Klipsch The One Bluetooth hangrendszer teszt

Zenekocka zene-kockáknak

2017. május 9., kedd, 15:15

Klipsch audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Klipsch hangfal Bluetooth hangfal Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangszóró hangfal teszt hangrendszer teszt Klipsch hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Míg a modern technológia lenyűgözően letisztult formákat hoz a szórakoztató elektronikába, az ellentábor, a hagyománytisztelők közönsége is egyre dominánsabb. Sokan szeretik a retrós, régies eszközöket, amelyekben öreg küllemük ellenére korszerű hardver lapul. A Klipsch The One is ilyen akar lenni.

Egy kis történelem, egy kis lifestyle

A Klipsch nem felejti el, hogy honnan jött. Régóta szerepelnek kínálatában a közel fél évszázada érintetlen külsejű "Örökség" modellek, melyekből egyet mi is hallottunk már. A múltba való visszafordulást, a nosztalgiát és a régi anyagok általi bájt, eleganciát sokan szeretik. Különös ötvözet hozható létre akkor, ha a gyártó modern funkciót ültet egy ilyen muzeális külsőbe, és a The One esetében éppen ez történt. Kapunk tehát egy Bluetooth hangrendszert, más szóval hordozható hangfalat, amely kis méretéhez képest nagyot szól, ugyanakkor bárhol elhelyezhető, és akkor is elégedetten lehet nézegetni, amikor épp nem szól. Egyébiránt egy nagyobb testvérrel is rendelkezik a The One. Teljesítményben és szolgáltatásokban is többet (pl. multiroom funkciót és számítógépes USB csatlakozót) nyújt nála a The Three, melyet nemrégiben már szintén bemutattunk.

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer és Klipsch Heresy hangfalKlipsch The One és The Three Bluetooth hangrendszerekKlipsch The One és The Three Bluetooth hangrendszerekKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszer hátlapKlipsch The One Bluetooth hangrendszer hátlapKlipsch The One Bluetooth hangrendszer hátlapi csatlakozókKlipsch The One Bluetooth hangrendszer hátlapKlipsch The One Bluetooth hangfal talpKlipsch The One Bluetooth hangrendszerKlipsch The One Bluetooth hangrendszer

Szemügyre vétel

Ahogy a nagyobb testű Bluetooth hangrendszerektől megszoktuk, a The One is egyetlen dobozba épített sztereó konfigurációt tartalmaz. Kemény, erős szálú fonott takaróselyme mögött 2 db 5,7 cm-es szélessávú, előlapjának közepén pedig 11,5 cm-es mélyközép hangszóró kelti a hangokat. Kamrájának jobb- és balszélén egy-egy passzív radiátor is található, melyek segítőleg hatnak az alsó frekvenciákra. Egyébiránt a hangrendszer erősen klasszikus hangulatot kelt, nekünk elsőre a II. világháború utáni kisrádiókat juttatta eszünkbe.

Klipsch The One Bluetooth hangfal talp

Teteje és padlólemeze valódi fából készült. Két lába valójában 1-1 db gumilemezzel kiegészített farudacska, amelynek közepébe lapos ívet vágtak. Az előlapon lévő Heritage embléma elegánsan kiegészíti a régies arculatot, a tetőlapi kezelőszervek nem kevésbé.

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer

A vörösréz lemezen díszelgő két potméter hangerő állításra és bemenet választásra szolgál. Utóbbi helyett talán bölcsebb lett volna egy sima kétállású kapcsolót elhelyezni, mivel összesen két jelet (Bluetooth vagy analóg sztereó) képes megszólaltatni az eszköz. A ki- és bekapcsolásra hangulatos billenőkapcsoló szolgál.

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer

A hátoldal nem különösen bonyolult, találunk rajta egy 3,5 mm-es Jack bemenetet és egy elektromos aljzatot, a töltő adapter számára. Jókora külső tápegység jár a The One mellé, melynek használatával a beépített, lítium-ion akkumulátort tölthetjük. Teljes kapacitással 8 órányi zenehallgatást ígér a specifikáció, de ez hangerőtől is függ. Nekünk 50-60 %-os terhelés mellett kb. 6 órát sikerült megvalósítani. Egyébként a The One cikkünk írásának pillanatában kb. 90 ezer forintért vásárolható meg.

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer hátlap

Használat

Tesztalanyunk épp úgy kezelhető, mint bármely más Bluetooth hangrendszer. Pillanatok alatt összepárosítható mobileszközzel, ezt követően kb. 10 méteres hatókörön belül képes fogadni a Bluetooth-on közvetített jelet, vagy kábellel is csatlakoztathatunk hozzá szinte bármit. Így például ha a televízió közelében tudunk neki helyet szorítani, akkor akár soundbar funkciót is ellát. De irodai/laptop hangszórónak is minden további nélkül bevethető.

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer

Egyesek fennakadhatnak rajta, hogy a csomagolás részét nem képezi infravörös távvezérlő. Elméletben mobil hangrendszerről értekezünk, és azokhoz amúgy sem szoktak ilyesféle kiegészítőket mellékelni. Másfelől ebben a kategóriában már vannak olyan vetélytársak, amelyeken található mobileszköz töltésre szolgáló USB port. Utóbbi tenné igazán utazós hangrendszerré a kis dobozt és egy keményfalú védőtok, ilyen szép fa felületet ugyanis kár lenne helytelen tárolás miatt összekarcolni. A Klipsch tervezői alighanem csak arra törekedtek, hogy alkossanak egy olyan terméket, amelyet a hétvégi kerti partik alkalmából kivihetünk a teraszra. Az extrém, vízközeli, fiatalos bulikhoz strapabíróbb partnerre lesz szükség.

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer

Meghallgatás

Ha csak a hangjára figyeltünk, testesebb és erősebb mezőt hallottunk, mint amekkorát a rendszer fizikai méretei alapján feltételeztünk volna. Kicsit hangfalként viselkedik, ami alatt azt értjük, hogy sarokba tolva hamar gerjedővé, túl keménnyé válhatnak a The One basszusai. Hivatalosan 56 Hz-től muzsikál, vagyis hallható basszusokat egész ügyesen, jó hangnyomással képes közvetíteni, de a gyomrunkat még nem fogja megrázni. Szórása rendkívüli (Bluetooth viszonylatban különösen jó), bár sztereó térre értelemszerűen nem érdemes számítani. Középső frekvenciái szokatlanul élénkek és tiszták, a magashang szekció sem kevésbé. Utóbbi nagy hangerőnél néha már túl élessé vált, a rendszer kompenzálni akarta a Bluetooth általi tömörítést. Ezáltal kis terhelésen is meglepően sok részlet röppent ki a kis hangszórókból. Ha 50 %-nál feljebb toltuk az iPhone csúszkáját és szemtől szemben állt velünk, kicsit fülsértő, kifent lett szinte minden 10 kHz fölötti hang. Utóbbit a DSP kompenzálhatta volna, de sajnos nem tette.

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer

Ettől még nem rossz vagy hibás a The One, csak kicsit kreatívnak kell lenni. Például az iPhone-ok (és alighanem Android alapú eszközök is) tartalmaznak beépített hangszín szabályzót, amely a beállításokban könnyedén elérhető. Itt engedélyezzük a "magas elnyomó" üzemmódot, és máris felmerészkedhetünk akár 70-80 %-os terhelésre is! Kipróbáltuk így is, és sokkal kellemesebb, természetesebb magas frekvenciákat kaptunk (igaz, cserébe egy kis ködösség rárakódott a középső hangokra, de legalább nagyobb hangerőn is tudtunk jólesően zenét hallgatni, frusztráció nélkül).

Klipsch The One Bluetooth hangrendszer

Összegzés

A Klipsch The One-t egyértelműen a külseje fogja eladni. 90 000 forintért rengeteg jó (és többnyire még praktikusabb) Bluetooth hangrendszert vásárolhatunk, viszont egyik sem lesz ilyen kellemes, hagyománytisztelő megjelenésű. A hangja jó, persze az összeget figyelembe véve el is várható, viszont aki nagyobb hangerőn akar rajta zenét hallgatni, annak erősen ajánlott szoftveres hangszínszabályzót használnia. Aranyos, hangulatos kis partner, főleg azoknak, akik sosem unják meg a régi értékeket, és kis méretből akarnak nagy hangot - akár munka közben az irodában, akár hétvégén, a kertben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.