JBL Xtreme mobil hangrendszer teszt

2015. július 17., péntek, 18:55

JBL audio hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer vízálló hangfal vízálló hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt mobil hangrendszer teszt

Egyesek talán még emlékeznek a Mézga család című rajzfilmsorozat egyik részére, melyben Köbüki egy ultramodern hangrendszert küld el a jövőből Mézgáéknak, akik aztán a meglepően erőteljes, parányi dobozka óvatlan használatával szétrombolják a lakást. A JBL Xtreme tesztelése után úgy érezzük, hogy nekünk is valami hasonló készülékhez volt szerencsénk - még ha nem is dőltek össze a szerkesztőség falai.

JBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóróJBL Xtreme Bluetooth hangszóró doboza

Mitől több...?

Korábban említettük, hogy a JBL idén nyártól már speciális, vízlepergető bevonattal ellátott mobil hangrendszereket is gyárt. Az Xtreme érdekessége, hogy jelenleg ő a friss termékcsalád legnagyobb méretű és teljesítményű tagja. Így több mint két kilós tömegével csaknem négyszeresen múlja felül a már általunk is tesztelt Charge 2-t, ugyanakkor fizikai megjelenésében is testesebb: 126 x 283 x 122 mm-es készülékháza által övtáskába, kabátzsebbe már nem fér be, szállításához sokkal inkább hátizsák, utazótáska vagy bőrönd ajánlott. Apropó, az Xtreme tetején két fogantyú is található, melyekbe a mellékelt vállszíjat bepattintva, a hangfalat oldaltáskaként cipelhetjük. A nagyobb méret nagyobb hangszórókat és erősítőt, tehát magasabb kimenő teljesítményt is eredményez: a gyártó által közölt adatok alapján, elektromos hálózatról üzemelve, akár 2 x 20 W-ot is képes produkálni. No de mire elég ekkora erő? Mindjárt eláruljuk, de előbb lássuk, hogy miért keltette fel érdeklődésünket igazán az Xtreme!

JBL Xtreme Bluetooth hangszóró

Korszerűség = csak a fontosat!

Régen a hordozható hangrendszerek táborát az elemről működtethető magnók képviselték. E készülékek esetében az esetleges extrák kimerültek a beépített FM rádió, kazetta, CD-játszó meglétében, az ezredforduló után pedig egyre inkább az MP3-kompatibilis USB bemenet, 30-tűs dokkoló és a digitális rádióállomások támogatása lett mérvadó. Akárhogy is, az okostelefonok elterjedésével mindez tökéletesen feleslegessé vált, mivel ma már bármilyen Android vagy iOS alapú mobileszközzel hallgathatunk felhő-alapú szolgáltatók, internetrádió állomások műsorait és persze saját adattárunkon lévő zenéinket. Nem kell a sok mechanikus, bonyolult mozgó alkatrész, ha úgyse használja senki - mindezt csak azért említjük, mert a mobil hangrendszerek evolúciójában a JBL Xtreme nem az első, és nem is a második lépcsőfokot jelenti. Ha úgy tetszik, a Northridge-i cég végre olyan szintig jutott, ami látványos konkrétsággal csupaszodott le a lényegre: a telefonunkra (vagy tabletünkre) és ránk. Utóbbi kettő kell csupán ahhoz, hogy bármilyen zenét megszólaltassunk a JBL turistakulacsra emlékeztető hangfalán.

Szóval mai viszonylatban, az Xtreme alapjaiban nem tér a legtöbb kompakt Bluetooth hangrendszerétől, így használata is hasonlóan egyszerű. Látható helyen, elkülönített gumi szigetecskén találunk rajta egy ki/bekapcsoló gombot, a "szokásos" hangerőszabályzásra és vezeték nélküli párosításra szolgáló, halk, igényes hangot hallató billentyűk között.

JBL Xtreme Bluetooth hangszóró

A lényeg, és mindez használat közben

A JBL Xtreme készülékházát beborító, vízlepergető hatású műszálas szövet, sajátos érzetet keltett. Akárhányszor kézbevettük, tesztalanyunk nem műszaki berendezés, hanem sokkal inkább (pozitív értelemben) valamilyen túratáska vagy sporteszköz hatását keltette, ráadásul vonalvezetése is kissé futurisztikusra sikerült. A sűrű, négyzetrácsos felületű huzatot tökéletesen megmunkálták, szépen illeszkedett a hangrendszer két oldalán lévő, gumírozott gyűrűkhöz. Alulra két, ugyancsak gumibevonatú talp került, melyek remek stabilitást nyújtottak az Xtreme-nek akkor is, ha kissé hepehupás felületen (pl. kanapé, vastag szőnyeg vagy kültéri környezet) helyeztük el. Mindettől függetlenül, nekünk legjobban a csatlakozókat védő, szigetelő cipzár tetszett, melynek szerepe, hogy meggátolja az áramkört a készüléket érő vízcseppektől. Ilyen megoldással még nem találkoztunk, és ha tényleg a cég ötlete volt, akkor újfent fejet kell hajtanunk az amerikai tervezők előtt. Az eszköz további érdekessége, hogy vezeték nélkül, egy rajta lévő gomb lenyomásával (JBL Connect) összepárosítható további 1 db JBL Xtreme-mel, így komolyabb hangosítás igénye esetén megkettőzhetjük az amúgy sem szerény kimeneti teljesítményt.

JBL Xtreme Bluetooth hangszóró

Tesztalanyunk belsejében egy 10000 mAh kapacitású akkumulátor található, ami terheléstől függően, akár 15 órányi üzemidőt biztosít. Több napig tartó kísérletezés után arra jutottunk, hogy 3/4 vagy nagyobb szintű terhelés esetén 5-7 óra az Xtreme garantált működési ideje, ami a komoly hangerőt figyelembe véve jónak számít. Az említett cipzár mögött két USB port található, melyekre kötve tölthetjük okostelefon vagy tablet készülékünk akkumulátorát, ugyanitt rejtőzik egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenet és az Xtreme 230 voltos vezetékének fenntartott aljzat. A hangrendszer mobilitását egyesek számára csökkentheti, hogy hosszú utakhoz magukkal kell vinnünk a laptop töltő nagyságú, külső adaptert, persze egy kiadós nyaralásra már inkább bőröndöt visz az ember, abba pedig be kell férjen egy ilyen kiegészítő.

Dicséret jár az Xtreme vezeték nélküli hatóköréért, ami az általunk eddig kipróbált megoldások közül az egyik legjobbnak számít. Még 5-10 fős társaságban, zsúfolt otthoni környezetben, zsebünkben tartott mobileszközzel is gond nélkül biztosította a 7-8 méteres Bluetooth jelkapcsolatot. Ugyanez kültéri használat esetén további 1-2 méterrel bővült, a zenelejátszás csak akkor akadt meg, vagy vált szaggatottá, ha vastag, tömör tárgy takarta a teszteléshez használt telefont (iPhone 5S).

Hangminőség

Tesztalanyunkat néhány napig a négy fal között járattuk, majd a meleg idő érkeztével magunkkal vittük egy egész hétvégés sporttáborba, ahol szinte kizárólag kültéri zenehallgatásra használtuk. A forgalmazó jóvoltából 2 db Xtreme-t kaptunk, hogy kipróbálhassuk a JBL Connect funkció előnyeit (ennek bemutatására sor kerül a cikkhez mellékelt videóban), de a készülék még önmagában is bőséges erejű, dinamikájú zenei aláfestést biztosított az edzések és esti beszélgetések során.

JBL Xtreme Bluetooth hangszóró

A JBL Xtreme vízlepergető külseje két 35 és két 63 mm-es hangszórót rejt, melyek kiegészülnek a jellegzetes, kétoldalt beépített, kb. 80 mm-es passzív mélysugárzó membránokkal. No és milyen hangot szül mindez? Mivel mindössze pár hete búcsúztunk el a nálunk vendégeskedő Charge 2-től, nem volt nehéz észrevennünk a két típus közti, karakterisztikai hasonlóságokat. Egész konkrétan, az Xtreme ugyanazt a kissé lendületes, puha, ugyanakkor élénk hangzást nyújtja, mint a kisebb JBL mobil hangrendszerek, csak éppen, ha akarjuk, sokkal hangosabban. Az amerikai elvárásoknak mintegy megfelelve, nagyon kellemes és egységes módon szólaltatta meg a manapság populárisnak számító, javarészt elektronikus alapokra épülő modern zenéket, ráadásul kiválóan összemosta, eltűntette a tömörített fájlokból és a Bluetooth jelátvitelből fakadó jelveszteséget. Nem, nem kaptunk valósághű zenei élményt és 3 méter széles hangszínpadot, viszont ez semmit sem vett el a modern műfajok élvezeti értékéből. A Charge 2 után "megszoktuk", hogy ütős és viszonylag tiszta hangzásra lehet számítani, még saját, kritikus hozzáállásunk ellenére is pozitív gondolatokat keltett az Xtreme. Edzések közötti pihenőknél, mikor épp nem az aktivitásra késztető, gyors ütemű diszkós műfajok rezgették a membránjait, áttértünk kicsivel nyugodtabb, több éneket és hangszert tartalmazó előadók hallgatására is (pl. Bob Marley, Bonobo, Air, Gramatik, Oscar Peterson, Strauss). Noha a részletek nem röpködtek ide-oda a térben, be kellett látnunk, hogy nagyon kellemesen, és testesen szólt minden műfaj.

Azon laikusok közül, akiknek megmutattuk az Xtreme teljesítményét, senkinek sem volt negatív hozzászólása, vagy kifogásolnivalója a hangminőséget illetően. A feszes, jóleső mennyiségű basszust és a mozgékony, élénkségre törekvő dinamikai árnyaltságot bárki képes volt meghallani, zenei stílustól függetlenül. Tény, hogy a Bluetooth leheletnyit lefaragott bizonyos részletekből, de ez az eszköz egyértelműen nem azt a célt szolgálja, hogy elmerüljünk minden apró rezdülésben, és tökéletesen átéljük a kedvenc koncertjeinket. Ennél sokkal egyszerűbb az Xtreme rendeltetése, egyszerűen csak nagyon jól szól, és nem gátol meg minket abban, hogy élvezzük a zenénket - és egy hordozható hangrendszernél ma ez a legfontosabb. Audiofil élményre törekvőknek pedig érdemes valamilyen fej- illetve fülhallgatót választani. Az már csak hab a tortán, hogy akár nagyobb, 20-30 négyzetméteres tereket is gondtalanul betölt.

Összegzés

A JBL hordozható "hangrakétája" elfogultság nélkül nevezhető kiváló terméknek. Meg kell jegyeznünk, hogy az Xtreme nem a klasszikus értelemben vett hifi kategória jeles képviselője, hanem a ma kapható legjobb Bluetooth hangrendszereké. Tehát nem otthoni, elmélyült zenehallgatásra tervezték, rendeltetése sokkal inkább közösségi jellegű, a fiatalos társaságok univerzális "zenegépének" tekinthető. Terhelhetősége, teljesítménye az árához képest kifogástalan, és ami azt illeti, adottságainak többszöri, alapos mérlegelése után is belátjuk, hogy az árát nagyon okosan, reálisan pozícionálták. Ha egyesek táskájába már nem fér bele, akkor kb. feleannyiért választhatják pl. az ugyancsak remek teljesítményű Flip 3 vagy Charge2+ típusokat. Lényegében a JBL ravaszul lefedte a mobil hangszórós választékot, el kell ismernünk: jól csinálták.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.