő árkategóriájú Hama HDMI kábel járt, ezek kivitelét, jellemzőit és képminőségre gyakorolt hatását vettük górcső alá.

Miért ilyen fontos a HDMI kábel?

Tudni kell, hogy a full HD videojel, főként a full HD 3D videojel a tévéhez hihetetlenül magas, több gigahertzes frekvencián jut el. Ezt a jelet könnyedén megzavarhatja a számítógép tápjából, mobiltelefonból, energiatakarékos izzókból származó elektromos szmog.

Minél hosszabb egy HDMI kábel, annál inkább igaz ez. 1,5-2 métereseknél általában még nincs gond, de ha a vetítőhöz 5 méternél hosszabb vezetéket kell használni, akkor előfordulhat, hogy nem csak gyenge lesz a képminőség, hanem egyáltalán nem lesz kép. Nem mindegy az sem, hogy mi a műsorforrás. Tapasztalatunk szerint, a márkás Blu-ray lejátszók gond nélkül meghajtanak egy projektort 5 méteres HDMI kábelen keresztül, ugyanakkor a kínai noname médialejátszót rákapcsolva néha még képet sem kapunk.

A mostani tesztelésre 1,5 és 1,8 méteres HDMI kábeleket kaptunk. Itt tehát a vezeték hosszának nem volt jelentősége ? más jellemzőinek azonban annál nagyobb.

Hama HDMI kábelek különböző igényekre

A Hama igazán egyszerűvé teszi számunkra a HDMI kábel kiválasztását. Mindegyiken csillagok jelzik a minőséget. Az alapkategórián egy, a középkategóriás kábeleken három, a felső kategóriásokon öt csillagot találunk. Szerkesztőségünkben két háromcsillagos és két ötcsillagos HDMI kábel járt. Nézzük sorban ezeket a legolcsóbb modellel kezdve.

39665 nagy sebességű HDMI kábel (Tech Line - 3 csillag)

Már ez az alap kategóriát képviselő fekete HDMI kábel is 10,2 Gbit/mp. (340 MHz) adatátviteli sebességre van specifikálva. Nem is volt baj vele, 1,8 méteres hosszon gond nélkül tudtuk továbbítani a full HD 1920x1080 sőt a full HD 3D képet is. Az aranyozott csatlakozók garantálják, hogy évek után se legyen probléma az érintkezéssel. A dupla árnyékolás a legtöbb zavaró jelet kiszűri, a fröccsöntött kábelvégek biztosítják, hogy több kihúzás-bedugás után is megbízhatóan működjenek.

Ha kisebb képátlójú a televízió, alapkategóriás plazma vagy LCD TV, akkor ez a kábel is megfelelő választás. Ha azonban nagyobb színmélységet támogató Blu-ray lejátszót és televíziót kapcsolna össze, az a javaslatunk, hogy inkább válasszon három vagy ötcsillagos Hama HDMI kábelt.

53760 1,8 méteres, nagy sebességű HDMI kábel (Pro Class - 5 csillag)

Magasabb árkategóriába lépve tetszetősebb kivitelt is kapunk. Az 1,8 méteres fekete HDMI kábel végén a robusztus dugók itt már alumínium borítást kaptak. A HDMI kábel egyik végén csillapító ferritgyűrű is van, ami javítja a zavarszűrést. Ennek főként akkor lehet jelentősége, ha számítógépről akarunk projektort meghajtani. A kábel lelke ? a jelet továbbító belső sodrott szálak ? a legjobb minőségű oxigénmentes vörösrézből készültek, amely kiváló vezetőképességet biztosít. A fóliából és réz harisnyából álló kettős árnyékolás védi a jelet minden külső zavaró impulzustól. Ennek a HDMI kábelnek nagy színmélységű televízión érezhetően jobb a színvisszaadása, egyértelműen megéri a befektetett magasabb összeget.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.